Tag Archives: Fall

Something to crow about: Corvus brachyrhynchos one smart bird

 

Warren Bielenberg/NPS • An American crow perches on a fence post. These birds are considered remarkably intelligent by scientists.

There’s something rather autumnal about watching a flock of American crows glean the last scattered kernels of corn from a harvested field as one of the flock stands sentry and ready to utter the alarm with some guttural “caws” should anything potentially threatening appear on the scene.

Crows are such a part of the landscape that they would almost escape our notice if they didn’t come with centuries of accumulated baggage that makes us distrust them and suspect their every action.

American crows and their kin, albeit unfairly, have often been painted darkly because of their black plumage. These fascinating birds are worth a second look and not just during the Halloween season. While seeking birds far afield, I have occasionally spotted some innovative scarecrows standing guard in gardens and agricultural fields. I’m not sure if anyone still erects these human effigies for their original purpose of warding off crows and other feathered agricultural pests. These days, scarecrows likely serve an ornamental purpose and are often part of a yard’s whimsical Halloween or autumn decorations.

Photo by Bryan Stevens / A trio of American crows forages on a grassy lawn.

The crow, largely thanks to its glossy black feathers, but perhaps also with a nod to its avian intelligence, has long been associated with Halloween. Greeting cards and holiday decorations often feature depictions of bats, owls and black cats, as well as the inevitable crow and the accompanying scarecrow.

With a brain about as big as a man’s thumb, the crow is renowned among ornithologists and other scientists for its keen intelligence. Crows are not fooled for a second by the charade of a straw-stuffed, brainless friend of Dorothy propped in a field. I recently heard an expert refer to crows and their kin as “feathered apes” to emphasize their intelligence.

The intelligence of this bird has long been known. Early American naturalist William Bartram wrote about a crow named Tom in a highly entertaining essay titled “Anecdotes of an American Crow.” Bartram, who lived from 1739 to 1823, brought humorous observations and keen insight to his subject as he wrote about the joys — as well as tribulations — of living with Tom, a crow that enjoyed tormenting Bartram’s dog and purloining the writer’s spectacles and trying to hide them.

Photo by Bryan Stevens / Wary American crows survey their surroundings.

Bartram’s essay demonstrates that almost as soon as Europeans arrived in North America, some of those with a bent toward the natural world recognized the intelligence and amazing adaptability of the American crow. As well as writing about the natural world, Bartram earned widespread acclaim for his drawings of botanical and ornithological subjects. Tom, the featured crow in Bartram’s brief essay, certainly exhibited intelligence of an impressive degree. Not only did the crow steal his owner’s eyeglasses, he foiled Bartram’s first attempt to reclaim them. The story makes very humorous reading. To read Bartram’s account, visit http://www.geocities.ws/jswortham/crow.

What else have crows done down through the ages to gain such a dark and much undeserved reputation? It probably doesn’t help matters that a flock of crows is known as a “murder.” Ancient Greeks considered crows as omens, which often foretold death and other disasters. The warrior goddess known as the Morrighan from Celtic mythology often appears in the form of a crow or raven. She is also often portrayed as being accompanied by a group of these black-plumaged birds. Many Native American tribes revere crows as communicators between worlds. Crows have been documented using tools and solving problems, which shows an uncanny ability to analyze and strategize. The early Celtic people also noted and admired these traits in crows.

Photo by Bryan Stevens • An American crow harasses a soaring red-tailed hawk.

I think the Celts and Native tribes had the right idea. Crows are admirable birds for many reasons. For instance, they are very social birds, often forming family flocks. They may also form much larger flocks for the purpose of roosting. When nesting, this social behavior comes in useful for a mated pair. Offspring from previous successful nesting efforts often serve as helpers. In addition to gaining their own life experience on successful nesting and caring for chicks, these older siblings may protect the nest site from predators or even deliver food to fill hungry beaks and bellies.

While famous for their associations to humans and our agriculture, crows forage far beyond the cornfield for their food. Many crows scavenge road-killed wildlife, such as squirrels, opossums and rabbits. While they certainly don’t turn up their beaks at the notion of eating carrion, crows do so less often than birds such as turkey vultures, black vultures and the crow’s fellow corvid, the common raven.

Early naturalist and artist John James Audubon painted this American crow.

The kinship to the raven is evident, but even moderately experienced birders rarely confuse these similar species. The raven is a large bird with a heavy beak, a distinctive profile and a wedge-shaped tail. In a direct comparison with a raven, a crow looks downright puny. Both are members of the corvid family, which consists of 120 species including jays, rooks, magpies and jackdaws. Some of the world’s other crows include the descriptively named little crow, hooded crow, carrion crow, collared crow, long-billed crow and violet crow. While most of the world’s crows are thriving, the Hawaiian crow has been extinct in the wild since 2002, although the species still exists in captive-breeding programs in various zoos.

Thanks to its resourcefulness and intelligence, the crow is deserving of more respect and even admiration. The American crow is a uniquely American success story. If you’re looking to define crow, look more to Bartram’s story about Tom the crow and not the dark, misguided myths and legends about crows you may hear this Halloween. Long may the crows fly.

•••

Email me at ahoodedwarbler@aol.com to share sightings, ask questions or make comments.

Screech-owl call haunts autumn evenings

Photo by Irene K-s/Pixabay.com
An Eastern screech owl keeps an eye on its surroundings.

I’ve enjoyed listening to frequent serenades from the Eastern screech-owls residing in the woods around my home. The small owl’s shivery wailing calls usually start around dusk and can continue at intervals throughout the night.

These small owls are not always content to wait for sunset. I’ve also heard “early bird” owls calling occasionally from shady wooded areas around my home. The owls tended to call more often during the daytime when conditions were overcast. I don’t even have to be outdoors to hear them. Om several recent evenings the calls of the local screech owls have drifted through the walls and windows as these small birds prowl the backyard.

I always pause and listen when I hear the wailing and haunting vocalizations of the screech-owls that make their home in the woodlands that surround my home. I’m glad to have this small owl as a neighbor, but I fully realize that owls have suffered from a dark reputation in certain corners. The fact is, unless you are a small rodent or some sort of insect-sized prey, the Eastern screech-owl makes an excellent addition to the neighborhood.

