Tag Archives: migrating birds

Something to crow about: Corvus brachyrhynchos one smart bird

 

Warren Bielenberg/NPS • An American crow perches on a fence post. These birds are considered remarkably intelligent by scientists.

There’s something rather autumnal about watching a flock of American crows glean the last scattered kernels of corn from a harvested field as one of the flock stands sentry and ready to utter the alarm with some guttural “caws” should anything potentially threatening appear on the scene.

Crows are such a part of the landscape that they would almost escape our notice if they didn’t come with centuries of accumulated baggage that makes us distrust them and suspect their every action.

American crows and their kin, albeit unfairly, have often been painted darkly because of their black plumage. These fascinating birds are worth a second look and not just during the Halloween season. While seeking birds far afield, I have occasionally spotted some innovative scarecrows standing guard in gardens and agricultural fields. I’m not sure if anyone still erects these human effigies for their original purpose of warding off crows and other feathered agricultural pests. These days, scarecrows likely serve an ornamental purpose and are often part of a yard’s whimsical Halloween or autumn decorations.

Photo by Bryan Stevens / A trio of American crows forages on a grassy lawn.

The crow, largely thanks to its glossy black feathers, but perhaps also with a nod to its avian intelligence, has long been associated with Halloween. Greeting cards and holiday decorations often feature depictions of bats, owls and black cats, as well as the inevitable crow and the accompanying scarecrow.

With a brain about as big as a man’s thumb, the crow is renowned among ornithologists and other scientists for its keen intelligence. Crows are not fooled for a second by the charade of a straw-stuffed, brainless friend of Dorothy propped in a field. I recently heard an expert refer to crows and their kin as “feathered apes” to emphasize their intelligence.

The intelligence of this bird has long been known. Early American naturalist William Bartram wrote about a crow named Tom in a highly entertaining essay titled “Anecdotes of an American Crow.” Bartram, who lived from 1739 to 1823, brought humorous observations and keen insight to his subject as he wrote about the joys — as well as tribulations — of living with Tom, a crow that enjoyed tormenting Bartram’s dog and purloining the writer’s spectacles and trying to hide them.

Photo by Bryan Stevens / Wary American crows survey their surroundings.

Bartram’s essay demonstrates that almost as soon as Europeans arrived in North America, some of those with a bent toward the natural world recognized the intelligence and amazing adaptability of the American crow. As well as writing about the natural world, Bartram earned widespread acclaim for his drawings of botanical and ornithological subjects. Tom, the featured crow in Bartram’s brief essay, certainly exhibited intelligence of an impressive degree. Not only did the crow steal his owner’s eyeglasses, he foiled Bartram’s first attempt to reclaim them. The story makes very humorous reading. To read Bartram’s account, visit http://www.geocities.ws/jswortham/crow.

What else have crows done down through the ages to gain such a dark and much undeserved reputation? It probably doesn’t help matters that a flock of crows is known as a “murder.” Ancient Greeks considered crows as omens, which often foretold death and other disasters. The warrior goddess known as the Morrighan from Celtic mythology often appears in the form of a crow or raven. She is also often portrayed as being accompanied by a group of these black-plumaged birds. Many Native American tribes revere crows as communicators between worlds. Crows have been documented using tools and solving problems, which shows an uncanny ability to analyze and strategize. The early Celtic people also noted and admired these traits in crows.

Photo by Bryan Stevens • An American crow harasses a soaring red-tailed hawk.

I think the Celts and Native tribes had the right idea. Crows are admirable birds for many reasons. For instance, they are very social birds, often forming family flocks. They may also form much larger flocks for the purpose of roosting. When nesting, this social behavior comes in useful for a mated pair. Offspring from previous successful nesting efforts often serve as helpers. In addition to gaining their own life experience on successful nesting and caring for chicks, these older siblings may protect the nest site from predators or even deliver food to fill hungry beaks and bellies.

While famous for their associations to humans and our agriculture, crows forage far beyond the cornfield for their food. Many crows scavenge road-killed wildlife, such as squirrels, opossums and rabbits. While they certainly don’t turn up their beaks at the notion of eating carrion, crows do so less often than birds such as turkey vultures, black vultures and the crow’s fellow corvid, the common raven.

Early naturalist and artist John James Audubon painted this American crow.

The kinship to the raven is evident, but even moderately experienced birders rarely confuse these similar species. The raven is a large bird with a heavy beak, a distinctive profile and a wedge-shaped tail. In a direct comparison with a raven, a crow looks downright puny. Both are members of the corvid family, which consists of 120 species including jays, rooks, magpies and jackdaws. Some of the world’s other crows include the descriptively named little crow, hooded crow, carrion crow, collared crow, long-billed crow and violet crow. While most of the world’s crows are thriving, the Hawaiian crow has been extinct in the wild since 2002, although the species still exists in captive-breeding programs in various zoos.

Thanks to its resourcefulness and intelligence, the crow is deserving of more respect and even admiration. The American crow is a uniquely American success story. If you’re looking to define crow, look more to Bartram’s story about Tom the crow and not the dark, misguided myths and legends about crows you may hear this Halloween. Long may the crows fly.

•••

Email me at ahoodedwarbler@aol.com to share sightings, ask questions or make comments.

Hooded warbler and kin good at avoiding attention

 

Photo by Ariel Hernandez/Pixabay • A male hooded warbler prefers shaded habitats.

I have a love-hate relationship with fall. It’s my favorite season, but in the back of my mind I know it’s also the signal that winter’s icy grip is imminent. Autumn also signals the departure of some of my favorite birds, including ruby-throated hummingbirds, scarlet tanagers, red-eyed vireos and many species of warblers.

