Tag Archives: Feathered Friends

Fall Bird Count finds 121 species

Photo by dbadry/Pixabay.com • Blue Jays often create food caches for acorns and other items. This jay is leaving a feeder with several peanuts thanks to an expandable esophagus.

The Elizabethton Bird Club’s 57th Fall Bird Count was held Saturday, Sept. 26. This long-running count includes the five-county area of Northeast Tennessee and is conducted by the Elizabethton Bird Club.

Parties fan out into the counties of Carter, Johnson, Sullivan, Unicoi and Washington to look for birds.

According to longtime compiler Rick Knight, there may have been some fall counts conducted before 1970, but he has found no record of them. Other counts date back to the 1940s.

This year 29 observers participated in 10 parties. The weather was pleasant. Counters tallied 121 species, which is slightly below the 30-year average of 124. The all-time high count was 137 species in 1993.

Counters found 21 species of warblers. Common birds included Canada goose (600), European starling (517), chimney swift, (457), blue jay (373), and American crow (365).

Photo by Bryan Stevens / A trio of American crows forages on a grassy lawn.

My party focused on Elizabethton along the Watauga River, as well as Holston Mountain and Wilbur Lake. To cover so much territory, we broke into smaller counting groups. My group focused on Elizabethton. Assisting me were Rob Armistead, Peyton Williams and Chris Soto. In addition, Chris’s sister, Dianna Lynne, counted birds at her feeders at home on Stoney Creek in Elizabethton.

Focused on Wilbur Lake and Lynn Valley in Elizabethton were Brookie and Jean Potter. David and Connie Irick focused on Holston Mountain.

I enjoyed the beautiful fall weather and the good birding company with my group.

The list:
Canada goose, 670; wood duck, 24; blue-winged teal, 6; mallard, 100; common merganser, 17; wild turkey, 20; and pied-billed grebe, 1.

Rock pigeon, 55; Eurasian collared-dove, 1; mourning dove, 229; yellow-billed cuckoo, 3; black-billed cuckoo, 2; chimney swift, 457; ruby-throated hummingbird, 32.

Sandhill crane, 1; killdeer 32; spotted sandpiper, 2; solitary sandpiper, 1; double-crested cormorant, 12; green heron, 5; great egret, 3; great blue heron, 32.

Photo by Bryan Stevens • An Eastern screech-owl perched in a hemlock tree.

Black vulture, 9; turkey vulture, 112; osprey, 13; sharp-shinned hawk, 4; Cooper’s hawk, 5; bald eagle, 4; red-shouldered hawk, 11; broad-winged hawk, 5; red-tailed hawk, 33; Eastern screech-owl, 22; great horned owl, 2; barred owl, 2.

Belted kingfisher, 24; red-headed woodpecker, 9; red-bellied woodpecker, 79; yellow-bellied sapsucker, 2; downy woodpecker, 44; hairy woodpecker, 9; Northern flicker, 61; pileated woodpecker, 34.

American kestrel, 19; merlin, 1; Eastern wood-pewee, 17; Eastern phoebe, 65; white-eyed vireo, 4; yellow-throated vireo, 3; blue-headed vireo, 14; Philadelphia vireo, 3; red-eyed vireo, 16.

Blue jay, 373; American crow, 365; fish crow, 2; common raven, 25; Carolina chickadee, 151; tufted titmouse, 135; tree swallow, 174; barn swallow, 33; cliff swallow, 5; ruby-crowned kinglet, 6; golden-crowned kinglet, 5; cedar waxwing 102.

Red-breasted nuthatch, 2; white-breasted nuthatch, 81; brown creeper, 1; blue-gray gnatcatcher, 5; Carolina wren, 140; house wren, 2; winter wren, 2.

Gray catbird, 61; brown thrasher, 22; Northern mockingbird, 77; European starling, 517; Eastern bluebird, 117; gray-cheeked thrush, 7; Swainson’s thrush, 33; hermit thrush, 2; wood thrush, 13; American robin, 101.

House sparrow, 21; house finch, 92; pine siskin, 2; American goldfinch, 154; chipping sparrow, 38; field sparrow, 4; dark-eyed junco, 34; Savannah sparrow, 1; song sparrow, 84; Eastern towhee, 43.

Photo by Bryan Stevens
A total of 84 Song Sparrows, such as the one pictured here, was found during the recent Fall Bird Count.

Yellow-breasted chat, 1; Eastern meadowlark 21; red-winged blackbird 52; brown-headed cowbird 1; common grackle 5.

Ovenbird, 3; Northern waterthrush, 2; black-and-white warbler, 5; Tennessee warbler, 83; Nashville warbler, 1; common yellowthroat, 16; hooded warbler, 14; American redstart, 21; Cape May warbler, 33; Northern parula, 18; magnolia warbler, 32; bay-breasted warbler, 30; Blackburnian warbler, 7; yellow warbler, 3; chestnut-sided warbler, 8; black-throated blue warbler, 4; palm warbler, 32; pine warbler, 6; yellow-throated warbler, 5; black-throated green warbler, 15; Canada warbler, 2.

Scarlet tanager, 14; Northern cardinal, 139; rose-breasted grosbeak, 59; blue grosbeak, 2; and indigo bunting, 14.

•••

According to longtime count compiler Rick Knight, some count highlights included a fly-over sandhill crane in Limestone in Washington County, as well as two black-billed cuckoos, a merlin, three Philadelphia vireos, two fish crows and a yellow-breasted chat.

As always, some species got missed. Notable misses included ruffed grouse, common nighthawk and loggerhead shrike. “Shorebirds, blackbirds and sparrows were in short supply,” Knight noted.

•••

Bryan Stevens has written about birds, birding and birders since 1995. Email him at ahoodedwarbler@aol.com.

Photo by Bryan Stevens
A young male Rose-breasted Grosbeak visits a feeder in September of 2013. Young males resemble females but show a splash of orange on the breast that will be replaced the following spring by the familiar rosy-red patch.

