Bluebirds welcome spring by searching for nesting locations

Photo by  NatureLady/Pixabay • A male Eastern bluebird perches atop a nest box. The region’s bluebirds are already actively seeking nesting locations as winter changes into spring.

I began hearing the pleasant warbling of Eastern bluebirds back in January on sunny but frosty mornings. Their presence has only grown in February and now as we turn the calendar to March.

The bluebirds know that spring is close, which I hope is a good sign. The presence of a pair of these beautiful and trusting birds is always sure to put people in a good mood. Is it any wonder that bluebirds are widely considered harbingers of happiness?

Perhaps the poet Emily Dickinson summarized it best with these lines from her aptly named poem, “The Bluebird.”

“Before you thought of spring,

Except as a surmise,

You see, God bless his suddenness,

A fellow in the skies

Of independent hues,

A little weather-worn,

Inspiriting habiliments

Of indigo and brown.”

Other great American poets, including Robert Frost, have also waxed poetic about bluebirds. Before poets wrote their poems, many Native American tribes, including the Navajo and Cochiti, paid special reverence to bluebirds. Russian folklore and Chinese mythology also offer interesting tales about “blue birds,” but those are not species closely related to any of North America’s three species of native bluebirds.

People have known for generations that bluebirds make good neighbors. A pair of bluebirds in your yard or garden provides hour upon hour of free entertainment as one watches these birds go about their daily routine. At this time of the year, much of that routine is focused on finding and claiming the best possible nesting location for the upcoming spring season.

The Eastern bluebird is one of North America’s best-known cavity-nesting birds. About 85 species of North American birds use cavities in trees for nesting purposes. Cavity-nesting birds include ducks, such as buffleheads and wood ducks, as well as birds of prey such as Eastern screech-owls and American kestrels.

Woodpeckers and nuthatches can excavate their own cavity in a dead or decaying tree. Others, such as the bluebirds, must find a cavity already in existence. Such cavities are scarce real estate and can be subject to some intense competition. The Eastern bluebird is at a disadvantage when forced to compete with non-native introduced birds such as aggressive European starlings and house sparrows. Even native competitors such as house wrens and tree swallows are serious rivals when it comes down to staking a claim to prime nesting real estate.

Over the years, I have found bluebirds nesting in cavities inside wooden fence posts, but there are fewer wooden fence posts every year. This reinforces the idea of how changing landscapes have affected these birds. Instead of wooden fence posts, many farmers now use metal ones, and dead or dying trees — a much sought-after resource for cavity-nesting birds — are often removed from woodlands.

Fortunately for bluebirds, this species will also accept lodging in a nest box, or birdhouse, provided for them by human landlords. One of the simplest ways to bring bluebirds close is to offer wooden boxes, constructed to their specific requirements, for their use as nesting locations.

Because of their trusting nature when it comes to their human neighbors, the Eastern bluebird is one of our most beloved birds. In fact, bluebirds are such popular birds that interest in them and their well-being has inspired the foundation of organizations such as the North American Bluebird Society. The Eastern bluebird has also been designated the official state bird for New York and Missouri, which provides more testimony to the immense popularity of this bird.

So, where exactly did the phrase “bluebird of happiness” originate? As it turns out, the phrase became popularized with the American public thanks to a musical and a pop song. Maurice Maeterlinck in 1908 published a symbolist stage play named “The Blue Bird.” Translated into English by Alexander Teixeira de Mattos, it played on Broadway from 1910. The play was eventually adapted into a children’s novel, an opera and at least seven films between 1910 and 2002.

In 1934, the endurance of the phrase received reinforcement, thanks to the popular American song, “Bluebird of Happiness,” which was written by Sandor Harmati and Edward Heyman. The song was recorded several times by American tenor Jan Peerce, as well as by Art Mooney and His Orchestra.

Our Eastern bluebird has some counterparts in other parts of the nation. The Western bluebird and the mountain bluebird are both Western species. I got a chance to see mountain bluebirds during trips to Salt Lake City in Utah in 2004 and 2006. These uniformly “blue” bluebirds lack the red breast plumage of the other two species.

To share a sighting, ask a question or make a comment, email ahoodedwarbler@aol.com.

Photo by Bryan Stevens • A female Eastern Bluebird gathers pine needles to use as nesting material.

Kettle of red-shouldered hawks drums up birding excitement

Photo by Judith Hayes/Pixabay • Red-shouldered hawk are raptors known for noisy antics and a fondness for woodland habitats bordering sources of wate

I was proven correct on Feb. 15. I’d returned home from work in time to enjoy the last of a sunny day. I’d no sooner stepped from my car when I heard the screams of a red-shouldered hawk from a nearby ridge.

The red-shouldered hawks are, to make a point on the punctuality of birds, right on time. They usually return in late January or early February to the woodlands around my home.

My recent sighting, however, involved more than a single hawk. I detected at least two hawks, seemingly screaming at each other. Curious, I searched for them and found them soaring overhead as the sunny day had generated warm, rising thermals of air.

To my surprise, I soon had a small kettle of red-shouldered hawks calling, soaring and swooping at each other. Two hawks rose to three, then five and finally six! I’d never observed so many red-shouldered hawks in one spot.

I shared the remarkable observation on Facebook and pondered if fellow birder Tom McNeil had seen or heard any of these noisy hawks on his side of the ridge.

After all, the hawks were soaring rather high by the time they flew out of sight and could easily have been seen in Piney Grove as they rose above the ridge separating the community from Simerly Creek Road.

Tom later responded with some interesting information. “Last year a pair nested in the pines across the road,” he wrote. “They were insanely noisy through the early spring.”

He noted, however, that his high count has been four individuals, not six.

Another Facebook friend, Kris Hawkins Rosalina, also shared sightings of this hawk.

“I saw two on Sunday morning, and we’re probably a mile from you as the crow flies on Brown Branch Road,” Kris wrote.

Michael Briggs, who resides in Erwin, also shared about his own pair of hawks. “I’ve had one, maybe two, living near my house for some time now,” he said.

Michael also noted that he had heard one the same day I made my post about the six hawks at my home.

Although at least two of the hawks I observed seemed engaged in an aerial duel, constantly folding their wings, diving and swooping at each other, I think it was mostly bluster and bluff on their part.

Red-shouldered hawks appear animated by a feisty spirit and, as Tom pointed out in his Facebook remarks, are on occasion “insanely noisy” raptors.

The red-shouldered hawk produces a distinctive, piercing whistle that reminds me of the shrill call of a killdeer. Blue jays have apparently learned to imitate the “kee-yar” call of this hawk, often working a flawless rendition of the whistled notes of this large raptor.