Many people would be astonished that warblers live among us for about six months of every year. Anyone in East Tennessee with property containing woodlands, thickets, meadows, as well as creeks and ponds, are likely neighbors for many species of breathtakingly beautiful warblers. Unless one makes some effort to specifically look for these birds, however, warblers can easily go unnoticed. They don’t come to feeders, so it’s up to their human neighbors to seek them out.

Many birders will hem and haw if asked to name their favorite bird. Not me. I’ll quickly let you know that the bird with that distinction is a small songbird known as the hooded warbler. I have plenty of other runners-up, but the hooded warbler has been my favorite since I first got into birding in the early 1990s.

Photo by Jean Potter • A male hooded warbler flits through the foliage of a rhododendron thicket.

Every time I behold a hooded warbler, I marvel at the bird’s exquisite appearance. The gold and green feathers seem to glow brightly in the dim light of the shadowy thickets of rhododendron where they prefer to lurk. The black hood and bib surrounding the male’s yellow face stands out by virtue of its stark contrast from the brighter feathers. Large coal-black eyes complete the effect. The appearance of the male bird provides this species with its common name. The female has an identical yellow-green coloration as the male, although she is slightly more drab. She lacks the black hood and bib, although older females may acquire some dark plumage on the head and around the face. Both sexes also show white tail feathers that they constantly fan and flick as they move about in thick vegetation and shrubbery.

Hooded warblers nest in the woodlands around my home. So, from the time my favorite warbler returns in April until the last individual departs in October, I enjoy regular glimpses of this colorful and interesting bird. Like all warblers, the hooded warbler is quite energetic, dashing after tiny insects in the branches of shrubs and trees. Hooded warblers often forage close to the ground, which makes observing them easier than for some of their treetop-dwelling kin.

Photo by Bryan Stevens • A male hooded warbler grasps a perch during a fall migration stop.

According to the website All About Birds, male hooded warblers often return to the same breeding spot year after year. The website cites a seven-year study in Pennsylvania that determined that about 50% of banded males returned to the area to breed again. The study makes me think that some of the hooded warblers returning to my rhododendron thickets each spring are previous nesting birds or perhaps their descendants.

Bird-banding also has helped determine how long this species can live. According to All About Birds, the oldest recorded hooded warbler was a male, and at least 8 years, 1 month old when he was recaptured and rereleased during banding operations in Louisiana in 2004. Most songbirds have short lifespans, so it’s wonderful that some of these tiny birds can reach such a ripe old age.

I know that every migrant passing through my yard at this time of year is making its way southward, and it will likely be another five to six months before I again see any of my favorite songbirds. The hooded warbler will make itself at home in the forests of Mexico, as well as in Belize, Costa Rica and other Central American nations, throughout the winter season. Most hooded warblers begin returning to their winter haunts as early as mid-September, but lingering individuals continue to entertain birders in the United States throughout October before they too head south.

To reach its wintering grounds, many hooded warblers take the same path preferred by ruby-throated hummingbirds and make a nonstop flight across the Gulf of Mexico. This incredible crossing brings these birds to the Yucatan. From there, they disperse to various points in Central America. That birds as small as hummingbirds and warblers make this incredible migration twice yearly is one of nature’s most phenomenal feats of endurance.

The warblers, also known as wood-warblers, are an exclusively New World family of birds, numbering approximately 116 species. About 50 of these species of warblers make their home in the eastern United States and Canada for the spring and summer, departing in the fall and returning to tropical wintering grounds. Some of them are extremely bright and colorful birds. The hooded warbler is rightfully ranked among the more brightly colored warblers.

Photo by Bryan Stevens • A female hooded warbler is banded in an operation at Carver’s Gap in Roan Mountain, Tennessee.

The warblers are an incredible family of birds. I’ve seen all but a handful of the species that reside for part of the year in the eastern United States. I still want to see a Connecticut warbler and cerulean warbler, as well as the endangered Kirtland’s warbler of Michigan and the golden-cheeked warbler of Texas.

I’ll miss the warblers once fall migration has run its course. For those months they are here, the warblers belong to us. They seem like “our” birds. They’re only on loan, though.

Our other winter birds will offer some compensation in the absence of hooded warblers and most of their kin, but I’ll be eagerly awaiting that flash of gold from the recesses of a rhododendron thicket next April and the loud notes of “weeta-weeta-wee-Tee-o” that comprise the male hooded warbler’s easily recognized song.

•••

Bryan Stevens has written about birds, birders and birding since 1995. Email him at ahoodedwarbler@aol.com.

Eastern wood-pewee is pint-sized tyrant flycatcher

Photo by USFWS • An Eastern wood-pewee perches on an exposed branch.

My annual fall warbler watching has not taken off yet. We’ve had hot days recently and not many weather fronts moving through the area that might push migrating warblers to make a stopover in my yard.

Even the warblers I have seen, such as a recent black-throated blue warbler, are species that nest in Northeast Tennessee, meaning they may or may not be migrating so much as lingering.

There are, however, still signs of migration. Ruby-throated hummingbird activity remains intense at both the feeders and the stands of blooming jewelweed around my home. I’ve been seeing everything from cedar waxwings and wild turkeys to red-eyed vireos and Eastern wood-pewee.

Photo by Hans Toom/Pixabay • An Eastern wood-pewee perches on a branch. These flycatchers are tireless at singing their name “pee-wee” during the summer season.

The latter species is a member of the family known as tyrant flycatchers. During the early summer months it’s easy to find Eastern wood-pewees. Head to this bird’s favored mid-elevation on local mountain slopes and you’re almost certain to hear its plaintive “pee-a-wee” whistle the gives the bird its common name. Their sheer dedication to singing their name repeatedly reminds me of the persistence of another champion summertime singer, the red-eyed vireo.

By early fall, however, Eastern wood-pewees fall mostly silent, but they seem to increase their profile as migrants perch on bare branches of open trees to frequently venture out to “flycatch” meals on the wing.