On the verge of Halloween, a closer look at this small owl is warranted. An adult Eastern screech-owl is usually only between six and nine inches in length. Many people upon first seeing a screech-owl assume it’s a baby owl. During past trips to Brookgreen Gardens in South Carolina, I have enjoyed attending the daily educational programs conducted by the attraction’s zoo staff. These programs are designed to introduce visitors to various examples of native wildlife. The presenter usually introduced a couple of animals to the audience. On several occasions, the show featured birds of prey, including hawks and owls.

Ray Shrewsberry/Pixabay • A red phase Eastern screech-owl clutches at a branch.

Two of the shows during my visit to Brookgreen back in 2019 featured Lucy, an Eastern screech-owl, and people in the audience invariably asked if she was a baby owl. To their astonishment, they learned that Lucy was an adult screech-owl and unlikely to grow any bigger.

There are larger owls in our region, including the great horned owl and barred owl. Lucy and her kin must avoid these much larger owls, which would not scruple at making a meal of their much smaller relative.

Because of their small size, screech-owls prey on some comparatively small creatures, including insects, small rodents, amphibians, songbirds and reptiles. The Eastern screech-owl is also a cavity-nesting bird and will accept bird boxes provided by humans so long as the box’s entrance hole is customized to their size.

The screech-owl is the owl most likely to encounter human beings. It’s an adaptable little feathered predator, just as much at home in the backyard and garden as it is in parks and woodlands. In addition to nesting in cavities, this owl roosts in them during the daytime hours. Look for roosting screech-owls in knotholes of trees or in unoccupied wood duck boxes. Although they come in two color phases — red and gray — both variations are quite capable of camouflage. When perched or roosting, these small owls blend into their surroundings with remarkable preciseness.

Photo by Bryan Stevens
An Eastern Screech-Owl perches in the branches of an Eastern hemlock.

The Eastern screech-owl also produces a variety of odd wails and other vocalizations including a distinctive, trembling “whinny” call that is often made when the owl feels curious or alarmed. It’s a wavering, haunting call that is made after dark, most often at the hours closer to dawn and dusk. Imitating the call of a screech-owl or playing a recording is also a trick for getting some shy songbirds to show themselves. Screech-owls are not-so-welcome co-habitants among my yard’s songbirds, which will flock to this owl’s call and band together to “mob” the predator and try to convince it to depart the vicinity.

As small as the Eastern screech-owl is, the United States is home to several other pint-sized owls, including Western screech-owl, Northern pygmy-owl, Northern saw-whet owl, flammulated owl and elf owl, which at six inches tall and a weight of less than an ounce qualifies as the world’s smallest owl.

Any time I finish listening to a calling owl and go back indoors for the evening, I reflect on the fact that screech-owls make good neighbors. Their prey preferences remove many nuisance insects and rodents from the habitat they share with humans as well as other wildlife. If you’re hearing an odd, winnowing call from the edge of the woods at your own home, there’s a good chance that you have one of these small owls as a neighbor.

Keep alert for these small owls and their larger kin as we observe this year’s Halloween holiday, as well as other days and nights throughout the year.

•••

To learn more about birds and other topics from the natural world, friend Bryan Stevens on Facebook at https://www.facebook.com/ahoodedwarbler. He enjoys posting about local birds, wildlife, flowers, insects and much more. If you have a question, wish to make a comment or share a sighting, email him at ahoodedwarbler@aol.com.

Photo by Bryan Stevens
An Eastern Screech-Owl at rest in a roosting hole in a large sycamore tree.

Fall Bird Count finds 121 species

Photo by dbadry/Pixabay.com • Blue Jays often create food caches for acorns and other items. This jay is leaving a feeder with several peanuts thanks to an expandable esophagus.

The Elizabethton Bird Club’s 57th Fall Bird Count was held Saturday, Sept. 26. This long-running count includes the five-county area of Northeast Tennessee and is conducted by the Elizabethton Bird Club.

Parties fan out into the counties of Carter, Johnson, Sullivan, Unicoi and Washington to look for birds.

According to longtime compiler Rick Knight, there may have been some fall counts conducted before 1970, but he has found no record of them. Other counts date back to the 1940s.

This year 29 observers participated in 10 parties. The weather was pleasant. Counters tallied 121 species, which is slightly below the 30-year average of 124. The all-time high count was 137 species in 1993.

Counters found 21 species of warblers. Common birds included Canada goose (600), European starling (517), chimney swift, (457), blue jay (373), and American crow (365).

Photo by Bryan Stevens / A trio of American crows forages on a grassy lawn.

My party focused on Elizabethton along the Watauga River, as well as Holston Mountain and Wilbur Lake. To cover so much territory, we broke into smaller counting groups. My group focused on Elizabethton. Assisting me were Rob Armistead, Peyton Williams and Chris Soto. In addition, Chris’s sister, Dianna Lynne, counted birds at her feeders at home on Stoney Creek in Elizabethton.

Focused on Wilbur Lake and Lynn Valley in Elizabethton were Brookie and Jean Potter. David and Connie Irick focused on Holston Mountain.

I enjoyed the beautiful fall weather and the good birding company with my group.

The list:
Canada goose, 670; wood duck, 24; blue-winged teal, 6; mallard, 100; common merganser, 17; wild turkey, 20; and pied-billed grebe, 1.

Rock pigeon, 55; Eurasian collared-dove, 1; mourning dove, 229; yellow-billed cuckoo, 3; black-billed cuckoo, 2; chimney swift, 457; ruby-throated hummingbird, 32.

Sandhill crane, 1; killdeer 32; spotted sandpiper, 2; solitary sandpiper, 1; double-crested cormorant, 12; green heron, 5; great egret, 3; great blue heron, 32.

Photo by Bryan Stevens • An Eastern screech-owl perched in a hemlock tree.

Black vulture, 9; turkey vulture, 112; osprey, 13; sharp-shinned hawk, 4; Cooper’s hawk, 5; bald eagle, 4; red-shouldered hawk, 11; broad-winged hawk, 5; red-tailed hawk, 33; Eastern screech-owl, 22; great horned owl, 2; barred owl, 2.