 

Free program at senior center to focus on North America’s wading birds

Photo by Bryan Stevens • A great blue heron and a great egret patrol a tidal creek in South Carolina.

I’ll be presenting a free public program on wading birds and their kin for the Clinchfield Senior Adult Center in Erwin at 10 a.m. on Wednesday, Oct. 14.

My main focus will fall on a family of birds known as waders, which include herons, egrets, ibises, spoonbills and more. I will also discuss shorebirds, such as plovers, godwits, sandpipers and more, to a lesser degree. This will be a fully illustrated slide show featuring some of my own photography.

Egrets and herons are members of a family of birds known as Ardeidae. Our region is home to the great blue heron all 12 months of the year. This stately, long-legged bird can stand 4.5 feet tall but weighs no more than six pounds. The black-crowned night heron is a localized year-round resident in the region, making it much more difficult to locate than its larger relative.

Most other waders are summer residents or unexpected visitors in the region.

For example, the great egret is a graceful bird with white plumage, long legs and a sharp, yellow bill. It is smaller than the great blue heron. The great egret stands 3.3 feet tall and has a wingspan of 52 to 67 inches. On average, however, they weigh only about 2.2 pounds.

Photo by Bryan Stevens
A large flock of Great Egrets flies over the Watauga River in Elizabethton.

These egrets nest in large colonies. In the late 1800s and early 1900s, the colonial nesting habits of these birds made them particularly vulnerable to humans who slaughtered the birds in the millions to harvest their feathers for use in the fashion industry. The great egret and other wading birds were almost decimated in order to decorate fashionable hats for women.

Photo by Bryan Stevens • A great blue heron at dusk on Fripp Island, South Carolina.

The National Audubon Society was founded in 1905, largely as an effort to combat the unregulated slaughter of birds like great egrets, snowy egrets and roseate spoonbills. Now, more than a century later, the great egret still serves as the official logo for the National Audubon Society.

The great egret has rebounded from those dark years. In fact, this bird now ranges as far north as southern Canada in appropriate wetland habitats. During spring and fall migration, great egrets also pass through northeast Tennessee. Look for them along rivers, lakes and on small farm ponds.

Wading birds also include a couple of oddballs, including wood stork, roseate spoonbill, limpkin and American bittern.

When I first set out on my birding adventure I wanted to see as many birds as possible. I was also motivated to check off at least one family of birds.

With North America’s wading birds, I was successful, although it took me 20 years to finally see all of this family of birds. I saw my last member of North America’s waders on June 11, 2016. While visiting Huntington Beach State Park in South Carolina, I finally observed a least bittern.

I wasn’t actively looking to add any life birds to my list during that South Carolina trip, so the least bittern also represented a very pleasant surprise.

Photo by Bryan Stevens
A Great Egret resting on a spit of land in a lake at Murphy Candler Park in Brookhaven, Ga.

The least bittern has been found by other birders in wetlands in southwest Virginia and northeast Tennessee, but I’ve never been in the right place at the right time to find this bird closer to home. I have seen a few American bitterns, which are a larger relative of this diminutive member of the heron clan.

I didn’t have the same degree of difficulty adding an American bittern to my list. Years ago, while birding with Reece Jamerson, an American bittern emerged from vegetation at the edge of a ditch in a flooded pasture and proceeded to put on quite the show. To my eternal regret, that sighting predated my habit of always carrying a camera with me while birding.

I learned my lesson and began faithfully carrying a camera with me after that encounter. I hope some readers will come out to the free program on Oct. 14 and enjoy some of the photographs I have taken during 30 years of birding. I will also be talking about the different wading birds it’s possible to see in the region. This family of birds has some beautiful, graceful birds that tend to make observers take notice whether they’re seeing them in person or in a photograph.

The Clinchfield Senior Adult Center is located at 220 Union St., Erwin. For more information, email me at ahoodedwarbler@aol.com.

Photo by Bryan Stevens • A great egret in the aviary at Brookgreen Gardens in South Carolina.

Hooded warbler and kin good at avoiding attention

 

Photo by Ariel Hernandez/Pixabay • A male hooded warbler prefers shaded habitats.

I have a love-hate relationship with fall. It’s my favorite season, but in the back of my mind I know it’s also the signal that winter’s icy grip is imminent. Autumn also signals the departure of some of my favorite birds, including ruby-throated hummingbirds, scarlet tanagers, red-eyed vireos and many species of warblers.

Many people would be astonished that warblers live among us for about six months of every year. Anyone in East Tennessee with property containing woodlands, thickets, meadows, as well as creeks and ponds, are likely neighbors for many species of breathtakingly beautiful warblers. Unless one makes some effort to specifically look for these birds, however, warblers can easily go unnoticed. They don’t come to feeders, so it’s up to their human neighbors to seek them out.

Many birders will hem and haw if asked to name their favorite bird. Not me. I’ll quickly let you know that the bird with that distinction is a small songbird known as the hooded warbler. I have plenty of other runners-up, but the hooded warbler has been my favorite since I first got into birding in the early 1990s.

Photo by Jean Potter • A male hooded warbler flits through the foliage of a rhododendron thicket.

Every time I behold a hooded warbler, I marvel at the bird’s exquisite appearance. The gold and green feathers seem to glow brightly in the dim light of the shadowy thickets of rhododendron where they prefer to lurk. The black hood and bib surrounding the male’s yellow face stands out by virtue of its stark contrast from the brighter feathers. Large coal-black eyes complete the effect. The appearance of the male bird provides this species with its common name. The female has an identical yellow-green coloration as the male, although she is slightly more drab. She lacks the black hood and bib, although older females may acquire some dark plumage on the head and around the face. Both sexes also show white tail feathers that they constantly fan and flick as they move about in thick vegetation and shrubbery.

Hooded warblers nest in the woodlands around my home. So, from the time my favorite warbler returns in April until the last individual departs in October, I enjoy regular glimpses of this colorful and interesting bird. Like all warblers, the hooded warbler is quite energetic, dashing after tiny insects in the branches of shrubs and trees. Hooded warblers often forage close to the ground, which makes observing them easier than for some of their treetop-dwelling kin.

