Tag Archives: warblers

Hooded warbler and kin good at avoiding attention

 

Photo by Ariel Hernandez/Pixabay • A male hooded warbler prefers shaded habitats.

I have a love-hate relationship with fall. It’s my favorite season, but in the back of my mind I know it’s also the signal that winter’s icy grip is imminent. Autumn also signals the departure of some of my favorite birds, including ruby-throated hummingbirds, scarlet tanagers, red-eyed vireos and many species of warblers.

Many people would be astonished that warblers live among us for about six months of every year. Anyone in East Tennessee with property containing woodlands, thickets, meadows, as well as creeks and ponds, are likely neighbors for many species of breathtakingly beautiful warblers. Unless one makes some effort to specifically look for these birds, however, warblers can easily go unnoticed. They don’t come to feeders, so it’s up to their human neighbors to seek them out.

Many birders will hem and haw if asked to name their favorite bird. Not me. I’ll quickly let you know that the bird with that distinction is a small songbird known as the hooded warbler. I have plenty of other runners-up, but the hooded warbler has been my favorite since I first got into birding in the early 1990s.

Photo by Jean Potter • A male hooded warbler flits through the foliage of a rhododendron thicket.

Every time I behold a hooded warbler, I marvel at the bird’s exquisite appearance. The gold and green feathers seem to glow brightly in the dim light of the shadowy thickets of rhododendron where they prefer to lurk. The black hood and bib surrounding the male’s yellow face stands out by virtue of its stark contrast from the brighter feathers. Large coal-black eyes complete the effect. The appearance of the male bird provides this species with its common name. The female has an identical yellow-green coloration as the male, although she is slightly more drab. She lacks the black hood and bib, although older females may acquire some dark plumage on the head and around the face. Both sexes also show white tail feathers that they constantly fan and flick as they move about in thick vegetation and shrubbery.

Hooded warblers nest in the woodlands around my home. So, from the time my favorite warbler returns in April until the last individual departs in October, I enjoy regular glimpses of this colorful and interesting bird. Like all warblers, the hooded warbler is quite energetic, dashing after tiny insects in the branches of shrubs and trees. Hooded warblers often forage close to the ground, which makes observing them easier than for some of their treetop-dwelling kin.

Photo by Bryan Stevens • A male hooded warbler grasps a perch during a fall migration stop.

According to the website All About Birds, male hooded warblers often return to the same breeding spot year after year. The website cites a seven-year study in Pennsylvania that determined that about 50% of banded males returned to the area to breed again. The study makes me think that some of the hooded warblers returning to my rhododendron thickets each spring are previous nesting birds or perhaps their descendants.

Bird-banding also has helped determine how long this species can live. According to All About Birds, the oldest recorded hooded warbler was a male, and at least 8 years, 1 month old when he was recaptured and rereleased during banding operations in Louisiana in 2004. Most songbirds have short lifespans, so it’s wonderful that some of these tiny birds can reach such a ripe old age.

I know that every migrant passing through my yard at this time of year is making its way southward, and it will likely be another five to six months before I again see any of my favorite songbirds. The hooded warbler will make itself at home in the forests of Mexico, as well as in Belize, Costa Rica and other Central American nations, throughout the winter season. Most hooded warblers begin returning to their winter haunts as early as mid-September, but lingering individuals continue to entertain birders in the United States throughout October before they too head south.

To reach its wintering grounds, many hooded warblers take the same path preferred by ruby-throated hummingbirds and make a nonstop flight across the Gulf of Mexico. This incredible crossing brings these birds to the Yucatan. From there, they disperse to various points in Central America. That birds as small as hummingbirds and warblers make this incredible migration twice yearly is one of nature’s most phenomenal feats of endurance.

The warblers, also known as wood-warblers, are an exclusively New World family of birds, numbering approximately 116 species. About 50 of these species of warblers make their home in the eastern United States and Canada for the spring and summer, departing in the fall and returning to tropical wintering grounds. Some of them are extremely bright and colorful birds. The hooded warbler is rightfully ranked among the more brightly colored warblers.

Photo by Bryan Stevens • A female hooded warbler is banded in an operation at Carver’s Gap in Roan Mountain, Tennessee.

The warblers are an incredible family of birds. I’ve seen all but a handful of the species that reside for part of the year in the eastern United States. I still want to see a Connecticut warbler and cerulean warbler, as well as the endangered Kirtland’s warbler of Michigan and the golden-cheeked warbler of Texas.

I’ll miss the warblers once fall migration has run its course. For those months they are here, the warblers belong to us. They seem like “our” birds. They’re only on loan, though.

Our other winter birds will offer some compensation in the absence of hooded warblers and most of their kin, but I’ll be eagerly awaiting that flash of gold from the recesses of a rhododendron thicket next April and the loud notes of “weeta-weeta-wee-Tee-o” that comprise the male hooded warbler’s easily recognized song.

•••

Bryan Stevens has written about birds, birders and birding since 1995. Email him at ahoodedwarbler@aol.com.

Eastern wood-pewee is pint-sized tyrant flycatcher

Photo by USFWS • An Eastern wood-pewee perches on an exposed branch.

My annual fall warbler watching has not taken off yet. We’ve had hot days recently and not many weather fronts moving through the area that might push migrating warblers to make a stopover in my yard.

Even the warblers I have seen, such as a recent black-throated blue warbler, are species that nest in Northeast Tennessee, meaning they may or may not be migrating so much as lingering.