Belted kingfisher, 24; red-headed woodpecker, 9; red-bellied woodpecker, 79; yellow-bellied sapsucker, 2; downy woodpecker, 44; hairy woodpecker, 9; Northern flicker, 61; pileated woodpecker, 34.

American kestrel, 19; merlin, 1; Eastern wood-pewee, 17; Eastern phoebe, 65; white-eyed vireo, 4; yellow-throated vireo, 3; blue-headed vireo, 14; Philadelphia vireo, 3; red-eyed vireo, 16.

Blue jay, 373; American crow, 365; fish crow, 2; common raven, 25; Carolina chickadee, 151; tufted titmouse, 135; tree swallow, 174; barn swallow, 33; cliff swallow, 5; ruby-crowned kinglet, 6; golden-crowned kinglet, 5; cedar waxwing 102.

Red-breasted nuthatch, 2; white-breasted nuthatch, 81; brown creeper, 1; blue-gray gnatcatcher, 5; Carolina wren, 140; house wren, 2; winter wren, 2.

Gray catbird, 61; brown thrasher, 22; Northern mockingbird, 77; European starling, 517; Eastern bluebird, 117; gray-cheeked thrush, 7; Swainson’s thrush, 33; hermit thrush, 2; wood thrush, 13; American robin, 101.

House sparrow, 21; house finch, 92; pine siskin, 2; American goldfinch, 154; chipping sparrow, 38; field sparrow, 4; dark-eyed junco, 34; Savannah sparrow, 1; song sparrow, 84; Eastern towhee, 43.

Photo by Bryan Stevens
A total of 84 Song Sparrows, such as the one pictured here, was found during the recent Fall Bird Count.

Yellow-breasted chat, 1; Eastern meadowlark 21; red-winged blackbird 52; brown-headed cowbird 1; common grackle 5.

Ovenbird, 3; Northern waterthrush, 2; black-and-white warbler, 5; Tennessee warbler, 83; Nashville warbler, 1; common yellowthroat, 16; hooded warbler, 14; American redstart, 21; Cape May warbler, 33; Northern parula, 18; magnolia warbler, 32; bay-breasted warbler, 30; Blackburnian warbler, 7; yellow warbler, 3; chestnut-sided warbler, 8; black-throated blue warbler, 4; palm warbler, 32; pine warbler, 6; yellow-throated warbler, 5; black-throated green warbler, 15; Canada warbler, 2.

Scarlet tanager, 14; Northern cardinal, 139; rose-breasted grosbeak, 59; blue grosbeak, 2; and indigo bunting, 14.

•••

According to longtime count compiler Rick Knight, some count highlights included a fly-over sandhill crane in Limestone in Washington County, as well as two black-billed cuckoos, a merlin, three Philadelphia vireos, two fish crows and a yellow-breasted chat.

As always, some species got missed. Notable misses included ruffed grouse, common nighthawk and loggerhead shrike. “Shorebirds, blackbirds and sparrows were in short supply,” Knight noted.

•••

Bryan Stevens has written about birds, birding and birders since 1995. Email him at ahoodedwarbler@aol.com.

Photo by Bryan Stevens
A young male Rose-breasted Grosbeak visits a feeder in September of 2013. Young males resemble females but show a splash of orange on the breast that will be replaced the following spring by the familiar rosy-red patch.

 

Free program at senior center to focus on North America’s wading birds

Photo by Bryan Stevens • A great blue heron and a great egret patrol a tidal creek in South Carolina.

I’ll be presenting a free public program on wading birds and their kin for the Clinchfield Senior Adult Center in Erwin at 10 a.m. on Wednesday, Oct. 14.

My main focus will fall on a family of birds known as waders, which include herons, egrets, ibises, spoonbills and more. I will also discuss shorebirds, such as plovers, godwits, sandpipers and more, to a lesser degree. This will be a fully illustrated slide show featuring some of my own photography.

Egrets and herons are members of a family of birds known as Ardeidae. Our region is home to the great blue heron all 12 months of the year. This stately, long-legged bird can stand 4.5 feet tall but weighs no more than six pounds. The black-crowned night heron is a localized year-round resident in the region, making it much more difficult to locate than its larger relative.

Most other waders are summer residents or unexpected visitors in the region.

For example, the great egret is a graceful bird with white plumage, long legs and a sharp, yellow bill. It is smaller than the great blue heron. The great egret stands 3.3 feet tall and has a wingspan of 52 to 67 inches. On average, however, they weigh only about 2.2 pounds.

Photo by Bryan Stevens
A large flock of Great Egrets flies over the Watauga River in Elizabethton.

These egrets nest in large colonies. In the late 1800s and early 1900s, the colonial nesting habits of these birds made them particularly vulnerable to humans who slaughtered the birds in the millions to harvest their feathers for use in the fashion industry. The great egret and other wading birds were almost decimated in order to decorate fashionable hats for women.

Photo by Bryan Stevens • A great blue heron at dusk on Fripp Island, South Carolina.

The National Audubon Society was founded in 1905, largely as an effort to combat the unregulated slaughter of birds like great egrets, snowy egrets and roseate spoonbills. Now, more than a century later, the great egret still serves as the official logo for the National Audubon Society.

The great egret has rebounded from those dark years. In fact, this bird now ranges as far north as southern Canada in appropriate wetland habitats. During spring and fall migration, great egrets also pass through northeast Tennessee. Look for them along rivers, lakes and on small farm ponds.

Wading birds also include a couple of oddballs, including wood stork, roseate spoonbill, limpkin and American bittern.

When I first set out on my birding adventure I wanted to see as many birds as possible. I was also motivated to check off at least one family of birds.

With North America’s wading birds, I was successful, although it took me 20 years to finally see all of this family of birds. I saw my last member of North America’s waders on June 11, 2016. While visiting Huntington Beach State Park in South Carolina, I finally observed a least bittern.

I wasn’t actively looking to add any life birds to my list during that South Carolina trip, so the least bittern also represented a very pleasant surprise.

Photo by Bryan Stevens
A Great Egret resting on a spit of land in a lake at Murphy Candler Park in Brookhaven, Ga.