Photo by Bryan Stevens • A male hooded warbler grasps a perch during a fall migration stop.

According to the website All About Birds, male hooded warblers often return to the same breeding spot year after year. The website cites a seven-year study in Pennsylvania that determined that about 50% of banded males returned to the area to breed again. The study makes me think that some of the hooded warblers returning to my rhododendron thickets each spring are previous nesting birds or perhaps their descendants.

Bird-banding also has helped determine how long this species can live. According to All About Birds, the oldest recorded hooded warbler was a male, and at least 8 years, 1 month old when he was recaptured and rereleased during banding operations in Louisiana in 2004. Most songbirds have short lifespans, so it’s wonderful that some of these tiny birds can reach such a ripe old age.

I know that every migrant passing through my yard at this time of year is making its way southward, and it will likely be another five to six months before I again see any of my favorite songbirds. The hooded warbler will make itself at home in the forests of Mexico, as well as in Belize, Costa Rica and other Central American nations, throughout the winter season. Most hooded warblers begin returning to their winter haunts as early as mid-September, but lingering individuals continue to entertain birders in the United States throughout October before they too head south.

To reach its wintering grounds, many hooded warblers take the same path preferred by ruby-throated hummingbirds and make a nonstop flight across the Gulf of Mexico. This incredible crossing brings these birds to the Yucatan. From there, they disperse to various points in Central America. That birds as small as hummingbirds and warblers make this incredible migration twice yearly is one of nature’s most phenomenal feats of endurance.

The warblers, also known as wood-warblers, are an exclusively New World family of birds, numbering approximately 116 species. About 50 of these species of warblers make their home in the eastern United States and Canada for the spring and summer, departing in the fall and returning to tropical wintering grounds. Some of them are extremely bright and colorful birds. The hooded warbler is rightfully ranked among the more brightly colored warblers.

Photo by Bryan Stevens • A female hooded warbler is banded in an operation at Carver’s Gap in Roan Mountain, Tennessee.

The warblers are an incredible family of birds. I’ve seen all but a handful of the species that reside for part of the year in the eastern United States. I still want to see a Connecticut warbler and cerulean warbler, as well as the endangered Kirtland’s warbler of Michigan and the golden-cheeked warbler of Texas.

I’ll miss the warblers once fall migration has run its course. For those months they are here, the warblers belong to us. They seem like “our” birds. They’re only on loan, though.

Our other winter birds will offer some compensation in the absence of hooded warblers and most of their kin, but I’ll be eagerly awaiting that flash of gold from the recesses of a rhododendron thicket next April and the loud notes of “weeta-weeta-wee-Tee-o” that comprise the male hooded warbler’s easily recognized song.

•••

Bryan Stevens has written about birds, birders and birding since 1995. Email him at ahoodedwarbler@aol.com.

Eastern wood-pewee is pint-sized tyrant flycatcher

Photo by USFWS • An Eastern wood-pewee perches on an exposed branch.

My annual fall warbler watching has not taken off yet. We’ve had hot days recently and not many weather fronts moving through the area that might push migrating warblers to make a stopover in my yard.

Even the warblers I have seen, such as a recent black-throated blue warbler, are species that nest in Northeast Tennessee, meaning they may or may not be migrating so much as lingering.

There are, however, still signs of migration. Ruby-throated hummingbird activity remains intense at both the feeders and the stands of blooming jewelweed around my home. I’ve been seeing everything from cedar waxwings and wild turkeys to red-eyed vireos and Eastern wood-pewee.

Photo by Hans Toom/Pixabay • An Eastern wood-pewee perches on a branch. These flycatchers are tireless at singing their name “pee-wee” during the summer season.

The latter species is a member of the family known as tyrant flycatchers. During the early summer months it’s easy to find Eastern wood-pewees. Head to this bird’s favored mid-elevation on local mountain slopes and you’re almost certain to hear its plaintive “pee-a-wee” whistle the gives the bird its common name. Their sheer dedication to singing their name repeatedly reminds me of the persistence of another champion summertime singer, the red-eyed vireo.

By early fall, however, Eastern wood-pewees fall mostly silent, but they seem to increase their profile as migrants perch on bare branches of open trees to frequently venture out to “flycatch” meals on the wing.

In appearance, the Eastern wood-pewee doesn’t have much to help it stand out. Like many of its relatives, it’s a plain bird with olive-brown to gray upper parts, a pale throat and a whitish belly. Some birds show a faint hint of an incomplete eye ring that looks more like a crescent at the back of the eye. Otherwise, unlike some relatives, the pewee lacks a prominent ring around its eyes.

The Eastern pewee looks like its head comes to a triangular peak, but this species is not truly crested like the related great crested flycatcher.

In diet, it lives up to its flycatcher family heritage, feeding on houseflies, mosquitoes, bees and wasps, winged ants, moths, stoneflies and mayflies. If insects are unavailable, they may feed on berries and seeds, but they are dedicated insectivores. They catch most of their food on the wing, sallying forth from their perches. If unsuccessful, they will swing back, land again and wait for another chance to strike.

The Eastern wood-pewee’s bill has a dark upper mandible and a yellowish lower mandible, a good way to separate the bird from other flycatchers.

Small songbirds are not known for longevity, but one Eastern wood-pewee was at least 8 years, 2 months old when it was recaptured and rereleased during banding operations in Maryland in 2010. That was enough to rank the bird as the oldest documented member of its species, according to the website All About Birds.

Some practice will help observers tell an Eastern phoebe from an Eastern wood-pewee. Phoebes are slightly heavier than pewees, although they are close in overall body length. The pewee does not bob its tail at its perch, which is a habit that the phoebe does so reliably that that action alone can confirm its identity. The bills of these two birds provide another reliable way to distinguish them. Phoebes have an all-black bill, while pewees have a two-toned bill with a lighter lower mandible. It takes an observation with good lighting condition to detect this difference at times, but its a surefire way to confirm a visiting pewee’s identity.