There are, however, still signs of migration. Ruby-throated hummingbird activity remains intense at both the feeders and the stands of blooming jewelweed around my home. I’ve been seeing everything from cedar waxwings and wild turkeys to red-eyed vireos and Eastern wood-pewee.

Photo by Hans Toom/Pixabay • An Eastern wood-pewee perches on a branch. These flycatchers are tireless at singing their name “pee-wee” during the summer season.

The latter species is a member of the family known as tyrant flycatchers. During the early summer months it’s easy to find Eastern wood-pewees. Head to this bird’s favored mid-elevation on local mountain slopes and you’re almost certain to hear its plaintive “pee-a-wee” whistle the gives the bird its common name. Their sheer dedication to singing their name repeatedly reminds me of the persistence of another champion summertime singer, the red-eyed vireo.

By early fall, however, Eastern wood-pewees fall mostly silent, but they seem to increase their profile as migrants perch on bare branches of open trees to frequently venture out to “flycatch” meals on the wing.

In appearance, the Eastern wood-pewee doesn’t have much to help it stand out. Like many of its relatives, it’s a plain bird with olive-brown to gray upper parts, a pale throat and a whitish belly. Some birds show a faint hint of an incomplete eye ring that looks more like a crescent at the back of the eye. Otherwise, unlike some relatives, the pewee lacks a prominent ring around its eyes.

The Eastern pewee looks like its head comes to a triangular peak, but this species is not truly crested like the related great crested flycatcher.

In diet, it lives up to its flycatcher family heritage, feeding on houseflies, mosquitoes, bees and wasps, winged ants, moths, stoneflies and mayflies. If insects are unavailable, they may feed on berries and seeds, but they are dedicated insectivores. They catch most of their food on the wing, sallying forth from their perches. If unsuccessful, they will swing back, land again and wait for another chance to strike.

The Eastern wood-pewee’s bill has a dark upper mandible and a yellowish lower mandible, a good way to separate the bird from other flycatchers.

Small songbirds are not known for longevity, but one Eastern wood-pewee was at least 8 years, 2 months old when it was recaptured and rereleased during banding operations in Maryland in 2010. That was enough to rank the bird as the oldest documented member of its species, according to the website All About Birds.

Some practice will help observers tell an Eastern phoebe from an Eastern wood-pewee. Phoebes are slightly heavier than pewees, although they are close in overall body length. The pewee does not bob its tail at its perch, which is a habit that the phoebe does so reliably that that action alone can confirm its identity. The bills of these two birds provide another reliable way to distinguish them. Phoebes have an all-black bill, while pewees have a two-toned bill with a lighter lower mandible. It takes an observation with good lighting condition to detect this difference at times, but its a surefire way to confirm a visiting pewee’s identity.

Phoebes can rightfully be considered a backyard bird guest throughout the year, but autumn is the best season to get acquainted with the Eastern wood-pewee.

Stake out any trees with lofty bare limbs. Chances are a migrating Eastern wood-pewee will show up and lay a claim to this valuable real estate. For flycatchers, a good perch will help increase the odds their flycatching will be successful. Watching them on the hunt as they refuel to continue fall migration is always a source of reliable entertainment.

•••

Bryan Stevens has written about birds, birding and birders since 1995. Email him at ahoodedwarbler@aol.com.

House finch origin story in region has unusual twist

Photo by GeorgiaLens/Pizabay • A male house finch visits a feeder. Flocks of these small finches can become regular feeder visitors. Credit: GEORGIALENS/PIXABAY

I received an email from Unicoi residents Judy and Bill Beckman asking for a reason to explain a sudden absence in house finches at their feeders.

“For a number of weeks now, our house finches have disappeared from our feeders,” they wrote in the email. “They are usually the dominant number of birds. We do not recall this happening before. Any thoughts?”

I answered, explaining that the birds will probably return. Exactly when the finches decide to return to the couple’s yard is more problematic.

In fall and spring, even birds that don’t normally migrate get a bit restless. I suggested that the house finches could just be exploring somewhere else nearby.

My best guess is the finches they will return. As I explained in my answer, the Beckmans have probably provided a generous buffet for the birds. They will remember where the best free lunch is served.

Photo by Bryan Stevens • A male house finch perched on a cable. These finches are native to the western United States but became established in the eastern states thanks to the illicit pet trade.

The house finch is an interesting species. Until the 1980s, this species was not present in Northeast Tennessee. Although this finch is a native North American bird, it is not truly native to the Eastern half of the continent. All the house finches in the Eastern United States are descended from captive birds released into the wild by dealers in the exotic bird trade.

About 1940, the house finch became established in the eastern United States. In violation of federal law, these small finches were being sold in New York City as pet birds described as “Hollywood Finches.” To avoid trouble with authorities, vendors and even some owners released their “Hollywood Finches” into the wild. Finding the area around New York City to their liking, house finches thrived spread. Within a few decades, they were common birds throughout the eastern United States, including Tennessee, Virginia and North Carolina. The house finch had also been introduced into Hawaii about 1870, and is still present today, along with many other species of birds not native to the islands.

As the house finch claimed a new range, the species inevitably encountered the related purple finch. During the winter, both finches are often present at feeders in the region. When both are available for observation, bird enthusiasts should take advantage of the opportunity to compare and contrast these birds.