In appearance, the Eastern wood-pewee doesn’t have much to help it stand out. Like many of its relatives, it’s a plain bird with olive-brown to gray upper parts, a pale throat and a whitish belly. Some birds show a faint hint of an incomplete eye ring that looks more like a crescent at the back of the eye. Otherwise, unlike some relatives, the pewee lacks a prominent ring around its eyes.

The Eastern pewee looks like its head comes to a triangular peak, but this species is not truly crested like the related great crested flycatcher.

In diet, it lives up to its flycatcher family heritage, feeding on houseflies, mosquitoes, bees and wasps, winged ants, moths, stoneflies and mayflies. If insects are unavailable, they may feed on berries and seeds, but they are dedicated insectivores. They catch most of their food on the wing, sallying forth from their perches. If unsuccessful, they will swing back, land again and wait for another chance to strike.

The Eastern wood-pewee’s bill has a dark upper mandible and a yellowish lower mandible, a good way to separate the bird from other flycatchers.

Small songbirds are not known for longevity, but one Eastern wood-pewee was at least 8 years, 2 months old when it was recaptured and rereleased during banding operations in Maryland in 2010. That was enough to rank the bird as the oldest documented member of its species, according to the website All About Birds.

Some practice will help observers tell an Eastern phoebe from an Eastern wood-pewee. Phoebes are slightly heavier than pewees, although they are close in overall body length. The pewee does not bob its tail at its perch, which is a habit that the phoebe does so reliably that that action alone can confirm its identity. The bills of these two birds provide another reliable way to distinguish them. Phoebes have an all-black bill, while pewees have a two-toned bill with a lighter lower mandible. It takes an observation with good lighting condition to detect this difference at times, but its a surefire way to confirm a visiting pewee’s identity.

Phoebes can rightfully be considered a backyard bird guest throughout the year, but autumn is the best season to get acquainted with the Eastern wood-pewee.

Stake out any trees with lofty bare limbs. Chances are a migrating Eastern wood-pewee will show up and lay a claim to this valuable real estate. For flycatchers, a good perch will help increase the odds their flycatching will be successful. Watching them on the hunt as they refuel to continue fall migration is always a source of reliable entertainment.

•••

Bryan Stevens has written about birds, birding and birders since 1995. Email him at ahoodedwarbler@aol.com.

House finch origin story in region has unusual twist

Photo by GeorgiaLens/Pizabay • A male house finch visits a feeder. Flocks of these small finches can become regular feeder visitors. Credit: GEORGIALENS/PIXABAY

I received an email from Unicoi residents Judy and Bill Beckman asking for a reason to explain a sudden absence in house finches at their feeders.

“For a number of weeks now, our house finches have disappeared from our feeders,” they wrote in the email. “They are usually the dominant number of birds. We do not recall this happening before. Any thoughts?”

I answered, explaining that the birds will probably return. Exactly when the finches decide to return to the couple’s yard is more problematic.

In fall and spring, even birds that don’t normally migrate get a bit restless. I suggested that the house finches could just be exploring somewhere else nearby.

My best guess is the finches they will return. As I explained in my answer, the Beckmans have probably provided a generous buffet for the birds. They will remember where the best free lunch is served.

Photo by Bryan Stevens • A male house finch perched on a cable. These finches are native to the western United States but became established in the eastern states thanks to the illicit pet trade.

The house finch is an interesting species. Until the 1980s, this species was not present in Northeast Tennessee. Although this finch is a native North American bird, it is not truly native to the Eastern half of the continent. All the house finches in the Eastern United States are descended from captive birds released into the wild by dealers in the exotic bird trade.

About 1940, the house finch became established in the eastern United States. In violation of federal law, these small finches were being sold in New York City as pet birds described as “Hollywood Finches.” To avoid trouble with authorities, vendors and even some owners released their “Hollywood Finches” into the wild. Finding the area around New York City to their liking, house finches thrived spread. Within a few decades, they were common birds throughout the eastern United States, including Tennessee, Virginia and North Carolina. The house finch had also been introduced into Hawaii about 1870, and is still present today, along with many other species of birds not native to the islands.

As the house finch claimed a new range, the species inevitably encountered the related purple finch. During the winter, both finches are often present at feeders in the region. When both are available for observation, bird enthusiasts should take advantage of the opportunity to compare and contrast these birds.

Personally, I have never had any difficulty distinguishing a purple finch from a house finch. The two species, at least in my eyes, are easily recognized. I can understand why some people might have trouble separating the two birds. The late Roger Tory Peterson once described the purple finch as a bird “dipped in raspberry juice.” Think about that imagery for a moment and you’ve got a good start to distinguishing a male purple finch from a male house finch.

Photo by Ray Shrewsberry • A male house finch perches on a branch. This bird species has been introduced into locations nature never meant for the bird to live.

The females of both species are a different matter. However, purple finch females have a more distinctive facial pattern and a heavier bill than do female house finches. With a little practice, it’s not difficult to identity these two species in the field. In Northeast Tennessee, house finches and purple finches are usually only present together during the winter months when purple finches occasionally flock to our feeders.

In their native range in the western United States, house finches have adapted to a range of habitats, including deserts, grassland, chaparral and open woods. Another related species in the Western United States is Cassin’s finch, which is a species found mostly in high-elevation regions dominated by tall evergreen or coniferous forests.

The house finch is an abundant bird. According to the Partners in Flight, there are an estimated 40 million house finches ranging across North America.

They have also proven resilient. House finches are susceptible to some contagious diseases, including Mycoplasma gallisepticum, a bacterium that causes chronic respiratory disease in chickens and infectious sinusitis in turkeys, chickens, game birds, pigeons and passerine birds. House finch populations in the Eastern United States crashed in the 1990s due to the epidemic prevalence of the bacteria. Their numbers have since stabilized, although the species remains vulnerable to infection from the bacteria. Infection with the bacteria often leads to conjunctivitis characterized by swollen, encrusted, nasal discharges, impaired vision and weight loss. Infected birds usually succumb to slow starvation or predation. House finch conjunctivitis is most frequent during colder months when birds congregate and flock to bird feeders. Anyone who fed birds during the 1990s likely witnessed the disease at their feeders.

