Tag Archives: Feathered Friends

April sees the annual return of hummingbirds to the region as readers share their first spring sightings of tiny gems

Hummer-Print_edited-1

Photo by Bryan Stevens • Male ruby-throated hummingbirds show the namesake red throat. The feathers on a male’s throat are iridescent, which means they can change when seen from different angles. In poor light, the ruby-red throat can look almost black.

Bob Cheers, a resident of Plantation Road in Bristol, Virginia, sent an email to announce the arrival of his first hummingbird of spring at 6:20 p.m. on Wednesday, April 10.

“I put the feeder out April 2, which is earlier than previous years, after reading your March 31 article in the Bristol Herald Courier,” Bob wrote. “It brought to mind the one year that I failed to get the feeder out early and spotted a hummingbird hovering outside of my family room window, in the exact location my feeder has hung for the last 30 plus years. That little guy had to have been a repeat customer.”

Bob wrote that he’s intrigued by the fact that this year’s arrival date falls within the spread that ranges from April 9 to April 14 that he has established since he started recording the returns in 2009. “What triggers their departure from Central America and their guidance system, considering the variable winds encountered, that sends them back to my feeder within a five-day period each year?” Bob asked in his email.

I had to do some digging to find an answer to Bob’s question. According to the website, Hummingbird.net, the phenomenon of migration among hummingbirds is not well understood.

Hummer-Male

Photo by Bryan Stevens • A ruby-throated hummingbird sips from a sugar water feeder.

“Most ruby-throated hummingbirds winter between southern Mexico and northern Panama,” the website reveals. “Since hummingbirds lead solitary lives and neither live nor migrate in flocks, an individual bird may spend the winter anywhere in this range where the habitat is favorable, but probably returns to the same location each winter.”

The time they spend on this wintering range is remarkably brief. “Ruby-throats begin moving north as early as January, and by the end of February, they are at the northern coast of Yucatan, gorging on insects and spiders to add a thick layer of fat in preparation for flying to the United States,” the website notes.

According to the website, some hummingbirds skirt the Gulf of Mexico and follow the Texas coast north, while most apparently cross the Gulf, typically leaving at dusk for a nonstop flight of up to 500 miles, which takes 18 to 22 hours depending on the weather.

The force that compels hundreds of thousands of individual hummingbirds to all migrate at the same time remains mysterious. The reason these birds migrate is simpler. In the eastern half of the United States and Canada, ruby-throated hummingbirds face no competition from their own kind. If they remained in Central America, they would have to compete with dozens of species of hummingbirds during the nesting season. From the standpoint of the ruby-throated hummingbird, why not take a trip and claim a monopoly over some resource-rich terrain? It’s worked for these tiny flying jewels so far.

So, Bob became the first person to report a hummingbird arrival to me this year, but plenty of other people lined up to share their sightings, too.

Amy Wallin Tipton in Erwin, Tennessee, sent a message via Facebook to report her first hummingbird arrival for the spring. “Just saw my first hummer,” she wrote. Amy reported that the hummer, a male, arrived at 6:45 p.m. on Wednesday, April 10. “I’m so glad they are back,” she shared.

Ginger Brackins also reported that she saw her first ruby-throated hummingbird of spring on Wednesday, April 10, at her home in Erwin, Tennessee. She noted that it was a week earlier than last year. Ginger notes the arrival dates each year on her calendar. Ginger’s message about her sighting arrived thanks to her daughter, Gina McKinney, who emailed me on her mother’s behalf

Hummer-Farm

Photo by Bryan Stevens • Ruby-throated hummingbirds returned to the region in early April.

Joneen Sargent reported that her first hummingbird put in an appearance at 10 a.m. on Thursday, April 11, at her home in Bristol, Tennessee. In her email, she also asked if I had heard of downy woodpeckers drinking from sugar water feeders.

I answered her question by informing her that I’ve noticed downy woodpeckers, as well as Carolina chickadees, taking sips from my feeders. The chickadees can get quite acrobatic in their efforts to indulge their taste for sweets.

“We had our first male hummer at the feeder on Thursday, April 11, here in Bristol, Tennessee,” reported Tom and Sue Faucette in an email. “He came back on April 12-13.”

Lynne Reinhard reported that she saw her first hummingbirds of spring on Friday, April 12. “They are back!” Lynne proclaimed in a Facebook message. She wrote that the first hummingbird of the season arrived at 3 p.m. at her home on the upper end of South Holston Lake.

Snad Garrett saw her first hummingbird of spring on Stoney Creek in Elizabethton, Tennessee, on the evening of Friday, April 12.

Merry Jennings in Abingdon, Virginia, saw her first hummingbird on Friday, April  12, around 6 p.m., but hasn’t seen it since. “I put out the feeder on Thursday, April 11,” she noted in the email she sent me.

Lisa Brewer, who lives near Boone Lake in Piney Flats, Tennessee, reported that her first hummer arrived around 3 p.m. on Friday, April 12.