The red-shouldered hawk typically prefers wetland habitats and is less likely to haunt roadsides. According to a factsheet published by the New York State Department of Environmental Conservation, this raptor breeds in moist woodlands, riverine forests, the borders of swamps, open pine woods and similar habitats. Nesting almost always occurs near water, such as a swamp, river or pond.

The red-shouldered hawk belongs to a genus of raptors known as Buteo hawks.The red-tailed hawk is the largest and most common buteo hawk found in the region. The genus includes about two dozen large raptors that are often the dominant avian predators in their respective habitats.

Some of the buteo species have adapted to life on islands, including the Galapagos hawk and the Hawaiian hawk. Some of these hawks have quite descriptive names, including the white-throated hawk, gray-lined hawk, zone-tailed hawk and short-tailed hawk.

Photo by Bryan Stevens • This captive red-shouldered hawk was rehabilitated after suffering an injury and now works in an educational program at Brookgreen Gardens in South Carolina to teach the public about raptors, other birds, and various types of wildlife.

Outside the United States, raptors in the buteo genus are often known as “buzzards.” When the first European colonists came to the New World, they applied the term buzzard to both types of native vultures as well as the large raptors like Swainson’s hawk and broad-winged hawk that reminded them of the ones back in Europe.

All too often, our large hawks don’t receive the love they deserve from the public. They may even run afoul of misinformed individuals who may regard all predatory birds as “bad.” The reality is that all hawks are valuable components of a healthy, working ecosystem, with each species filling a certain niche.

The red-shoulder hawk preys on many of the small mammals, such as chipmunks or voles, as well as reptiles, amphibians and crustaceans. This hawk will also occasionally prey on smaller birds, such as doves, starlings or sparrows.

The overall population trend for this hawk species appear to be on the increase throughout the United States. I see them more frequently these days compared to when I first began birding in the early 1990s.

 

 

Man’s enthusiasm for bald eagles expanding the knowledge of region’s nesting birds

Photo Courtesy of Ryan Rice • Nesting bald eagles becoming a regular occurrence is a dream come true for local resident and photographer Ryan Rice. He has been an enthusiastic fan of bald eagles since childhood.

Ryan Rice loves bald eagles. He’s loved the nation’s official bird since he was a child.

As an adult, he’s channeled that enthusiasm into helping collect valuable data on nesting eagles in the region. Along the way, he’s also managed to capture some impressive photos of bald eagles. Ryan and his photos have even recently been featured in Blue Ridge Country Magazine for his work on bald eagles.

The fact that eagles are nesting again in Northeast Tennessee and the surrounding areas is a dream come true for Rice.

All told, he has located about 10 nests in the Tennessee counties of Carter, Washington, Sullivan, Johnson and Hawkins. He has also found nests in Scott County, Virginia, and in Watauga County, North Carolina.

He has also learned of a nest along the Nolichucky River in Erwin.

“The adult eagles have been seen around the area of the nest pretty regularly,” he said. “I have not personally seen that pair — just the nest.”

From drawing eagles when he was a kid to picking up a camera and getting actual photos of his dream bird, Rice said he has always been interested in bald eagles.

“They were talked about a lot in the ’80s,” Rice said. “About how they were endangered and almost extinct in the lower 48 states. I used to dream of seeing them here in Northeast Tennessee but didn’t think it would ever actually happen.”

He explained that by the early 1960s, the bald eagle was nearly extinct in the continental U.S. The bald eagle had also been almost wiped out in Northeast Tennessee. Rice noted that prior to the 1980s bald eagles had not been seen in the region for decades. Now he is happy to report that the area’s eagle population is flourishing and sightings are becoming commonplace. In Northeast Tennessee, Rice noted, reports of bald eagle sightings on ebird.org date back to 2005. By 2010, the bald eagle population truly rebounded in the region.

Rice said he has conducted a lot of research in an attempt to locate nesting eagles.
“I talked to a lot of people to learn more about their nesting habits,” he said. “I research a lot of eagle sightings people post to ebirds. I use that info to search for nests.
Rice said that getting good photos of eagles isn’t easy. Patience and hard work are key. Even tracking down a nesting site is not a guarantee. He has often gone to a lot of effort to get close enough to photograph the birds only for the eagles to decide to stay away from the nest during his visit.

However, eagles are creatures of habit, according to Rice.

One simple trick he has learned is to always locate their favorite trees for perching. Armed with that knowledge, his photography ventures have become much more successful.

Rice admitted that some nests are simply difficult to reach. Some are accessible only by water, so he said he gets out his kayak and loads up his camera equipment. Other nests are located in trees on steep terrain. On occasion, he must seek permission from landowners in order to observe and photograph a nest on private property.

To get his photos of eagles, he use a Canon 90d camera. “That is a cropped frame DSLR,” he said. He noted that he uses a telephoto lens (Sigma 150-600 mm lens) to get his shots. “On my cropped frame camera that is the equivalent of 960mm on a full frame camera,” Rice said.

Rice and a friend have also formed Above Ground Media, which uses drones for photography for real estate, advertising and special events. He does not use the drones to photograph eagles or their nests. For more information, Rice invites the public to visit http://www.facebook.com/AboveGroundDrones.

His photography remains a hobby for the moment, but he likes to devote all the time he possibly can to it.

“I have gotten into watching and searching out other birds, too,” Rice said. “At the start of COVID I started working from home and I put up bird feeders and started photographing all the different birds that would come to my feeders,” he said. “Then I started going out to bird hot spots to get photos.”

An Eastern screech-owl perches in the entrance to a house Ryan Rice fashioned out of a fallen log.

He also recently built an owl house out of a section of a fallen hollow tree.

“I hung it in a tree in my yard,” he said. “I live in a neighborhood so wasn’t real optimistic I would get any owls. About a month after hanging it, an Eastern screech-owl has appeared to move in.”
Rice said most people built owl houses out of plywood.

“I choose to use an actual section of a tree so that I could get more natural looking photos,” he explained. “The owl has been around for four or five days now. It often spends six to eight hours sitting in the opening of the house.”

He posted some of the photos of the owl house and the screech-owl on social media. “They have gotten a huge response on Facebook,” Rice said.

He recently did a presentation on local bald eagles for the Bristol Bird Club.

“I got a lot of great information from that group on bald eagle nests in the area that I didn’t know about,” Rice said. “That is where I got the information for the Erwin nest. The members of that group have been a huge help. They really appreciated what I was doing in trying to document as many of the local bald eagles as I could.”

