Category Archives: Bryan Stevens Feathered Friends

With my apologies to WKRP’s Arthur Carlson, wild turkeys can fly

the_humanity

Newsman Les Nessman (Richard Sanders) of the fictional radio station, WKRP, broadcasts from the Pinedale Shopping Mall during the infamous “Turkey Drop” promotion.

As Americans, we all have our holiday traditions. Many of us will come together this week to celebrate Thanksgiving with lavish meals shared with family and friends. I will carve out a half-hour niche to watch one of my favorite holiday sitcom episodes.

Turkey_two

Photo by Bryan Stevens                            Wild turkeys are slender, swift and fully capable of flight.

Not surprisingly, there’s an element linked to birds in the episode, which is often cited as one of the most ingenious sitcom episodes in the history of television. The episode is “Turkeys Away” from the first season of WKRP in Cincinnati, a sitcom that aired from 1978 to 1982 and revolved around the antics of the staff of a down-and-out radio station. The “Turkeys Away” episode originally aired Oct. 30, 1978, early in the first season of the series. I especially like that every member of the ensemble cast was woven into the storyline for this classic Thanksgiving episode.

Turkey-One

Photo by Bryan Stevens                                              Wild turkeys are well equipped to survive in the wild, unlike their domesticated kin.

Winter-Turkeys

Photo by Bryan Stevens                                                  A flock of Wild turkeys forage for food hidden beneath a light snow cover.

In the event there are readers who haven’t seen the episode, I’ll try to avoid any blatant spoilers. The action involves a radio promotion that, in hindsight, was destined for disaster. The episode unfolds at the perfect pace, finally culminating in a hilarious series of scenes as the promotion backfires in spectacular fashion. I’ve memorized most of the lines of dialogue, but I still enjoy hearing them delivered by the talented actors Richard Sanders, Loni Anderson, Howard Hesseman and the late Gordon Jump. It’s Jump that gets the pivotal line with his perfectly delivered, “As God is my witness, I thought turkeys could fly!”

It’s that classic line that provides my segue into the subject of this week’s column, which is America’s wild turkey. I sometimes wonder if my favorite episode of WKRP, which aired nearly 40 years ago, has had some influence in persuading many people that turkeys cannot fly. It’s a widely held misconception that the wild turkey cannot fly. The turkey is perfectly capable of flying at speeds up to 55 miles per hour, but they often prefer to walk and run over the ground. They’re good sprinters, in fact, and can reach a running speed of 25 miles per hour.

6_Wild_Turkey

A wild turkey hen accompanies her poults to forage for food.

On the other hand, the domesticated barnyard turkey is a fowl of a completely different kind than its wild cousin. Although the wild turkey — the largest of North America’s game birds — can weigh as much as 37 pounds, it’s the domestic turkey that holds the record as a heavyweight. The largest domestic turkey on record tipped the scales at 86 pounds. That bird certainly could have provided an ample banquet for your Thanksgiving meal. Domestic turkeys are bred to be big, which as a result means they are incapable of flight and are also poor runners. Of course, these domestic kin of the wild turkeys don’t face a gauntlet of predators.

Wild turkeys face various perils at all points in their life cycles, from eggs to newly-hatched young to adult birds. Turkey eggs are a favorite food of such wild animals as raccoons, skunks, opossums and some snakes. Young turkeys, known as poults, are often the prey of domestic dogs and cats, as well as a range of raptors, as well as birds such as crows and ravens. Larger predators — bobcats, cougars, coyotes, foxes and eagles — prey on adult turkeys.

I remember the first time that I observed wild turkeys in flight. I was driving near Persimmon Ridge Park in Jonesborough, Tennessee, when about a dozen large, dark birds flew across the road just above the roof of my vehicle. I was definitely perplexed as my mind worked to figure out the identity of these birds. I had almost settled on vultures, although the flight pattern had been all wrong, when I saw that some of these flyers had landed in a field adjacent to the road. On the ground, they were easily recognized as wild turkeys.

Turkey_strut

Photo by Robert Burton/U.S. Fish & Wildlife Service                                    The wild turkey gobbler puts on an elaborate display to impress hens.