“I put my hummingbird feeders out last Sunday and had been watching every day for the first hummer to arrive,” she wrote in her email. “I was really excited to see a male ruby-throated hummingbird, and I saw what appeared to be the same one on Saturday and Sunday.”

Lisa added that this is the first year she has been able to get her feeders out in time for the first hummingbirds arriving in this area. “So I wanted to be sure to let you know when I saw my first one,” Lisa wrote.

Hummer-CloserUp

Photo by Bryan Stevens • Keep hummingbirds happy with a sugar water solution of four parts water to one part sugar.

Glen Eller saw his first hummingbird for the spring season on Friday, April 12, at 5:55 p.m. at his home in Fall Branch, Tennessee. “it was a male,” Glen reported in an email.

Karen Fouts posted on Facebook that she saw her first hummingbird of 2019 on Friday, April 12, at her home in Marion, Virginia. She also reported rose-breasted grosbeaks at her feeders.

Lois Cox and Wilma Boy reported their first male ruby-throat hummingbird on Saturday, April 13, at 2:30 p.m. at home in Bluff City, Tennessee. In her email, Lois noted that they needed to get out their feeders for the visiting bird. “It was a male,” Lois wrote in the email. “Hope it comes back.”

Deb Clark sent me an email on behalf of her mother and her sighting of a spring hummingbird. “My mother, Louise Tilson, has asked that I send you a message sharing her good news that she’s having hummingbirds at her backdoor feeder,” Deb wrote in the email.

Deb added that her mom lives in the Riverside community near Chilhowie, Virginia, on the banks of the South Fork of the Holston River. “She put out her feeder about a week ago,” Deb wrote. “The first little fellow showed up Friday, April 12, at about three-thirty in the afternoon.”

Deb relayed that her mother said the hummer came and perched on the feeder, drinking like he was starving.

Louise reported multiple visits by solitary male hummingbirds several times through Friday afternoon, but she wasn’t sure whether it was one bird making several trips or different birds.

Lane and Phyllis Duncan, who reside in the Rich Valley community in Smyth, Virginia, sent me an email to report their first hummer of spring on Friday, April 12, at 3:30 p.m.

Karen Shaffer sent me an email to announce the arrival of a hummingbird at her home. “I’m so excited to report we saw our first hummer on Saturday, April 13, at 11 a.m. at our home on Rich Valley Road, Bristol, near the Benhams and Nordyke communities.”

Karen said she heard the bird before she saw it. “It was visiting our blooming yellow holly bush,” she wrote. “Such a tiny thing — but vivid in color at the throat, so a male, I guess. Yay!”

Gloria Walter Blevins reported in a Facebook message that she saw her first hummingbird this spring on Friday, April 12, at her home in Damascus Virginia. The hummingbird — or another one — returned the following morning. Gloria also noted that she has bluebirds building a nest at her home.

Priscilla Gutierrez, Limestone Cove community in Unicoi County, Tennessee, reported on my Facebook page that she saw the first spring hummingbird Friday, April 12, at 6:45 p.m. “They have been coming ever since,” she noted.

April Kerns Fain in Erwin, Tennessee, posted about her hummingbird sightings on Saturday, April 13, on Facebook. “The hummingbirds are back,” she wrote. “I’ve seen a male at my feeders several times today.”

Rubythroat-TheSoarNet

Photo by TheSOARnet / Pixabay.com • Male ruby-throated hummingbirds usually migrate ahead of females. These tiny birds must cross the Gulf of Mexico, without stopping, to reach their nesting grounds in the eastern United States. The journey across the Gulf can take them 18 to 22 hours, dependent on weather conditions.

Jane P. Arnold sent me an email to notify me of her mother’s hummingbird sighting. Her mother, Betty Poole, who lives in Abingdon, Virginia, saw her first hummingbird — a male — on Saturday, April 13. The following day, a female ruby-throated hummingbird also showed up at the feeder.

Jane added that she’s still waiting to see her own first hummingbird for the spring.

Helen Whited of Richlands, Virginia, reported her first spring hummingbird arrived on Saturday, April 13. “I just saw my first hummingbird of the season,” she wrote in her email. “Just one male so far. I have had my feeders out and waiting for a couple days. I thought this warm spring weather might bring in a few. So exciting!”

Sharee Bowman wrote a post on her Facebook page to announce her first spring hummer sighting on Saturday, April 13. “Hummingbird came yesterday to my feeder and, yes, it is the first one I have seen this year,” she wrote.

Felicia Mitchell saw her first spring hummingbird on Saturday, April 13. “He is happy to be home,” she reported in a comment on my Facebook page.

Brenda Hickman Dishner posted on my Facebook page about hummingbird arrivals. “They arrived at our house in Bristol, Tennessee, near Holston Dam on Highway 421, on Saturday, April 13, about 10:30 a.m.,” she wrote in her posting.

Vivian C. Tester sent me a Facebook message to report that she saw her first spring hummer at her home in Bristol, Tennessee, on Sunday, April 14.