Rice said his work is important to help eagles continue to thrive.

As an example, he pointed to a nest he located in the Hunter community of Carter County along the Watauga River.

“The land owners didn’t even know the nest was there,” he explained. “The day I found the nest I found out the land owners were planning to log the area the nest was in.”

Rice reached out to local wildlife officials so that a happy accommodation could be reached with the landowners to protect the eagles and their nest.

He noted that logging is not an option at a site of an active nest because of federally protections.

After all, it seems only fitting that the federal government take steps to protect the nation’s official bird and ensure that bald eagles continue to soar for many years to come.\

Sparrows keep things hopping at feeders during snowstorms

Photo by Bryan Stevens • The white-crowned sparrow is a very aptly named bird.

I recently received an email from a reader in New York.

“I just read your article about juncos and saw it is from November 2021,” wrote Alice H. Poundstone. “I just wanted to drop you a note.”
Alice wrote that the juncos were late arriving at her home.

“They did not arrive until about a month ago,” she said. “Normally we get them closer to early November. I live in Congers, New York, in the Hudson Valley.”
Alice’s email got me to thinking about the winter sparrows at my feeders. Along with juncos, I’ve been hosting song sparrows and white-throated sparrows, especially during the recent snowstorms. They are sometimes timid visitors. In addition, there can be squabbles among these flocking birds. It keeps feeder watching entertaining on snowy days.

On a trip to Roan Mountain, I also saw the first white-crowned sparrow that I’ve observed in many years. The white-crowned sparrow and the white-throated sparrow are both members of the genus known as  Zonotrichia, which refers to two ancient Greek words for zone and hair, which refers to the pattern of streaks on the backs of these five sparrow species. The Zonotrichia sparrows belong to a large group of birds known as Passerellidae, or American sparrows, which also includes birds such as juncos, towhees and brush finches. Some of the more descriptive names for American sparrows include orange-billed sparrow, white-eared ground sparrow, green-backed sparrow, olive sparrow, cinnamon-tailed sparrow, five-striped sparrow and golden-winged sparrow.

Many sparrows, including the white-throated sparrow, prefer to forage for food on the ground. It’s often helpful to purchase a supply of millet seed. When filling feeders with sunflower seeds, scatter a couple of handfuls of millet seed on the ground beneath the feeders or at the edge of a brushy area. Sparrows like to have quick access to dense cover, so they will feed more securely if the scattered seeds are within quick reach of shelter.
Although they are fairly common winter visitors in the region, the white-throated sparrow makes its presence known most strongly each spring when the birds begin to sing a familiar refrain that has been transcribed in a couple of different ways. Many Americans render the song of the white-throated sparrow as “Ol’ Sam Peabody, Peabody, Peabody.” For those living north of the border, the white-throated sparrow sings “O’Canada, O’Canada, O’Canada.” No matter how you translate this sparrow’s song, it’s a sweet and welcome addition to the spring aural landscape.

Photo by Dave Menke/USFWS • The aptly-named white-crowned sparrow is not easy confused with the more drab “little brown birds” that comprise a family of birds known as American sparrows.

Most white-throated sparrows depart the region by late April to reach their summer nesting grounds throughout the forests across Canada, the northeastern U.S. and the northern Midwest. In the influx of more showy birds each spring, their absence sometimes goes unnoticed. Nevertheless, it always feels good to welcome them when they return in late October and early November as winter begins extending its grip for the season.
White-crowned sparrows are a little more erratic with their presence in the region. I’ve found them in Roan Mountain on previous visits. I’ve also observed these sparrows in rural western Washington County and at Musick’s Campground at Holston Lake in Sullivan County.

White-crowned sparrows are medium-sized sparrows with considerable gray on breast and back of the neck. Adults of both sexes are adorned with bold black and white head stripes, which gives this bird its common name. Thanks to this distinctive feature, this sparrow truly stands out among a family of birds often labeled as “little brown birds” by birders.
The white-crowned sparrow is known by the scientific name Zonotrichia leucophrys, which translates into English from Ancient Greek as “white eyebrow.”

During the winter season, white-crowned sparrows are known for forming large flocks. They prefer to feed on the ground beneath feeders but will visit platform feeders if they don’t face too much crowding from other birds. In winter, they feed mostly on seeds. In warmer weather, these sparrows will forage for flying insects.

Although this sparrow usually ranges across the United States and Canada, it has been documented as an unusual vagrant to Western Europe. Sightings have taken place in England, Scotland, Ireland and even Norway.

White-crowned sparrows have shown up at my home on a handful of occasions. Their visits have usually been brief affairs during spring and fall migration.
White-crowned sparrows do not nest in the region. They nest far to the north in brushy areas of the taiga and tundra in Alaska and Northern Canada.
It’s not difficult to attract sparrows. White-crowned sparrows can best be encouraged to visit a yard or garden if there is plenty of dense brush and other cover. In this regard, they are similar to Eastern towhees, fox sparrows and dark-eyed juncos.

Readers in Georgia, Tennessee, Rhode Island are hosting winter hummingbirds

Photo Courtesy of Eli Mulligan • A rufous hummingbird, named Little Green by her human landlord, poses for a snapshot. Rufous hummingbirds routinely migrate through the eastern United States during fall and early winter. Some may spend the entire winter season. 

I recently heard from readers from as far afield as Atlanta, Georgia, and Greene, Rhode Island. They were writing to share stories about over-wintering hummingbirds at their respective homes. But the first report I received this year came from a much closer source.

Darlene Kerns, a Unicoi resident, contacted me on Facebook two days before Christmas.

“We live in Unicoi and I just had to share with you,” Darlene wrote. “We had a hummingbird feeding this morning. It’s 22 degrees!”

She went on to tell me that there have actually been two winter hummingbirds at her feeders.

“We usually bring the feeders in by mid-October but kept one out with fresh food because of continually seeing hummingbirds feeding,” she said.

That’s often how it starts. It’s easy to miss these different hummingbird species when they mingle with the abundant fall ruby-throated hummingbirds, but they tend to stand out once the last of the ruby-throated hummingbirds depart.

“I’m just amazed that these sweet little birds are still around in this cold weather,” Darlene wrote in her message.

Almost every year since beginning to write this column, I have been contacted by others who, much like Darlene, are stunned to glimpse a hummingbird at their home in the winter months. I’ve penned several articles about the phenomenon of wintering hummingbirds. As we are now mid-way through the 2021-2022 winter season, I wasn’t too surprised to receive more confirmation that these tiny birds continue to surprise us.

