Tremulous call of Eastern screech-owl baffles couple

Photo by Bryan Stevens An Eastern Screech-Owl at rest in a roosting hole in a large sycamore tree.

Photo by Bryan Stevens
An Eastern Screech-Owl at rest in a roosting hole in a large sycamore tree.

I received a recent email from Lewis Chapman seeking help in solving the identity of a nocturnal caller. Chapman and his wife moved to Laurel Bloomery in Johnson County, Tennessee, in late June.

“Shortly after we arrived we started hearing a strange night bird call that could best be described as an eerie winnowing,” he wrote in his email. After the couple conducted some Internet research into the mysterious after-hours vocalist, his wife suggested the caller might be a snipe.

As mentioned in previous columns, the snipe is a real bird despite its reputation as a mythical creature thanks to the rural tradition of the “snipe hunt.” While the calling bird at their home did remind them of a Wilson’s snipe, they were not convinced.

“Is this the right time of year to be hearing one in our area?” Lewis asked in his email. “Is there another bird that makes this kind of winnowing?” Both of his astute questions helped me narrow the possibilities.

In my reply, I did inform Lewis that the Wilson’s snipe, as well as the closely related American woodcock, make their home in the region. The summer season, however, isn’t the best time of year to hear either of these relatively elusive shorebirds. These birds are most vocal at the peak of their breeding season, which usually occurs much earlier in the year.

Screech-Owl-LUCY

Photo by Bryan Stevens                     Lucy, an Eastern screech-owl, is part of an educational program at Brookgreen Gardens in South Carolina that teaches audiences some fascinating information about native wildlife. For instance, despite her small size, Lucy is an adult owl, not a baby.

 

It was his second question, especially the description of the “winnowing” sound, that got me thinking in an entirely different direction. It also helped that I’ve heard some of these small, nocturnal vocalists at my own home in recent weeks. I suggested that the Chapmans get online and look up the song and other vocalizations of the Eastern Screech-owl.

An adult Eastern screech-owl is usually only between six and nine inches in length. Many people upon first seeing a screech-owl assume it’s a baby owl. On a recent South Carolina trip I made several visits to Brookgreen Gardens near Pawleys Island. On several of these visits I attended the daily educational programs conducted by the zoo staff at the gardens that are designed to introduce visitors to various examples of native wildlife. The presenter usually introduced a couple of animals to the audience. On several occasions, the show featured birds of prey, including hawks and owls.

Two of the shows featured Lucy, an Eastern screech-owl, and people in the audience invariably asked if she was a baby owl. To their astonishment, they learned that Lucy was an adult screech-owl and unlikely to grow any bigger. There are larger owls in our region, including the great horned owl and barred owl. Lucy and her kin must avoid these much larger owls, which would have no hesitation at trying to make a meal of the much smaller owl.

Because of their small size, screech-owls prey on some comparatively small creatures, including insects, small rodents, amphibians and reptiles. The Eastern screech-owl is also a cavity-nesting bird and will accept bird boxes provided by humans so long as the box’s entrance hole is customized to their size.

Screech-Owl

Photo by Bryan Stevens                                      An Eastern Screech-owl perches among some hemlock branches.

The screech-owl is probably the owl most likely to encounter human beings. It’s an adaptable little feathered predator, fully as at home in the backyard and garden as it is in parks and woodlands. In addition to nesting in cavities, this owl roosts in them during the daytime hours. Look for roosting screech-owls in knotholes of trees or in unoccupied wood duck boxes. Although they come in two color phases — red and gray — both variations are quite capable of camouflage. When perched or roosting, these small owls blend remarkably with their surroundings.

The Eastern screech owl also produces a variety of odd wails and other vocalizations including a distinctive, trembling “whinny” call that is often made when the owl feels curious or alarmed. It’s a wavering, haunting call that is made after dark, most often at the hours closer to dawn and dusk. Imitating the call of a screech-owl or playing a recording is also a trick for getting some shy songbirds to show themselves. Screech-owls are unwelcome neighbors among songbirds, which will flock to this owl’s call and band together to “mob” the predator and try to convince it to depart the immediate area.

In addition to the Eastern screech-owl, the United States is also home to several other small owls, including Western screech-owl, Northern pygmy-owl, Northern saw-whet owl, flammulated owl and elf owl.

After I pointed to the screech-owl as the identity of the unseen caller at the Chapman home, I did receive another email from Lewis. My suggestion of the screech-owl proved correct. “It’s fun having the Eastern screech-owl in our woods,” he wrote back. “It has a beautiful call and most nights it does it for quite awhile.”

Audubon-Owls

Early naturalist and artist John James Audubon painted a family of Eastern Screech-owls.

Screech-owls do make good neighbors. Their prey preferences remove many nuisance insects and rodents from the habitat they share with humans as well as other wildlife. If you’re hearing an odd, winnowing call from the edge of the woods at your own home, there’s a good chance that you have one of these small owls as a neighbor.

Since moving to Laurel Bloomery, the Chapmans have already seen many great backyard birds, including indigo bunting, great crested flycatcher, ruby-throated hummingbird, house wren, black-and-white warbler, pileated woodpecker and chipping sparrow. Now they can also add Eastern screech-owl to the list. Who knows? They may some day also add a Wilson’s snipe to their yard list of birds.

•••••

To learn more about birds and other topics from the natural world, friend Stevens on Facebook at https://www.facebook.com/ahoodedwarbler. He is always posting about local birds, wildlife, flowers, insects and much more. If you have a question, wish to make a comment or share a sighting, email ahoodedwarbler@aol.com.

Birds engage in vigorous bathing to keep feathers in good shape

 

GbH-Preens

Great Blue Heron sets aside plenty of time to preen its feathers

Birds are natural scene stealers, which is probably why we enjoy watching them and glimpsing their various behaviors. A couple of months ago during a vacation to South Carolina, I got to see many interesting birds, including one new addition to my life list. I also got a glimpse into a variety of interesting bird behaviors. For instance, I observed the different fishing techniques of various herons and egrets.

During a visit to the Native Wildlife Zoo at Brookgreen Gardens, I observed many captive birds. One interesting aspect of the zoo, however, is the fact that wild and captive animals often interact. I was watching some gray and red foxes in their habitat when I noticed something in a corner of the enclosure. As I focused my binoculars on the corner, a whirling dervish of brown and tan feathers was splashing vigorously in the loose sand. The bird — a Carolina wren — had worked itself into a frenzy, tossing dirt and sand all over its small body.

R0098_102

A range of bird baths can provide water for bathing and drinking, which will make yards and gardens more attractive to birds.

Many readers probably know of the appeal to birds of a well-situated and maintained bird bath filled with clean, fresh water. Birds will flock to such attractions to bathe. While a bath in water is one way to maintain a bird’s plumage, it’s not the only method available to help keep feathers in top-notch shape. It might even surprise some readers to learn that access to water is not always essential for proper feather care. Some birds choose to take a “dust bath” in dry earth or sand. The dust or sand serves as an accessible way to scrub parasites out of a bird’s feathers.

While birds taking a bath look like they’re having a lot of fun — and perhaps they are — frequent bathing serves a vital purpose. Feathers are one of the things all birds have in common, but it’s extremely important that birds keep their feathers clean and healthy. Not only are feathers necessary to make flight possible for birds that take to the air, they’re also valuable as insulation to keep birds dry and warm.