I was prepared when I encountered another flock at Boone Lake in Sullivan County, Tennessee. I surprised the flock, which was trapped between me and the lake. After a moment of hesitancy, the members of the flock flew across the cove. Landing on the other side, they apparently felt secure to have a gulf of water between them and me. I was impressed by the fact that such large birds can look powerful and even somewhat graceful during a short burst of flight.

The wild turkey’s scientific name is Meleagris gallopavo. The wild bird is exclusively resident in North America, but domesticated turkeys are now raised around the globe. The wild turkey has only one close relative, the ocellated turkey, or Meleagris ocellata, which ranges throughout the Yucatán Peninsula in Mexico as well as the northern parts of Belize and Guatemala. The extent of this fowl’s range is only about 50,000 square miles while the wild turkey ranges throughout the United States, as well as Canada and Mexico.

Ocellated-turkey-US-Fish-and-Wildlife-Service-600-px-tiny-Jan-2013

Photo by U.S. Fish & Wildlife Service The Ocellated Turkey ranges throughout Mexico and Central America.

Few birds have featured so prominently in the history of the United States as the wild turkey. In fact, the turkey came close to being named the official bird of the United States. Benjamin Franklin, who proposed the turkey as the official United States bird, was distraught when the bald eagle was chosen over the turkey. Franklin wrote to his daughter, referring to the eagle’s “bad moral character,” saying, “I wish the bald eagle had not been chosen as the Representative of our country! The turkey is a much more respectable bird, and withal a true original native of America.” George Washington, the nation’s first president, also shared Franklin’s opinion, and pointed out the bald eagle’s lifestyle as a carrion eater. Even if not as our national symbol, the wild turkey is still deserving of respect. This bird, found only in North America, is a survivor of first-rate caliber.

Franklin

Benjamin Franklin supported the Wild Turkey as the nation’s official bird.

It’s simply too bad that Jump’s character in WKRP, bumbling but amiable station manager Arthur Carlson, lacked some crucial knowledge about the differences between wild turkeys and their domestic relatives. If he had gathered a flock of wild turkeys instead of directing his sales manager to acquire domestic fowl, his radio promotion might not have been such a stupendous flop. Of course, we would then have never had this classic episode of comedic television, and I wouldn’t have my familiar Thanksgiving ritual to enjoy annually.

•••••

wkrp-in-cincinnati-the-complete-first-season-20070426114009951

The talented cast of the vintage television sitcom, WKRP in Cincinnati.

Bryan Stevens lives near Roan Mountain, Tennessee. To learn more about birds and other topics from the natural world, friend Stevens on Facebook at https://www.facebook.com/ahoodedwarbler. He is always posting about local birds, wildlife, flowers, insects and much more. If you have a question, wish to make a comment or share a sighting, email ahoodedwarbler@aol.com.

A-WildTurkeysinSnow

Photo by Bryan Stevens                                                                                      The wild turkey is a tough, wary and hardy fowl.

Departures, new arrivals signal approach of winter

October represented a transitional time for the region’s birds. Many of our summer birds have now departed for wintering grounds, which means we won’t be seeing them again until April or May of 2016.

Hummer-Oct17

The last Ruby-throated Hummingbird of 2015.

I saw hummingbirds daily in my yard during October through the 17th day of the month, when I saw only a single bird at the feeders. The following day no hummingbirds appeared in the yard.
I am still hanging sugar water feeders in the unlikely chance I might attract a visit from one of the Selasphorus hummingbirds, a genus of these tiny birds that spends the nesting season in the western United States. A few of these species appear to migrate through the southeastern United States each fall and early winter. Rufous hummingbird is the species most likely to make an appearance, but other species — Allen’s hummingbird and black-chinned hummingbird — are a possibility.

Rufous-BettyKirby-Three-Program

A Rufous Hummingbird I observed being banded several years ago in Hampton, Tennessee.

These “winter” hummingbirds are easy to recognize. Their plumage is more brown than green, making them quite distinguishable from the usual ruby-throated hummingbird, which is not usually present in the region after the end of October.
•••••
Most of the warblers have also departed. I saw a couple of common yellowthroats on Oct. 10, but they represented the last gasp of warbler migration. Most of the warblers winter in Central America or the Caribbean, although a few travel only as far as Florida.