The least bittern has been found by other birders in wetlands in southwest Virginia and northeast Tennessee, but I’ve never been in the right place at the right time to find this bird closer to home. I have seen a few American bitterns, which are a larger relative of this diminutive member of the heron clan.

I didn’t have the same degree of difficulty adding an American bittern to my list. Years ago, while birding with Reece Jamerson, an American bittern emerged from vegetation at the edge of a ditch in a flooded pasture and proceeded to put on quite the show. To my eternal regret, that sighting predated my habit of always carrying a camera with me while birding.

I learned my lesson and began faithfully carrying a camera with me after that encounter. I hope some readers will come out to the free program on Oct. 14 and enjoy some of the photographs I have taken during 30 years of birding. I will also be talking about the different wading birds it’s possible to see in the region. This family of birds has some beautiful, graceful birds that tend to make observers take notice whether they’re seeing them in person or in a photograph.

The Clinchfield Senior Adult Center is located at 220 Union St., Erwin. For more information, email me at ahoodedwarbler@aol.com.

Photo by Bryan Stevens • A great egret in the aviary at Brookgreen Gardens in South Carolina.

Eastern wood-pewee is pint-sized tyrant flycatcher

Photo by USFWS • An Eastern wood-pewee perches on an exposed branch.

My annual fall warbler watching has not taken off yet. We’ve had hot days recently and not many weather fronts moving through the area that might push migrating warblers to make a stopover in my yard.

Even the warblers I have seen, such as a recent black-throated blue warbler, are species that nest in Northeast Tennessee, meaning they may or may not be migrating so much as lingering.

There are, however, still signs of migration. Ruby-throated hummingbird activity remains intense at both the feeders and the stands of blooming jewelweed around my home. I’ve been seeing everything from cedar waxwings and wild turkeys to red-eyed vireos and Eastern wood-pewee.

Photo by Hans Toom/Pixabay • An Eastern wood-pewee perches on a branch. These flycatchers are tireless at singing their name “pee-wee” during the summer season.

The latter species is a member of the family known as tyrant flycatchers. During the early summer months it’s easy to find Eastern wood-pewees. Head to this bird’s favored mid-elevation on local mountain slopes and you’re almost certain to hear its plaintive “pee-a-wee” whistle the gives the bird its common name. Their sheer dedication to singing their name repeatedly reminds me of the persistence of another champion summertime singer, the red-eyed vireo.

By early fall, however, Eastern wood-pewees fall mostly silent, but they seem to increase their profile as migrants perch on bare branches of open trees to frequently venture out to “flycatch” meals on the wing.

In appearance, the Eastern wood-pewee doesn’t have much to help it stand out. Like many of its relatives, it’s a plain bird with olive-brown to gray upper parts, a pale throat and a whitish belly. Some birds show a faint hint of an incomplete eye ring that looks more like a crescent at the back of the eye. Otherwise, unlike some relatives, the pewee lacks a prominent ring around its eyes.

The Eastern pewee looks like its head comes to a triangular peak, but this species is not truly crested like the related great crested flycatcher.

In diet, it lives up to its flycatcher family heritage, feeding on houseflies, mosquitoes, bees and wasps, winged ants, moths, stoneflies and mayflies. If insects are unavailable, they may feed on berries and seeds, but they are dedicated insectivores. They catch most of their food on the wing, sallying forth from their perches. If unsuccessful, they will swing back, land again and wait for another chance to strike.

The Eastern wood-pewee’s bill has a dark upper mandible and a yellowish lower mandible, a good way to separate the bird from other flycatchers.

Small songbirds are not known for longevity, but one Eastern wood-pewee was at least 8 years, 2 months old when it was recaptured and rereleased during banding operations in Maryland in 2010. That was enough to rank the bird as the oldest documented member of its species, according to the website All About Birds.

Some practice will help observers tell an Eastern phoebe from an Eastern wood-pewee. Phoebes are slightly heavier than pewees, although they are close in overall body length. The pewee does not bob its tail at its perch, which is a habit that the phoebe does so reliably that that action alone can confirm its identity. The bills of these two birds provide another reliable way to distinguish them. Phoebes have an all-black bill, while pewees have a two-toned bill with a lighter lower mandible. It takes an observation with good lighting condition to detect this difference at times, but its a surefire way to confirm a visiting pewee’s identity.

Phoebes can rightfully be considered a backyard bird guest throughout the year, but autumn is the best season to get acquainted with the Eastern wood-pewee.

Stake out any trees with lofty bare limbs. Chances are a migrating Eastern wood-pewee will show up and lay a claim to this valuable real estate. For flycatchers, a good perch will help increase the odds their flycatching will be successful. Watching them on the hunt as they refuel to continue fall migration is always a source of reliable entertainment.

•••

Bryan Stevens has written about birds, birding and birders since 1995. Email him at ahoodedwarbler@aol.com.

These migratory birds are true champions

ANNE AND SATURNINO MIRANDA/PIXABAY • The common crane holds a record achieved by the feat of flying over the Himalayans at a height of 37,000 feet. However, this is not a typical flight. They usually fly below 3,280 feet.

As it does every year, September’s arrival puts fall migration into sharp focus. The birds that returned this past spring — the warblers, vireos, tanagers, grosbeaks, flycatchers, hawks, hummingbirds and many more — have begun or are beginning to make their way back to the locations where they will spend the winter months far from the cold, bleak conditions over most of North America.

On recent mornings as I leave for work I have heard the buzz of hummingbird wings, as well as the scolding calls of red-eyed vireos from the woodlands around my home.

Some of these birds migrate out of the tropics every spring to avoid competition. Others find North America a land of abundant, albeit temporary, resources. This land of plenty offers a wealth of insects, seeds, fruit and other nourishing, nutritious food to help parent birds keep their strength while they work to ensure their young thrive. Of course, once the bountiful period concludes, they return to the tropics of Central and South America to winter. Those that do so successfully will make the journey back to the United States and Canada in the spring. It’s an ongoing cycle, repeating year after year, season after season.

The phenomenon of migration isn’t exclusive to the neotropical migrants of the New World. Birds in other parts of the world migrate, too. Waterfowl, shorebirds and raptors are among some of the families of birds that stage impressive migrations.