Pintail-Splashing

A female Northern Pintail splashes vigorously to clean her feathers.

Some birds also put other creatures to work in the constant chore of keeping their feathers in good condition. Many birds utilize ants into their feather-care routine. The behavior is so widespread — more than 200 species use ants to help them take care of their feathers — that the behavior has been given a name, which is “anting.”

The birds are interested in chemicals produced by the ants. Anting is an offshoot of dust bathing and can be achieved in two ways. Birds may passively position themselves near an ant hill, thus ensuring that many ants will swarm though the bird’s feathers. Others more directly pick up ants in their bills and rub the ants on their feathers. Although ants are usually the insect of choice in these feather-care regimens, some birds have used millipedes instead of ants. Although it hasn’t been conclusively proven, many experts think that birds use the ants because of chemicals produced by the insects that repel feather parasites such as mites or to curb potential bacterial or fungal problems.

Pintail-Grooming

After a bath, birds like this Northern Pintail devote time to preening their feathers.

Just like some birds make bathing in water a chance to reinforce their social bonds, many species also engage in dust bathing as a communal activity. Some species of quail are known for dust bathing as a group. Northern bobwhites will visit dust bathing sites on a regular basis. In a dust bath, birds will usually toss dust and dirt onto their bodies, working the dust into their feathers. They will also work their bodies, including their heads, into the dust. Since birds cannot exactly use their bills to clean feathers on their heads, this action makes perfect sense.

ChestnutSided-BATH

A Chestnut-sided Warbler bathes in a woodland puddle.

After a bird has concluded a vigorous bath, whether in water or sand, it will usually seek out a perch for a long bout of preening its feathers. While watching the antics of a bathing bird is fun for observers — and often looks fun for the bird, too — it’s a serious business. A bird that neglects these daily chores will soon suffer from dirty, damaged feathers. It’s not just cosmetics for the bird. It’s a matter of life and death. Perhaps that explains the intensity with which birds throw themselves into the activity of bathing.

Offer a shallow, clean pool of water in a bird bath and you won’t wait long for birds to make an appearance. If you have a sandy corner in your yard or garden, you could also leave that spot untouched to see if any birds show up for a quick dirt bath. These are just a few easy touches you can add to your landscape to increase your chances of interacting in the daily lives of some of your favorite birds.

••••••

To learn more about birds and other topics from the natural world, friend Stevens on Facebook at https://www.facebook.com/ahoodedwarbler. He is always posting about local birds, wildlife, flowers, insects and much more. If you have a question, wish to make a comment or share a sighting, email ahoodedwarbler@aol.com.

Family of brown thrushes excels at birdsong

WoodThrush-ONE

Photo by Jean Potter                                                        A wood thrush perches in the upper branches of a tree. This thrush’s flute-like notes produce a haunting song from shaded woodlands.

Kathy Shearer, who resides in Emory, Virginia, sent me a recent email asking for help with bird identification.
“My husband and I hear this lovely bird song in the evenings and early morning close to our house, which is in the woods at Emory,” she explained in her email. She also attached an audio recording of the mystery singer and asked me to listen to the file.

 

I did so, and from the very first of the flute-like notes, I recognized the singing bird as a wood thrush, one of the most talented avian songsters in North America.I’ve been hearing singing wood thrushes in the woods near my home during the evenings, often in the wake of some energetic but short-lived July thunderstorms.

 

WoodThrush-TWO

Photo by U.S. Fish & Wildlife Service                  The wood thrush is a shy, retiring bird that prefers to sing its melodic song from dense cover.

The wood thrush has a well-developed organ called a syrinx, which is the human equivalent of a larynx or voice box. For many songbirds, such as the thrushes, this specialized organ is more like a double voice box that permits the birds to produce two notes simultaneously while singing its song.

 
The wood thrush is one of the larger brown thrushes, which also includes such related birds as Swainson’s thrush, veery, gray-cheeked thrush and hermit thrush. Other less closely related members of the thrush family include the American robin, Eastern bluebird and Townsend’s solitaire.

 
The wood thrush is a fairly common bird in the region from April to October. Wood thrushes migrate south in the fall, dispersing to Mexico and Central America for the winter months.

 
The shy wood thrush does not usually venture too far from its preferred woodland habitat, but freshly disturbed soil in a garden will attract these birds as they seek out earthworms and insect larvae. Wood thrushes also feed on various fruits and berries, which means they can be attracted by plantings of suitable trees and shrubs.

 

Whitman_at_about_fifty

The poet Walt Whitman incorporated the hermit thrush and its melancholic song in his elegy to the assassinated President Abraham Lincoln.

The wood thrush, like many of its relatives, sings mainly in the early morning and again in the evening hours. Listening to the song of this bird from a comfortable seat on a deck or porch is a great way to conclude the day.

 
Naturalists often point to one of the wood thrush’s close kin — the hermit thrush — as the most gifted singer in this clan of gifted songsters. For discerning listeners, the hermit thrush’s flute-like notes are somewhat more melancholy, haunting and ethereal than even the enchanting notes of the wood thrush’s song.

 
The poet Walt Whitman employed a thrush as a symbol in his poem, “When Lilacs Last in the Dooryard Bloom’d,” a moving pastoral elegy in honor of the assassinated President Abraham Lincoln.

 
Whitman evidently knew his birds, and it’s not difficult to identify that he referred to the hermit thrush when he wove this songbird as a symbol into his stanzas honoring Lincoln.

 
“Sing on there in the swamp,” Whitman wrote in his poem. “O singer bashful and tender, I hear your notes, I hear your call. I hear, I come presently, I understand you…”

HermitThrush-One

Photo by Bryan Stevens The hermit thrush, pictured, and wood thrush are rivals for title of best singer among North America’s songbirds.

Whitman and many other Americans have been made fans of this gifted songbird. In fact, the citizens of Vermont even proclaimed the hermit thrush as their official state bird.
•••••
Bryan Stevens lives near Roan Mountain, Tennessee. To learn more about birds and other topics from the natural world, friend Stevens on Facebook at https://www.facebook.com/ahoodedwarbler. He is always posting about local birds, wildlife, flowers, insects and much more. If you have a question, wish to make a comment or share a sighting, email ahoodedwarbler@aol.com.

Making the acquaintance of a special ruffed grouse with lots of personality

Although I’ve seen many birds over the years, it’s not often that I’m introduced on a first-name basis with one. So, I’m happy to report that I’ve now made the acquaintance of Rufous, a resident of the woodlands around Flag Pond, a small community in Unicoi County, Tennessee.

 

Rufuous-Two (1)

Photo by Bryan Stevens                               Rufous the ruffed grouse has been visiting the farm of Leon and Janice Rhodes for the past couple of years, apparently showing little fear of his human neighbors.

Rufous is a ruffed grouse that has been a fascinating and funny neighbor to Leon and Janice Rhodes for the past couple of years. I met Rufous on Saturday, June 25, at the Rhodes family farm. Brayden Paulk, a grandson of the couple, invited me to visit and attempt to meet Rufous.