Linda Kessinger Rhodes saw her first spring hummingbird visiting her feeders at her home in Tennessee Hills by the Walmart on the Parkway in Bristol, Tennessee, on Sunday, April 14. She posted her sighting on my Facebook page.

RubyRed

Photo by Bryan Stevens • A male ruby-throated hummingbird perches near a feeder that he is ready to defend from all comers.

Rhonda Eller saw her first hummingbird on Sunday, April 14, at 1:20 p.m. In her post on my Facebook page, she noted that she hung the feeder out last Wednesday before heading to Louisville to visit family. “I am always pleasantly surprised for the first spotting of one here on Horseshoe Bend in Chilhowie, Virginia,” she added. “Oh, the bluebirds are here, too, and have a nest with three eggs.”

Cheri Miller posted on my Facebook page about her sighting. “I saw one Sunday, April 14, in the Brown’s Branch community in Hampton, Tennessee, eyeing an orchid blooming in the window,” she wrote in her post.

Ron Bartlett reported by email that a single male showed up at his feeder on Sunday, April 14. “I live in McDowell County, North Carolina,” Ron shared. “This is about a week later than normal. Perhaps he was held up trying to cross the border.”

Donna Barnes Kilday of Erwin, Tennessee, posted to my Facebook page that she saw her first hummingbird of spring on the morning of Monday, April 15.

Janie Compton, a resident of Chesterfield, Virginia, saw her first hummingbird on Monday, April 15. Her friend, Phyllis Moore, posted news of Janie’s sighting on my Facebook page.

Rubythroat

Photo by Bryan Stevens • Despite a perceived disadvantage of size, ruby-throated hummingbirds are quite capable of thriving in a giant world.

Emily Rogers, from Jonesborough, Tennessee, reported on my Facebook page that she had her first hummingbird of spring in Tennessee’s oldest town on Monday, April 15.

Linda K. Sproles of Bristol, Tennessee, got her first visit from a female hummingbird on Monday, April 15, in the late afternoon. Last year, she said her first sighting took place on Apr.14 while in 2017 she first saw a returning hummingbird on April 16.

Philip Laws, a resident of Limestone Cove in Unicoi County, Tennessee, saw his first hummingbird on Tuesday, April 16, at 4:20 p.m.

Tom and Cathy McNeil, who reside in the Piney Grove community of Hampton, Tennessee, reported their first spring hummingbird on Facebook on Tuesday, April 16.

I saw my first hummingbird this spring when a male visited several of my feeders around 5:30 p.m. on Tuesday, April 16. I enjoyed welcoming him home.

Readers are welcome to continue sharing their hummingbird sightings. Plenty of other colorful birds are also making spring migration stops, and I love to hear what everyone is seeing in their own yards. Email me at ahoodedwarbler@aol.com with questions, comments or observations.

Ruby-throatedFemale-EYE

Photo by Bryan Stevens • A female ruby-throated hummingbird settles onto the perch of a sugar water feeder.

April brings flurry of spring migrants to region

Louisiana Waterthrush

Photo by Adobe Stock • Subtle plumage differences, as well as habitat, behavior and seasonal presence, are factors in distinguishing the Louisiana waterthrush, pictured, from the closely related Northern waterthrush. The Louisiana waterthrush nests along fast-moving streams in the area while the Northern waterthrush does not breed in the region.

I’m always happy for the arrival of April because I know the month hails the arrival of some of my favorite birds. The roughly 50 species of New World warblers that occur in the Eastern United States have captivated me from the time I first picked up a pair of binoculars. The warblers offer color, energy, complex songs and much more for the bird enthusiast to enjoy.

The month started out with my first sighting of a purple finch for the year. The finch must have been a harbinger of birds to come because in quick succession I observed many early migrants, including brown thrasher, blue-headed vireo, blue-gray gnatcatcher and chipping sparrow, as well as several warblers.

PurpleFinches

Photo by Bryan Stevens • A study of the facial pattern of a female purple finch helps contrast her from similar female house finches. Again, the notched tail is also a good indication of the bird’s identity.

The first warbler to arrive in the woods around my home this year was a singing male black-throated green warbler. Three others — black-and-white warbler, yellow-throated warbler and Louisiana waterthrush — followed quickly after my sighting of the black-throated green warbler.

The Louisiana waterthrush stood out among these early observations. This warbler is a specialist of creeks and streams, and my sighting took place near a roaring creek swollen by a rainy spring. This water-loving warbler also has a loud, ringing song that can still be hard to hear because of the fact the bird is usually near the background noise of rushing water.

B&WWarbler

Photo by Bryan Stevens • A black-and-white warbler creeps over the bark of a pine in search of insect prey.

 

While many warblers have shown signs of decline in recent years, the Louisiana waterthrush appears to have bucked that trend. According to the website, “All About Birds,” Louisiana waterthrush populations were stable between 1966 and 2015, based on statistics from the North American Breeding Bird Survey. Partners in Flight, a network of organizations engaged in all aspects of avian conservation, estimates a global breeding population of 360,000, with almost all of those individuals spending at least part of the year in the United States. About a quarter of the population retreats into Mexico during the winter season. The rest winter in Florida and some of the Gulf Coast states, as well as the islands of the Caribbean.