Here are some migration achievements of some of our feathered friends:

Elevation Champ
The Himalayas represent a mountainous challenge for many migratory birds. Some birds, however, shrug off the astonishing heights of the world’s tallest mountains. The common crane holds a record achieved by the feat of flying over the Himalayans at a height of 37,000 feet. However, this is not a typical flight for these cranes. In fact, they usually avoid flying over mountains. They usually fly below 3,280 feet. The regular migrant that does fly at loft heights is the bar-headed goose, recording reaching 29,000 feet. These geese regularly fly over the peaks of the Himalayas when migrating.

Long-distance Champ
The Arctic tern truly takes migration to extremes. This small seabird travels each year from its Arctic nesting grounds to the Antarctic region, where it spends the winter months. Put into terms of mileage, the Arctic tern can travel about 50,000 miles in a single year. For a bird with a body length of about 15 inches and a wingspan of about 28 inches, this incredible migration is an astonishing feat. These statistics permit the Arctic tern to easily lay claim to the title of champion migrant among our feathered friends.

Tiny Champ
The ruby-throated hummingbird, a favorite of many bird enthusiasts living in the eastern United States, makes an impressive migration each year. Just to reach the United States, these tiny birds undertake a strenuous journey. They leave their wintering grounds in Central America to return to the United States and Canada for the nesting season. Most of these tiny birds, which are barely four inches long, make a non-stop flight of more than 500 miles across the Gulf of Mexico. The journey can take almost an entire day. With the end of summer, the entire population of ruby-throated hummingbirds, increased by a new generation of young birds, makes the Gulf crossing for a second time in a year to return to the American tropics for the winter months.

Photo by Bryan Stevens • A ruby-throated hummingbird perches at a feeder for a sip of sugar water.

Dedicated Champ
Among North America’s buteo hawks, which includes raptors such as red-shouldered hawk and red-tailed hawk, the broad-winged hawk stands out as a dedicated migrant. These hawks form flocks that at times number in the hundreds or thousands as they sail and glide on thermals rising over various mountain ranges. These hawks and other raptors are well-known in the region for migrating past the Mendota Fire Tower in Southwest Virginia every September and early October. The broad-winged hawk’s counterpart in the western United States is Swainson’s hawk, which shares the broad-winged hawk’s inclination for migrating in large flocks. Swainson’s hawk is named for William Swainson, the famous 19th century English naturalist for which Swainson’s thrush is also named.

Warbler Champs
My favorite family of birds, the warblers, are seasonal migrants. The Northern parula, a warbler species that regular spends the spring and summer months in the woods around my home, winters in Mexico, Central America, the Caribbean and southern Florida. The Northern parula breeds across the eastern half of the United States and southeastern Canada. It’s not a migration of an incredible distance, but it’s still quite an accomplishment for a bird less than five inches long and weighing less than half an ounce.

Photo by Bryan Stevens • The Northern parula, like most warblers, is a medium- to long-distance migrant.

Another warbler is a true migratory champion. Few warblers make as great a journey as the blackpoll warbler. Instead of migrating over land, this five-inch-long warbler undertakes a two-stage migration. The first half of the migration is a non-stop flight of about 1,500 miles. Every fall, these tiny birds fly over the Atlantic Ocean during this part of their migration, departing from Canada or the northern United States and not stopping until they reach various locations in the Caribbean. There they will spend some time recovering from the exhausting first half of their journey before they continue their way to such South American countries as Colombia and Venezuela. Once again, during the time they spend flying over open ocean, these tiny warblers do not feed.

Fall’s a great time to witness the variety of avian life. Look for some of these migrants passing through your yards, gardens or favorite birding spots.

For those wanting suggestions for seeking out migrating birds, the linear trail in Erwin, Rocky Fork State Park in Flag Pond and Limestone Cove Recreation Area are some good bets.

Make an effort to win over gray catbirds

Veronika Andrews from Pixabay • If all else fails, bribery works well on gray catbirds. Provide these birds with a treat and their confidence is more quickly given.

The gray catbird is a baffling bird with a personality that runs the gamut from introverted to extroverted, sometimes depending on the season and at other times seemingly just on a whim. With some gentle persuasion, however, people can gain a catbird’s trust and develop a fun friendship with these clever songbirds.

Bribery also works. One summer, I only needed to offer some less-than-perfect strawberries and blueberries. A few blemishes on the fruit didn’t bother the resident catbirds at all, and they soon became accustomed to receiving such treats.

Your first introduction to the catbird is likely going to occur when you hear what sounds like an irritable feline hiding in a hedge, thicket or dense shrub. Upon closer examination, you may get a glimpse of a charcoal gray bird roughly the shape of a Northern mockingbird but smaller. A black cap and a patch of rusty-red feathers under the tail are the only exceptions to this bird’s overall gray plumage.

Photo by Bryan Stevens A curious Gray Catbird peeks from dense cover. Attendees at the fall rally can look for catbirds and other species at any of the offered bird hikes.

I’m pleased to note that catbirds are doing well. A profile on the website All About Birds confirms that the species is common and has benefitted from stable populations from 1966 to 2019, according to the North American Breeding Bird Survey. An estimate from Partners in Flight gives the species a breeding population of 29 million individuals spread out across North America. In a time when many bird species are declining, this is welcome news.

Catbirds are experts at concealing themselves from prying eyes. The gray plumage blends into the shadowy sections of the tangles and thickets where the bird likes to hide itself. However, even when gray catbirds are reluctant to be seen, they’re almost eager to be heard. The catbird is extremely vocal, with several calls and songs in its repertoire, including the rather faithful rendering of a fussy cat’s meow that provides this bird its common name.

They’re part of a family related to thrushes that are known as “mimic thrushes.” Besides its surprisingly accurate rendition of a feline, the catbird has several other common vocalizations. Despite their shy nature, they’re extremely curious. Imitating their calls or simply producing a squeaky sound will usually persuade the bird to move out of cover and search for the source of the noise.

Catbirds are part of the parade of returning birds each spring that includes species like rose-breasted grosbeaks, scarlet tanagers, Baltimore orioles and indigo buntings, but because they lack the brilliant plumages of these other birds their arrival would probably go unnoticed if not for the fact they are extremely noisy for the first few weeks they are back. Then they go silent again and remain quieter as they take up the serious business of raising young.