 

Yellow-Rump-Frippy

The Yellow-rumped Warbler is one of the few warblers that remains in the region for the winter months.

Of course, there’s always an exception to the rule. The aptly-named yellow-rumped warbler is a winter resident throughout much of Virginia and Tennessee. I had a couple of yellow-rumped warblers in the yard on Oct. 25. The winter diet of this warbler includes the berries of poison ivy, so the bird helps with the spread of this noxious plant.
••••••
I often think of October as the season for sparrows, and this year proved no exception. Three different species marked their return during October.
Of all the birds associated with winter weather, few are as symbolic as the dark-eyed junco, or “snow bird.” The junco occurs in several geographic variations.
John V. Dennis, author of “A Complete Guide to Bird Feeding,” captures the essence of the junco in the following description: “Driving winds and swirling snow do not daunt this plucky bird. The coldest winter days see the junco as lively as ever and with a joie de vivre that bolsters our sagging spirits.” The dark-eyed junco’s scientific name, hyemalis, is New Latin for “wintry,” an apt description of this bird.
Most people look forward to the spring return of some of our brilliant birds — warblers, tanagers and orioles — and I must admit that I also enjoy the arrival of these birds. The junco, in comparison to some of these species, is not in the same league. Nevertheless, the junco is handsome in its slate gray and white plumage, giving rise to the old saying “dark skies above, snow below.”
The first junco showed up this year on Halloween. Sheila Boyd, a Facebook friend who lives in Marion, North Carolina, sent me a message to let me know she saw her first juncos on Oct. 29.

 

 

Swamp_Sparrow

The Swamp Sparrow is most often found in wetland habitats.

My junco sighting on Oct. 31 followed observations earlier in the month of some other wintering sparrows. I have allowed a stand of cattails to grow unmolested on my property, and now my action is paying dividends. I’ve seen numerous swamp sparrows in my small cattail marsh, beginning with one that I saw on Oct. 11.
The cattails also persuaded a marsh wren to pay a visit on Oct. 4. Marsh wrens and swamp sparrows are not the only birds fond of cattails. These plants also attract birds as diverse as rails and snipes, as well as red-winged blackbirds, common yellowthroats and various waterfowls.
White-throated sparrows showed up on Oct. 15, which is fairly typical for this winter resident. The numbers of this attractive sparrow have been increasing since that date.

 

 

White-throated_Sparrow-27527

Photo by Ken Thomas                                            A White-throated Sparrow shows off its namesake white throat.

While I have learned to associate this bird with winter’s arrival, some Native American tribes connected the white-throated sparrow with the annual return of spring. According to Laura C. Martin, author of “The Folklore of Birds,” the Blackfoot Indians called the white-throated sparrows “summer-bringers.” The members of this tribe believed that the message of the sparrow’s song was “the leaves are budding and summer is coming.”
The song of the white-throated sparrow has also earned distinctive translations among the residents of Canada and the United States. Those translations can be described as “Oh sweet Canada, Canada, Canada” or “Old Sam Peabody, Peabody, Peabody.”
While the shy swamp sparrows usually maintain a reclusive presence in the cattails, white-throated sparrows and dark-eyed juncos are regular visitors at my feeders once they arrive. Both the junco and the white-throated sparrow prefer to feed on the ground beneath the feeders. A few other sparrows will visit feeders, including song sparrow, field sparrow, chipping sparrow and white-crowned sparrow.

 

SongSparrow-Cattailss

A Song Sparrow perches on a dry cattail stalk.

Of course, the real entertainment from our sparrows comes from their frequent visits to our backyard feeders. When these birds flock to a feeder and began a furious period of eating, I don’t even have to glance skyward or tune in the television weather forecast. I know what they know. Bad weather is on the way!

 

With our winter birds beginning to arrive, I’d love to hear what readers are seeing at their own feeders. Send me an email at ahoodedwarbler@aol.com to ask questions, share observations or makes a comment.

Weekly musing on birds reaches 20th anniversary milestone

Junco

Photo by Ken Thomas                                      The Dark-eyed Junco, also known by the affectionate name of “snow bird,” is a widespread winter resident in backyards offering feeding stations.

I wrote my first “Feathered Friends” column on Sunday, Nov. 5, 1995, which means this weekly column marked its 20th anniversary this past week.