Phoebes can rightfully be considered a backyard bird guest throughout the year, but autumn is the best season to get acquainted with the Eastern wood-pewee.

Stake out any trees with lofty bare limbs. Chances are a migrating Eastern wood-pewee will show up and lay a claim to this valuable real estate. For flycatchers, a good perch will help increase the odds their flycatching will be successful. Watching them on the hunt as they refuel to continue fall migration is always a source of reliable entertainment.

•••

Bryan Stevens has written about birds, birding and birders since 1995. Email him at ahoodedwarbler@aol.com.

House finch origin story in region has unusual twist

Photo by GeorgiaLens/Pizabay • A male house finch visits a feeder. Flocks of these small finches can become regular feeder visitors. Credit: GEORGIALENS/PIXABAY

I received an email from Unicoi residents Judy and Bill Beckman asking for a reason to explain a sudden absence in house finches at their feeders.

“For a number of weeks now, our house finches have disappeared from our feeders,” they wrote in the email. “They are usually the dominant number of birds. We do not recall this happening before. Any thoughts?”

I answered, explaining that the birds will probably return. Exactly when the finches decide to return to the couple’s yard is more problematic.

In fall and spring, even birds that don’t normally migrate get a bit restless. I suggested that the house finches could just be exploring somewhere else nearby.

My best guess is the finches they will return. As I explained in my answer, the Beckmans have probably provided a generous buffet for the birds. They will remember where the best free lunch is served.

Photo by Bryan Stevens • A male house finch perched on a cable. These finches are native to the western United States but became established in the eastern states thanks to the illicit pet trade.

The house finch is an interesting species. Until the 1980s, this species was not present in Northeast Tennessee. Although this finch is a native North American bird, it is not truly native to the Eastern half of the continent. All the house finches in the Eastern United States are descended from captive birds released into the wild by dealers in the exotic bird trade.

About 1940, the house finch became established in the eastern United States. In violation of federal law, these small finches were being sold in New York City as pet birds described as “Hollywood Finches.” To avoid trouble with authorities, vendors and even some owners released their “Hollywood Finches” into the wild. Finding the area around New York City to their liking, house finches thrived spread. Within a few decades, they were common birds throughout the eastern United States, including Tennessee, Virginia and North Carolina. The house finch had also been introduced into Hawaii about 1870, and is still present today, along with many other species of birds not native to the islands.

As the house finch claimed a new range, the species inevitably encountered the related purple finch. During the winter, both finches are often present at feeders in the region. When both are available for observation, bird enthusiasts should take advantage of the opportunity to compare and contrast these birds.

Personally, I have never had any difficulty distinguishing a purple finch from a house finch. The two species, at least in my eyes, are easily recognized. I can understand why some people might have trouble separating the two birds. The late Roger Tory Peterson once described the purple finch as a bird “dipped in raspberry juice.” Think about that imagery for a moment and you’ve got a good start to distinguishing a male purple finch from a male house finch.

Photo by Ray Shrewsberry • A male house finch perches on a branch. This bird species has been introduced into locations nature never meant for the bird to live.

The females of both species are a different matter. However, purple finch females have a more distinctive facial pattern and a heavier bill than do female house finches. With a little practice, it’s not difficult to identity these two species in the field. In Northeast Tennessee, house finches and purple finches are usually only present together during the winter months when purple finches occasionally flock to our feeders.

In their native range in the western United States, house finches have adapted to a range of habitats, including deserts, grassland, chaparral and open woods. Another related species in the Western United States is Cassin’s finch, which is a species found mostly in high-elevation regions dominated by tall evergreen or coniferous forests.

The house finch is an abundant bird. According to the Partners in Flight, there are an estimated 40 million house finches ranging across North America.

They have also proven resilient. House finches are susceptible to some contagious diseases, including Mycoplasma gallisepticum, a bacterium that causes chronic respiratory disease in chickens and infectious sinusitis in turkeys, chickens, game birds, pigeons and passerine birds. House finch populations in the Eastern United States crashed in the 1990s due to the epidemic prevalence of the bacteria. Their numbers have since stabilized, although the species remains vulnerable to infection from the bacteria. Infection with the bacteria often leads to conjunctivitis characterized by swollen, encrusted, nasal discharges, impaired vision and weight loss. Infected birds usually succumb to slow starvation or predation. House finch conjunctivitis is most frequent during colder months when birds congregate and flock to bird feeders. Anyone who fed birds during the 1990s likely witnessed the disease at their feeders.

They also proved to be a songbird susceptible to West Nile virus, but most house finches and other songbirds recover from this mosquito-borne disease. Crows, ravens and jays, however, are vulnerable to the disease.

Overall, although a strange twist of fate brought the house finch into Tennessee and other parts of the Eastern half of the nation, this bird has become a welcome visitor. Males have a cheery song and bright plumage. By all accounts, it’s also here to stay.

I’m going to have to keep a closer watch over my own feeders. I had a pair that visited regularly at the start of the summer season. It’s time to see if they’re back with a new generation of house finches.

•••

Bryan Stevens has written about birds, birding and birders since 1995. Email him at ahoodedwarbler@aol.com.

Cuckoo column strikes a chord with readers

Painting by Nick Blosser • Local artist Nick Blosser transformed a tragic ending for a yellow-billed cuckoo into a reflective and even beautiful work of art.

I got some feedback from readers after I wrote my recent column focused on yellow-billed cuckoos.

In that column, I happened to mention that I’ve probably seen almost as many cuckoos killed in window strikes as I have seen live individuals. That seemed to resonate. Although it is a sad way to get introduced to a species of bird, that appears to happen regularly with cuckoos.

“My husband and I loved your story on the yellow-billed cuckoo,” Mindy Blosser wrote in an email. “Several years ago we witnessed a tragic window strike of a yellow-billed cuckoo at our house in south Johnson City.”

She added, “It is such a beautiful bird.”

She said that her husband, Nick, is an artist and that he completed a watercolor painting to memorialize the bird.

“We thought you might like to see the watercolor,” she said.

They also agreed to let me share Nick’s painting with readers.