Photo by Bryan Stevens • A gray catbird hides within the branches of a dense shrub.

However, in a mood that appears to swing with the seasons, gray catbirds emerge again in late summer and early fall when they feast on such fruit as elderberries and wild cherries while making their whiny cacophony of calls from any tangle or thicket where they happen to be.

The catbird belongs to the genus Dumetella. The name is based upon the Latin term dūmus, which roughly translated means “thorny thicket.” Dumetella, in turn, means “dweller in the thornbushes” or “small bird of the thornbushes.” It’s a rather apt description for a bird fond of habitats often dominated by thorny vegetation. Older common names for the gray catbird included cat thrush and slate-colored mockingbird.

They are related to thrashers and mockingbirds, but scientists find them just different enough to warrant placing the gray catbird in its own genus. A relative known as the black catbird, which ranges throughout the Yucatan Peninsula of Mexico, as well as northern Guatemala and northern Belize, also belongs to a genus of its own. Both catbirds are classified as “mimic thrushes,” or Mimidae, of which there are about 30 species in the New World. There is a totally unrelated family of catbirds that ranges through Australia, Asia and parts of Africa.

Photo by Bryan Stevens • Gray catbird have a rusty-red patch beneath their tail, occasionally seen as they dive for cover.

The gray catbird is not as an accomplished mimic as some of its relatives, such as the Northern mockingbird. Males have motivation to constantly expand their repertoire, however, as doing so increases the likelihood of attracting a mate. They imitate other birds, but some have been recorded imitating frogs and other non-avian singers.

While not generally considered a bird to visit feeders, people have succeeded in attracting catbirds to feeders designed to offer grape jelly or orange slices. Planting fruit-bearing shrubs and trees is the best means of attracting these fascinating birds to your yard and garden. Leave a few untidy edges to your yard. Gray catbirds will thank you.

•••

Email me at ahoodedwarbler@aol.com to ask a question, make a comment or share a sighting.

56th annual Fall Bird Count finds 120 species in Northeast Tennessee

Photo by Jean Potter A single Wilson’s warbler made it onto the tally for this year’s Fall Bird Count

The 56th annual Elizabethton Fall Bird Count was held Saturday, Oct. 4. A total of 25 observers participated in about 13 parties. The weather was good, with clear skies, no wind and temperatures ranging from 42 to 82 degrees.

This year’s count tallied 120 species, plus two gull species and one Empidonax species of flycatcher. This total is slightly below the recent 30 year average of 124 species, according to compiler Rick Knight The all-time high on this count was 137 species in 1993.

The count is conducted in the Northeast Tennessee counties of Carter, Johnson, Sullivan, Unicoi and Washington.

Photo by Bryan Stevens A total of four pied-billed grebes were found during the recent Fall Bird Count. Numbers of this species will increase as the season advances.

The list:

Canada goose, 466; wood duck, 34; blue-winged teal, 21; mallard, 64; common merganser, 12; wild turkey, 15; and pied-billed grebe, 4.

Rock pigeon, 183; Eurasian collared-dove, 2; mourning dove, 145; yellow-billed cuckoo, 3; chimney swift, 176; and ruby-throated hummingbird, 1.

Killdeer, 41; spotted sandpiper, 3; solitary sandpiper, 2; and two gull species that could not be positively identified.

Double-crested cormorant, 30; green heron, 3; great egret, 5; great blue heron, 26; black vulture, 39; and turkey vulture, 195.

Osprey, 5; sharp-shinned hawk, 1; Cooper’s hawk, 6; bald eagle, 7; red-shouldered hawk, 6; broad-winged hawk, 1; red-tailed hawk, 17; American barn owl, 1; Eastern screech-owl, 24; great horned owl, 5; barred owl, 7; and Northern saw-whet owl, 3.

Belted kingfisher, 22; red-headed woodpecker, 5; red-bellied woodpecker, 71; yellow-bellied sapsucker, 9; downy woodpecker, 41; hairy woodpecker, 17; Northern flicker, 54; and pileated woodpecker, 17.

American kestrel, 14; merlin, 4; Eastern wood-pewee, 17; unidentifiable Empidonax species, 1; Eastern Phoebe, 82; yellow-throated vireo, 6; blue-headed vireo, 23; Philadelphia vireo, 4; red-eyed vireo, 10; and loggerhead shrike, 1.

Blue jay, 360; American crow, 416; fish crow, 4; and common raven, 21.

Carolina chickadee, 158; tufted titmouse, 140; tree swallow, 120; ruby-crowned kinglet, 13; golden-crowned kinglet, 4; cedar waxwing, 126; red-breasted nuthatch, 13; white-breasted nuthatch, 70; and brown creeper, 1.

Carolina wren, 135; house wren, 3; gray catbird, 27; brown thrasher, 9; Northern mockingbird, 74; and European starling, 560.

Photo by Jean Potter A Carolina wren creeps along a fence. A total of 135 of these wrens made it onto the recent Fall Bird Count.

Eastern bluebird, 157; veery, 1; gray-cheeked thrush, 5; Swainson’s thrush, 42; wood thrush, 7; American robin, 233.

House sparrow, 34; house finch, 50; red crossbill, 3; American goldfinch, 64; chipping sparrow, 51; field sparrow, 6; dark-eyed junco, 30; white-crowned sparrow, 1; white-throated sparrow, 2; savannah sparrow, 1; song sparrow, 98; swamp sparrow, 2; Eastern towhee, 47; and yellow-breasted chat, 1.

Eastern meadowlark, 20; red-winged blackbird, 70; brown-headed cowbird, 208; and common grackle, 24.

Ovenbird, 2; Northern waterthrush, 2; black-and-white warbler, 6; Tennessee warbler, 47; orange-crowned warbler, 1; Nashville warbler, 1; common yellowthroat, 12; hooded warbler, 5; American redstart, 21; Cape May warbler, 9; Northern parole, 21; magnolia warbler, 28; bay-breasted warbler, 47; Blackburnian warbler, 4; chestnut-sided warbler, 3; black-throated blue warbler, 11; palm warbler, 26; pine warbler, 4; yellow-rumped warbler, 4; yellow-throated warbler, 2; black-throated green warbler, 14; and Wilson’s warbler, 1.