While most songbirds are fortunate to survive two or three years in the wild, at least one Louisiana waterthrush lived to the age of at least 11 years and 11 months. The bird, a male, was seen in New Jersey in the wild and identified by a band on one of his legs. He had been banded in the same state, according to the website, “All About Birds.”

The waterthrushes are the only two species in the genus Parkesia, so named to honor American ornithologist Kenneth C. Parkes, who was for many years curator of birds at Carnegie Museum of Natural History. The common name of the Louisiana waterthrush is not a very apt one, as this bird does not have any special affinity for the state of Louisiana. Someone collected some of the early specimens of the Louisiana waterthrush in its namesake location, and the name has stuck through the years.

The only other warbler in the genus Parkesia is the Northern waterthrush which, unlike its relative, likes to live near quiet, sedate pools, ponds and bogs, not rushing streams.

Hummingbirds getting closer to region

Tommy and Virginia Curtis of Smithville, Tennessee, reported their first ruby-throated hummingbirds of the spring on the email group, “TN-Birds.” The hummingbird arrived on April 7.

“We had two male ruby-throated hummingbirds arrive late Sunday afternoon,” they wrote in their email. “That is a little later than the April 1 arrival times in the past.”

The two visitors had apparently agreed to co-exist.

“So far they are eating peacefully, and neither is attacking or dominating the one feeder,” the couple reported. “We keep wondering when the white-throated sparrows and dark-eyed juncos plan to leave, as we have had many of them all winter.”

white-throated-sparrow-942064_1920 (1)

Photo by Skeeze/Pixabay • A white-throated sparrow perches on a branch to sing its easily recognizable song. Many Americans translate the sparrow’s song as “Ol’ Sam Peabody, Peabody, Peabody.”

The couple also shared that they have been hosting a small flock of purple finches. “They normally don’t show up at our feeders unless there is snow on the ground, but we have enjoyed seeing them daily,” they wrote in their email.

Of course, the Curtises live in DeKalb County in Middle Tennessee. As of press time, I still haven’t received any reports of hummingbirds arriving in East Tennessee or Southwest Virginia. I’m confident these tiny winged gems will arrive soon. I hope to update on hummingbird arrivals in next week’s column.

Remember to share your hummingbird sighting by emailing me the date and time of the sighting to ahoodedwarbler@aol.com. I’m also on Facebook should anyone want to contact me through that social media platform.

RubyRed

Photo by Bryan Stevens • A male ruby-throated hummingbird perches near a feeder that he is ready to defend from all comers.

 

American wigeon also known by name ‘baldpate’

Wigeon-TimMcCabe

Photo by Tim McCabe/U.S. Fish & Wildlife Service • This male American wigeon shows the white head patch that gives this duck its other common name of “baldpate.” In this photograph, a female wigeon rests near her mate while a male redhead, a species of diving duck, swims in the background. This duck nests in season wetlands in the American midwest.

Erwin, Tennessee, resident Pattie Rowland recently asked my help identifying some ducks she had photographed at the pond at Erwin Fishery Park. She already suspected the ducks in her photo were American wigeons, but she wanted confirmation.

The ducks were indeed wigeons, which are classified with the “dabblers” instead of the “divers,” which are two broad categories for describing the wild ducks likely to occur throughout North America. Dabblers feed mostly near the surface of the water, foraging on everything for aquatic insects to roots and tubers. The “divers,” not surprisingly, dive into the depth to pursue fish, mollusks and other aquatic prey.

“This was my first time to see them,” Pattie noted in a Facebook message. I congratulated her because I know how exciting a new observation of a bird can be.

Wigeon-RoyLowe

Photo by Roy Lowe/U.S. Fish & Wildlife Service • A male American wigeon looks quite at home swimming on a small pond. Wigeons belong to ducks that are classified as “dabblers” and “puddle ducks.”

It’s not been an exciting winter for ducks in the region. Other than some redheads and buffleheads back in November and early December at the start of the winter, the wigeons are the only wild ducks of interest that I’ve observed at the pond.

The U.S. Fish and Wildlife Service released its report this past summer on 2018 Trends in Duck Breeding Populations, based on surveys conducted in May and early June of 2018 by FWS and Canadian Wildlife Service.

Overall duck numbers in the survey area remained high, according to the report. Total populations were estimated at 41.2 million breeding ducks in the traditional survey area, 13 percent lower than last year’s estimate of 47.3 million but 17 percent above the long-term average. The projected mallard fall flight index was estimated at 11.4 million birds, down from the 2017 estimate of 12.9 million.
“The dip in the population for prairie-breeding puddle ducks is not unexpected and by no means unprecedented given that conditions on the prairies this spring were drier than last year,” said DU Chief Scientist Tom Moorman. “As a result, 2018 populations dropped accordingly. However, populations of all key species except northern pintails and scaup remain above long-term averages. This year’s breeding population decline is a reminder of the need to sustain the capacity of breeding habitats, particularly in the prairies as we go through natural variation in wetland conditions. Waterfowl populations are adapted well to short-term swings in habitat conditions, but we must continue to guard against the long-term loss of prairie breeding habitat.”