The painting, although obviously tragic in nature, manages to transform the moment into something reflective and even beautiful.

I also heard from Susan Peters, an Elizabethton resident, in response to the column on cuckoos.

“I really enjoyed your column on the cuckoo,” Susan wrote in an email. “You mentioned callers who had a bird strike into a window, and I wondered if you remembered the one I called you about. It was years ago at my parents’ home on K Street.”

She reminded me that the cuckoo at her parents’ home hit a big picture window and probably broke its neck.

Like the Blossers, Susan admired the beauty of the cuckoo.

“Such a beautiful bird,” she wrote.

Susan and I have corresponded for years through this column. And her timely email reminded me that I did indeed make arrangements to meet her and collect the cuckoo that died after the window strike. I transported the cuckoo to the biology department at Milligan University, at the time still Milligan College. It was probably one of the last specimens ever added to the collection of freeze-dried specimens maintained by biology professor Gary Wallace. He is now retired and has moved back to his boyhood home in Dover, Tennessee, in Stewart County.

When I gave some of my early programs on birding to local civic organizations, Wallace sent me out well prepared with some fine specimens from the collection. I recall that he loaned me everything from a blue-winged teal to a tiny ruby-throated hummingbird. The specimens were always a big hit with audiences. There’s just something about holding a bird in the hand, even if it is dead and preserved as a freeze-dried skin, that connects people with the long-expired bird and its kin.

Photo by Patricia White/USFWS • The black-throated gray warbler normally ranges across the western half of North America and Mexico. Its migration route is usually west of the Great Plains, but half a century ago an individual reached Tennessee only to die in a fatal fallout of migrating birds that collided with a communications tower on Holston Mountain Oct. 2, 1972.

When the Elizabethton Bird Club still met on the Milligan campus, Wallace often opened the biology collection to our meetings for programs that basically consisted of our members getting to marvel at the array of birds preserved by the college’s biology department. Some unique specimens included the first black-throated gray warbler ever found in Tennessee. Unfortunately that bird died in a fatal fallout of birds that collided with a communications tower on Holston Mountain on Oct. 2, 1972.

Although housed for many years at Milligan, the black-throated gray warbler was eventually transferred in the summer of 2011 to the Louisiana State University Museum of Natural Science after Milligan’s biology department phased out its own collection.

The black-throated gray warbler normally ranges across the western half of North America and Mexico. The species migrates primarily through the Pacific and Central Flyways, staying strictly west of the Great Plains. Well, usually staying west of the Great Plains! The specimen found on Holston Mountain more than half a century ago proves that even this species has occasionally wandered far beyond its usual range.

USFWS • A yellow-billed cuckoo perches in the open.

All too often, birds meet with accidents during migration or simply while living their daily lives. According to the ABA Rare Bird Alert network, an injured spotted rail was found and taken to a wildlife rehabilitation center earlier this month. Because the bird was immediately transferred into rehabilitation, its exact initial discovery location has not been publicized, making this mega-rarity not chaseable for Tennessee birders. “Chaseable” simply refers to the fact that many birders would have traveled a great distance to see such an unexpected discovery in order to add it to their life lists.

The spotted rail is a native to the freshwater marshes of Central America, the Caribbean, and South America. In other words, its discovery in Tennessee was extremely surprising.

Experts consider injured rails notoriously difficult to rehabilitate, but if this individual survives the first few stressful days, its chances of recovery should improve.

Birds have wings, and those wings can transport them to some unusual places. Their flights also occasionally take them into danger. It’s all part of the natural cycle. It’s also just one fascinating aspect of the lives of birds that keeps birders coming back for more.

Photo by Bryan Stevens • The waxy tips to the wing feathers are evident in this photograph of a cedar waxwing.

The seasons are beginning to shift. In recent weeks I’ve glimpsed young wild turkeys crossing local roadways. Cedar waxwings are beginning to flock at my home, no doubt lured by the ripening wild cherries in trees around my home. Ruby-throated hummingbirds are still visiting. An Eastern screech-owl has become a reliable serenader in the early evening hours.

Keep watching for unexpected visitors. As always, feel free to email me at ahoodedwarbler@aol.com to share sightings, ask questions or make comments.

 

Make an effort to win over gray catbirds

Veronika Andrews from Pixabay • If all else fails, bribery works well on gray catbirds. Provide these birds with a treat and their confidence is more quickly given.

The gray catbird is a baffling bird with a personality that runs the gamut from introverted to extroverted, sometimes depending on the season and at other times seemingly just on a whim. With some gentle persuasion, however, people can gain a catbird’s trust and develop a fun friendship with these clever songbirds.

Bribery also works. One summer, I only needed to offer some less-than-perfect strawberries and blueberries. A few blemishes on the fruit didn’t bother the resident catbirds at all, and they soon became accustomed to receiving such treats.

Your first introduction to the catbird is likely going to occur when you hear what sounds like an irritable feline hiding in a hedge, thicket or dense shrub. Upon closer examination, you may get a glimpse of a charcoal gray bird roughly the shape of a Northern mockingbird but smaller. A black cap and a patch of rusty-red feathers under the tail are the only exceptions to this bird’s overall gray plumage.

Photo by Bryan Stevens A curious Gray Catbird peeks from dense cover. Attendees at the fall rally can look for catbirds and other species at any of the offered bird hikes.

I’m pleased to note that catbirds are doing well. A profile on the website All About Birds confirms that the species is common and has benefitted from stable populations from 1966 to 2019, according to the North American Breeding Bird Survey. An estimate from Partners in Flight gives the species a breeding population of 29 million individuals spread out across North America. In a time when many bird species are declining, this is welcome news.

Catbirds are experts at concealing themselves from prying eyes. The gray plumage blends into the shadowy sections of the tangles and thickets where the bird likes to hide itself. However, even when gray catbirds are reluctant to be seen, they’re almost eager to be heard. The catbird is extremely vocal, with several calls and songs in its repertoire, including the rather faithful rendering of a fussy cat’s meow that provides this bird its common name.