 

This weekly column has appeared over the last 20 years in a total of six different newspapers.

 

“Feathered Friends” has been appearing in The Erwin Record since October of 2003. As “For the Birds,” the column has appeared in the Bristol Herald Courier since June of 2014. The column has also been a great conduit for getting to know other people interested in our “feathered friends.” I always enjoy hearing from readers, and I hope to continue to do so in the coming years as well.
That first column I wrote back in 1995 focused on one of the region’s most prevalent winter residents— the Dark-eyed Junco. Here, with some revisions I have made through the years, is that first column.
…..

Best-Ever-Backyard-Birding-Tips-9781594868313.jpg300_

The book, “A Complete Guide to Bird Feeding,” is a classic for those interested in birds and advice on how to feed them and attract them to our yards.

Of all the birds associated with winter weather, few are as symbolic as the Dark-eyed Junco, or “snow bird.” The junco occurs in several geographic variations.
John V. Dennis, author of “A Complete Guide to Bird Feeding,” captures the essence of the junco in the following description: “Driving winds and swirling snow do not daunt this plucky bird. The coldest winter days see the junco as lively as ever and with a joie de vivre that bolsters our sagging spirits.” The Dark-eyed Junco’s scientific name, hyemalis, is New Latin for “wintry,” an apt description of this bird.

Junco-Ground

Photo by Ken Thomas Dark-eyed Juncos prefer to feed on the ground beneath feeders.

Most people look forward to the spring return of some of our brilliant birds — warblers, tanagers and orioles — and I must admit that I also enjoy the arrival of these birds. The junco, in comparison to some of these species, is not in the same league.

 

Nevertheless, the junco is handsome in its slate gray and white plumage, giving rise to the old saying “dark skies above, snow below.”
Just as neotropical migrants make long distance journeys twice a year, the junco is also a migrating species. But in Appalachia, the junco is a special type of migrant. Most people think of birds as “going south for the winter.” In a basic sense this is true. But some juncos do not undertake a long horizontal (the scientific term) migration from north to south. Instead, these birds merely move from high elevations, such as the spruce fir peaks, to the lower elevations. This type of migration is known as vertical migration. Other juncos, such as those that spend their breeding season in northern locales, do make a southern migration and, at times, even mix with the vertical migrants.
Juncos are usually in residence around my home by early November. Once they make themselves at home I can expect to play host to them until at least late April or early May of the following year. So, for at least six months, the snow bird is one of the most common and delightful feeder visitors a bird enthusiast could want.

 

Snow_Bird_(Audubon)

John James Audubon, an early American naturalist and painter, painted these Dark-eyed Juncos.

Juncos flock to feeders where they are rather mild-mannered — except among themselves. There are definite pecking orders in a junco flock, and females are usually on the lower tiers of the hierarchy. Females can sometimes be distinguished from males because of their paler gray or even brown upper plumage.
Since juncos are primarily ground feeders they tend to shun hanging feeders. But one winter I observed a junco that had mastered perching on a hanging “pine cone” feeder to enjoy a suet and peanut butter mixture.
Dark-eyed Juncos often are content to glean the scraps other birds knock to the ground. Juncos are widespread. They visit feeders across North America. The junco is the most common species of bird to visit feeding stations. They will sample a variety of fare, but prefer such seeds as millet, cracked corn or black oil sunflower.
There’s something about winter that makes a junco’s dark and light garb an appropriate and even striking choice, particularly against a backdrop of newly fallen snow.

Bryan Junco

Photo by Bryan Stevens                          This Dark-eyed Junco arrived in Hampton, Tennessee, on Oct. 31, making it the first junco of the 2015-2016 winter season in the author’s yard.

Of course, the real entertainment from juncos come from their frequent visits to our backyard feeders. When these birds flock to a feeder and began a furious period of eating, I don’t even have to glance skyward or tune in the television weather forecast. I know what they know. Bad weather is on the way!

•••••

The first junco at my home this fall showed up this year on Halloween. Sheila Boyd, a Facebook friend who lives in Marion, North Carolina, sent me a message to let me know she saw her first juncos on Oct. 29.
My junco sighting on Oct. 31 followed observations earlier in the month of some other wintering sparrows.