I replied to Darlene’s Facebook message by asking her if the hummingbird at her home had an abundance of brown feathers in its plumage. I also suggested she use Google to research “rufous hummingbird.”

She did as I suggested and discovered the identity of her visitors.

“Yes! It is the rufous hummingbird,” Darlene confirmed after looking at photos online.

Through the years, I have seen several of these seemingly out-of-place hummingbirds. I’ve received reports from such far-flung locales as Ohio and New York. Some of them remain at their host’s feeders for a brief stay of a few days or a couple of weeks, but some of these hummingbirds have extended their stay for several months, lingering throughout the winter months before eventually departing in February or March. I’ve even hosted rufous hummingbirds twice at my own home.

The big question concerns whether these hummingbirds are truly lost and out of place. The answer, based on everything I have managed to learn, is that these hummingbirds are precisely where they want to be. For still unknown reasons, some of these western hummingbirds make a migration swing through the eastern United States. The vast majority turn out to be a species known as the rufous hummingbird.

I’ll now turn the spotlight onto the individual stories of Eli Mulligan and Pam Price.

Eli Mulligan emailed me about a rufous hummingbird that recently departed from his home in New England.

“I am not sure if you are still following the wintering rufous hummingbirds,” Eli wrote in his email. “If so, I have an interesting story for you.”

He went on to mention that he is a resident of Greene, Rhode Island.

“This year, we had a confirmed rufous hummingbird show up in mid-September, mingling with the remaining rubies (ruby-throated hummingbirds),” he wrote.  “Well, this little rufous decided to stay for some time.  She literally just left us a day ago on the morning of Jan. 18, 2022.  During her stay, she had endured heavy rains, high winds, snow and even routine blustery cold nights with temperatures falling as low as 1 degree and wind chills of minus 15 degrees.”

Eli described his visitor’s routine.

“While she was here, I would get up before the sun, every morning and put out fresh nectar for her,” he wrote. “When we hit the colder days, I invested in a plug-in heated feeder and a mushroom-shaped heat lamp that I would hang the feeders underneath.This definitely helped her on many December and January mornings as she camped right underneath to warm herself.”

Eli said he caught numerous glimpses of her feed from nearby suet cakes most likely to supplement her protein needs during the colder days,” he wrote.

“What an incredibly resilient bird,” Eli wrote. “We ended up naming her ‘Little Greene.’”

Eli said that his recently departed rufous hummingbird was absolutely one of the most remarkable birds that he has ever seen or known.

“She will definitely be missed,” he concluded.

Eli created postings throughout Little Greene’s visit on eBird regarding his observations and general information about her while she remained at his home.”

Readers can look up the name Eli Mulligan on eBird and views postings and photos of Little Greene.

“This is truly an amazing creature and I just wanted to share that with those who would have an appreciation for her,” Eli wrote.

Photo Courtesy of Pam Price • This rufous hummingbird has been spending time at a home near Atlanta, Georgia.

Pam Price in Atlanta, Georgia, found out how to contact me when a column I’d previously written on rufous hummingbirds popped into her news feed.

She wrote in her email that she has had a little rufous hummingbird visiting her feeder since Dec. 14.

As of the Jan. 23, the hummingbird was still present.

“I worry about it constantly as I wonder where it is getting any bugs,” she said.  “Temperatures have been in the 20s.”

She even took steps to ensure the bird’s safety when she went on vacation.

“I took a feeder to my neighbor next door and made her promise to keep up the feeder and bring in at night so it does not freeze,” Pam wrote.

Her recent visitor is not Pam’s first experience with rufous hummingbirds.

She noted that she had two rufous hummingbirds banded in her backyard when she lived in the Tallahassee, Florida, area.

“So I am familiar with that process,” she wrote. “I did post on Ebird alerts with pictures but have not tried to find someone to band her as she does not visit as frequently as other hummers.”

For those who do worry about rufous hummigbirds braving cold winter temperatures, keep in mind that the species spends the nesting season from Baja California to chilly Alaska in its native range. Hummingbirds can also enter torpor, an adaptation that lets them slow down their metabolism when conditions are too exacting.

I enjoyed hearing from Eli, Pam and Darlene.  Winter hummingbirds, while always a delightful surprise for their hosts, no longer shock long-time birders. We’ve grown to expect them. If anything, I’d be surprised more by the absence of reports of these tiny wonders during the bleak winter season. If any readers are still hosting lingering hummingbirds at their feeders, I’d love to hear their stories. Email me at ahoodedwarbler@aol.com.

Great Backyard Bird Count returns in February for 25th year of counting birds

Photo by Jack Bulmer/Pixabay • Red-breasted nuthatches have not been prevalent this winter in Northeast Tennessee. Many people with bird feeders are more likely hosting the related white-breasted nuthatch. Next month, the Great Backyard Bird Count returns for a 25th year. Birders and nature enthusiasts will be invited to count common and not so common birds in their own yards, gardens or other favorite birding spots in order to contribute to scientific knowledge of bird population trends.

I look forward every year to the annual Great Backyard Bird Count, a survey established as a citizen science project back in 1998. This year’s GBBC will celebrate its silver anniversary as the yearly survey observes 25 years of monitoring bird populations.

Since 2013, the GBBC has been a global effort, allowing birders around the world to take part. Participants in 2015 observed almost half of the world’s known bird species, and that effort was surpassed the next year. Momentum has built ever since. Last year, GBBC participants identified 6,436 species of birds. When you consider that scientists estimate between 9,000 to 10,000 different species of birds throughout the world, that’s a lot of coverage that the GBBC provides each year.

The GBBC is a joint project of the Cornell Lab of Ornithology and the National Audubon Society with partner Bird Studies Canada. With its global perspective, a great many exotic bird species are now tallied on the annual GBBC, but the survey remains firmly established as a grassroots effort to compile data crucial for the conservation of the world’s beloved birds. The information gathered by tens of thousands of volunteers helps track the health of bird populations at a scale that would not otherwise be possible.

It’s incredibly easy to take part in the GBBC. Anyone anywhere in the world can count birds for at least 15 minutes on one or more days of the four-day count period and enter their sightings at http://www.BirdCount.org. There’s no charge or fee for taking part in the GBBC, which is a fun way to observe a variety of birds. Thanks to the flexible count criteria, it is also an easy way to make a contribution to science. The data delivered by the thousands of participants is now collected and compiled by the website ebird.org.