They also proved to be a songbird susceptible to West Nile virus, but most house finches and other songbirds recover from this mosquito-borne disease. Crows, ravens and jays, however, are vulnerable to the disease.

Overall, although a strange twist of fate brought the house finch into Tennessee and other parts of the Eastern half of the nation, this bird has become a welcome visitor. Males have a cheery song and bright plumage. By all accounts, it’s also here to stay.

I’m going to have to keep a closer watch over my own feeders. I had a pair that visited regularly at the start of the summer season. It’s time to see if they’re back with a new generation of house finches.

•••

Bryan Stevens has written about birds, birding and birders since 1995. Email him at ahoodedwarbler@aol.com.

These migratory birds are true champions

ANNE AND SATURNINO MIRANDA/PIXABAY • The common crane holds a record achieved by the feat of flying over the Himalayans at a height of 37,000 feet. However, this is not a typical flight. They usually fly below 3,280 feet.

As it does every year, September’s arrival puts fall migration into sharp focus. The birds that returned this past spring — the warblers, vireos, tanagers, grosbeaks, flycatchers, hawks, hummingbirds and many more — have begun or are beginning to make their way back to the locations where they will spend the winter months far from the cold, bleak conditions over most of North America.

On recent mornings as I leave for work I have heard the buzz of hummingbird wings, as well as the scolding calls of red-eyed vireos from the woodlands around my home.

Some of these birds migrate out of the tropics every spring to avoid competition. Others find North America a land of abundant, albeit temporary, resources. This land of plenty offers a wealth of insects, seeds, fruit and other nourishing, nutritious food to help parent birds keep their strength while they work to ensure their young thrive. Of course, once the bountiful period concludes, they return to the tropics of Central and South America to winter. Those that do so successfully will make the journey back to the United States and Canada in the spring. It’s an ongoing cycle, repeating year after year, season after season.

The phenomenon of migration isn’t exclusive to the neotropical migrants of the New World. Birds in other parts of the world migrate, too. Waterfowl, shorebirds and raptors are among some of the families of birds that stage impressive migrations.

Here are some migration achievements of some of our feathered friends:

Elevation Champ
The Himalayas represent a mountainous challenge for many migratory birds. Some birds, however, shrug off the astonishing heights of the world’s tallest mountains. The common crane holds a record achieved by the feat of flying over the Himalayans at a height of 37,000 feet. However, this is not a typical flight for these cranes. In fact, they usually avoid flying over mountains. They usually fly below 3,280 feet. The regular migrant that does fly at loft heights is the bar-headed goose, recording reaching 29,000 feet. These geese regularly fly over the peaks of the Himalayas when migrating.

Long-distance Champ
The Arctic tern truly takes migration to extremes. This small seabird travels each year from its Arctic nesting grounds to the Antarctic region, where it spends the winter months. Put into terms of mileage, the Arctic tern can travel about 50,000 miles in a single year. For a bird with a body length of about 15 inches and a wingspan of about 28 inches, this incredible migration is an astonishing feat. These statistics permit the Arctic tern to easily lay claim to the title of champion migrant among our feathered friends.

Tiny Champ
The ruby-throated hummingbird, a favorite of many bird enthusiasts living in the eastern United States, makes an impressive migration each year. Just to reach the United States, these tiny birds undertake a strenuous journey. They leave their wintering grounds in Central America to return to the United States and Canada for the nesting season. Most of these tiny birds, which are barely four inches long, make a non-stop flight of more than 500 miles across the Gulf of Mexico. The journey can take almost an entire day. With the end of summer, the entire population of ruby-throated hummingbirds, increased by a new generation of young birds, makes the Gulf crossing for a second time in a year to return to the American tropics for the winter months.

Photo by Bryan Stevens • A ruby-throated hummingbird perches at a feeder for a sip of sugar water.

Dedicated Champ
Among North America’s buteo hawks, which includes raptors such as red-shouldered hawk and red-tailed hawk, the broad-winged hawk stands out as a dedicated migrant. These hawks form flocks that at times number in the hundreds or thousands as they sail and glide on thermals rising over various mountain ranges. These hawks and other raptors are well-known in the region for migrating past the Mendota Fire Tower in Southwest Virginia every September and early October. The broad-winged hawk’s counterpart in the western United States is Swainson’s hawk, which shares the broad-winged hawk’s inclination for migrating in large flocks. Swainson’s hawk is named for William Swainson, the famous 19th century English naturalist for which Swainson’s thrush is also named.

Warbler Champs
My favorite family of birds, the warblers, are seasonal migrants. The Northern parula, a warbler species that regular spends the spring and summer months in the woods around my home, winters in Mexico, Central America, the Caribbean and southern Florida. The Northern parula breeds across the eastern half of the United States and southeastern Canada. It’s not a migration of an incredible distance, but it’s still quite an accomplishment for a bird less than five inches long and weighing less than half an ounce.

Photo by Bryan Stevens • The Northern parula, like most warblers, is a medium- to long-distance migrant.

Another warbler is a true migratory champion. Few warblers make as great a journey as the blackpoll warbler. Instead of migrating over land, this five-inch-long warbler undertakes a two-stage migration. The first half of the migration is a non-stop flight of about 1,500 miles. Every fall, these tiny birds fly over the Atlantic Ocean during this part of their migration, departing from Canada or the northern United States and not stopping until they reach various locations in the Caribbean. There they will spend some time recovering from the exhausting first half of their journey before they continue their way to such South American countries as Colombia and Venezuela. Once again, during the time they spend flying over open ocean, these tiny warblers do not feed.