 

This particular grouse is apparently a creature of habit, and Brayden suggested that a morning visit might be more conducive to my chances of getting to know Rufous.
I arrived around 9 a.m. and met Brayden and his grandfather. We went to a nearby barn, which apparently serves as a familiar meeting spot for Rufous and those people lucky enough to have gotten to know him over the past couple of years.
Rufous is only one member of a family of ruffed grouse in residence on the Rhodes property. In an email to me, Brayden told me that the mountain farm is a good place to see ruffed grouse. The 17-year-old doesn’t live in Tennessee, but he is a frequent visitor, spending time with his grandparents as often as possible. He and his family live in Oxford, Alabama. He also told me that his grandparents send him every one of my bird columns in the mail.

Brayden-Rufous

Photo by Bryan Stevens                Inside his grandfather’s barn, Brayden Paulk spends a moment with Rufous, a ruffed grouse with an abundance of charisma.

“I do happen to live in a great place for birds,” he informed me in an email. His home is located close to the Mountain Longleaf National Wildlife Refuge, which Brayden said is known for breeding blue-headed vireos, red-headed woodpeckers, and Swainson’s warblers.
“It has a lot of longleaf [pine] habitat, so I hope soon that red-cockaded woodpeckers might be reintroduced there, and establish a colony,” he added. The red-cockaded woodpecker is classified as an endangered species across much of the southeastern United States.
Brayden is a volunteer working in the Talladega National Forest in the foothills of the Appalachians on a study focused on the effects of controlled burns on cavity-nesting birds, such as red-cockaded woodpeckers.
He is an enthusiastic and, as I learned after meeting him, quite an accomplished birder. Warblers are his favorite family of birds, followed by ducks and sparrows.
“I enjoy where I live because I get to enjoy species such as the black-throated green warbler, blue-headed vireo and even red crossbill in the summer,” he said.
We have also exchanged emails in a discussion about why some of these birds, which are usually found in the boreal forests much farther north, stay much farther south along the spine of the Southern Appalachians.
His future plans are to major in Conservation Biology. “I hope to get a masters in ornithology from Cornell,” Brayden shared.

Rufous-Three

Photo by Bryan Stevens                               Leon Rhodes uses his cap to challenge Rufous to a friendly duel.

Of course, during our recent meeting, his focus was on arranging a meeting with Rufous, a bird with “a lot of personality.” Both Brayden and his grandfather cautioned that Rufous doesn’t follow a schedule. In other words, the meeting would take place only if Rufous was so inclined.

Although he has a very tame nature, Rufous is most definitely a wild bird.
Fortunately, I didn’t have to wait too long. Brayden was the first to detect the soft clucks as Rufous made his way cautiously toward the old barn. He emerged from the surrounding woodlands and walked into the barn where I was seated and waiting with Brayden and his grandfather.
Rufous immediately noticed my presence, identifying me as a stranger in the midst of some more familiar friends. He kept a wary eye turned on me during his visit. After a few moments of watching Rufous strut around the barn like he owned it — and perhaps he does in his own mind — I removed my camera from my pocket. I made sure that my actions didn’t alarm Rufous. When he didn’t object, I proceeded to take photos and videos of this very personable ruffed grouse.

Chick-Grouse

Photo by Bryan Stevens                              Rufous would have started out life much like this ruffed grouse chick, which was photographed on Holston Mountain in Carter County, Tennessee.

One of his favorite activities during these visits is to duel with a red baseball cap worn by Leon Rhodes. Whenever Brayden’s grandfather removed the cap and waved it in front of Rufous, the grouse became very focused. He channeled his attention almost exclusively on the cap until, with a startlingly swift attack. The entire sequence reminded me of a bull attacking a matador’s red cape.
For probably a half hour, Rufous put on quite a show, and I think Brayden and his grandfather were thrilled that the grouse proved so cooperative during my visit.

ruffed_grouse_audubon

Early American naturalist and painter John James Audubon painted these ruffed grouse as a familym unit.

After my visit with Rufous, I took Brayden for a brief birding trip to Rock Creek Recreation Area near Erwin, Tennessee. I was hopeful we might get to see a black-throated blue warbler, which has been an elusive warbler for Brayden. We did get some good birds at Rock Creek, including hooded warbler, Northern parula, blue-headed vireo, red-eyed vireo, black-throated green warbler and blue-gray gnatcatcher.
We didn’t, however, find a black-throated blue warbler. We didn’t give up, though, and proceeded to the Cherokee National Forest on Unaka Mountain. We made one very productive stop, finding a singing veery, a scarlet tanager and a dark-eyed junco. We also found more warblers, including black-and-white warbler, worm-eating warbler and black-throated green warbler. I’m happy to report we also found a male black-throated blue warbler. So, the productive morning resulted in my meeting with a grouse with a lot of personality and Brayden getting a new species for his life list of birds.
I don’t have any theory to explain Rufous and his acceptance of his human neighbors. I do believe birds, like humans, are individuals. Some of them have quirks that set them apart from others. Although he acts tame, Rufous is still a wild bird. Most ruffed grouse are extremely wary birds that go out of their way to avoid humans. Meeting a grouse that took humans in stride was a fascinating experience.

Grouse 2

Photo Courtesy of Jean Potter                          This photo shows the ruff of feathers that gives this grouse its common name.

The ruffed grouse is named for the male’s neck ruff. These feathers around the neck can be erected in mating displays, creating an impressive “collar.”  The ruffed grouse has served since 1931 as the state bird of Pennsylvania.

Many years ago, a ruffed grouse boldly walked into my front yard and then ventured onto the front porch. Only my timely intervention rescued the visiting grouse from a cat that belonged to my parents.
The unusual behavior of Rufous has persisted for two years. That, in my book, makes him a very unique grouse. I’ll always remember the day that I made his acquaintance.

Rufous-One

Photo by Bryan Stevens       Rufous proved to be a grouse with a unique personality.

••••••

To learn more about birds and other topics from the natural world, friend Stevens on Facebook at https://www.facebook.com/ahoodedwarbler. He is always posting about local birds, wildlife, flowers, insects and much more. If you have a question, wish to make a comment or share a sighting, email ahoodedwarbler@aol.com.

Summer Bird Counts gather data on bird populations of two Northeast Tennessee counties

The Lee and Lois Herndon Chapter of Tennessee Ornithological Society held its annual Summer Bird Counts in the counties of Carter and Unicoi in June, adding to the data  that exists for regional bird populations during the summer nesting season.

Red-shoulderHawk

Photos by Bryan Stevens                                                Red-shoulder Hawks, such as this captive individual that is part of an educational program at Brookgreen Gardens in South Carolina, are relatively rare birds in Northeast Tennessee.

Although its hasn’t been conducted for a long time, the Unicoi County Summer Bird Count established a new record this year with a total of 112 species reported, in contrast to the 110 and 111 species tallied during the first two Summer Counts conducted in 2014 and 2015.
A total of 21 observers in five parties counted birds in Unicoi County on Sunday, June 12, from Flag Pond and Erwin to Unicoi and Limestone Cove, as well as other strategic locations. A total of 20 species of nesting warblers made the count, including Blackburnian, Swainson’s and Magnolia. Other highlights from the count include a single Northern Bobwhite, four Bald Eagles, a Red-shouldered Hawk (a scarce bird in Northeast Tennessee) and three Red Crossbills.
Although I participated in the first two Unicoi County Summer Bird Count, I was in South Carolina at the time of this year’s survey. I hate to miss any count, and I was excited to learn that this year’s survey set a new record for most species to date.

13308181_10208158978684598_6427136243659155075_o

Young American Robins, such as this bird, helped provide sizable numbers for this bird on the Summer Counts.