07812

Early naturalist and artist John James Audubon painted this pair of American wigeon, a duck for which the male has earned the name “baldpate” for a distinctive white crown patch.

American wigeons, however, bucked the trend of some of the other prairie-breeding puddle ducks and showed a slight rise in overall numbers. The wigeon breeding population was estimated at 2.8 individual ducks, according to the survey. Wigeons beat their long-term average, which rests at 2.6 million.

The American wigeon can be found all over North America. Their breeding grounds stretch from Alaska across the tundras of Canada all the way to the Atlantic Ocean. American Wigeons can be found in their wintering habitats from the American Northwest to central Mexico, from the southern prairie pothole region through the Gulf Coast and from New York to the Bahamas close to the Atlantic shoreline. American wigeons are also common winter visitors to Central America, the Caribbean, northern Colombia, Trinidad and occasionally Venezuela

Wigeons are aquatic grazers and forage on grasses and sedges in wet meadows and pastures. The American wigeon’s diet has a higher proportion of plant matter than the diet of any other dabbling duck.

It’s also called the “baldpate” for the same reason our national bird is known as the “bald” eagle. A white patch on the forehead reminded early naturalists of a bald man’s head in much the same way that our national bird earned the term “bald” eagle because of its own white head. Further, the word “bald” is thought to derive from an archaic word in Middle English meaning “white patch,” from which the archaic definition “marked or steaked with white” is drawn.

The origins of the term “wigeon” are a bit murkier. According to Merriam-Webster Dictionary, the first known use of “wigeon” dates back to 1508, and other sources suggest that the term perhaps was derived from a French/Balearic term meaning “a kind of small crane.”

gadwalls-937033_1920

Photo by Coffee/Pixabay.com • Gadwalls are close relatives of American wigeon.

There are two other species of wigeons — the Eurasian wigeon of Asia and Europe and the Chiloé wigeon of South America. Wigeons belong to the Mareca genus of dabbling ducks, which also includes gadwall and falcated teal.

While female American wigeons produce a rather raspy quacking sound, wigeons more typically produce a vocalization when excited that sounds like “whew, whew, whew.”

Some ducks have become associated with certain bodies of water in the region, and the American wigeon is no exception. In addition to the pond at Erwin Fishery Park, there have been reports of American wigeons this winter from a large pond adjacent to the campus of Northeast State Community College in Elizabethton, Tennessee, as well as on the weir dam at Osceola Island Recreation Site in Bristol. Hooded mergansers have wintered in large numbers at Middlebrook Lake in Bristol. Hundreds of buffleheads have wintered at Wilbur Lake near Elizabethton, Tennessee, for decades. March and April, being periods of transition as winter changes into spring, could bring migrating ducks to the region’s ponds, lakes and rivers. Keep your eyes open and you could be surprised by what you find.

 

 

Brief stay of Virginia’s warbler along Kingsport’s Holston River leaves birders amazed

At times, there’s nothing left to do but scratch your head and wonder. It’s a gesture many birders have been making around the Holston River in Kingsport as walks in the area along Netherland Inn Drive on the greenbelt have produced numerous warbler sightings in recent weeks.

Virginia'sWarbler-TWO

Photo by Sherrie Quillen • The Virginia’s warbler found in January in Kingsport represented the first Tennessee record for the species and one of only a few records east of the Mississippi River.

The list includes expected winter warblers such as orange-crowned, pine, and yellow-rumped, as well as such off-season puzzlers as American redstart, common yellowthroat, Northern parula, Cape May warbler and Nashville warbler; these warblers really should be wintering far to the south in locations around the Caribbean and in Central America. So far this winter, sharp-eyed birders have seen at least 12 different warbler species on the Riverfront Greenbelt. None of them have generated the level of excitement that has been produced by a small plain gray and yellow bird that is doggedly devoted to its daily routine. Birders have rushed from all parts of Tennessee, as well as from as far afield as Virginia and New Jersey, for a chance to see a visiting Virginia’s warbler, a bird that has only been observed on a handful of occasions east of the Mississippi River.

This warbler is not named for the state of Virginia. Spencer F. Baird, who first described the Virginia’s Warbler in 1860, named the species after Virginia Anderson, the wife of Dr. W. W. Anderson, who collected the first specimen in 1858 in New Mexico. Virginia’s warbler is not all that exceptional in appearance. While gray overall the bird shows a white eyering and some yellow highlights to feathers on the chest and under the tail. The bird also wags its tail, a behavior that can be helpful in identifying it.

Virginia's-Warbler_map

Northeast Tennessee is outside of the expected range in the American southwest of Virginia’s warbler.