Fall’s a great time to witness the variety of avian life. Look for some of these migrants passing through your yards, gardens or favorite birding spots.

For those wanting suggestions for seeking out migrating birds, the linear trail in Erwin, Rocky Fork State Park in Flag Pond and Limestone Cove Recreation Area are some good bets.

Cuckoo column strikes a chord with readers

Painting by Nick Blosser • Local artist Nick Blosser transformed a tragic ending for a yellow-billed cuckoo into a reflective and even beautiful work of art.

I got some feedback from readers after I wrote my recent column focused on yellow-billed cuckoos.

In that column, I happened to mention that I’ve probably seen almost as many cuckoos killed in window strikes as I have seen live individuals. That seemed to resonate. Although it is a sad way to get introduced to a species of bird, that appears to happen regularly with cuckoos.

“My husband and I loved your story on the yellow-billed cuckoo,” Mindy Blosser wrote in an email. “Several years ago we witnessed a tragic window strike of a yellow-billed cuckoo at our house in south Johnson City.”

She added, “It is such a beautiful bird.”

She said that her husband, Nick, is an artist and that he completed a watercolor painting to memorialize the bird.

“We thought you might like to see the watercolor,” she said.

They also agreed to let me share Nick’s painting with readers.

The painting, although obviously tragic in nature, manages to transform the moment into something reflective and even beautiful.

I also heard from Susan Peters, an Elizabethton resident, in response to the column on cuckoos.

“I really enjoyed your column on the cuckoo,” Susan wrote in an email. “You mentioned callers who had a bird strike into a window, and I wondered if you remembered the one I called you about. It was years ago at my parents’ home on K Street.”

She reminded me that the cuckoo at her parents’ home hit a big picture window and probably broke its neck.

Like the Blossers, Susan admired the beauty of the cuckoo.

“Such a beautiful bird,” she wrote.

Susan and I have corresponded for years through this column. And her timely email reminded me that I did indeed make arrangements to meet her and collect the cuckoo that died after the window strike. I transported the cuckoo to the biology department at Milligan University, at the time still Milligan College. It was probably one of the last specimens ever added to the collection of freeze-dried specimens maintained by biology professor Gary Wallace. He is now retired and has moved back to his boyhood home in Dover, Tennessee, in Stewart County.

When I gave some of my early programs on birding to local civic organizations, Wallace sent me out well prepared with some fine specimens from the collection. I recall that he loaned me everything from a blue-winged teal to a tiny ruby-throated hummingbird. The specimens were always a big hit with audiences. There’s just something about holding a bird in the hand, even if it is dead and preserved as a freeze-dried skin, that connects people with the long-expired bird and its kin.

Photo by Patricia White/USFWS • The black-throated gray warbler normally ranges across the western half of North America and Mexico. Its migration route is usually west of the Great Plains, but half a century ago an individual reached Tennessee only to die in a fatal fallout of migrating birds that collided with a communications tower on Holston Mountain Oct. 2, 1972.

When the Elizabethton Bird Club still met on the Milligan campus, Wallace often opened the biology collection to our meetings for programs that basically consisted of our members getting to marvel at the array of birds preserved by the college’s biology department. Some unique specimens included the first black-throated gray warbler ever found in Tennessee. Unfortunately that bird died in a fatal fallout of birds that collided with a communications tower on Holston Mountain on Oct. 2, 1972.

Although housed for many years at Milligan, the black-throated gray warbler was eventually transferred in the summer of 2011 to the Louisiana State University Museum of Natural Science after Milligan’s biology department phased out its own collection.

The black-throated gray warbler normally ranges across the western half of North America and Mexico. The species migrates primarily through the Pacific and Central Flyways, staying strictly west of the Great Plains. Well, usually staying west of the Great Plains! The specimen found on Holston Mountain more than half a century ago proves that even this species has occasionally wandered far beyond its usual range.

USFWS • A yellow-billed cuckoo perches in the open.

All too often, birds meet with accidents during migration or simply while living their daily lives. According to the ABA Rare Bird Alert network, an injured spotted rail was found and taken to a wildlife rehabilitation center earlier this month. Because the bird was immediately transferred into rehabilitation, its exact initial discovery location has not been publicized, making this mega-rarity not chaseable for Tennessee birders. “Chaseable” simply refers to the fact that many birders would have traveled a great distance to see such an unexpected discovery in order to add it to their life lists.

The spotted rail is a native to the freshwater marshes of Central America, the Caribbean, and South America. In other words, its discovery in Tennessee was extremely surprising.

Experts consider injured rails notoriously difficult to rehabilitate, but if this individual survives the first few stressful days, its chances of recovery should improve.

Birds have wings, and those wings can transport them to some unusual places. Their flights also occasionally take them into danger. It’s all part of the natural cycle. It’s also just one fascinating aspect of the lives of birds that keeps birders coming back for more.

Photo by Bryan Stevens • The waxy tips to the wing feathers are evident in this photograph of a cedar waxwing.

The seasons are beginning to shift. In recent weeks I’ve glimpsed young wild turkeys crossing local roadways. Cedar waxwings are beginning to flock at my home, no doubt lured by the ripening wild cherries in trees around my home. Ruby-throated hummingbirds are still visiting. An Eastern screech-owl has become a reliable serenader in the early evening hours.

Keep watching for unexpected visitors. As always, feel free to email me at ahoodedwarbler@aol.com to share sightings, ask questions or make comments.

 

Calling cuckoo brings back some birding memories

Photo by Peter Pearsall/USFWS • A yellow-billed cuckoo perches horizontally along a bare tree branch. The species feeds prodigiously on a variety of caterpillars.

I heard the low, gulping call of a yellow-billed cuckoo concealed by a dense curtain of green on the ridge behind my home on Sunday, July 26.