They’re part of a family related to thrushes that are known as “mimic thrushes.” Besides its surprisingly accurate rendition of a feline, the catbird has several other common vocalizations. Despite their shy nature, they’re extremely curious. Imitating their calls or simply producing a squeaky sound will usually persuade the bird to move out of cover and search for the source of the noise.

Catbirds are part of the parade of returning birds each spring that includes species like rose-breasted grosbeaks, scarlet tanagers, Baltimore orioles and indigo buntings, but because they lack the brilliant plumages of these other birds their arrival would probably go unnoticed if not for the fact they are extremely noisy for the first few weeks they are back. Then they go silent again and remain quieter as they take up the serious business of raising young.

Photo by Bryan Stevens • A gray catbird hides within the branches of a dense shrub.

However, in a mood that appears to swing with the seasons, gray catbirds emerge again in late summer and early fall when they feast on such fruit as elderberries and wild cherries while making their whiny cacophony of calls from any tangle or thicket where they happen to be.

The catbird belongs to the genus Dumetella. The name is based upon the Latin term dūmus, which roughly translated means “thorny thicket.” Dumetella, in turn, means “dweller in the thornbushes” or “small bird of the thornbushes.” It’s a rather apt description for a bird fond of habitats often dominated by thorny vegetation. Older common names for the gray catbird included cat thrush and slate-colored mockingbird.

They are related to thrashers and mockingbirds, but scientists find them just different enough to warrant placing the gray catbird in its own genus. A relative known as the black catbird, which ranges throughout the Yucatan Peninsula of Mexico, as well as northern Guatemala and northern Belize, also belongs to a genus of its own. Both catbirds are classified as “mimic thrushes,” or Mimidae, of which there are about 30 species in the New World. There is a totally unrelated family of catbirds that ranges through Australia, Asia and parts of Africa.

Photo by Bryan Stevens • Gray catbird have a rusty-red patch beneath their tail, occasionally seen as they dive for cover.

The gray catbird is not as an accomplished mimic as some of its relatives, such as the Northern mockingbird. Males have motivation to constantly expand their repertoire, however, as doing so increases the likelihood of attracting a mate. They imitate other birds, but some have been recorded imitating frogs and other non-avian singers.

While not generally considered a bird to visit feeders, people have succeeded in attracting catbirds to feeders designed to offer grape jelly or orange slices. Planting fruit-bearing shrubs and trees is the best means of attracting these fascinating birds to your yard and garden. Leave a few untidy edges to your yard. Gray catbirds will thank you.

•••

Email me at ahoodedwarbler@aol.com to ask a question, make a comment or share a sighting.

Calling cuckoo brings back some birding memories

Photo by Peter Pearsall/USFWS • A yellow-billed cuckoo perches horizontally along a bare tree branch. The species feeds prodigiously on a variety of caterpillars.

I heard the low, gulping call of a yellow-billed cuckoo concealed by a dense curtain of green on the ridge behind my home on Sunday, July 26.

The hidden caller reminded me that this bird has acquired the nickname “rain crow” for consistently calling prior to summer downpours.

The yellow-billed cuckoo migrates a great distance to spend the summer months hidden in the dense green canopy of our local woodlands. Cuckoos spend the summer months in southern Canada and across most of the United States, but the bird’s winter range extends as far south as Venezuela and Argentina. They make a roundtrip journey of about 5,000 miles every spring and fall.

In pursuit of their favorite food – caterpillars – the yellow-billed cuckoo provides a public service, removing hairy tent caterpillars and their unsightly silk tents from the branches of various trees. I certainly applaud these efforts. Only a handful of birds feed on these caterpillars, with the yellow-billed cuckoo being the first and foremost consumer of these pests. The cuckoo has a voracious appetite for these caterpillars.

Photo by USFWS • A yellow-billed cuckoo selects a surprising open perch for a bird known for its reclusive nature.

Staking out tent caterpillar nests would seem a good way to increase the chances of seeing these elusive birds. Personally, it’s never quite worked out that way. My best – and first – sighting of a yellow-billed cuckoo is now buried 30 years back among my birding memories. I saw the bird perched in a gnarled peach tree that once stood only a few yards from my home.

Another memorable sighting took place on Fripp Island, South Carolina. That bird, observed from a golf cart, shared a tree with a scolding blue-gray gnatcatcher. The discrepancy in the sizes of the tiny gnatcatcher and the large cuckoo was striking. I genuinely feared that the cuckoo might attempt to snack on the smaller bird.
Other sightings have taken place at Roan Mountain State Park, Winged Deer Park in Johnson City, Sycamore Shoals State Historic Park in Elizabethton and Douglas Lake in Cocke County.

In addition to sightings of live birds, some readers have reported window strikes to me, usually because they’re unable to identify the bird that suffered a sad demise after impacting a window.

The yellow-billed cuckoo is a large bird, which an observation in close quarters emphasizes. This bird can reach a length of nearly 12 inches, but much of that length is composed of its long tail. It easily matches the size of such familiar birds as blue jay and American robins.

The yellow-billed cuckoo has a long, streamlined body and a brown and white plumage. The underside of the tail features large white dots and the wings show some rusty-red feathers. The bird also has a large, curved beak that gives the species its common name.

I hear these birds every summer, but my sightings amount to perhaps a couple every decade. I’m sure I could see more cuckoos with extra effort, but this bird would still present a challenge.

Europe’s common cuckoo is famous in folklore and fairy tales for slipping its eggs into the nests of other birds. While the yellow-billed cuckoo does this on occasion, it is not in the same league as nest parasites such as brown-headed cowbirds.

Two other cuckoos spend time in the United States. The black-billed cuckoo is also found in Northeast Tennessee, but this species is even more difficult to locate than its yellow-billed cousin.

I’ve only seen black-billed cuckoos on a few occasions. My best and first sighting involved a bird that briefly perched on a snag along a hiking trail at Johnson City’s Winged Deer Park. I managed to get my binoculars on the bird long enough for a memorable look. I’ve also seen this species at Sycamore Shoals State Historic Park and at Hampton Creek Cove in Roan Mountain.