Personally, I have never had any difficulty distinguishing a purple finch from a house finch. The two species, at least in my eyes, are easily recognized. I can understand why some people might have trouble separating the two birds. The late Roger Tory Peterson once described the purple finch as a bird “dipped in raspberry juice.” Think about that imagery for a moment and you’ve got a good start to distinguishing a male purple finch from a male house finch.

Photo by Ray Shrewsberry • A male house finch perches on a branch. This bird species has been introduced into locations nature never meant for the bird to live.

The females of both species are a different matter. However, purple finch females have a more distinctive facial pattern and a heavier bill than do female house finches. With a little practice, it’s not difficult to identity these two species in the field. In Northeast Tennessee, house finches and purple finches are usually only present together during the winter months when purple finches occasionally flock to our feeders.

In their native range in the western United States, house finches have adapted to a range of habitats, including deserts, grassland, chaparral and open woods. Another related species in the Western United States is Cassin’s finch, which is a species found mostly in high-elevation regions dominated by tall evergreen or coniferous forests.

The house finch is an abundant bird. According to the Partners in Flight, there are an estimated 40 million house finches ranging across North America.

They have also proven resilient. House finches are susceptible to some contagious diseases, including Mycoplasma gallisepticum, a bacterium that causes chronic respiratory disease in chickens and infectious sinusitis in turkeys, chickens, game birds, pigeons and passerine birds. House finch populations in the Eastern United States crashed in the 1990s due to the epidemic prevalence of the bacteria. Their numbers have since stabilized, although the species remains vulnerable to infection from the bacteria. Infection with the bacteria often leads to conjunctivitis characterized by swollen, encrusted, nasal discharges, impaired vision and weight loss. Infected birds usually succumb to slow starvation or predation. House finch conjunctivitis is most frequent during colder months when birds congregate and flock to bird feeders. Anyone who fed birds during the 1990s likely witnessed the disease at their feeders.

They also proved to be a songbird susceptible to West Nile virus, but most house finches and other songbirds recover from this mosquito-borne disease. Crows, ravens and jays, however, are vulnerable to the disease.

Overall, although a strange twist of fate brought the house finch into Tennessee and other parts of the Eastern half of the nation, this bird has become a welcome visitor. Males have a cheery song and bright plumage. By all accounts, it’s also here to stay.

I’m going to have to keep a closer watch over my own feeders. I had a pair that visited regularly at the start of the summer season. It’s time to see if they’re back with a new generation of house finches.

•••

Bryan Stevens has written about birds, birding and birders since 1995. Email him at ahoodedwarbler@aol.com.

Some birds make us shift focus from the showy to the subtle

USFWS • Male summer tanagers are a rosy-red bird that pale somewhat in comparison to male scarlet tanagers.

Many of our summer birds have already returned for another nesting season. In the past week or so I have welcomed back chimney swift, common yellowthroat and red-eyed vireo.

I’m still receiving hummingbird arrival reports. April Kerns Fain had her first hummingbird of the year on April 13 at her home in Unicoi.
•••
Tom Brake in Abingdon, Virginia, reported his first hummingbird on April 16.
•••
Phyllis Moore in Bristol, Virginia, noted that her first spring hummingbird sighting involved two of these birds returning to her home.
•••
Anita Clemmer in Boone, North Carolina, saw her first spring hummingbird on April 17.
•••
Pam Seely saw her first hummingbirds of spring on April 18 at her home near The Laurels.
•••

Sue Schreiner saw her first hummingbird of spring on April 19 at her Bluff City home.

•••
Amy Tipton in Erwin reported her first spring hummingbird on at 7:30 p.m. on April 21.

•••

Spring is a great time to enjoy some truly vibrant birds that catch the eye, including scarlet tanager, Baltimore oriole, chipping sparrow, rose-breasted grosbeak, indigo bunting and more. Of course, some of our summer birds keep a low profile. Without showy feathers, they are more than able to fade into the background. They’re worth seeking out, but they do lack the “wow” factor of some of their more spectacular kin.

Here’s are some profiles on a handful of birds that live in the shadows of some much better-known relatives.

USFWS • The warbling vireo is a “plain Jane” among the region’s birds.

Warbling Vireo
The warbling vireo is one of the true “Plain Janes” of the world of birds. In the vireo family, which is known mostly for species that are largely “little green birds,” the warbling vireo lacks even that color. These are small, plain birds with gray-olive upperparts and white underparts occasionally tinged with faint yellow. They have a mild face pattern with a whitish stripe over the eye. It would never be described as colorful. They remain high in the treetops foraging for caterpillars and other prey. This habit makes observation of this bird difficult. Compared to the red-eyed vireo, blue-headed vireo and white-eyed vireo, it’s easy to see why the warbling vireo is named for its song, not its appearance.

Summer tanager
If not for the fact that the related scarlet tanager boasts an appearance that screams tropical beauty, this is a bird that cannot fairly be described as subdued in appearance. But male summer tanagers have a rosy-red plumage and lack the brilliant crimson feathers of the male scarlet tanager. Females of both species are dull birds with yellow-green plumage. These birds are more common in the southeastern United States. They’re not rare, but it isn’t easy to see them due to their tendency to remain in the upper branches of tall trees, especially oaks.

USFWS • The orchard oriole is the smallest member of the oriole family. This species is also notably less showy than some relatives.