The Virginia’s warbler is a species known for showing up in some rather odd locations. Back in 2012, one of these warblers generated birding excitement around New York City when one was found in Alley Pond Park in the New York City borough of Queens. In their usual range, however, Virginia’s warblers nest in arid terrain, including open pinyon-juniper and oak woodlands in the southwestern Rocky Mountain states, which is a far cry from the banks of the Holston River in Kingsport or Queens in New York.

The Kingsport specimen pulled a vanishing act when the weather turned milder in early February. Well-known birder Rick Knight, who lives in Johnson City, Tennessee, addressed the status of the bird in a post he made to the list-serve, “TN-Bird”:

“The Virginia’s Warbler and the other unusual warblers present at Riverfront Park in Kingsport seem to wander some on warm days and then return to the water’s edge on cold days to take advantage of the milder microclimate there.” Knight went on to speculate that the bird may still be in the vicinity and will return to its usual haunts when cold temperatures return. So far, despite a mix of warm days with colder ones, the Virginia’s warbler hasn’t been seen since Feb. 2.

Virginia'sWarbler-ONE

Photo by Sherrie Quillen • The influx of birders to view the Virginia’s warbler led to other unexpected finds along the Kingsport greenbelt, including such out-of-season birds as blue-gray gnatcatchers, Nashville warbler and Northern parula. More than a few birders referred to the famous Patagonian Picnic Table Effect to describe the sightings.

Several birders who found the bird and added it to their life lists commented on the fact that so many other unexpected species were found at the same time in the same location. It wasn’t long before people began evoking the famous birding phenomenon known as the Patagonia Picnic Table Effect, which is a birding phenomenon named for a famous hotspot in southeast Arizona. The lure of a bird called the rose-throated becard at the location attracted a rush of birders to the area. More eyes resulted in more discoveries of other rare birds. In turn, the additional finds continued attracting even more birders and resulted in the discovery of even more rare bird species.

So, who first noticed the presence of the out-of-place warbler? The credit for the discovery goes to two Kingsport residents. On a post to Facebook, the two women who discovered the bird shared details of their exciting find. Bambi “Birdfinder” Fincher posted the notice of the bird’s discovery.

BGGnatcatcher

Photo by Bryan Stevens • A couple of blue-gray gnatcatchers, such as this invidiual, represented an unusual find in winter in the region. The gnatcatchers were spotted by sharp-eyed birders in their quest to observe the Virginia’s warbler in Kingsport.

“Yesterday (Saturday, Jan. 19) in the pouring rain, Sherrie Quillen and I found a Virginia’s warbler on Kingsport Birding Trail-Riverfront Greenbelt,” she wrote in a post to the Birding Kingsport Facebook page. “This is the first record of this bird in the state of Tennessee.”

Bambi explained her birding success simply. “I’m always looking! Keeps me birding!”

She also invited other birders to join her some time. “It can be pretty amazing,” she wrote. “No promises of a state record or life bird, but I can promise you that you will learn something about your surroundings and yourself.”

She earned her nickname “birdfinder” about 10 years ago when she first started birding. “I was out birding with Bill Moyle or Bill Grigsby — one of the Bill’s, anyway — and I was really ‘finding’ birds but didn’t know what they were.”

The Bills didn’t let her get discouraged. “They said, ‘That’s OK, you will learn the birds, but you are a birdfinder.’ It stuck.”

I met both Bambi and Sherrie for the first time on the day I traveled to Kingsport to try my luck at observing this warbler. Bambi quickly proved her “birdfinder” talents. Although I had to wait for about an hour for the bird to make an appearance, when it did arrive, it flew right to the spot by the river that Bambi had recommended I keep under observation. The specific spot consisted of a thin stand of privet rooted in the riverbank only a few yards from a bench located near the paved walking path. When the bird arrived, making telltale chip notes, I got my binoculars on it and enjoyed a satisfying but brief look at the bird. Birds are rarely as cooperative as this particular Virginia’s warbler turned out to be. Several other birders waiting with me also got to see the warbler at the same time. As warblers are my favorite family of birds, getting to observe this unexpected visitor has been the highlight of my birding year thus far.

Goldencheeked_Warbler_wood-2

Photo by U.S. Fish & Wildlife Service • The author of the blog hasn’t yet seen a handful of species among the Eastern warblers, including the endangered golden-cheeked warbler, pictured here. The remaining elusive eastern warblers include Connecticut, Kirtland’s and cerulean.

In the Eastern United States, there are only a handful of warblers I haven’t yet observed. I need to see a cerulean warbler and Connecticut warbler, as well as a Kirtland’s warbler and golden-cheeked warbler. The latter two species are considered endangered and highly localized warblers occurring mostly in Michigan and Texas, respectively — two states I’ve not yet visited.

I’ll always remember my first look at a Virginia’s warbler just before noon on Jan. 28, 2019. The bird had already been present for ten days by the time I made the drive to Kingsport to try my luck. In addition, I saw many other interesting birds while waiting for my target bird to arrive. Some of the other observed birds included palm warbler, blue-gray gnatcatcher, ruby-crowned kinglets and golden-crowned kinglets.