The American Robin took the prize as the most common bird with 417 robins observed by count participants. The robin was closely followed by European Starling (317); Song Sparrow (186); and Indigo Bunting (129). The 85 Hooded Warblers found on count day made this species the most common warbler on this year’s survey.

The total follows:
Canada Goose, 76; Wood Duck, 12; Mallard, 21; Northern Bobwhite, 1; Ruffed Grouse, 3; and Wild Turkey, 16.
Great Blue Heron, 22; Green Heron, 2; Black Vulture, 7; Turkey Vulture, 43; Sharp-shinned Hawk, 1; Cooper’s Hawk, 3; Bald Eagle, 4; Red-shouldered Hawk, 1; Broad-winged Hawk, 5; and Red-tailed Hawk, 8.
Killdeer, 10; Rock Pigeon, 52; Mourning Dove, 108; Yellow-billed Cuckoo, 2; Eastern Screech-owl, 1; Great Horned Owl, 3; Barred Owl, 2; Chuck-Will’s-Widow, 3; Whip-poor-will, 11; and Chimney Swift, 35.
Ruby-throated Hummingbird, 7; Belted Kingfisher, 4; Red-bellied Woodpecker, 26; Yellow-bellied Sapsucker, 3; Downy Woodpecker, 16; Hairy Woodpecker, 7; Northern Flicker, 8; and Pileated Woodpecker, 14.
American Kestrel, 3; Eastern Wood-Pewee, 7; Acadian Flycatcher, 43; Least Flycatcher, 6; Eastern Phoebe, 54; Great Crested Flycatcher, 1; and Eastern Kingbird, 13.

909-unicoi-county-tennessee

Counts focused on Unicoi County and adjacent Carter County.

White-eyed Vireo, 6; Yellow-throated Vireo, 1; Blue-headed Vireo, 41; Warbling Vireo, 1; and Red-eyed Vireo, 140.
Blue Jay, 52; American Crow, 156; Common Raven, 6; Northern Rough-winged Swallow, 33; Purple Martin, 14; Tree Swallow, 108; Barn Swallow, 69; and Cliff Swallow, 70.
Carolina Chickadee, 65; Tufted Titmouse, 43; Red-breasted Nuthatch, 9; White-breasted Nuthatch, 15; Brown Creeper, 2; House Wren, 27; Winter Wren, 1; and Carolina Wren, 78.
Blue-gray Gnatcatcher, 22; Golden-crowned Kinglet, 13; Eastern Bluebird, 67; Veery, 23; Hermit Thrush, 3; Wood Thrush, 35; American Robin, 417; Gray Catbird, 40; Brown Thrasher, 23; Northern Mockingbird, 27; European Starling, 377; and Cedar Waxwing, 51.
Ovenbird, 70; Worm-eating Warbler, 18; Louisiana Waterthrush, 6; Black-and-white Warbler, 19; Swainson’s Warbler, 4; Kentucky Warbler, 2; Common Yellowthroat, 4; Hooded Warbler, 85; American Redstart, 9; Northern Parula, 15; Magnolia Warbler, 2; Blackburnian Warbler, 1; Yellow Warbler, 3; Chestnut-sided Warbler, 10; Black-throated Blue Warbler, 25; Yellow-throated Warbler, 18; Prairie Warbler, 6; Black-throated Green Warbler, 53; Canada Warbler, 16; and Yellow-breasted Chat, 3.
Eastern Towhee, 68; Chipping Sparrow, 40; Field Sparrow, 19; Song Sparrow, 186; and Dark-eyed Junco, 49.

Crossbill-Carvers

Red Crossbills were found on the Unicoi County Summer Count.

Scarlet Tanager, 29; Northern Cardinal, 97; Rose-breasted Grosbeak, 9; Blue Grosbeak, 3; Indigo Bunting, 129; Red-winged Blackbird, 120; Eastern Meadowlark, 11; Common Grackle, 50; and Brown-headed Cowbird, 46.
House Finch, 29; Red Crossbill, 3; American Goldfinch, 76; and House Sparrow, 26.

•••••

The 23rd annual Summer Bird Count for Carter County was held Saturday, June 18, with 18 observers in seven parties. Strong winds were a problem for most of the day, causing a few missed species and reduced numbers for others. Still, this year’s count managed 108 species, just below the average of 112 for the previous 22 years. The range for this count has varied from 105 species to a high of 121 species. Interesting finds included a Yellow-crowned Night-Heron, a Red-shouldered Hawk, a Eurasian Collared-Dove, a Warbling Vireo, a Brown Creeper and a Hermit Thrush, as well as 18 species of warblers.

The total follows:
Canada Goose, 315; Wood Duck, 4; Mallard, 145; Ruffed Grouse, 2; Wild Turkey, 18; Great Blue Heron, 20; Green Heron, 3; and Yellow-crowned Night-Heron, 1.
Black Vulture, 16; Turkey Vulture, 38; Cooper’s Hawk, 4; Red-shouldered Hawk, 1; Broad-winged Hawk, 2; and Red-tailed Hawk, 5.
Killdeer, 6; Rock Pigeon, 55; Eurasian Collared Dove, 1; Mourning Dove, 110; Barred Owl, 4; Common Nighthawk, 1; Chuck-Will’s-Widow, 2; and Whip-poor-will, 17.
Chimney Swift, 42; Ruby-throated Hummingbird, 25; Belted Kingfisher, 3; Red-bellied Woodpecker, 16; Downy Woodpecker, 4; Hairy Woodpecker, 4; Northern Flicker, 14; and Pileated Woodpecker, 12.
American Kestrel, 1; Eastern Wood-Pewee, 6; Acadian Flycatcher, 14; Alder Flycatcher, 2; Least Flycatcher, 2; Eastern Phoebe, 36; Great Crested Flycatcher, 3; and Eastern Kingbird, 16.
White-eyed Vireo, 4; Yellow-throated Vireo, 3; Blue-headed Vireo, 21; Warbling Vireo, 1; and Red-eyed Vireo, 91.

Waxwing-Pair

Cedar Waxwings were found on both counts.

Blue Jay, 40; American Crow, 237; Common Raven, 3; Northern Rough-winged Swallow, 64; Purple Martin, 43; Tree Swallow, 72; Barn Swallow, 70; and Cliff Swallow, 341.
Carolina Chickadee, 43; Tufted Titmouse, 44; Red-breasted Nuthatch, 7; White-breasted Nuthatch, 7; and Brown Creeper, 1.
House Wren, 31; Winter Wren, 6; Carolina Wren, 51; Blue-gray Gnatcatcher, 12; Golden-crowned Kinglet, 8; Eastern Bluebird, 52; Veery, 20; Hermit Thrush, 1; Wood Thrush, 34; American Robin, 332; Gray Catbird, 24; Brown Thrasher, 16; Northern Mockingbird, 32; Eurasian Starling, 244; Cedar Waxwing, 17.
Ovenbird, 45; Worm-eating Warbler, 7; Louisiana Waterthrush, 6; Black-and-white Warbler, 21; Swainson’s Warbler, 2; Common Yellowthroat, 8; Hooded Warbler, 67; American Redstart, 5; Northern Parula, 6; Magnolia Warbler, 1; Blackburnian Warbler, 1; Chestnut-sided Warbler, 7; Black-throated Blue Warbler, 23; Pine Warbler, 1; Yellow-throated Warbler, 7; Black-throated Green Warbler, 18; Canada Warbler, 16; and Yellow-breasted Chat, 7.