Orchard oriole
The Baltimore oriole is an unmistakable bird. The bright orange and black plumage of the male reminded early North American settlers of the livery colors of Cecil Calvert, or Lord Baltimore, an important founder of Maryland and the namesake of the Baltimore oriole. The smaller orchard oriole is a charming bird, but its burnt orange and black plumage lacks the intensity of its better-known relative. The smallest of the orioles, it is outclassed in that regard by its more showy relatives, which include Bullock’s oriole, hooded oriole and Altimara oriole. The orchard oriole can be tempted to feeders that offer sugar water, orange slices or grape jelly, as can many other oriole species.

Ryan Dziedzic USFWS • Great crested flycatcher perches on a branch. Despite a grandiose name, this bird is not particularly showy, but it’s definitely an interesting species.

Great crested flycatcher
The largest family of birds, the tyrant flycatchers, consists of about 400 species. Most are drab birds in appearance, but some stand out. The great kiskadee, scissor-tailed flycatcher and vermilion flycatcher offer some “oomph” to a family of birds with plumages dominated by gray, black and white. In appearance, the great crested flycatcher has a shaggy brown crest and yellow and warm brown coloration in its plumage. It’s mostly the expectations of a name like great crested flycatcher that tends to fall flat when people see this attractive but not showy bird. This bird is different than other flycatchers in one respect – a cavity-nester, pairs of great crested flycatchers claim tree cavities or nesting boxes when it comes time build a nest and raise young.

•••

To share a sighting, make a comment or ask a question, email ahoodedwarbler@aol.com.

Cliff swallows have returned to nest beneath new bridge

Carole/Pixabay • Cliff swallows traditionally built their mud nests on the sides of cliffs but in recent times they have adapted to nesting beneath bridges and other man-made structures.

From Washington County comes another Helene recovery story, this time of the feathered variety.

When raging floodwaters rushed through the Nolichucky River in September 2024, many area bridges got swept away, including the Taylor Bridge in Washington County.

In this instance, the loss of the bridge also left hundreds of cliff swallows homeless. In 2024, these birds had already departed the region. Not until they returned in the spring of 2025 did the resident cliff swallows discover that their dependable nesting location beneath the bridge had been claimed by floodwaters.

Jonesborough resident Lynda Carter reported the news to me that the restoration of the bridge has also resulted in the swallows returning this spring.

“I was delighted to discover the cliff swallows are rebuilding their colony underneath the new Taylor Bridge on the Nolichucky,” Lynda wrote in an email. “Their massive colony was lost along with the old bridge during the Helene flooding.”

Cliff swallows have greatly expanded their numbers in Northeast Tennessee in the past few decades. Once somewhat rare, their adaptable nature has made the cliff swallow one of the most abundant swallow in the entire region. Even with setbacks from the loss of bridges in Helene, the species has stayed common.

It’s not difficult to fathom why they’re so common. These birds nest in colonies and area concrete bridges have proven an acceptable alternative to cliffs for this graceful, aerodynamic bird. I’ve visited bridge in the region that provide a summer nesting location for hundreds of cliff swallows.

The cliff swallow is the same species celebrated in natural lore for returning annually to Mission San Juan Capistrano in California. There’s even a local California celebration every year on March 19 to mark the return of arguably the world’s most famous species of swallow.

The migration was immortalized in popular culture by Leon René’s 1939 hit song, “When the Swallows Come Back to Capistrano,” which almost overnight transformed the historic Mission into a global tourist destination.

Local lore credits a local priest with championing the swallows. He witnessed a shopkeeper destroying cliff swallow nests and supposedly invited the birds to move to the Mission.

Pairs of cliff swallows build exquisite gourd-shaped nests entirely out of mud that they collect in their beaks. Their nests are amazing structures, especially considering the birds can only build the mud nest chambers one beakful of mud at a time.

Cliff swallows are long-distance migrants. They winter as far south as Brazil, Uruguay and Argentina before they make the trip back each spring to spread out across North America.

The birds have been publicly celebrated in Capistrano, California, since the 1920s, but there are records documenting that the birds returned annually to the Mission from the time of its establishment in 1776.

Today the Mission functions as a museum and welcomes 300,000 visitors each year. The structure was built of stone and adobe bricks, which are made water, dirt, sand and straw. Adobe structures were once common throughout the southwestern United States. In the United States, New Mexico can claim the most adobe buildings with more than 59,000 such structures located in the state. Adobe buildings are also common in California, Texas and Arizona. Building with adobe is common around the globe in locations such as Mali and Iran.

Cliff swallows do line their mud nests with dry grass and feathers to offer a softer cushion for eggs and chicks.

Other swallows that spend the nesting season in Northeast Tennessee include tree swallow, barn swallow, Northern rough-winged swallow, purple martin and bank swallow. Bank swallows are rare and more likely to be found in the western part of Tennessee along Mississippi River bluffs.

•••

I’ve heard from a reader about a first sighting of a ruby-throated hummingbird this spring. I’m still waiting to see my first spring hummingbird. I’ll reveal more details about the first sighting in next week’s column. There’s plenty of time to share first spring sightings of hummingbirds. I’d love to share details in next week’s column. Email me at ahoodedwarbler@aol.com to share you own first-of-spring hummingbird sighting. Please include the date and time.

Bryan Stevens • Ruby-throated hummingbirds have been spotted in the region.