Another species is the mangrove cuckoo, a bird that in the United States resides only in southern Florida while also ranging the Caribbean, both coasts of Mexico and Central America, and the Atlantic coast of South America as far south as the mouth of the Amazon River. It’s no surprise that this specialist species is found primarily in mangrove swamps.

The yellow-billed cuckoo is known by the scientific name, Coccyzus americanus. Other cuckoos in the genus Coccyzus, which includes about a dozen species, are pearly breasted cuckoo, dark-billed cuckoo, chestnut-bellied cuckoo, grey-capped cuckoo, bay-breasted cuckoo and the great lizard cuckoo.

Although I haven’t seen one for a few years, I’m still glad to know that the yellow-billed cuckoo remains a lurker in the woodlands around my home. If you manage to lay eyes on this elusive bird, consider yourself fortunate.

•••

Bryan Stevens has written about birds, birding and birders since 1995. To share a sighing, ask a question or make a comment, email him at ahoodedwarbler@aol.com.

Future looks brighter for some endangered birds

 Laurel Smith/USFWS • A group of Hawaiian stilts or ae’o cast their reflections in a wetland at Kilauea Pond National Wildlife Refuge, one of the few freshwater wetlands found on the Hawaiian Islands.

Everyone, including birders, enjoys reading some good news. There have been some recent success stories involving some of the world’s most endangered birds, including hopeful stories about the Hawaiian stilt and Guam kingfisher.

The kingfisher, extinct in the wild, survives in secure facilities around the world and has gradually increased to a population of about 150 birds. That’s a big increase from the 29 birds collected in the wild between 1984 and 1986 as a desperate attempt to preserve the species in captivity. A native name for the kingfisher is “sihek.”

M. Kastner/USFWS • An adult Guam kingfisher in captivity. The entire wild population was taken into captivity as a desperate move to save the population. The move seems to be working.

The kingfisher has made headlines in the past few months. Four chicks hatched at the Smithsonian Conservation Biology Institute in Front Royal, Virginia, in April and May. The hatching of additional chicks took place, also in April and May, at The National Aviary in Pittsburgh, Pennsylvania.

Some of the captive-bred population has been returned successfully to the wild on a predator-free atoll near Hawaii. The Guam kingfisher was eradicated in the wild due to the accidental introduction of the brown tree snake to Guam shortly after World War II.

The stilt has been even more successful, recently being reclassified as threatened instead of endangered. The population now stands at about 1,500 birds, up significantly from the mere 200 alive in 1940.

Laurel Smith/USFWS • Ae‘o (Hawaiian stilt) are opportunistic feeders. They prey on chaete worms, crustaceans, insects, tadpoles and small fish in shallow waters or mudflats.

The U.S. Fish and Wildlife Service posted on July 16 a release announcing the downlisting the aeʻo (Hawaiian stilt) from endangered to threatened under the Endangered Species Act.

“The downlisting of aeʻo is a huge achievement,” said Bridget Fahey, the Service’s acting regional director for the Pacific Region. “While there is still more work to be done to sustain the aeʻo’s recovery, today we want to celebrate the efforts of our conservation partners, including the State of Hawaii, the U.S. military, private landowners and local organizations.”

The aeʻo is a wading bird native to all the main Hawaiian Islands except Kahoʻolawe. The aeʻo was originally listed as endangered in 1970 due to destruction and alteration of habitat, hunting, introduced predatory animals and nonnative birds and diseases.

The aeʻo is closely related to the black-necked stilt, as well as the American avocet, another long-legged shorebird. The species are classified together in the family, recurvirostridae. The Hawaiian stilt is considered a sub-species of the black-necked stilt.

It’s time to start looking for shorebirds, a family of birds also known with a little more creative flair as “wind birds” along the region’s rivers, lakes and ponds. They are so named because so many species are capable of incredible long-distance migrations. A range of shorebirds migrate through the region in late summer and into fall.

My last sighting of black-necked stilts took place more than a decade ago in May 2014 during a South Carolina vacation. I observed three black-necked stilts at Huntington Beach State Park while walking on a marsh boardwalk near the park’s Nature Center. They flew toward the causeway, so I got into my car and drove there to try to re-locate them. I did find two of the stilts feeding along the causeway, but I never managed to re-locate the third bird.

Photo by Bryan Stevens
Two Black-necked Stilts forage along the causeway wetland at Huntington Beach State Park in South Carolina.

I watched the two stilts foraging for food in shallow water shared by egrets and alligators. The two birds, despite a somewhat gangly appearance, moved with elegantly efficient strides on their long pink legs.

I have seen this unusual shorebird in Tennessee only once on Oct. 13, 2004, at Austin Springs on Boone Lake in Washington County. The bird, first found by Rick Knight, drew many excited birders to the location for looks at this shorebird before it departed to continue its migration flight south.

As you might imagine, land-locked Tennessee is not an ideal location for finding shorebirds, but spring and fall migration brings a surprising variety of these birds through Northeast Tennessee. Black-necked stilts, however, are a rarity. I have also seen this species of shorebird on Fripp Island, South Carolina, as well as just outside of Wendover, Nevada, on a visit to the Bonneville Salt Flats.

The world of shorebirds has produced many lookalike species, including many of the small sandpipers often collectively labeled as “peeps” by birders. The black-necked stilt, however, is not at all likely to be confused with any other shorebird. It is a slender bird atop a pair of extremely long pink legs. It has a two-tone appearance with black upper parts and white underparts. The black and white dichotomy continues along the bird’s long neck and head. This bird also has a thin, needle-shaped bill that it uses to delicately pluck aquatic insects and other prey from water or mud.

The black-necked stilt’s long pink legs are exceptional. In fact, this species has the second-longest legs in proportion to their bodies of any bird, exceeded only by flamingos, according to the website All About Birds.

•••

To share a sighting, make a comment or ask a question, email me at ahoodedwarbler@aol.com.

Birds of summer offer exciting observations

Bryan Stevens • A great egret catches a small fish.