HouseSparrow

House Sparrows were present for both counts.

Eastern Towhee, 87; Chipping Sparrow, 59; Field Sparrow, 23; Song Sparrow, 121; Dark-eyed Junco, 62; Scarlet Tanager, 19; Northern Cardinal, 80; Rose-breasted Grosbeak, 11; Blue Grosbeak, 5; and Indigo Bunting, 90.
Red-winged Blackbird, 41; Eastern Meadowlark, 14; Common Grackle, 95; Brown-headed Cowbird, 43; Orchard Oriole, 8; and Baltimore Oriole, 2.
House Finch, 40; American Goldfinch, 81; and House Sparrow, 47.

•••••

To learn more about birds and other topics from the natural world, friend me on Facebook at https://www.facebook.com/ahoodedwarbler. He is always posting about local birds, wildlife, flowers, insects and much more. If you have a question, wish to make a comment or share a sighting, email ahoodedwarbler@aol.com.

 

Baltimore oriole famous for elaborate nest construction as well as bright plumage

Thomas Defriece of Damascus, Virginia, exchanged some Facebook messages with me in the spring about a mystery bird at his home.
He said he heard a bird song he had not previously heard outside a window at his home. When he looked out, he said that he saw “the prettiest bird” that he had ever seen. “It was orange and black, and when it took flight, the tail feathers were yellow,” he shared. “I assume it was a Batlimore oriole. Man, it was so pretty.”

BaltimoreOriole-Two

Photo by U.S. Fish & Wildlife Service                                       A male Baltimore Oriole will seek out elevated perches for the purpose of singing their songs.

He noted that he is originally from Maryland, where the Baltimore oriole has long served as the state’s official bird. “I’ve never seen an oriole, so I was excited,” he wrote in his Facebook message. I believe that he was correct in his identification of a bird that I’ve found rather uncommon in most parts of southwest Virginia, northeast Tennessee and western North Carolina.

 
The Baltimore oriole, despite its bright plumage, is a member of one of the blackbird clans, known in scientific circles as the Icterus genus. In his book, “Birds of Forest, Yard, and Thicket,” John Eastman notes that there are 26 species in the genus, eight of which nest in the United States. In the eastern United States, there are only two orioles — the Baltimore oriole and its smaller relative, the orchard oriole. The western half of the nation is home to a half dozen orioles, including Bullock’s oriole, Scott’s oriole, Audubon’s oriole, hooded oriole and Altamira oriole. I saw several gaudy, noisy Bullock’s orioles during a trip to Utah in May of 2006.

BS-OrchardOriole-Forsythia

Photo by Bryan Stevens                                        A migrating orchard oriole explore a blooming forsythia.

I actually have better luck finding the orchard oriole closer to home. I have learned that tall trees are an essential part of the Baltimore oriole’s favored habitat. Baltimore orioles are well-known for their colorful appearance, but their fame also rests with a sack-like nest that Eastman describes as a “durable marvel of tight-woven plant fibers” in his informational book. Eastman also notes that during another era in America, the Baltimore oriole often built its marvelous nests in American elms before Dutch elm disease almost eradicated these trees from the landscape. He reports that maples, willows and apples have served as nesting trees in the absence of elms. Once the hard-working female oriole sets to work, she may spend eight days or longer weaving plant fibers into a strong pouch suspended from the outer ends of drooping branches. The durability of the nest means that other birds, including house finches, may occupy the old nest once abandoned by the original inhabitant.

Baltimore-Oriole-by-John-James-Audubon-Graphic-Art-0-587-64671-L

Early naturalist and artist painted the Baltimore Oriole with the birds unusual nest.

Orioles are present in the region from April to October, generally retreating to the American tropics for the cold months of winter. There they may live on plantations that produce such much-coveted crops as bananas, coffee and cacao, which is the essential ingredient for chocolate.
The Baltimore oriole is named in honor of one of the founding fathers of the state of Maryland. George Calvert, or Baron Baltimore, was an influential English colonist instrumental in establishing the colony of Maryland. His servants wore orange and black uniforms, which inspired early American naturalist Mark Catesby to name the bird the Baltimore oriole. The bird’s association with the the city of Baltimore and the state of Maryland have continued to this day. The bird is also famous as the namesake of one of America’s professional baseball teams.

 
Baltimore orioles eat insects and fruit, but these adaptive birds have also developed a fondness for sweet nectar. Orioles no longer have to raid sugar water feeders meant for hummingbirds. Many manufacturers of bird-feeding equipment now produce affordable sugar water feeders specifically designed for use by orioles. Many bird enthusiasts also use orange slices and grape jelly to lure orioles into their yards. I’ve tried these tricks, but I’ve attracted more gray catbirds and scarlet tanager than I have orioles.
Close relatives of the orioles are the oropendolas of South and Central America. Oropendolas are large birds with pointed bills and long tails. They are usually also at least partially bright yellow in their coloration. The oropendolas put the oriole to shame, however, when it comes to building nests. Although of the same basic design of an oriole’s nest, the oropendolas construct pendulous nests that may hand down more than three feet. These birds, unlike orioles, nest in colonies. So these huge, hanging nests are multiplied, with a single tree sometimes holding dozens of nests.

BaltimoreOriole-FWS

Photo by U.S. Fish & Wildlife Service The Baltimore oriole is a bird known for its bright plumage.

If you’re fortunate enough to have a Baltimore oriole as a neighbor, it isn’t only their bright coloration and elaborate nest building that recommend these birds. They’re also one of the few birds willing to eat the hairy tent caterpillars that are often a blight on the landscape. Back in the late 1990s, I observed a male Baltimore oriole visiting a large caterpillar tent in the branches of a cherry tree. The bird methodically plucked the caterpillars from the silken tent, eating them one after the other. While many birds avoid some of the spiny and hairy caterpillars, orioles actively seek them out and do a great service of reducing the damage these hungry caterpillars can inflict on the environment.

BaltimoreOriole

Photo by Bryan Stevens                                                   Baltimore orioles often perch in the tree canopy, making them difficult to observe.

Orioles must have found the Defriece home in Damascus to their liking. In subsequent Facebook messages, Thomas informed me that he has seen the male oriole again, as well as a female. Perhaps the birds decided the location was a good one for nesting.

 

For most of our birds, the nesting season is winding down. A few species, like cedar waxwing and American goldfinch, are just now starting to think about nesting, but most birds have already finished with the work of ensuring a new generation of their species. At my home, I’ve been seeing young birds join their parents at my feeders. Northern cardinals, Carolina chickadees, song sparrows, and white-breasted nuthatches have all introduced their offspring to the supplemental food provided by my feeders.
••••••

To learn more about birds and other topics from the natural world, friend Stevens on Facebook at https://www.facebook.com/ahoodedwarbler. He is always posting about local birds, wildlife, flowers, insects and much more. If you have a question, wish to make a comment or share a sighting, email ahoodedwarbler@aol.com.

Unmistakable majesty of bald eagle imminently suitable for America’s official bird

 

Eagle-HEAD

Photo by U.S. Fish & Wildlife Service                  The Bald Eagle’s name originates with the adult bird’s all-white head that so contrasts with the dark body.