Treetop Treasures: Five warblers to seek this spring

Alan Schmierer/USFWS • The golden-winged warbler is listed as a species In Need of Management in Tennessee due to significant population declines.

I’ve not glimpsed my first hummingbird of spring. I’ve not even heard that telltale buzz from a rapidly beating pair of wings that signals the arrival of one of our most annually anticipated birds.

Of course, hummingbirds are not the only returning birds that I await with eagerness. In fact, my favorite family of birds consists of about 45 species of warbler reliably found in the eastern United States. The warblers, from my perspective, are in a class of their own compared to other birds. Here’s a list of warblers that I fully hope to see in the coming weeks.

Photo by Howard Walsh/Pixabay • The black-throated green warbler nests in local mountains in coniferous and mixed woodlands during the summer months. Once the nesting season concludes, these warblers wing their way back to wintering grounds in Mexico and Central America, as well as the West Indies and southern Florida.

Black-throated green warbler: Males of this species have a bright yellow face with olive-green cheeks, crown and back. Only adult males have the namesake solid black throat. These warblers like the treetops where males repetitively sing a breezy, buzzy song that sounds sort of like “zoo-zee-zoo-zoo-zee.”

Photo by Jean Potter • A male hooded warbler flits through the foliage of a rhododendron thicket.

Hooded warbler: Find this shy warbler close to the ground. The species is a specialist of the understory. In Southern Appalachia, they’re quite at home in rhododendron thickets. The markings of males consist of a lemon-yellow face and underparts framed by a jet-black hood and throat. Females are mostly olive-green above with yellow underparts. Most females lack a hood, but some older individuals show a faint or incomplete black hood. Males sing a loud, ringing series of musical notes that are often described as “weeta-weeta-wee-TEE-o.” A fun mnemonic translation of the song has the male hooded warbler singing “I want to rent a video.”

Black-and-white Warbler: This aptly named warbler’s plumage consists of only black and white feathers. Females are less vibrant than males but are still striking birds in a black-and-white ensemble. An early arrival, this bird returns to the southern United States by late March. In behavior, they are more like nuthatches or creepers, sticking close to the trunks and branches of trees as they forage in crevices for insect prey. Male black-and-whites produce a “squeaky wheel” song that sounds like “weesee-weesee-weesee.”

Photo by Diana Lynn Tucker • A worm-eating warbler perches on the edge of a flower pot.

Worm-eating warbler: This species is not named for its appearance. Being saddled with the phrase “worm-eating” is also not entirely accurate. While fond of caterpillars, they do not consume earthworms. Its diet also consists of a range of small insects and spiders. Males and females are similar in appearance, blending in well with an “earth-tone” plumage of olive-brown with a warm buffy wash on their underside. Four bold black stripes border a buffy face. This warbler has a sharp bill that is longer than the bills of most other warblers. Don’t listen for any semblance of a musical song from this bird. Males produce a distinctive dry trill that could easily be mistaken for a sound produced by an insect.

Golden-winged warbler: This is not a species I expect to see at home, but I did once see one during fall migration. The male golden-winged warbler features a distinctive black throat and eye patch, a bright yellow crown and prominent yellow patches on its silvery-gray wings. The female is a “washed out” version of the male. Males produce a “bee-buzz-buzz-buzz” song that is often helpful in locating this bird in its favored successional habitats of shrubby fields and regenerating woodlands. Because such habitats are fleeting, this warbler can be rather sporadic in distribution. Although its population has drastically declined, the species is not officially listed as endangered on a federal level, although many states have designated it such. One hates to think pessimistically in terms of birds, but this might be a species that you should seek out while it is still present in Northeast Tennessee.
•••
As I have in years past, I await notices from readers to let me know about their first hummingbird sightings of spring. Share a sighting, or ask a question or make a comment, by emailing me a ahoodedwarbler@aol.com. I’m also on Facebook at http://www.facebook.com/ahoodedwarbler.

Local couple comes to aid of injured hummingbird

Rex and Linda Mathes • Linda and Rex Mathes came to the aid of this injured hummingbird. Most ruby-throated hummingbirds, like other migratory birds, face many perils and obstacles during their migrations.

Erwin resident Linda Mathes emailed me recently to inquire about wildlife rehabilitators who might be able to help an injured ruby-throated hummingbird.

“We found a hummingbird in the backyard yesterday, alive, so brought into house and put in box,” Linda wrote. “We think its wing is damaged.”

Linda noted that she and her husband, Rex, also brought the hummingbird feeder inside.

“My husband picks it up and holds it up to feeder and it drinks,” Linda explained. “He does this several times a day.”

She added that the hummingbird regained enough strength to also sit on Rex’s finger.

“We were worried the bird would not have any nectar during the night,” she added.

The next morning, the bird still seemed fine other than for the injured wing.

“He is very perky,” Linda note. “He/she is a real fighter.”

I provided Linda with some suggestions on wildlife rehabilitaters, but she found one on her own with the help of a friend. Rex and Linda made a trip on Monday, Sept. 29, to deliver the hummingbird into the care of a licensed wildlife rehabilitation professional.

Bryan Stevens • Ruby-throated hummingbirds have usually departed from the region by early October.

“They gave me a patient number so I could call about the bird.”

When she called on the morning of Tuesday, Sept 30, she got a detailed report.

The vet had prescribed muscle relaxers for the hummingbird,” Linda said. “Her condition was listed as guarded but at least she might have a chance.”