Photo by Bryan Stevens • Male American redstarts are unmistakable warblers in their orange, black and white plumage.

Scarlet tanager, 9; Northern cardinal, 165; Rose-breasted grosbeak, 13; and indigo bunting, 9.

Some species were noteworthy in their absence. Notable misses included white-eyed vireo, blue-gray gnatcatcher, winter wren, hermit thrush and blue grosbeak.

The count was held a week later than usual due to the fall meeting of the Tennessee Ornithological Society in

Johnson City. This may have accounted for some of the misses or low numbers for some species , such as the single hummingbird. On the other hand, the later date may have contributed to finding some of the later migrants, including orange-crowned warbler and white-throated sparrow.

The count has been held on the first Saturday in October a few times previously.

•••

Bryan Stevens began writing about birds, birders and birding in 1995. To share a sighting, ask a question or make a comment, email him at ahoodedwarbler@aol.com.

Sales of local calendar fund bird-worthy aims

 

The front cover of the 2022 bird calendar produced by the Elizabethton Bird Club features a photo of a chestnut-sided warbler taken by club member Charles Warden. The calendar is available for purchase for $15, plus $2 for shipping and handling. They make great Christmas gifts for nature and bird enthusiasts. For more information, email ahoodedwarbler@aol.com. 

If you didn’t find all you needed on Black Friday for those on your shopping list, here’s a suggestion. The Lee and Lois Herndon Chapter of Tennessee Ornithological Society, also known as the Elizabethton Bird Club, has produced its annual calendar featuring bird photographs by its members and friends of the organization.

These calendars make wonderful Christmas gifts and stocking stuffers. This year’s front cover features a gorgeous photo of a chestnut-sided warbler taken by club member Charles Warden. This is Warden’s first year contributing photographs to the club’s yearly calendar project. More of his photos are on display through the calendar. He is a resident of Johnson City.

“I took the photo on the Spring Bird Count with Fred Alsop and Judi Sawyer on May 1 of this year at Hampton Creek Cove,” Warden said.

He said that the bird was among the blooms of what he thinks was an apple tree.

“We heard the warbler and chased it down,” he said. “It came out in the open and posed nicely for pictures.”

He has been interested in photography since he took a beginning photography class at East Tennessee State University on a lark in 1977.

“I am lucky enough to be making a living as a photographer for ETSU marketing.”

Bird photography is certainly a challenge, he said, and requires much patience, decent equipment and a lot of luck.

“It’s been a learning curve for sure, and it’s still a tough call when to take the binoculars down and put the camera up as it’s so mesmerizing to watch the birds,” Warden said.

The chestnut-sided warbler is a summer resident in the region and can be found at middle and higher elevations on many of the area’s mountains, including Unaka and Roan. Unlike many warblers, both males and females are brightly colored, with the female being slightly less so. Males during the summer nesting season show a yellow crown, black mask, white cheeks, throat and breast and the namesake chestnut flanking on his sides.

He’s also a cheery and persistent singer when he arrives on his nesting territory. His song is usually transcribed as “Pleased, pleased, pleased to meetcha!” For birders, it’s like a welcoming reintroduction each spring when this particular song is heard from the branches of trees in local woodlands.

For the singing male, there’s a more personal reason for singing his song. The “pleased, pleased, pleased to meetcha” refrain is a way of attracting the attention of potential mates. Males sing an entirely different song once settled into nesting activities with a mate. The song used to attract mates is more heavily accented, according to the website, All About Birds. Some males sing only unaccented songs and thus have a lower success rate at attracting mates.

Chestnut-sided warblers are classified by scientists as birds that favor successional habitats for nesting purposes. These sorts of habitats are usually disturbed by human activities such as logging. However, disturbed habitats can be created by natural occurrences, including fires, flooding and storm damage. During the winter months, this warbler withdraws into Central America with many individuals finding suitable habitat on shade-coffee plantations.

Female chestnut-sided warblers will weave a nest of bark, grass and other components all bound together with gathered spider silk. She will lay three to five eggs. These warblers make the most of the summer season, often nesting a second time after raising their first brood.

Chestnut-sided warblers feed largely on insects, but the birds also incorporate seeds and fruits into their diet. Young are fed by both parents on a diet of small insects, spiders and caterpillars. The chestnut-sided warbler’s scientific name, Setophaga pensylvanica, roughly translates as “eater of moths from Pennsylvania,” which is a nod to the bird’s insect-rich diet.

Other warblers that can be found in the mountains of Northeast Tennessee — and in the pages of the calendar — include black-throated blue warbler, golden-winged warbler, worm-eating warbler, hooded warbler, prairie warbler and common yellowthroat.

Like most small songbirds, the New World warblers, to which the chestnut-sided warbler belongs, don’t have long lifespans. A few individuals, however, defy the odds. According to the website, All About Birds, the longest-lived chestnut-sided warbler documented by scientists was a nearly seven-year-old bird banded in Rhode Island in 1980. The bird had been banded in the same state six years and 11 months earlier in 1973.

Of course, with the exception of the yellow-rumped warbler, most of the warblers don’t spend the winter months in the region. With one of these calendars, however, you can enjoy beautiful photos of some of our most lovely warblers while awaiting their return this spring in mid-April and early May.

The inside pages of the professionally-produced calendar feature dozens more full-color photographs and an informative and educational grid. These calendars sell for $15 plus $2 for shipping. All sales help the club fund birding programs, public park feeders, conservation efforts and other activities in upper Northeast Tennessee.

For more information on how to obtain a calendar, email me at ahoodedwarbler@aol.com.

 

Annual fall bird count tallies 129 species for Northeast Tennessee

Photo from Pixabay • A red-headed woodpecker clings to the trunk of a tree. During the recent Fall Bird Count for Northeast Tennessee, all the region’s seven woodpecker species were tallied. The medium-sized red-headed woodpecker is found only in isolated locations in the region. They prefer more open country than most of their kin. Habitat containing dead or dying trees is vital if these woodpeckers are to thrive.