In 2021, the GBBC broke records once again. Here are some interesting tidbits from last year’s survey:

• 6,436 species of birds identified

• 190 participating countries

• 379,726 eBird checklists

• 479,842 Merlin Bird IDs

• 151,393 photos added to Macaulay Library

• More than 300,000 estimated global participants

The United States had the highest number of checklists with more than 250,000 checklists submitted from all 50 U.S. states, five territories and the District of Columbia. California led all states with 20,715 checklists submitted. New York, Pennsylvania, Texas and Florida rounded out the Top Five. Tennessee didn’t fare too poorly. The Volunteer State ranked 19th with 5,360 checklists submitted. Internationally, people living in the nations of Canada and India submitted a lot of checklists.

Over my years taking part in the GBBC, I have counted many interesting and unexpected birds, including green-winged teal, Ross’s goose, snow goose, red-shouldered hawk and Cooper’s hawk.

This year’s GBBC will be held over a four-day period, starting on Friday, Feb. 18, and continuing through Monday, Feb. 21. Participants are invited to count birds at their own homes in their yards and gardens.

Counters can also travel farther into the field, birding in their favorite parks, wildlife refuges or other birding hot spots. Participants can count alone or join with groups of fellow birders. Those taking part in the GBBC are invited to count in as many locations as they like. The reported results will help create a real-time snapshot of where birds are distributed during the winter months. Visit www.birdcount.org for more details on how to take part in the 2022 GBBC.

Common raven is no bird brain

Photo by Alexas-Fotos/Pixabay • Common ravens, although native to the region, were not so common only a few decades ago. This much larger relative of the American crow is slowly becoming more commonplace in the area once again.

Since back in November, a common raven has been lurking in the woodlands around my home. I even hear the raven’s loud croaking when I’m inside the house. The local American crows have not rolled out a warm welcome for the interloping raven, but there seems to be an uneasy truce between the crows and the much larger raven.

Ravens are vocal birds. I got reminded of the many unusual vocalizations a raven’s capable of when the resident bird flew over, croaking loudly, on a recent brisk and sunny late afternoon. Between the croaks, the raven produced an uncanny imitation of a tinkling bell. The bird produced this bell sound several times before flying out of sight.

I’m not pulling any legs. Among their vocal repertoire, ravens can produce, usually in flight, a “bell” call. I’m not sure if this is a common vocalization. I only remember ever hearing a raven’s “bell” on only one other occasion. I was with a group of more established birders at Roan Mountain State Park when a raven flew overhead. Someone called out, “Listen to that.” I listened and heard my first raven “bell” call.

The strange thing is that I can find little about this strange vocalization when I researched the subject. According to the website “All About Birds,” common ravens calls vary from a low, gurgling croak to harsh grating sounds and shrill alarm calls. Scientists have placed their vocalizations into as many as 33 different categories based on sound and context. The most commonly heard is the classic gurgling croak, rising in pitch and seeming to come from the back of the throat.

The croak is their standby vocalization, which they produce often. The raven’s croak can be heard from a mile away. And, in defense of the poet Edgar Allan Poe and his “ominous bird of yore,” ravens are accomplished mimics. According to “All About Birds,” ravens can imitate other birds. Raven raised in captivity can even learn words. “Nevermore?”

From the opening refrain of “once upon a midnight dreary” in his poem, “The Raven,” Edgar Allan Poe established a somber mood and also helped cement the dark reputation of one of North America’s most misunderstood birds. Poe describes the bird that provides the title of his famous poem with adjectives such as “grim, ungainly, ghastly, gaunt and ominous.” His raven also speaks, although it has the limited vocabulary of a single word, “Nevermore.”

How else does the real common raven resemble the “bird of yore” in Poe’s classic poem? For starters, the raven is an intelligent bird. Authors of a scientific study conducted about 15 years ago posited the claim that ravens and crows are just as intelligent as some of the great apes. Although parrots are more famous for the ability to mimic human speech, captive ravens have proven capable of learning more words than even the most impressive vocabulary-endowed parrots. So, Poe was not wide of the mark when he gave the gift of gab to the raven in his poem.

In the United States, the raven is quite common in Alaska. In the lower 48 states, raven populations are somewhat more sporadic. These large birds have established strongholds along the Appalachian Mountains and in the American Southwest. The raven is a cosmopolitan bird known to range from North America and Greenland to Europe and Asia, as well as North Africa and the Canary Islands.

The common raven is mainly a scavenger, but this bird is also an opportunistic predator and will prey on a wide variety of animals, including arthropods, amphibians, small mammals, birds, reptiles, and carrion. Ravens are attracted to carrion and are not finicky eaters. They adapt quickly and are known to even consume garbage.

Its black plumage has undoubtedly contributed to the raven’s sinister reputation and its affiliation with many dark superstitions. According to Laura C. Martin’s book, “The Folklore of Birds,” notes that the raven is “loathed throughout Europe as a symbol of impending death and war.” She explains that the raven probably acquired these connotations because these birds fed on battlefield corpses. As indicated earlier, the raven is not a picky eater. Martin also points out that legend maintains that England will remain a powerful nation as long as ravens live in the infamous Tower of London.

Establishing the raven’s closest relatives is helpful in fully becoming acquainted with this species. The raven is a member of the corvid family, which includes birds such as crows, magpies, nutcrackers and jackdaws. The common raven is the largest bird among the corvids. This bird can achieve a wingspan of almost four feet. The average raven weighs about two-and-a-half pounds. Large individuals have been recorded with a weight of slightly more than four pounds, making the raven a contender for the title of world’s largest songbird.

Poe’s poem offers a dramatic introduction to a bird that has once again become rather common in the region, particularly at higher elevations. This bird is well-known for nesting on inaccessible cliffs. However, ravens are proving adaptable. In recent years, a pair of ravens has repeatedly nested beneath the grandstands at Bristol Motor Speedway. Ravens have nested annually at this location at least since the spring of 2013.

Poe’s well-known poem, first published in 1845, is often cited as evidence for Poe’s genius for rhyme and his ability to create a believable supernatural universe populated by dark forces and one particularly persistent raven. It’s more than a little sad and ironic that the magazine that chose to publish Poe’s poem paid him a mere pittance of $9 for his brilliant contribution to literature.

The Bible also offers some interesting tales involving ravens. The prophet Elijah, after falling afoul of a wicked king, went into hiding and was provided food by cooperative ravens. In the story of the Biblical flood, Noah first released a raven to determine if the waters had receded. When the raven didn’t return to the ark, Noah next released a dove. This bird later returned to the ark clutching an olive leaf, which proved that the flood waters had subsided.