In addition to an abundance of red, white and blue decorations, the recent celebration of the Fourth of July likely featured various images and depictions of the bald eagle, which has served as the official bird of the United States of America since the latter decades of the 18th century.

During a trip last month to Pawleys Island, South Carolina, I saw a single bald eagle. I haven’t observed any bald eagles in the region so far this year, but I did monitor via nest cams the progress of a couple of eagle pairs as they raised their chicks. The resurgence of the once-endangered bald eagle in the lower 48 states has been a laudable accomplishment that all Americans should view with pride.

31_White-headed_Eagle

Artist and naturalist John James Audubon knew, as did Benjamin Franklin, that the Bald Eagle frequently scavenged its meals. Audubon’s painting of an eagle with a large catfish doesn’t clearly indicate whether the bird caught the fish or scavenged an already dead one.

I thought that readers would be better prepared to celebrate Independence Day with some interesting information on our national bird, the American bald eagle, which officially became the national emblem in 1782 when the great seal of the United States was adopted. Although Benjamin Franklin famously expressed reservations about making the bald eagle our national bird, in hindsight it’s clear that Americans made the right choice.

Despite elevating this native bird to such lofty status, we have not always been kind to the bald eagle. We allowed habitat destruction and toxic pesticides to bring this eagle to the brink of extinction. With well-deserved protection, however, the bald eagle rebounded, and the Department of Interior finally took the eagle off the threatened species list on June 28, 2007.

The bald eagle has been more frequently observed by birders in Northeast Tennessee in recent years. Some of the region’s rivers and lakes are good places to look for bald eagles, particularly in the fall and winter. A few lakes even regularly host nesting bald eagles. I’ve observed bald eagles in Tennessee, South Carolina, Florida and Virginia.

BaldEagle-Watauga

Photo by Bryan Stevens                            A Bald Eagle perched in a tree along the Watauga River in Elizabethton, Tennessee.

The bald eagle (Haliaeetus leucocephalus) is a member of a genus known as Haliaeetus, or sea eagles. There are seven other living species in the genus: the white-bellied sea eagle, Sanford’s sea eagle, African fish eagle, Madagascar fish eagle, Pallas’s fish eagle, white-tailed eagle and Steller’s sea eagle. The eagles are incredibly majestic birds and important symbols of the value of natural places and creatures.

Steller’s sea eagle is named for the German naturalist Georg Wilhelm Steller, who is renowned for his work as a pioneer in the natural history of Alaska. The 49th state to join the union is also the stronghold for the bald eagle. On occasion, Steller’s sea eagle has strayed into U.S. territory at Alaskan locations including the Pribilof Islands and Kodiak Island. Steller’s sea eagle is bigger than the bald eagle. In fact, it is the largest member of the Haliaeetus genus of eagles, making this bird one of the largest raptors in the entire world.

StellerJay1

Photo by Bryan Stevens                                    The Steller’s Jay is named in honor of German naturalist Georg Wilhelm Steller.

The naturalist for which the bird is named has also been honored by the naming of other creatures, including Steller’s sea lion and the now-extinct Steller’s sea cow, as well as several birds, including Steller’s jay and Steller’s eider. He was the first naturalist to describe several creatures native to Alaska, although two of these, the sea cow (a relative of the manatees) and the spectacled cormorant, are now extinct. The latter, which was the largest cormorant to ever live, is a particularly sad story. These cormorants were basically eaten into extinction, exploited as a food source by sailors and fur traders. The last spectacled cormorants perished around 1850 on a Russian island off the coast of the Kamchatka Peninsula.

Fortunately, we have proven a little more far-sighted in our treatment of the bald eagle, which was removed from the U.S. government’s list of endangered species on July 12, 1995, and transferred to the list of threatened species. In 2007, bald eagle numbers had rebounded enough in the Lower 48 states to also allow for the bald eagle to be removed from the list of threatened species.

The bald eagle, however, is not considered closely related to eagles in the genus Aquila, or “true eagles,” in which the golden eagle is included. North America’s other eagle is a very rare visitor to the region. The golden eagle is primarily a bird of the western United States while the bald eagle ranges widely across the United States as well as into Canada and Mexico. Other true eagles include the Spanish imperial eagle, tawny eagle and wedge-tailed eagle.

BaldEagle-Sunning

Photo by Bryan Stevens                                        A Bald Eagle basks in sunshine from a perch in a tree along the Watauga River.

Both male and female adult bald eagles have a blackish-brown back and breast; a white head, neck and tail; and yellow feet and bill. Juvenile bald eagles are a mixture of brown and white and reach full maturity in four to five years. The female bald eagle is 35 to 37 inches in length, slightly larger than the male, with a wingspan that ranges from 72 to 90 inches. Bald eagles weigh from 10 to 14 pounds. The bald eagle’s diet consists mostly of fish, some of which are scavenged, but these large raptors are also capable of preying on everything from muskrats and ducks to rabbits and snakes. The bald eagle will also feed on carrion.

Two-hundred and thirty-four years after it was declared an official emblem of the United States, the bald eagle has become an instantly recognizable American symbol. Long may the eagles fly.

•••••

Bryan Stevens lives near Roan Mountain, Tennessee. To learn more about birds and other topics from the natural world, friend him on Facebook at https://www.facebook.com/ahoodedwarbler. He is always posting about local birds, wildlife, flowers, insects and much more. If you have a question, wish to make a comment or share a sighting, email ahoodedwarbler@aol.com.

Elusive least bittern provides big addition to life list

I observed a new life bird during a recent trip to coastal South Carolina. Birders like to make additions to their life list, which is a compilation of all the species of birds observed over the years. I haven’t made any additions to my life list since 2013, so adding this new bird felt long overdue.

Least Bittern Painting by John James Audubon; Least Bittern Art Print for sale

These least bitterns were painted by early American naturalist and artist John James Audubon.

The new bird technically belongs to the group of long-legged waders — herons, egrets and a few other allied birds — often seen in South Carolina coastal areas. Most of these birds are often described as elegant, majestic or stately, but that’s not the case with this particular bird. My sighting also helped me cross a family of birds off my list. The least bittern I observed on June 11, 2016, in the marsh at Huntington Beach State Park near Pawleys Island, South Carolina, represented the final member of the heron family in the United States that I needed for my life list.

Least-Bittern-Photo

Photo by Bryan Stevens                                            Least bitterns, the smallest member of the heron family in North America, possess special adaptations for life in marshes and wetlands.

Some life birds on my list are rare birds that have unaccountably strayed into the region while others are birds I deliberately set out to find during visits to area where they are prevalent. I wasn’t actively looking to add any life birds to my list during my recent South Carolina visit, so the least bittern also represented a very pleasant surprise.

The least bittern has been found in wetlands in southwest Virginia and northeast Tennessee, but I’ve never been in the right place at the right time to find this bird closer to home. I have seen a few American bitterns, which are a larger relative of this diminutive member of the heron clan. I didn’t have the same degree of difficult adding an American bittern to my list. Years ago, while birding with Reece Jamerson, an American bittern emerged from vegetation at the edge of a ditch in a flooded pasture and proceeded to put on quite the show. To my eternal regret, that sighting predated my habit of always carrying a camera with me while birding.

American_Bittern

Photo by U.S. Fish & Wildlife Service/Gary Zahm     The American bittern, a larger relative of the least bittern, has a habit of freezing into place when spotted in the open, trusting that it will blend into the background. The trick doesn’t always work.