PalmWarblerrr

Photo by Bryan Stevens • A palm warbler forages along a chain-link fence. This warbler is often a wintering bird in the region and a few were seen by observers who trekked to the Kingsport greenbelt to view the visiting Virginia’s warbler.

Man saves common loon after bird makes crash landing

loon-dkbach

Photo by dkbach/Pixabay.com • The common loon is a masterful diver and swimmer, but these birds are awkward and nearly helpless on land.

An early December snowstorm had deposited a blanket of snow over the landscape, but milder temperatures quickly melted the snow on roadways when a weary — or perhaps disoriented — traveler made a crash landing.

Complete disaster was avoided thanks to the efforts of Joe McGuiness, a resident of Erwin, Tennessee, as well as an employee of the U.S. Forest Service. Joe shared the story at a recent meeting of the Elizabethton Bird Club.

Joe discovered the stranded traveler just after he finished having lunch on Dec. 6. He looked out his window and saw a “dark blob” in the driveway.loon-30901_1280

Joe recognized that the blob was actually an immature common loon. As he went to investigate, the bird tried to slide downhill on some of the recent snow.

Waterfowl like loons and grebes occasionally make landings on wet roadways. These birds mistake the dark, damp asphalt for water and don’t realize their error until it is too late.

“It probably landed on a neighborhood road by mistake,” explained Joe, who resides in the Rolling Hills residential community in Erwin. Over the years, Joe has been a magnet for some unusual birds. Several years ago, an American woodcock became a daily visitor for a spell in the community where Joe lives. Several birders got an opportunity to see that particular bird, which is usually extremely elusive and difficult to observe at close range.

loon_rescue

Photo courtesy of Joe McGuiness • When this common loon stranded itself, Erwin resident Joe McGuiness went into action, collecting the bird for transport to a nearby pond. Because of the position of their feet on their bodies, loons are almost incapable of walking on land.

Once he identified the loon, Joe still faced the challenge of rescuing it. Without human intervention, the bird would have been doomed. Loons, while so graceful and powerful in their element, are clumsy and almost helpless on land. According to loons.org, the official website for The Loon Preservation Committee, the placement of a loon’s legs at the far back of the body ensures that loons are excellent divers and swimmers. It also means that loons can not easily walk on land. This difficulty is one reason why loons nest right next to the water. At night, loons sleep over deep water, away from land, for protection from predators.

Once a loon lands on any body of water, it requires a considerably long “runway” to take off again. They sort of run along the surface of the water to gain the momentum to become airborne again. Obviously, that’s not going to happen for one of these birds if they’ve made the mistake of putting down on dry land. Fortunately, Joe realized he would need to help the loon reach water.

loon-krista-269

Photo by Krista-269/Pixabay.com • Common loons in summer breeding plumage are strikingly handsome birds that show much grace and agility in the water.

By tossing a coat over the loon, Joe managed to subdue the bird and transport it to a local pond for release. As he placed the bird at the edge of the pond, the loon surprised him and didn’t budge. Joe gave the bird a helpful nudge. In response, the bird turned and whacked him in the face with its beak. I suppose no good deed goes unpunished.

Eventually, the frightened loon moved into the water. The loon has remained on the pond recuperating for several weeks, which has allowed people to see the rescued creature.

In the northern United States and Canada, the common loon is often put forward as a symbol of the wilderness areas where it likes to reside on ponds and lakes for the summer nesting season. In Europe and Asia, the common loon is known by the more descriptive name “great northern diver.”

Common_Loon_on_Water

Photo by U.S. Fish & Wildlife Service • Common loons are quite at home in the air and on the water, but these birds are awkward if weather forces them to set down on land.

A common loon can reach a length of 3 feet. This bird’s wingspan can stretch out to almost 5 feet. They can attain a weight between 9 and 12 pounds, which is quite heavy for most birds.

All five living species of loons are members of the genus Gavia, which in addition to the common loon also includes red-throated loon, Arctic loon, Pacific loon and yellow-billed loon. All loons feed chiefly on fish.

It’s usually human behavior that puts loons at risk. For example, ingested lead fishing tackle is a leading cause of mortality for loons in New Hampshire. Joe’s encounter with a loon, and its happy ending, spotlights how people can sometimes help these beautiful birds instead of harming them.

Pacific_loon

Photo by U.S. Fish & Wildlife Service • A Pacific loon if breeding plumage.

Yellow-rumped warblers are wild about poison ivy berries

WARBLER

Photo by Edbo23/Pixabay.com • The yellow-rumped warbler is one of the few warblers that attempts to reside in the region during the winter months. Switching from a diet of insects to one of fruit and seeds helps the birds manage to find enough to eat during the lean months. This species is particularly fond of poison ivy berries.

 

November and December are bleak months for birders as we experience a bit of a letdown after the joys of fall migration. Many of the favorite birds that spend the summer months with us have departed and will not return until spring. Hummingbirds, tanagers, vireos and most warblers, despite a few lingering individuals, have left the scene.