Many cultures also consider the raven as a “bringer of magic,” and the bird is associated with many creation stories in Native American cultures. Unlike the European custom of designating black as an “evil” color, Native Americans teach that black can hold various meanings, including resting, healing and prophetic dreaming, but evil is not one of them.

Ravens and crows are similar, but ravens are much larger birds. In addition, ravens have wedge-shaped tails and crows have fan-shaped tails. The common raven also has a well-developed ruff of feathers on the throat, commonly called its “hackles.”

A “murder of crows” is a fairly well known collective noun for a flock of these birds. On the other hand, a group of ravens has many collective nouns, including a “bazaar,” “constable” and “rant” of ravens. For its alliteration, I’m fond of “a rant of ravens” and think it’s a shame that Poe’s raven was apparently a solitary bird.

Other species of ravens found around the world include dwarf raven, thick-billed raven, fan-tailed raven, brown-necked raven, little raven and forest raven.

I like ravens. I find them fascinating, but there’s still something that causes some shivers when one hears the guttural, loud croak of a raven. It remains difficult to completely dismiss the raven’s long history of association with the darker niches of the world.

On that note, here’s one final tidbit regarding the raven taken from Martin’s book. Cherokee tribes believed that ravens would visit villages where ill or dying people were present. In the absence of a village shaman to drive away the bird, the raven would invariably snatch the life of the ailing individual.

••••••

To learn more about birds and other topics from the natural world, friend Bryan Stevens on Facebook at https://www.facebook.com/ahoodedwarbler. He is always posting about local birds, wildlife, flowers, insects and much more. If you have a question, wish to make a comment or share a sighting, email ahoodedwarbler@aol.com.

Christmas Bird Counts long tradition for local club

The first Christmas Bird Counts were conducted on Christmas Day (Dec. 25) 1900. The annual census arose from a proposal made by famed ornithologist Frank M. Chapman. According to Audubon.org, these yearly counts, conducted throughout the country, have provided a wealth of data over the past century.

Observations made due to CBCs have helped Audubon researchers, conservation biologists, wildlife agencies and other interested individuals to study the long-term health and status of bird populations across North America. When combined with other surveys such as the Breeding Bird Survey, the data provides a picture of how the continent’s bird populations have changed in time and space over the past hundred years.

The Lee and Lois Herndon Chapter of Tennessee Ornithological Society, otherwise known as the Elizabethton Bird Club, has a long history of participation in the annual Christmas Bird Count. In fact, the club has conducted two different counts — one for Elizabethton and another for Roan Mountain — for decades. The 2021 CBC marked 79 unbroken years in conducting a CBC for Elizabethton. The club has also conducted 69 Roan Mountain CBCs, but inclement weather on the unpredictable Roan has forced cancellation of this annual count on a few occasions.
Many of the birds found on these two winter surveys can also be found throughout other counties in Western North Carolina and East Tennessee.

•••••

The 79th consecutive Elizabethton Christmas Bird Count was held Saturday, Dec. 18, with 27 observers in seven parties. Counters tallied 69 species of birds, which is below the recent 30-year average of 73 species. The all-time high was 85 species counted in 2017.
The weather on count day, light rain for much of the day, contributed heavily to the lower total. Few ducks due to a mild season also was a factor.

Notably absent were species such as double-crested cormorant, turkey vulture, palm warbler, white-crowned sparrow, Eastern meadowlark, common grackle and brown-headed cowbird. Several species were found in low numbers, also largely due to the rain.

The list for the Elizabethton CBC follows:
Canada goose,  562; Mallard, 162; redhead, 11; ring-necked duck, 1; bufflehead, 179.
Wild turkey, 31; common loon, 2; pied-billed grebe, 7; horned grebe, 20; and great blue heron, 19.
Black vulture, 1; sharp-shinned hawk, 2; Cooper’s hawk, 10; bald eagle, 3; red-shouldered hawk, 1; red-tailed hawk, 4; and American kestrel, 12.
Killdeer, 3; Wilson’s snipe, 1; ring-billed gull, 1; rock pigeon, 329; Eurasian collared-dove, 1; and mourning Dove, 205.
Eastern screech-owl, 4; great horned owl, 1; barred owl, 1; and belted kingfisher, 14.
Red-bellied woodpecker, 36; yellow-bellied sapsucker, 12; downy woodpecker, 25; hairy woodpecker, 6; Northern flicker, 23; and pileated woodpecker, 16;
Eastern phoebe, 16; blue jay, 182; American crow,  373; and common raven,  6.
Carolina chickadee,  145; tufted titmouse,  99; white-breasted nuthatch, 13; red-breasted nuthatch, 1; and brown creeper, 4.
Winter wren,  6; Carolina wren,  110; golden-crowned kinglet, 29; ruby-crowned kinglet, 20; Eastern bluebird, 128; hermit thrush, 4; and American robin,  443.
Gray catbird, 1; brown thrasher, 3; Northern mockingbird, 69; Eurasian starling, 1,110; cedar waxwing, 120; orange-crowned warbler, 1; and yellow-rumped warbler, 176.
Eastern towhee, 13; chipping sparrow,  3; field sparrow, 19; fox sparrow, 1; song sparrow, 193; swamp sparrow,  3; white-throated sparrow, 62; dark-eyed junco,  48; and Northern cardinal,  176.
Red-winged blackbird, 5; house finch, 57; American goldfinch, 83; and house sparrow, 16.
Observers for this count were  Fred Alsop, Rob Armistead, Judith Baird, Jerry Bevins, Tammy Bright, Kevin Brooks, Cade Campbell, Debi and J. G. Campbell, Catherine Cummins, Harry Lee Farthing, Dave Gardner, David and Connie Irick, Rick and Jacki Knight, Roy Knispel, Vern Maddux, Tom McNeil, Brookie and Jean Potter, Pete Range, Judi Sawyer, Bryan Stevens, Kim Stroud, Scott Turner and Charlie Warden.