The least bittern is the smallest of North America’s herons and is one of the smallest of the world’s herons. Although it achieves a body length of 11 to 14 inches, this bird weighs only about three-and-a-half ounces. If you’re wondering how birds can achieve this lightness of being, remember that they’re comprised mostly of hollow bones and feathers. By way of comparison, the chipmunks so fond of raiding our bird feeders weigh a couple more ounces than the heaviest least bittern. The dwarf bittern of Africa and the black-backed bittern of Australia rival our native least bittern for the title of world’s smallest heron. In flight, the least bittern’s wings can unfurl as much as 18 inches.

One ironic twist is that I saw a least bittern a few days prior to what I am listing as the official date of observation for this life list addition. When I visited Huntington Beach State Park on June 5 upon first arriving I was walking the marsh causeway when a small heron flew into a dense area of vegetation. I got only an instant’s glimpse of a small heron that I was convinced was a least bittern. However, with such a short duration for the sighting, I chose not to count that sighting. When I observed the species again a few days later, however, that boosted my confidence in my call on that first sighting.

????????????????????????????????????

Photo by Jean Potter                                            This Least Bittern was photographed in a wetland in Texas.

The wetlands at the park provide perfect habitat for nesting least bitterns. The least bittern is not a rare bird, but its lifestyle makes it an exceptionally difficult bird to observe. This bird acquired its reputation for elusiveness almost as soon as it was first encountered by European settlers. Early ornithologists agree that the least bittern is a master at concealment. Several of them write about the ability of these tiny herons to blend with the reeds and other vegetation in their wetland abodes. John James Audubon, the early naturalist and famous painter of North America’s birds, is credited with discovering that the least bittern possesses the ability to compress its body in order to facilitate its passage through a space no more than an inch wide.

Wild-NightHeron-Adult

Photo by Bryan Stevens                                    This Black-crowned night-heron was also found and photographed at Huntington Beach State Park in South Carolina, close to the location where the least bittern was observed.

These birds usually shun flight. Their preferred mode of getting through the dense vegetation of the marsh is to straddle reeds and cattails as they climb the vegetation. While some marsh birds, such as clapper rails, are fairly vocal, the least bittern’s elusive manner extends even to its vocalizations. The least bittern is rarely heard outside of the nesting season, although a startled bird may produce an excited cackling. The least bittern I observed was completely silent as it slowly merged back into the dense cattails of the marsh.

In appearance, the least bittern is a distinctive bird with a dark crown patch, a rusty-orange neck and sides, a white chin patch and an orange and white striped throat. Its eyes and bill are yellow. The legs are green in the front and yellow in the back. Males and females are similar in appearance with males looking slightly more vibrant.

American_Bittern-2 copy

Photo by U.S. Fish & Wildlife Service/Sallie Gentry                 The American bittern, which is also a member of the heron family in North America, is larger and slightly more frequently observed than its smaller relative.

A female least bittern will lay between five and seven eggs, but a range of threats face her hatchlings. Crows and raptors, marsh mammals and alligators and other reptiles are potential predators. An unlikely peril is posed by the small marsh wren, which will puncture the eggs of least bitterns and other wetland birds nesting in its territory.

Incidentally, the previous bird added to my life list back was a black-legged kittiwake observed on Oct. 29, 2013, at Holston Dam in Sullivan County, Tennessee.

•••••

Wild-NightHeron-Young

Photo by Bryan Stevens This young Black-crowned Night-heron does a good job blending with its surroundings.

To learn more about birds and other topics from the natural world, friend Stevens on Facebook at https://www.facebook.com/ahoodedwarbler. He is always posting about local birds, wildlife, flowers, insects and much more. If you have a question, wish to make a comment or share a sighting, email ahoodedwarbler@aol.com.

South Carolina trip provides excellent viewing opportunities to observe one of nation’s most colorful birds

PaintedBunting-Male (1)

Photos by Bryan Stevens                                                          A male Painted Bunting feeds on millet seed at a feeder at Huntington Beach State Park in South Carolina.

I enjoyed a recent excursion to coastal South Carolina, which provided me a change to look for birds at such locations as Huntington Beach State Park and Brookgreen Gardens. These two attractions are two of my favorite places to bird when I get an opportunity to a stay at Pawleys Island in South Carolina.

PaintedBunting-Feeder

The male Painted Bunting is one of the most colorful birds in North America.

Southwest Virginia, Northeast Tennessee and Western North Carolina share some colorful species of birds, including rose-breasted grosbeak, Baltimore oriole, scarlet tanager and indigo bunting. The vibrant blue plumage of a male indigo bunting makes it one of the most coveted birds at feeders. One of my earliest bird memories is one that recalls summer sightings of “blue birds,” or indigo buntings, perched in the same blue spruce tree with “yellow birds,” or American goldfinches. It’s very likely that such memorable childhood sightings set me on the path to becoming a birding and nature enthusiast.

It’s fun to speculate that I might have traveled that path even sooner if I’d observed in that blue spruce one of the relatives of the indigo bunting. The painted bunting, which I saw frequently during my South Carolina vacation, is often described as one of the most colorful birds in the United States. A male painted bunting’s plumage is an almost shocking blend of blue, green, yellow and red feathers, which make males appear almost too tropical for a bird that makes its home for part of the year in the United States. The color pattern for the male painted bunting consists of a blue head, a red eye-ring, red underparts and a green backs. Females and immature birds are a uniform, bright lemon-green overall, with a pale eye-ring. Two years are required for a male painted bunting to acquire the vibrant plumage that has given the bird its common name.

Painted-Perch

It’s easy to see how the male painted bunting acquired its reputation as one of North America’s most colorful birds.

The painted bunting is a specialty bird of the southern United States, as well as some locations in the southwestern United States, including southern Arizona and New Mexico. A thriving population exists along the Atlantic Coast in South Carolina, Georgia and Florida. These colorful birds also occur in Louisiana, Texas, Arkansas and Oklahoma. Some other common names for this bird include painted finch and rainbow bunting. Early French colonists to the New World named this songbird “Nonpareil,” which means “without equal.” That neatly sums up the amazing appearance of this bird.

Bird feeders help this bird overcome its shyness in the presence of humans. Huntington Beach State Park in South Carolina maintains several feeders filled with millet, which is a small seed favored by buntings, as well as some sparrows and finches. The feeders located at the park’s Nature Center are a popular destination for people hoping to get a good look at a painted bunting. Of course, the buntings share the feeders with other birds, including chickadees, cardinals, house finches, brown-headed cowbirds and red-winged blackbirds.

Paintedbunting-FemaleTwo

Female and immature painted buntings are greenish-yellow birds that are eclipsed by the more vibrant adult males.

Away from feeders, however, it can be difficult to find painted buntings. Males sing from elevated perches in spring and early summer, which can simplify the effort of locating them. The greenish females blend well with their surroundings and can be a much bigger challenge to observe. Once I learned to recognize the male’s song, finding painted buntings away from feeders became easier.

Before federal protections were put into place, painted buntings were often captured and caged as exotic pets. Although such practices are now illegal in the United States, these birds are still captured in some Central American locations for sale as a pet caged bird. I’ve always believed that it’s much more enjoyable to observe any bird free to fly, sing and live out its life in the wild.

Female-PaintedBuntinge

A female Painted Bunting decides to visit a hummingbird feeder.