The hidden caller reminded me that this bird has acquired the nickname “rain crow” for consistently calling prior to summer downpours.

The yellow-billed cuckoo migrates a great distance to spend the summer months hidden in the dense green canopy of our local woodlands. Cuckoos spend the summer months in southern Canada and across most of the United States, but the bird’s winter range extends as far south as Venezuela and Argentina. They make a roundtrip journey of about 5,000 miles every spring and fall.

In pursuit of their favorite food – caterpillars – the yellow-billed cuckoo provides a public service, removing hairy tent caterpillars and their unsightly silk tents from the branches of various trees. I certainly applaud these efforts. Only a handful of birds feed on these caterpillars, with the yellow-billed cuckoo being the first and foremost consumer of these pests. The cuckoo has a voracious appetite for these caterpillars.

Photo by USFWS • A yellow-billed cuckoo selects a surprising open perch for a bird known for its reclusive nature.

Staking out tent caterpillar nests would seem a good way to increase the chances of seeing these elusive birds. Personally, it’s never quite worked out that way. My best – and first – sighting of a yellow-billed cuckoo is now buried 30 years back among my birding memories. I saw the bird perched in a gnarled peach tree that once stood only a few yards from my home.

Another memorable sighting took place on Fripp Island, South Carolina. That bird, observed from a golf cart, shared a tree with a scolding blue-gray gnatcatcher. The discrepancy in the sizes of the tiny gnatcatcher and the large cuckoo was striking. I genuinely feared that the cuckoo might attempt to snack on the smaller bird.
Other sightings have taken place at Roan Mountain State Park, Winged Deer Park in Johnson City, Sycamore Shoals State Historic Park in Elizabethton and Douglas Lake in Cocke County.

In addition to sightings of live birds, some readers have reported window strikes to me, usually because they’re unable to identify the bird that suffered a sad demise after impacting a window.

The yellow-billed cuckoo is a large bird, which an observation in close quarters emphasizes. This bird can reach a length of nearly 12 inches, but much of that length is composed of its long tail. It easily matches the size of such familiar birds as blue jay and American robins.

The yellow-billed cuckoo has a long, streamlined body and a brown and white plumage. The underside of the tail features large white dots and the wings show some rusty-red feathers. The bird also has a large, curved beak that gives the species its common name.

I hear these birds every summer, but my sightings amount to perhaps a couple every decade. I’m sure I could see more cuckoos with extra effort, but this bird would still present a challenge.

Europe’s common cuckoo is famous in folklore and fairy tales for slipping its eggs into the nests of other birds. While the yellow-billed cuckoo does this on occasion, it is not in the same league as nest parasites such as brown-headed cowbirds.

Two other cuckoos spend time in the United States. The black-billed cuckoo is also found in Northeast Tennessee, but this species is even more difficult to locate than its yellow-billed cousin.

I’ve only seen black-billed cuckoos on a few occasions. My best and first sighting involved a bird that briefly perched on a snag along a hiking trail at Johnson City’s Winged Deer Park. I managed to get my binoculars on the bird long enough for a memorable look. I’ve also seen this species at Sycamore Shoals State Historic Park and at Hampton Creek Cove in Roan Mountain.

Another species is the mangrove cuckoo, a bird that in the United States resides only in southern Florida while also ranging the Caribbean, both coasts of Mexico and Central America, and the Atlantic coast of South America as far south as the mouth of the Amazon River. It’s no surprise that this specialist species is found primarily in mangrove swamps.

The yellow-billed cuckoo is known by the scientific name, Coccyzus americanus. Other cuckoos in the genus Coccyzus, which includes about a dozen species, are pearly breasted cuckoo, dark-billed cuckoo, chestnut-bellied cuckoo, grey-capped cuckoo, bay-breasted cuckoo and the great lizard cuckoo.

Although I haven’t seen one for a few years, I’m still glad to know that the yellow-billed cuckoo remains a lurker in the woodlands around my home. If you manage to lay eyes on this elusive bird, consider yourself fortunate.

•••

Bryan Stevens has written about birds, birding and birders since 1995. To share a sighing, ask a question or make a comment, email him at ahoodedwarbler@aol.com.

Scarlet tanagers bring brilliance of tropics to local Mountains

Photo Courtesy of Jean Potter
A male scarlet tanager brightens shadowy woodlands with a flash of tropical colors yet remains mostly inconspicuous in the forest canopy.

The berries on the mulberry trees at home ripened slightly ahead of the recent Fourth of July holiday. As the berries ripened, various birds descended on the trees. Among the visitors were American robins, cedar waxwings, gray catbird, wood thrushes and, almost without a doubt, scarlet tanagers.

The male scarlet tanager is a breathtaking bird that makes the mountains of northeast Tennessee, western North Carolina and southwest Virginia their summer home. The extraordinary appearance of the male scarlet tanager is certainly one that sets it apart from most other songbirds.

This tanager is not typically a feeder visitor, but bird enthusiasts have had varying degrees of success trying to lure these birds with fruit, such as orange slices placed in special feeders or simply spiked onto the branches of backyard trees. As an added bonus, orange slices can also attract birds such as brown thrashers, Baltimore orioles and gray catbirds.

The scarlet tanager indulges its fondness for fruit by incorporating various berries into its diet, Blueberry, mulberry, elderberry, serviceberry and wild cherry are all sure to attract scarlet tanagers and other fruit-eating birds. Plant some of these trees and shrubs to make your yard or garden more inviting to a range of our fine feathered friends.

Bryan Stevens • A male scarlet tanager stands out from other summer birds.

I usually have a few scarlet tanagers in residence around my home during the summer months, but I haven’t seen one in 2026. As usual, I have heard them. But listening to the male sing is not quite the same as observing this beautiful bird with its brilliant plumage of crimson red paired with black wings and tail.