••••••
The 69th Roan Mountain Christmas Bird  Count was held Sunday, Dec. 19, with seven observers in three count parties participating in the event.
The participants tallied 53 species, well above the recent 30-year average of 46 species. The all-time high on this count was 55 species found in 1987.
The weather was slightly better than the day before on the Elizabethton CBC, but conditions remained overcast with occasional periods of mist, with colder and breezy periods.
Observers for the Roan Mountain CBC were Fred Alsop, Kevin Brooks, Cade Campbell, Rick Knight, Roy Knispel, Tom McNeil and Judi Sawyer.
The list for the Roan Mountain CBC follows:
Canada goose, 77; American black duck,  9; mallard, 1; bufflehead, 23; hooded merganser, 3; and pied-billed grebe, 2.
Great blue heron, 2; black vulture, 9; turkey vulture, 50; red-tailed hawk, 2; and American  kestrel, 1.
Rock pigeon, 33; mourning dove, 42; barred Owl, 2; and belted kingfisher, 5.
Red-bellied woodpecker, 7; yellow-bellied sapsucker, 7; downy woodpecker, 6; Northern flicker, 5; and pileated woodpecker, 6.
Eastern phoebe, 11; blue jay, 41; American  crow, 256; and common raven, 20.
Carolina chickadee, 61; tufted titmouse, 25; red-breasted nuthatch, 20; white-breasted nuthatch, 18; and brown creeper, 3.
Winter wren, 1; Carolina wren, 31; golden-crowned kinglet, 15; ruby-crowned kinglet, 1; Eastern bluebird, 21; hermit thrush, 3; American  robin, 332; Northern mockingbird, 5; European starling, 121; cedar waxwing, 13; and yellow-rumped warbler,  1.
Eastern towhee, 3; field sparrow, 40; fox sparrow, 1; song sparrow, 116; swamp sparrow, 3; White-throated Sparrow, 5; dark-eyed junco, 150; and Northern cardinal, 48.
House finch, 34; red crossbill, 5; pine siskin, 2; American  goldfinch, 31; and house sparrow, 4.

A total of 332 American robins were found on the Roan Mountain Christmas Bird Count and another 443 robins were tallied during the Elizabethton Christmas Bird Count. 

Although birds made headlines in ’21, stories for some species come to an end

Photo by Bob Peyton/USFWS • At 70, Wisdom, a female Laysan albatross and the world’s oldest known breeding bird in the wild, became a mother once again in 2021. In this photo from a previous nesting in 2018, when she was then 67 years old, Wisdom cares for a chick in her nest on Midway Atoll.

Our feathered friends made the headlines in 2021. For a few, the final curtain dropped. For others, their stories offer a ray of hope in some occasionally bleak times.

Feathered time capsule

Testing conducted by scientists identified the bird as a female horned lark, a species that can be found in a few locations in Northeast Tennessee, mostly during winter and early spring. I find it amazing that this bird lived during the same era as now extinct Ice Age beasts, including mastodons, mammoths and woolly rhinos. The horned lark is a small songbird. Males have black masks and a yellowish wash on the head and throat. Males also have the namesake “horns” that are actually dark feather tufts atop the sides of the head giving them the look of a small feathered comical devil. The bird is known as “horned lark” in North America and “shore lark” in Europe.

A mother again

Motherhood suits a Laysan albatross known as Wisdom. She hatched her most recent chick in February of 2021. Why is that worthy of a headline? Well, Wisdom is at least 70 years old, making her the world’s oldest known bird. She was first documented when she was banded in 1956 on Midway Atoll in the Pacific. Since that time, she has weathered storms, earthquakes and tsunamis. In her lifetime to date, Wisdom has flown millions of miles in search of food at sea. She still returns faithfully to Midway Atoll, which is home to the world’s largest colony of albatrosses, when it’s time to nest. Biologists estimate that Wisdom has hatched at least 30 to 36 chicks in her lifetime, according to the U.S. Fish and Wildlife Service.

Bell tolls for the ‘Lord God Bird’

The ivory-billed woodpecker was officially declared extinct in 2021. More accurately, the species was proposed for removal from the Endangered Species Act. This decision came 17 years after the largest of North America’s woodpeckers was “rediscovered” in 2004 in the Big Woods region of Arkansas. Despite a resurgence of interest in a bird also known dramatically as the “Lord God Bird,” the scientific community, no further evidence surfaced to support the belief in some quarters that ivory-billed woodpeckers still exist. The U.S. Fish & Wildlife Service made the extinction declaration in a press release issued on Sept. 29, 2021. The release also identified other birds as candidates for a declaration of extinction, including Bachman’s warbler. Like the woodpecker, the warbler’s last stronghold was in Southern swamps. Several species of native Hawaiian birds have also likely passed into oblivion. Other candidates for de-listing from the Endangered Species Act included several species of fish and mussels. The press release acknowledges that while protections were provided too late for the 23 species mentioned within its pages, the ESA has been successful at preventing the extinction of more than 99% of species listed. In total, 54 species have been delisted from the ESA due to recovery, and another 56 species have been downlisted from endangered to threatened. The Service’s current work plan includes planned actions that encompass 60 species for potential downlisting or delisting due to successful recovery efforts. It’s still cold comfort to fans of North America’s largest woodpecker and the mysterious Bachman’s warbler.

Silver Linings

If you’re looking for evidence that the COVID-19 lockdowns came with a silver lining, turn your gaze to our fine feathered friends. There’s growing evidence that some birds thrived during strict lockdown periods because they experienced less pressure to cope with human disturbances. Scientists also agree, however, that these benefits will likely prove fleeting for birds as the pace of human activity returns to normal levels.

The babbler babbles again

A living black-browed babbler was captured in 2020 by a pair of researchers. They found the bird on the island of Borneo. Before releasing the bird, they documented their find with photographs. In February of 2021, they published their findings in the journal, BirdingASIA. The rediscovery of the black-browed babbler is significant because the only other time the bird had ever been documented was between 1843 and 1848 when the naturalist Carl Schwaner captured one on the island of Java. After that one “blip” on the radar screens of naturalists and ornithologists, Schwaner’s specimen was put into storage and not much attention paid to the species in the intervening 170 years.

Photographic evidence

A tiny songbird known as the Urich’s tyrannulet has been documented with photos and audio recordings by a research team during an expedition to Venezuela. According to a press release from American Bird Conservancy, the tyrannulet (a species of flycatcher) was first described by science in 1899. Second and third sightings of the bird occurred in the 1940s and in 2005, respectively.

Mystery outbreak fades away

An outbreak of disease among birds across the United States surged in spring and summer of 2021 before gradually fading away by fall. A joint statement of the Cornell Lab of Ornithology and the Cornell University College of Veterinary Medicine on Sept. 17, 2021, all states affected by the mysterious bird illness earlier in the year had lifted their do-not-feed recommendation. No cause has yet been determined, but cases are no longer being reported. Symptoms of the illness included crusty eyes, tremors and paralysis among songbirds. The species most frequently affected were fledgling (juvenile) blue jays, common grackles, European starlings and American robins, along with a few other species. While the cause of the outbreak is still unidentified, several possibilities — West Nile, salmonella, avian influenza, house finch eye disease and trichomonas parasites — have been ruled out as possible causes.