The population of painted buntings has declined, particularly on barrier islands off the coasts of Georgia and South Carolina. Destruction of habitat has been a major factor, but these birds are also victimized by brown-headed cowbirds. The female cowbirds slip their own eggs into the nests of unsuspecting birds, which often raise the young cowbirds even at the expense of their own young.

Painted buntings do show up in some unexpected places, but there are only a few records for the region. In November of 2015, a male painted bunting showed up at Prospect Park in Brooklyn, New York, of all places. That particular bird lingered until Jan. 3, 2016, before it was last seen prior to a cold front moving into New York. The surest way to see a painted bunting is to visit some of its strongholds along the southern Atlantic Coast or the other regions in the United States where this technicolor dream of a bird ranges.

IndigoBunt

Indigo Buntings are fairly common songbirds in much of the eastern United States.

Until then, enjoy the painted bunting’s much more common, at least in this region, relative. The indigo bunting usually returns to the region in April and lingers into early October. Indigo buntings are also fond of visiting feeders for offerings of millet or sunflower seed.

Besides indigo buntings, other related birds include the lazuli bunting, varied bunting and blue bunting. Other birds named bunting, but not as closely related, include the snow bunting and the lark bunting. The term “bunting” when used with a bird basically refers to various seed-eating birds with stubby, cone-shaped bills.

13179389_10207987541958787_6482701987005342322_n

The Lazuli Bunting takes the place of Indigo Buntings in the western half of the United States. This male was photographed in Utah.

Perhaps some day in the future I’ll glimpse a migrant painted bunting that has strayed off course and has ended up in southwest Virginia or northeast Tennessee. Until that hypothetical day, I’ll continue to look for this dazzling bird any time I am in the Low Country of South Carolina. In addition, I’ll simply enjoy the electric blue plumage of the adult male indigo buntings that visit my feeders almost daily during the summer months.

••••••

Bryan Stevens lives near Roan Mountain, Tennessee. To learn more about birds and other topics from the natural world, friend him on Facebook at https://www.facebook.com/ahoodedwarbler. He is always posting about local birds, wildlife, flowers, insects and much more.

13308508_10208193039736103_5797206863247911756_o

This male Painted Bunting visits feeders at Huntington Beach State Park in South Carolina.

Field guides crucial components to improving your bird knowledge

Earlier this spring, I received an email from Jill Henderson, who resides in Saltville, Virginia, asking for some advice on obtaining a good field guide to help enhance her knowledge of the region’s birds.

“I appreciate your expertise and thank you for helping me learn about the many different types of birds that we have here in southwest Virginia,” Jill wrote in her email. “Can you recommend a good field guide/reference book for a novice bird watcher?”

Photo-FieldGuides

Photo by Bryan Stevens                                                                  A variety of birding field guides are available to help beginners hone their identification skills. Peruse and choose the guide that works best for you.

I provided Jill with some information about field guides especially valuable for beginning birdwatchers.

In my own experience, I look for three things in a field guide: detailed illustrations, convenient size and complete listings of birds likely to be encountered. I prefer field guides with paintings/illustrations of birds rather than book featuring photographs. It’s a personal preference, of course, but I believe a good painting beats a photograph for capturing and conveying the important details to look for when trying to identify a bird.

With those criteria in mind, some of my favorite guides are David Sibley’s The Sibley Field Guide to Birds of Eastern North America; The National Geographic Field Guide to the Birds of North America by Jon L. Dunn and Jonathan Alderfer; and A Field Guide to the Birds of Eastern and Central North America by the late Roger Tory Peterson. The latter is a classic among bird texts and helped kick off birdwatching for the average individual. The Sibley and National Geographic field guides are more modern takes on a field reference guide to assist in bird identification.9780307370020-us 2

All these books have counterparts featuring Western species of birds. Sibley also has a large guide (too large to easily take into the field) that has both Eastern and Western species in it.

I also suggested to Jill that before she makes a purchase, she should thumb through the pages of some of the guides available at a local book store or, even better, borrow a copy from a library. It’s always good to get some hands-on time with these books in order to decide which guide fits your own personal preferences. For instance, some people may prefer a guide with photographs. I’ve always liked painted illustrations better than photos. However, I own some field guides that rely on photos. I often use these guides as secondary references to consult for confirmation of a particularly puzzling identification. Among the best photo field guides available are the Kaufman Field Guide to Birds of North America by Kenn Kaufman and the Stokes Field Guide to Birds Eastern Region by Donald and Lillian Stokes.517doMN-H7L._SX333_BO1,204,203,200_

Overall, field guides are a valuable investment and crucial for individuals looking to expand their knowledge of birds. Best of all, most field guides are not expensive. Most guides cost around $20. It’s sometimes possible to pick up a good guide at a store specializing in used books for an even more modest price.

One thing to keep in mind is that we’re living in a technology-driven age. Some tech-savvy birders have begun to rely on electronic guides on mobile devices for use in the field while birding. I’m a little more old-fashioned and still prefer a portable book while looking for birds.1071890

Not all guides are dedicated to using visual cues to identify birds. Once beginners have mastered some of the visual means of identifying birds, they will perhaps want to advance to some of the excellent “birding by ear” guides to help develop the ability to match bird songs with the birds that produce these audio clues to their identities. There are literally dozens of marvelous field guides.

Although birding helped kick off the demand for nature field guides, the industry has branched out in the past couple of decades. It’s easy to obtain extensive and informative field guides on a variety of subjects, ranging from butterflies and moths to dragonflies, wildflowers, trees, reptiles, fish, mammals and much more.81a1885b-80a6-4e50-a941-f0079f122a97_1000

Jill sent me her email with the query about field guides about the time the first ruby-throated hummingbirds were returning to the region, and she shared a story about her efforts to attract hummingbirds that was sidetracked by an unwelcome visitor.

“Also, as an avid hummingbird watcher, I was so excited to prepare and hang two feeders,” she wrote. “However, the only thing attracted to them at this point has been a local bear who proceeded one night to tear down and destroy both feeders!”

Jill said that the offending bear left paw prints on her porch and sticky, red remnants of hummingbird food on the side of her house underneath the garage sconce light (also destroyed by the bruin), which he mistook for a third feeder.

“Oh well, I will try again with the feeders here soon,” she added. The incident did prompt her to change her strategy. This time, she wrote, she planned to locate the feeders a little farther from her house.

I sympathized with her about the bear’s attack on her feeders, and shared an account of an incident that befell one of my feeders. A bear mangled one of my peanut feeders this past winter, bending the mesh tube into a pretzel shape.

I added a postscript to my email reply to Jill, prompted by learning where she lives.

“I love the wetlands in Saltville,” I wrote to her. “Great habitats for birds!”

Through the years, I have observed some interesting birds in the Saltville wetlands, including surf scoter, Caspian tern, great egret and spotted sandpiper. During those visits, I always had a trusted field guide with me for consultation.e34fe1ca-5b5d-4c45-956c-41ff096610d0_1.58baeab0e8cc1f26ab894e3cbcf9f22d

••••••

To learn more about birds and other topics from the natural world, friend Stevens on Facebook at https://www.facebook.com/ahoodedwarbler. He is always posting about local birds, wildlife, flowers, insects and much more. If you have a question, wish to make a comment or share a sighting, email ahoodedwarbler@aol.com.