As they were leaving the facility, someone brought in an injured chipmunk.

Linda added that there was no charge for caring for the bird but she planned to send a small donation.

I’m hopeful for the hummingbird’s recovery. Over the years, I’ve encountered several injured birds. Several of the birds stunned themselves after impacts with windows, an all-too-common hazard. Rose-breasted grosbeak and Swainson’s thrush have been among some of these. Most of the birds have recovered after a brief rest period in a shoe box covered with a towel. It’s always a relief when they can fly off under their own power.

Migration can be hazardous and arduous for our feathered friends. Birds face various hazards, including collisions with human-made structures like buildings and power lines, habitat loss and degradation, storms, disorienting light pollution and predation from other animals.

They also need to refuel to keep up their strength, and the lack of food along a migration route can deal the chances of their success a serious blow.

Even birds that cannot fly undertake migrations. For instance, flightless penguins swim hundreds or thousands of miles to reach preferred ranges for feeding or nesting. The Australian emu, a smaller relative of the ostrich, makes seasonal migrations on foot to ensure access to abundant food supplies at all seasons.

Ruby-throated hummingbirds make an awe-inspiring and non-stop crossing of the Gulf of Mexico every fall to reach their wintering grounds. Their flight across the waters of the Gulf can take these tiny birds 18 to 22 hours. Even more incredible, they make the trip in reverse in the spring when they return to their nesting grounds across the Eastern United States.

Photo by Bryan Stevens • A ruby-throated hummingbird visits a feeder for a sip of sugar water.

Ruby-throated hummingbirds lead relatively brief lives, which is understandable considering the perils they face and the incredible migrations they stage twice each year. The oldest known ruby-throated hummingbird was a female, according to the website All About Birds. She was at least 9 years, 2 months old when she was recaptured and rereleased in 2014 during banding operations in West Virginia.

The New World is home to about 360 species of hummingbirds. We’ve expended a lot of energy finding adjectives to provide names for all these hummingbirds. Sometimes, words fail. Mere adjectives are somewhat inadequate in providing common names for many of the world’s more hummingbirds, but that doesn’t keep us from trying to give descriptive names to each hummingbird species. For instance, we have the beautiful hummingbird of Mexico; the charming hummingbird of Costa Rica and Panama; the festive coquette of northwestern South America; and the magnificent hummingbird of the southwestern United States.

•••

To share a sighting, make a comment or ask a question, email me at ahoodedwarbler@aol.com.

Birds with different spring and fall looks challenge birders

Photo by Bryan Stevens • A young male Rose-breasted Grosbeak visits a feeder in September of 2013. Young males resemble females but show a splash of orange on the breast that will be replaced the following spring by the familiar rosy-red patch.

My favorite season is fall. I’m always excited when birds return in the spring, but I have better luck observing fall migrants.

There’s a trade-off, however. Many birds don’t look their best by the time autumn migration rolls around. Take the male indigo bunting, for instance. This species is the only solid blue bird in the eastern United States, but it’s all an illusion — literally a trick of the light.

The indigo bunting’s feathers are not really blue; the male’s brilliant azure plumage is caused by the process of diffraction of light around the structure of the bird’s feathers. This process scatters all but the blue light, and the resulting color shifts from black to blue to turquoise as the angle of reflected light changes. In bright light, it can even look unnaturally vivid blue. In poor light, however, an indigo bunting male can appear black. Fortunately, indigo buntings have both a characteristic body shape and song, so even if the birds are not seen in their best light, they can still be recognized.

Photo by Bryan Stevens • Male indigo buntings look their best when they arrive each spring. They most over the summer, giving fall males a blotchy plumage of brown with some hints of blue remaining..

For such a bright blue bird, indigo buntings are not easy to detect. When that plumage gets mottled with brown patches in fall, these birds blend even better with their backgrounds.

The indigo bunting belongs to a genus of birds known as Passerina, which is included the family Cardinalidae, which includes birds like Northern cardinal and rose-breasted grosbeak. They are often lumped into a group known as North American buntings, although they are not closely related to such birds as snow bunting and lark bunting. The latter is even recognized as the official state bird for Colorado, a unique honor for this group of birds. The other members of the Passerina genus include lazuli bunting, varied bunting, painted bunting, rose-bellied bunting, orange-breasted bunting and blue grosbeak.

Indigo buntings linger into early October, but they also molt feathers and take on a less showy look in late summer and fall. Even the males can end up looking rather shabby compared to a spring counterpart in electric blue plumage.

The rose-breasted grosbeak, or at least adult males of the species, are birds that can take one’s breath away when observed in spring when the birds first return from their tropical wintering grounds. By fall, however, even adult males have lost some of the crisp black-and-white plumage and the rosy coloration on the breast often fades to dull orange.

In fall, the rose-breasted grosbeak migrates south to a winter range that spans central Mexico, Central America and northern South America. As they depart, many will make stops in yards with feeders to partake of offerings of sunflower seeds. So, if you didn’t get to see these showy birds in the spring, local bird enthusiasts get another chance to see them in this month and into October.

Photo by Bryan Stevens • Some of the Rose-breasted Grosbeaks migrating through this fall still retain some of their rosy color.

The male rose-breasted grosbeak gives this species it name. Males are the epitome of the birds that make their home for part of the year in the American tropics. The contrasting black and white plumage is emphasized by a triangular slash of rosy-red color on the breast. Put all those elements together and the male rose-breasted grosbeak is not a bird that would be mistaken for any other.