 

Northern cardinals serve as wonderful Christmas ambassadors

Photo by Jack Bulmer/Pixabay • With sunlight shining on this male Northern cardinal’s wing, the bird looks even more splendid. These beloved birds have been made the official birds for seven U.S. states, a recognition not surpassed by any other North American bird.

Christmas 2021 is almost upon us. If you’ve not finished your holiday shopping, you’d best get moving.

As is my usual custom, I want to share my enthusiasm for the Northern cardinal, one of my favorite birds and a deserving bird to serve as a symbol for the Christmas season.

I have enjoyed watching as cardinals visit my feeders in recent weeks. The beauty of both male and female cardinals is undeniable, but it’s their behavior that’s worth a second look. Nervous, twitchy birds, they are always anxiously surveying their surroundings even as they linger on a feeder long enough to hull a sunflower kernel from its shell. It’s almost as if they know their bright plumage stands out in a drab winter landscape dominated by shades of gray.

One particular male cardinal over the past few months has grown accepting of my close presence. When I stock my feeders with sunflower seed, he barely gives me time to get back to the front porch before he is landing on the feeder to enjoy a meal of seeds. It’s great to see that these beautiful birds can be acclimated to be less timid.

The Northern cardinal, especially the brilliant red male, stands out against a winter backdrop of snow white, deep green or drab gray. Over the years, the cardinal has also become associated with the Christmas season. How many Christmas cards have you received this holiday season with a cardinal featured in the artwork? I’d wager that at least a few cards in any assortment of holiday greetings will feature the likeness of a Northern cardinal.

Photo by Skeeze/Pixabay.com • A male Northern cardinal lands on a snowy perch. Cardinals are perfect symbols for the Christmas season with their bright red plumage.

The Northern cardinal belongs to a genus of birds known as Cardinalis in the family Cardinalidae. There are only two other species in this genus, and they range across North America and into northern South America.

The two relatives are the pyrrhuloxia, or Cardinalis sinuatus, of the southwestern United States, and the Vermilion cardinal, or phoeniceus, a bird found in Colombia and Venezuela. Two other South American birds — red-crested cardinal and yellow-billed cardinal — are more closely related to tanagers than to our familiar Northern cardinal. Both the Northern cardinal and red-crested cardinal have been introduced into the state of Hawaii, so two non-native birds from different parts of the globe are now resident in the Aloha State.

The Northern cardinal is a native and abundant bird. Cardinals are a widespread species, ranging westward to the Dakotas and south to the Gulf Coast and Texas. The southeastern United States was once the stronghold of the cardinal population. In the past century, however, cardinals have expanded their range into New England and Canada.

The cardinal accepts a wide variety of food at feeders. Sunflower seed is probably their favorite, but they will also sample safflower seed, cracked corn, peanuts, millet, bakery scraps and even suet. While we may get the idea that cardinals feed largely on seed, that is a misconception based on our observation of the birds at our feeders. Cardinals away from our feeders eat insects and fruit, including the berries of mulberry, holly, pokeberry, elderberry, Russian olive, dogwood and sumac.

The cardinal uses its large beak to efficiently hull sunflower seeds or deal with other foods foraged in field and forest away from our feeders. The large, heavy beak hints at the cardinal’s kinship with birds such as tanagers and grosbeaks. In fact, some of America’s early naturalists referred to the bird as “cardinal grosbeak.” Other common names include the apt “redbird” moniker and “Virginia nightingale.”

Even once the holidays are past, there’s nothing like a glimpse of a Northern cardinal to add some cheer to a bleak winter day. People can also choose to further the cause of science by taking part in studies such as Project FeederWatch, a nationwide survey of bird populations focused on birds coming to feeders maintained by project participants. In the 2015-16 winter season, 1,373 individuals participated in Project FeederWatch in the southeastern United States. The most common birds reported by observers were Northern cardinal, Carolina chickadee, mourning dove, American goldfinch and tufted titmouse. Finishing out the Top 10 feeder birds in this section of the nation were Carolina wren, house finch, blue jay, red-bellied woodpecker and downy woodpecker. Almost 98 percent of participants reported Northern cardinals at their feeders, which means the cardinal has become an almost universal feeder visitor in the southeast.

It’s not surprising that such a popular bird has also become associated with many trappings of the Christmas season.

“You see cardinals on greeting cards, stationery, paper plates, paper napkins and tablecloths, doormats, light switch plates, candles, candle holders, coffee mugs, plates, glasses, Christmas tree ornaments and lights, bookmarks, mailboxes, Christmas jewelry,” writes June Osborne in her book The Cardinal. “And the list goes on. Cardinals have become an integral part of the way that many people celebrate the holiday season.”

I can be included among such people. My Christmas decorations include an assortment of cardinal figurines and ornaments. There are other birds — doves and penguins for example — associated with the holiday season, but for me the holidays magnify the importance of one of my favorite birds. The cardinal, in its festive red plumage, appears made to order for a symbol of the holiday season.

Photo by Bryan Stevens • Northern cardinal seems much less descriptive of this popular bird than such common names as Virginia nightingale and Kentucky redbird.

Here’s some more cardinal trivia:

• Cardinals differ in appearance based on gender. The male boasts crimson plumage, a crest, a black face and orange bill. The female, although less colorful, is also crested. Female cardinals are soft brown in color, with varying degrees of a reddish or rosy tinge in their feathers, particularly in their wings.

The cardinal is a beloved bird. As testimony to the popularity of the Northern cardinal, just consider the fact that it’s the official state bird of seven states: North Carolina, West Virginia, Ohio, Illinois, Indiana, Kentucky and Virginia. Only the Northern mockingbird, which represents five states as official state bird, even comes close to the Northern cardinal in this respect.

• The cardinal’s preference for dense cover makes them likely neighbors for such birds as Carolina wrens, Eastern towhees and brown thrashers.

• The oldest recorded Northern Cardinal was a female, and she was 15 years, nine months old when she was found in Pennsylvania, according to the website, All About Birds.

• An uncommon genetic variation sometimes produces a cardinal with yellow or orange feathers instead of the typical red. The scientific name for the condition that produces yellow cardinals is known as xanthochroism.

• Nests are built by the female cardinal, but her mate delivers food as she incubates her clutch of eggs, which usually numbers three or four.

Photo by Bryan Stevens
Cardinals are common visitors to backyard feeders.