Of course, like many other birds, the female scarlet tanager makes no real claim to the common name with her comparatively drab greenish plumage. However, the scientific name, Piranga olivacea, gives a nod to the olive-green plumage of females, young males and even adult males when they’re molting their feathers.

I began hearing a male scarlet tanager singing deep in the woods at about the time the mulberries ripped. I’m speculating that he got lured close enough to overhear by the mulberries.

So, why is it so difficult to lay eyes on such a brightly colored bird? The answer rests with this bird’s daily routine, which is usually conducted among the upper woodland canopy in such tall trees as oaks and poplars.

The male tanager does produce a distinctive song. Upon first hearing it, listeners might mistake the hidden singer for an American robin. Listen a little closer, however, and the song sounds as if it is being delivered by a hoarse robin with a sore throat. The male tanager also makes a vocalization described as “chip-burr” that is also easily heard.

Photo by Bryan Stevens
A scarlet tanager feeds on wild cherries. By late summer and early fall, even male tanagers have lost most of their vibrant plumage. 

If we were to see a scarlet tanager in a rain forest in South America, we might not be so surprised by vibrant plumage that has come to be associated with many tropical birds. The scarlet tanager is certainly better attired than most birds to provide observers a glimpse of a creature that would indeed look more at home in the jungle.

Worldwide, there have traditionally been about 390 species of tanagers. Experts have changed some of the ways they classify tanagers, so that figure has fluctuated in recent years.

Tanagers are a New World family of birds, concentrated mainly in the tropics of Central and South America. Some of the world’s other tanagers are known by extremely descriptive names, including bay-headed tanager, blue-and-black tanager, seven-coloured tanager, gilt-edged tanager, green-naped tanager, beryl-spangled tanager, opal-rumped tanager flame-faced tanager and blue-gray tanager.

The scarlet tanager ranges in North America with a couple of other relatives: Western tanager and summer tanager.

I am hoping I might still see a male scarlet tanager this summer, but it needs to be soon. The males molt their feathers in late summer and lose their vibrant red appearance. They usually remain in the region’s mountains through late September and early October. Tanagers are common migrants offering a chance to see them as they pass through to return to the tropics. They’re just not going to look as good in the fall as they do in spring and early summer.

•••
Bryan Stevens is celebrating 30 years of writing about birds, birders and birding. Email him at ahoodedwarbler@aol.com to share a sighting, ask a question or make a comment.

Eastern kingbirds deserve their billing as tyrant flycatchers

Photo by Bryan Stevens • An Eastern kingbird perches on a chain-link fence on the campus of East Tennessee State University in Johnson City, Tennessee.

On Saturday, June 27, I spotted two Eastern kingbirds perched on utility lines that extend over the fish pond at my home.

Eastern kingbirds are fairly common summer residents in the region, but they’ve not been at all common birds at my home. In fact, this recent sighting is only the second I’ve ever made of the species at my home in 30 years of birding. As best I can recall, the first time I saw this species at home was in the late 1990s. I’ve seen Eastern kingbirds in many other areas in the region, as well as on trips to Florida, Georgia, South Carolina and Virginia.

It didn’t take long to discover what had attracted the kingbirds to the fish pond. Using the utility lines as convenient perches, the birds continually swooped down over the waterlily-choked pond and returned to the lines with their catches. They were hunting dragonflies, an abundant insect at my fish pond. Based on my observations, they were quite skilled at capturing the dragonflies.

Kingbirds belong to an extensive family of birds known as tyrant flycatchers, or Tyrannidae. The family’s members are exclusively found in the New World. It is the world’s largest family of birds, with more than 400 species.

Tanagers, with 384 species, and hummingbirds, with 363 species, are close rival families when it comes to number of species. So are the pigeons and doves with 353 species, and Old World flycatchers with 345 species.

The Eastern kingbird is easy to recognize and identify. The bird’s plumage is a study in contrast, being black above and white below. In addition, there’s a noticeable white edge to the tip of the bird’s otherwise all-black tail. There is a red patch of feathers on top of the bird’s head, which gives this pint-sized tyrant a “crown,” but most birders, myself included, will tell you that this colorful patch is rarely seen and is instead kept concealed at most times.

Photo by Bryan Stevens • An Eastern kingbird perches on a fence post in the Limestone Cove community of Unicoi, Tennessee.

The scientific name of the Eastern kingbird is Tyrannus tyrannus, a good clue to the bird’s militant nature. Kingbirds, which are about the size of an American robin, are famous for displaying aggressive behavior against much larger birds such as crows and hawks, as well as vultures and herons.

While some birds are all bluff, the Eastern kingbird often follows through with its attacks. According to the website All About Birds, kingbirds have been known to knock blue jays right out of a tree.

I’ve observed kingbirds tormenting such large birds as red-tailed hawks and turkey vultures. I once watched a kingbird get so close to a red-tailed hawk that it almost looked like the smaller bird was hitching a ride on the hawk’s back. I suspect the hawk lost a feather or two in the encounter, not to mention suffering a blow to its dignity.

Other North American kingbirds include Western kingbird, tropical kingbird, Couch’s kingbird, Cassin’s kingbird and the thick-billed kingbird. On a trip to Salt Lake City in Utah many years back, I got the chance to see a Western kingbird, the counterpart to the Eastern kingbird in that part of the country.

Look for the Eastern kingbird in open terrain that offers plenty of perches. These birds spend most of their time chasing and catching flying insects, which provide the bulk of the bird’s food during the summer months.

While the kingbird is probably to be lauded for helping control populations of insect pests, they are not discriminating in their choice of prey. As a result, kingbirds feed on beneficial insects, such as dragonflies and bees, as well as pests like flies.

Photo by Bryan Stevens
A glimpse through the vegetation reveals one of the pond’s most voracious predators. Dragonflies consume many other species of insects, including some that are considered pests. Pictured is a female Blue Dasher. In turn, many birds, including Eastern kingbirds, feed on dragonflies. Kingbirds are skilled at snatching winged insects right out of the air.