The female grosbeak, however, doesn’t stand out in the same way. She is much less colorful than the male. With her brown and white plumage, she is often mistaken for a large sparrow or finch. At this time of year, however, all rose-breasted grosbeaks: Adult males, adult females and young birds born this past summer can look dull. The best way to identify them is by focusing on the beak. That large, sturdy beak gives this species the other part of its name. “Gros” is a German word for big, so the name basically means “big beak.”

A fall appearance at odds with how a bird looks in the spring is also true of the scarlet tanager. The vibrant red and black spring males may look yellow or greenish-yellow once the acquire their fall and winter plumage. It’s not all that surprising. The males no longer have to impress females with their splendid coloration once the nesting season’s concluded.

The warblers, my absolute favorite family of birds, are famous for looking different in the fall. Long ago, someone coined the phrase “confusing fall warblers” since many young birds and even adult birds in fall plumage can look different than spring birds.

Photo by Bryan Stevens • The appearance of yellow-throated warblers does not change much from spring to autumn.

To identify confusing fall warblers, focus on features that remain consistent in their drabber autumn plumage, such as bill shape, leg color, tail patterns, wing bars and subtle facial markings. Learning the foraging behaviors of the various species can also be helpful.

Some of the warblers that look much different in fall includes species like magnolia warbler, Tennessee warbler, chestnut-sided warbler and Cape May warbler. Other species, such as hooded warbler, ovenbird and Northern waterthrush don’t change all that much with the seasons.

•••

Bryan Stevens is the managing editor of The Erwin Record. He has written about birds, birders and birding since 1995. To ask a question, make a comment or share a sighting, email him at ahoodedwarbler@aol.com.

Gray catbird’s personality veers from shyness to curiosity

Photo by Bryan Stevens • A gray catbird perches in a mimosa tree. These birds alternate between extreme shyness and determined curiosity.

Catbirds are experts at concealing themselves from prying eyes. This birds charcoal gray plumage blends into the shadowy sections of tangles and thickets where the bird likes to hide itself.

However, even when gray catbirds are reluctant to be seen, they’re almost eager to be heard. The catbird is extremely vocal with several calls and songs in its repertoire, including the rather faithful rendering of a fussy cat’s meow that provides this bird its common name.

This is also a bird with strong curiosity. Despite its retiring nature, curiosity often wins out, as demonstrated when I had a front porch “conversation” with a catbird on a recent morning.

The named catbird came from the fact that this mimic, related to mockingbirds and thrashers, has an uncanny vocalisation that sounds just like a cat’s meow.

Photo by Bryan Stevens • A gray catbird emerged from cover long enough to have its photo taken.

I’m not particularly good at bird imitations. I can do a decent imitation of Eastern screech owls. I’ve even succeeded at getting these small owls to call back, and I’ve incited a mob of small songbirds, convinced that a “real” owl has gotten far too close for comfort.

And I can also do a passable imitation of the catbirds “meow” vocalization, which I proceeded to spontaneously do as I stood on my front porch on a cool early September morning listening to a gray catbird hidden in the dense foliage of a blooming althea, also known as a “rose of Sharon.”

Every time the catbird meowed, I meowed back. The intervals sped up. Within a short time, the bird popped into view, the better to get a look at me. That’s when something remarkable happened. Clearly still in the bird’s view, I called back. The bird called and continued to stare at me, albeit nervously, from its perch. We continued to converse, although I’m not really sure what we were discussing. I claim to be able to imitate the bird’s language, not understand it. Despite what must have been a strong urge to dive back into cover, the bird continued to remain in the open and meow back every time I returned its meow with one of my own.

Only when I moved to go back inside did the bird plunge back into dense cover. Even as I stepped back inside the house, the catbird continued to meow.

This species is part of a family related to thrushes that are known as “mimic thrushes.” Besides its surprisingly accurate rendition of a feline, the catbird has several other common vocalizations. Despite a shy nature, they’re extremely curious. Imitating their calls or simply producing a squeaky sound will usually persuade the bird to move out of cover and search for the source of the noise.

Photo by Bryan Stevens • The gray catbird resides in Northeast Tennessee April through October, although there are a few winter records for the species. Most depart in fall, choosing to spend the winter months in more hospitable locations.

Catbirds are part of the parade of the departing birds like rose-breasted grosbeaks, scarlet tanagers, Baltimore orioles and indigo buntings that will soon wing their way south for the winter.

Because they lack the brilliant plumages of some of these other summer visitors, catbirds could often go unnoticed if not for the fact they are extremely noisy.

Although the catbird is related to thrashers and mockingbirds, scientists find them just different enough to warrant placing the gray catbird in its own genus. A relative known as the black catbird, which ranges throughout the Yucatan Peninsula of Mexico as well as northern Guatemala and northern Belize, also belongs to a genus of its own. Both catbirds are classified as “mimic thrushes,” or Mimidae, of which there are about 30 species in the New World. There is also a totally unrelated family of catbirds that ranges through Australia, Asia and parts of Africa. Some of these birds include the ochre-breasted catbird, tooth-billed catbird and spotted catbird.