Summer birding is not always productive. Recent sweltering days have reminded me of that fact. There are a few birds, however, that seem to increase their profiles in summer instead of wilting and retreating to the shade until the season begins to cool off.

Here’s a look at some of my summer favorites and the reasons behind their inclusion on this list.

Belted kingfisher
Although this member of the widespread kingfisher clan can be found in the region all year, the belted kingfisher definitely keeps a high profile in late summer when a visit to any pond, creek, river or lake is likely to result in hearing this kingfisher’s rattling vocalization, often made when the bird feels alarmed or disturbed.

In her book “The Folklore of Birds,” Laura C. Martin writes that in some accounts the kingfisher, not the dove, was the second bird Noah released from the ark after the Biblical flood. Instead of looking for land, the kingfisher flew too high and the sun scorched the bird’s feathers. After his setback with the raven and now the kingfisher, Noah made the kingfisher remain on the ark’s deck to catch its food from the water.

Halcyon days, a term meaning a period of peaceful quiet, is derived from Greek legend. According to the legend, the god Zeus restrained the storms during the period when the kingfishers nest. The scientific name for the belted kingfisher is Megaceryle alcyon, a variation on the term “halcyon.”

Photo by Bryan Stevens • The scientific name for the belted kingfisher is Megaceryle alcyon, a variation on the term “halcyon.”

Martin writes in her book about a Cherokee legend about how the kingfisher acquired its angling lifestyle. The poor bird wanted to be a waterbird, but lacked the equipment to make a living at fishing. The other animals convened a council and, in pity for the kingfisher’s plight, endowed the bird with its spear-like bill. Since that time, the bird has been known as “king of the fishers.”

The “king of the fishers” is indeed to be envied by human anglers. Although not successful in every attempt, the belted kingfisher is certainly exceptional in its pursuit of fish. According to John Eastman in his book, “Birds of Lake, Pond and Marsh,” the belted kingfisher typically captures about 10 fish per day. Some human anglers would envy a success rate like that.

Great egret
Many long-legged wading birds, as a general rule, like to wander in late summer after the nesting season’s finished. Many of these birds are common in coastal areas, but in late summer they often show up far inland.

Some of the waders to look for in the region include wood stork, roseate spoonbill, tricolored heron and snowy egret. The wading bird most likely to actually put in an appearance at local ponds or rivers is the great egret.

The great egret became a motivational symbol for conservation with the foundation of the National Audubon Society in 1905. The National Audubon Society spearheaded efforts to end the mass slaughter of various bird species. Some birds were killed for food, but millions were also killed for their showy feathers that were destined to decorate stylish attire worn as a symbol of high fashion. As early as 1910, some states began passing legislation to abolish trade in bird plumes. The federal government also passed the Migratory Bird Treaty Act, which was a law first enacted in 1916 to implement measures to protect and conserve migratory birds.

In 1953, a great egret in flight was chosen as the symbol for the official logo of the National Audubon Society, which was formed in part to prevent the killing of birds for their feathers. Birds like great egrets, snowy egrets, roseate spoonbills and other long-legged waders had been decimated before people responded to the wanton destruction being visited upon these beautiful and awe-inspiring creatures.

The great egret belongs to the genus Ardea, which includes various egrets and herons. Other members of this genus include Goliath heron, black-headed heron, purple heron and pied heron.

Photo by Jean Potter • A common nighthawk rests on a metal railing.

Common nighthawk
This insect-eating bird is a member of the nightjar family, which includes such familiar nocturnal serenaders as chuck-will’s widow and whip-poor-will.

The name common nighthawk is a misnomer. The species is not strictly nocturnal and it is certainly not a hawk. The nighthawk doesn’t offer a serenade like whip-poor-wills, but it does produce a “pent” call that sounds much like an electric buzzer. It’s often the first indication of one of these birds swooping overhead.

Nighthawks form impressive flocks, often numbering in the dozens or even hundreds. They are often active in evening hours, but I’ve seen large flocks of these migrating birds in mid-afternoon. August and September are the best time to look skyward to enjoy the spectacle of a large flock of swooping nighthawks as they pass overhead.

Swallow-tailed Kite
This is not exactly a common summer bird, but like the wandering wading birds, late summer is a likely time to catch a glimpse of this aerodynamic, unmistakable raptor. Several years ago I got the thrill of adding a swallow-tailed kite to my life list in some agricultural fields in southwestern Washington County. I’ve also seen swallow-tailed kites in Florida. I also observed my first-ever Mississippi kite in Elizabethon in 2020 during a Spring Bird Count.

The swallow-tailed kite is a large, streamlined raptor with long, narrow, pointed wings, slender bodies and a long, deeply forked tail that gives the bird its common name. The small, sharply hooked beak is used to catch insect prey, as well as amphibians, snakes and bats.

Bryan Stevens • A male American goldfinch looks its best in spring and summer. By fall, the bright colors are replaced with the drab winter plumage.

American goldfinch
Goldfinch males still look sharp in late summer, but they do start losing that bold pattern of black and white against a backdrop of golden-yellow feathers. These birds also form fussy but sociable flocks that congregate at bird feeders or bird baths in many a backyard.

A sighting of a goldfinch can be memorable. I still retain vivid imagery of these birds from childhood, long before I could identify them by name. They would always appear in late summer, perching atop the three blue spruces in our yard. The trees are no longer standing, but the memories of those colorful yellow and black birds endure.

Summer is the season of plenty for American goldfinches. Roadside ditches are choked with chicory, evening primrose and other seed-producing plants often dismissed as “weeds.” Simply driving local roads can, and often does, produce sightings of flocks of American goldfinches as they forage for seeds. These small songbirds will readily visit feeders for sunflower and thistle seeds.

•••

Bryan Stevens has written about birds, birders and birding since 1995. Email him with questions, comments or sightings at ahoodedwarbler@aol.com.

Photo by Bryan Stevens • A great egret resting on a spit of land in a lake at Murphy Candler Park in Brookhaven, Ga.