Other flycatchers that are relatively common in the region include Eastern phoebe and Eastern wood-pewee. The region is also home to some pint-sized flycatchers during the warmer months, including least flycatcher, Acadian flycatcher, willow flycatcher and alder flycatcher.

Don’t judge the tyrannical kingbird too harshly. These birds are motivated to show aggression to other species due to an inordinate need to protect mates, young and territory. It’s not their fault that they are quite masterful at fulfilling this task.

Kingbirds are not the only birds to exhibit bold, brash behavior. Mockingbirds, brown thrashers and red-winged blackbirds are also quite pugnacious. At home, the male red-winged blackbirds have made numerous attacks on the resident red-shouldered hawks whenever these larger raptors venture too close to the cattail domain of the blackbirds.

Although the species faces potential habitat loss in both its summer range and tropical wintering grounds, the Eastern kingbird remains a prevalent bird across much of North America. It’s just not a common bird at my house, but perhaps my recent sighing of two kingbirds is a signal that’s about to change. Or it could mean that it will be another couple of decades before I see this species again at my home.

To share a sighting, ask a question or make a comment, send me an email at ahoodedwarbler@aol.com.

Male indigo buntings dazzle in bright summer sunshine

 

Jim Hudgins/USFWSThe male indigo bunting in a quintessential bird of summer throughout the Eastern United States.

We’ve barely made it to mid-June and we’ve had some scorching days with intense sunshine and spiking temperatures.

It’s the kind of weather that wilts people, as well as many of our feathered friends, which would prefer to find shade when the mercury rises to the upper limits of the thermometer.

Not so for a few of our birds. Red-eyed vireos, Eastern wood-pewees and a handful of other birds sing even during the hottest hours of the day, albeit they’re often singing from deep shade.

An exception is the male indigo bunting, which can often be spotted singing from the top of a tall tree or shrub even under the brightest of summer sunshine.

Indigo Buntings thrive in the heat. While other birds go silent beneath the relentless summer sun, male Indigo Buntings perch on high, open branches or telephone wires. They belt out their lively songs to declare their presence to rival and establish territory.

The notes sound hopelessly jumbled upon first listen, but they eventually take shape into a recognizable pattern. These songbirds usually repeat their notes in pairs in a song that can be transcribed as “sweet-sweet, chew-chew, sweet-sweet.”

Heronworks/Pixabay • A male indigo bunting visits a feeder for a meal of bird seed.

Males, which do the singing, have an appearance to match their loud songs. They are simply stunning in brilliant blue plumage. The male indigo bunting is the only solid blue bird in the eastern United States.

Alas, it’s all an illusion — literally a trick of the light. The indigo bunting’s feathers are not really blue; the male’s brilliant azure plumage is caused by the process of diffraction of light around the structure of the bird’s feathers. This process scatters all but the blue light, and the resulting color shifts from black to blue to turquoise as the angle of reflected light changes.

In bright light, this bird can even look unnaturally vivid blue. In poor light, however, an indigo bunting male can appear black. Fortunately, indigo buntings have both a characteristic body shape and song, so even if the birds are not seen in their best light, they can still be recognized.

For such a bright blue bird, indigo buntings are not always easy to detect. Males like elevated perches, often among a cluster of leaves. Learn the song — that burst of jumbled, high-pitched notes, and use that knowledge to help pinpoint singing males. Once you zero in on the singing bird’s location, it’s fairly easy to focus binoculars and enjoy peeking at such a pretty bird.

Like many species of songbirds, the male is by far the most colorful. In this instance, the male is also responsible for the species’ name. Indigo is a blue dye that was once an important crop in the South. The drab female may boast some blue highlights in her plumage. Juvenile birds just out of the nest also resemble the female. Pay close attention to any indigo buntings you observe as summer progresses. Juvenile birds will look mostly brown with just a hint of blue in the wings and the tail. These will be the young buntings that were hatched in spring and early summer. They will often accompany their parents to feeders.

Photo by Bryan Stevens • The male indigo bunting is a resplendent bird.

The indigo bunting’s scientific name is Passerina cyanea, referring the color cyan. Cyan is a bright, deep, sky blue, leaning very slightly to the greenish side of blue on the color wheel. Cyan is the blue ink in 4-color process printing. Along with magenta, yellow and black, these four colors of ink can produce a wide gamut of colors that we see every day in full-color printing. The indigo bunting is a reasonably close match to this intense blue ink color. The species belongs to a genus of birds known as Passerina, which is included the family Cardinalidae.

Although they are often lumped into a group known as North American buntings, they are not closely related to such birds as snow bunting and lark bunting. The other members of the Passerina genus include lazuli bunting, varied bunting, painted bunting, rose-bellied bunting, orange-breasted bunting and blue grosbeak.

Photo by Bryan Stevens • Male indigo buntings look their best in spring and summer. By fall, they are molting feathers and look less splendid.

Worldwide, other birds known as buntings include such descriptively named species as slaty bunting, corn bunting, white-capped bunting, gray-necked bunting, cinereous bunting, lark-like bunting, cinnamon-breasted bunting, chestnut-eared bunting, little bunting, yellow-throated bunting, golden-breasted bunting, black-headed bunting, red-headed bunting and yellow bunting.

For me, the indigo bunting has always been a bird of the summer season. One of my earliest memories of being aware of birds relates to seeing this astonishing all-blue bird perched atop a blue spruce in my family’s front yard.

Indigo buntings linger into early October in the region, but later in the season these birds begin to molt feathers and take on a more shabby look. Enjoy them while they’re here and at their best under a bright summer sun.

•••

To ask a question, make a comment or share a sighting, email me at ahoodedwarbler@aol.com.