The gray catbird is not as an accomplished mimic as some of its relatives, such as the Northern mockingbird. Nevertheless, experts have documented that the gray catbird can produce more than 100 different sounds. Males have motivation to constantly expand their repertoire, however, as doing so increases the likelihood of attracting a mate. They imitate other birds, but some have been recorded imitating frogs and other non-avian singers.

Photo by Bryan Stevens A curious Gray Catbird peeks from dense cover. Attendees at the fall rally can look for catbirds and other species at any of the offered bird hikes.

While not generally considered a bird to visit feeders, people have succeeded in attracting catbirds to feeders designed to offer grape jelly or orange slices. Planting fruit-bearing shrubs and trees is the best means of attracting these fascinating birds to your yard and garden. It’s also best not to clear away brush and tangles from your yard if you wish to attract catbirds. These are shy birds and will avoid areas that are too open and brightly lit.

An occasional catbird lingers in the region into the winter season, but most head out for more comfortable climates by the end of October. Enjoy this entertaining bird while you can but know they’ll return without fail next spring in April and May.

•••

Bryan Stevens has written about birds, birding and birders since 1995. Ask a question, share a sighting or make a comment by emailing him at ahoodedwarbler@aol.com.ahoodedwarbler@aol.com

Looking for fall migrating birds already underway

A male Wilson’s warbler perches in some branches. Many species of warbler migrate through the region each fall.

Summer’s waning. Just look at the calendar. We’re already approaching the midway point in August.

Birders track the transitions as one season merges into another, knowing that these are some of the best times to seek out birds. Fall migration doesn’t wait for a page to turn on a calendar. In fact, some birds are already on the move. I thought I’d devote this week’s column to some of the birds I hope to observe this fall as a mass migration draws many of our summer residents south toward warmer wintering grounds. In no particular order, here are some of the birds I’m hoping to see this autumn.

COMMON NIGHTHAWKS

The name common nighthawk is a misnomer. The species is not strictly nocturnal and it is certainly not a hawk. It’s actually a member of the nightjar family, which includes such birds as chuck-will’s-widow and whip-poor-will. The nighthawk doesn’t offer a serenade like these relatives, but it does produce a “pent” call that sounds much like an electric buzzer. It’s often the first indication of one of these birds swooping overhead. Nighthawks form impressive flocks, often numbering in the dozens or even hundreds. They are often active in evening hours, but I’ve seen large flocks of these migrating birds in mid-afternoon. August and September are the best time to look skyward to enjoy the spectacle of a large flock of swooping nighthawks as they pass overhead.

Photo by U.S. Fish and Wildlife Service
A Common Nighthawk finds a perch for a brief rest.

 

I didn’t host any of these colorful birds this spring, so I hope to get another opportunity this fall. The males in their vibrant black-and-white plumage and namesake breast patch of rosy-red feathers are slightly less colorful in the fall. I’ve actually had better luck in autumn hosting these birds at feeders. They love sunflower seeds, so keep your feeders stocked with their favorite foods to increase your chances. Females and young birds look different than adult males, but the heavy beak (the word “gros” is German for large) is a good indicator of their identity. Bird banders netting this species to document information for science can testify that these birds are also capable of a nasty nip at careless fingers with that stout bill.

Bryan Stevens • A pine warbler visits a suet feeder.

WARBLERS

These birds are undeniably at their most gorgeous during spring migration, but many species of warbler retain colorful plumage into the fall season. Young birds, often in a plumage entirely different than adult birds, are responsible for the term “confusing fall warblers.” I’ll be looking for the species that are harder to locate in the spring, including bay-breasted warbler, Cape May warbler, Blackburnian warbler and Tennessee warbler. I’ll also be hoping for a rarity such as cerulean warbler or mourning warbler. I will be sad when the parade of warblers produces a palm warbler or a yellow-romped warbler. These last two species are a sure sign that fall migration’s coming to a close for another season.

Photo by Bryan Stevens
A Great Egret resting on a spit of land in a lake at Murphy Candler Park in Brookhaven, Ga.

WADING BIRDS

Late summer and early fall can also be a fantastic time for scanning rivers, lakes and farm ponds for wading birds. Hurricanes in recent years have even forcibly relocated American flamingos to Tennessee and other unlikely locations. It’s slightly more reasonable to hope for something unexpected like a wood stork or roseate spoonbill. The more likely candidates for observing in the region are great egrets, tri-colored herons and snowy egrets. It’s also a last chance to view green herons before this small species retreats to warmer locations for the coming winter.

Bryan Stevens • A hermit thrush perches on a fence.

THRUSHES

These medium-sized songbirds are typically brown in plumage, often with spotted white breasts. They’re beautiful singers in spring and summer, but they’ve often cut back on their singing by fall. Nevertheless, they form large migrating flocks that will roam autumn woodlands to rest and refuel during short breaks from migrating. Swainson’s thrush is not difficult to find in the fall. This species is named in honor of 19th century artist and ornithologist William Swainson. Like most birders, I will be hoping for the more difficult species like Bicknell’s thrush and gray-cheeked thrush. Knowing their call notes can help alert you to their presence.

There will be a dazzling diversity of our feathered friends on the move this month. The seasonal phenomenon of migration extends into September and October. Pay attention to the visitors in your yards and gardens.

•••

Share sightings, ask questions or make comments by emailing me at ahoodedwarbler @aol.com.

Photo by Bryan Stevens • This migrating rose-breasted grosbeaks struck a window and spent some time recovering. Later, the bird flew safely back to a row of trees.