I wrote last week about my participation in the recent 52nd annual Fall Bird Count conducted by the Elizabethton Bird Club.

This week I want to dive into the results of what turned out to be a great count. The five-county tally of the birds in Northeast Tennessee was held on Saturday, Sept. 25, with 34 observers in 14 parties, plus two feeder watchers. Participants covered Carter County, as well as parts of adjacent Johnson, Sullivan, Unicoi and Washington counties.

This year’s count tallied 129 species, which is slightly above the recent 30 year average of 125 species. The all-time high was reached in 1993 when 137 species were tallied.

Participants for this year’s count included Fred Alsop, Jerry Bevins, Rob Biller, Debi Campbell, J.G. Campbell, Ron Carrico, Catherine Cummins, Dianne Draper, Cindy Ehrhardt, Harry Lee Farthing, Dave Gardner, Tammy Griffey, Don Holt, Connie Irick, David Irick, David Kirschke, Rick Knight, Roy Knispel, Richard Lewis, Dianne Lynne, Vern Maddux, Joe McGuiness, Tom McNeil, Eric Middlemas, Susan Peters, Brookie Potter, Jean Potter, Pete Range, Judith Reid, Judi Sawyer, Chris Soto, Bryan Stevens, Peggy Stevens, Kim Stroud, Charles Warden and Rex Whitfield.

The four most commonly observed species, in descending order, included European starling, 838; Canada goose, 744; American crow, 502; and blue jay, 437. No surprises there.

Somewhat surprising was the total of 222 brown-headed cowbirds. Other abundant birds that numbered more than 200 individuals included mourning dove (316), rock pigeon (285), chimney swift (227), Eastern bluebird (208), American robin (222), cedar waxwing (230) and American goldfinch (216).

A total of 24 species of warblers was found, including 172 individual Tennessee warblers. These greenish-yellow warblers can be quite abundant as they pass through the region each autumn.

Some families of birds, such as falcons and woodpeckers, were well represented on this count with all the expected species being found by count participants.

Five Empidonax species, often referred to as “empids” by birders were found during the count but do not contribute to the total. These small flycatchers are nearly identical in appearance and silent during the fall. Faced with an inability to positive identify them, birders simply noted that they were seen.

The list follows:

Canada goose, 744; wood duck, 42; mallard, 182; blue-winged teal, 4; Northern shoveler, 2; and common merganser, 4.

Wild turkey, 18; pied-billed grebe, 3; double-crested cormorant, 43; great blue heron, 39; great egret, 4; green heron, 1; black vulture, 61; and turkey vulture, 183.

Osprey, 7; bald eagle, 9; sharp-shinned hawk, 3; Cooper’s hawk, 8; red-shouldered hawk, 6; broad-winged hawk, 11; and red-tailed hawk, 25.

American coot, 1; killdeer, 45; spotted sandpiper, 2; rock pigeon, 285; Eurasian collared-dove, 22; mourning dove,  316; and yellow-billed cuckoo, 2.

Eastern screech-owl, 11; great horned owl  7; barred owl, 3; American kestrel, 28; merlin, 8; and peregrine falcon, 3.

Common nighthawk, 3; chimney swift, 227; ruby-throated hummingbird, 23; and belted kingfisher, 32.

Red-headed woodpecker, 2; red-bellied woodpecker, 83; yellow-bellied sapsucker, 1; downy woodpecker, 51; hairy woodpecker, 11; Northern flicker, 54; and pileated woodpecker, 39.

Eastern wood-pewee, 31; Acadian flycatcher, 1; Eastern phoebe, 92; Eastern kingbird, 1; and loggerhead shrike, 1.

White-eyed vireo, 7; yellow-throated vireo, 5; blue-headed vireo, 21; Philadelphia vireo, 1; and red-eyed vireo, 6.

Blue jay, 437; American crow, 502; fish crow, 3; common raven, 13; tree swallow, 160; barn swallow, 29; and cliff swallow, 1.

Carolina chickadee, 145; tufted titmouse, 109; red-breasted nuthatch, 9; white-breasted nuthatch, 52; brown-headed nuthatch, 3; and brown creeper, 1.

House wren, 8; winter wren, 4; Carolina wren, 179; blue-gray gnatcatcher, 6; golden-crowned kinglet, 5; ruby-crowned kinglet, 9.

Eastern bluebird, 208; veery, 2; gray-cheeked thrush, 2; Swainson’s thrush, 46; wood thrush, 19; American robin, 222; gray catbird, 34; brown thrasher, 14; Northern mockingbird, 80; European starling, 838; and cedar waxwing, 230.

Ovenbird, 2; worm-eating warbler, 4; Northern waterthrush, 1; black-and-white warbler, 3; prothonotary warbler, 1; Tennessee warbler, 172; Nashville warbler, 3; common yellowthroat, 19; hooded warbler, 4; American redstart,  29; Cape May warbler,  40; Northern parula, 5; magnolia warbler, 24; bay-breasted warbler, 76; Blackburnian warbler, 9; chestnut-sided warbler,  9; black-throated blue warbler,  10; palm warbler,  171; pine warbler, 30; yellow-rumped warbler, 2; yellow-throated warbler, 5; prairie warbler  1; black-throated green warbler, 11; and Wilson’s warbler,  1.

Eastern towhee, 71; chipping sparrow, 76; field sparrow, 14; Savannah sparrow, 1; song sparrow, 131; and dark-eyed junco, 45.

Summer tanager, 1; scarlet tanager, 36; Northern cardinal, 160; rose-breasted grosbeak, 89; Blue Grosbeak,  2; and indigo bunting, 13.

Red-winged blackbird  61; Eastern meadowlark, 6; common grackle,  66; and brown-headed cowbird, 222.

House finch, 100; red crossbill, 2; American goldfinch, 216; and house sparrow, 114.

Many of the species observed on this county will be taking a temporary leave of Northeast Tennessee until next spring. Tanagers, warblers, vireos and other birds will seek out locations farther south to spend the winter months.

They’ll be back, though, and just in time for the 2022 Spring Bird Count. To make a comment, ask a question or share an observation, send an email to ahoodedwarbler@aol.com.