I really feel the pinch since warblers are one of my favorite families of birds. In northeast Tennessee, southwestern Virginia and western North Carolina, there are only three warblers that bird enthusiasts are likely to see in the winter. The yellow-rumped warbler is by far the most common winter warbler, but palm warblers and pine warblers are also occasional winter residents. A few other warblers are occasional stragglers, attempting to eke out a living during the cold months. For instance, I’ve seen a few common yellowthroats during the winter over the years

Yellow-RUMP

Photo by Edbo23/Pixabay.com • During the winter months, a yellow-rumped warbler is a dull bird in mostly brown and gray plumage except for the rump patch of bright yellow feathers that provides the bird its common name.

With the exception of the yellow-rumped warbler, however, the chances of enjoying warblers during the winter are rather slim. At least the yellow-rumped warbler is common and I encounter flocks of these birds on most occasions when I walk woodland trails in the region any time from November to April.

Until 1973, the yellow-rumped warbler was divided by scientists into two distinct species: the myrtle warbler in the eastern United States and Audubon’s warbler in the western United States. During a visit to Salt Lake City, Utah, in 2003, I saw my first and only “Audubon’s” warbler. This western counterpart is more colorful than the version birders know so well in the eastern half of the country. In addition to yellow plumage on the rear and flanks, the Audubon’s warbler also boasts a yellow crown and a yellow throat patch. Otherwise, the two birds are remarkably similar in appearance.

Of course, it’s the creamy yellow rump patch — looking like a small pat of butter — that gives this species its common name. Birders have adopted another nickname for the species, often referring to them simply as “butter-butts.”

There is now some discussion in scientific circles of dividing the species into not two distinct species, but four. The other two species would be the black-fronted warbler of mountains in Northern Mexico and Goldman’s warbler, which resides in Guatemala. I wouldn’t mind seeing Audubon’s warbler resurrected as a full species, since it would place an additional species on my life list of birds seen. In addition, it seems fitting that we have at least one bird that honors the name of the famed naturalist and painter John James Audubon.

The scientific name for the yellow-rumped warbler is Setophaga coronata, which are terms derived from ancient Greek that when roughly translated mean “crowned moth-eater.” Like most warblers, the yellow-rumped warbler is fond of insects, but there’s another food source these birds turn to during times of scarcity.

Yellow-rumpWarbler (1)

Photo by Bryan Stevens • A wintering yellow-rumped warbler clings to palm fronds in coastal South Carolina.

So, how does a warbler make it through the winter season in the region? After all, most warblers exist on a diet heavy on insects and other small invertebrates. The yellow-rumped warbler, however, supplements its diet with different seasonal berries, including juniper berries, Virginia creeper berries and dogwood berries. They also feed on berries from one unlikely source. These birds love to gorge themselves on poison ivy berries that, fortunately, produce no ill effects. I’ve long noticed that many of the trails I enjoy walking during the winter season wind through woodlands overrun by poison ivy. Of course, by eating the berries, the warbler also help spread the noxious vines.

The yellow-rumped warbler is not the only bird known to feed on poison ivy berries. Other birds seen eating these berries include Northern flickers, bobwhites, Eastern phoebes, Cedar waxwings, tufted titmice and American robins. White-tailed deer show a preference for dining on poison ivy leaves over other types of vegetation. The berries are high in fat and calories, which makes them an ideal food source for creatures with high metabolisms like songbirds. The berries also ripen in fall and early winter when many other types of berries are scarce. While it is best for humans to avoid contact with this plant, it is a valuable fall and winter food source for wildlife.

IMG_6339

Photo by Bryan Stevens • A male yellow-rumped in spring plumage looks quite different than his subdued winter appearance.

While the yellow-rumped warbler is quite capable of dealing with some frost and snow, more than half of the world’s warblers live in more tropical climates outside the borders of the United States and Canada. Not all yellow-rumped warbler attempt to tough out winter conditions in the United States. Some do migrate to the tropics, where they utilize a variety of habitats, including mangroves, thorn scrub, pine-oak-fir forests and shade coffee plantations.

All warblers are exclusively New World bird species. The family numbers about 120 species. Some of the descriptively named species of warblers not seen within the United States or its northern neighbor include citrine warbler, white-striped warbler, black-crested warbler, pale-legged warbler, buff-rumped warbler, golden-bellied warbler and black-eared warbler.

During your next woodland stroll, keep your eyes peeled for small brown birds in the branches of nearby trees. If the last thing you see before they dive for cover is a bright yellow rump patch, you’ll know you’ve observed a yellow-rumped warbler.

plate-153-yellow-rump-warbler-final

Early naturalist and painter John James Audubon painted these yellow-rumped warblers.

 

Cardinals seem tailor-made for Christmas season

cardinal-1998407_1920

The Northern cardinal, a familiar backyard bird in many sections of the United States, is a perfect symbol of the Christmas season.

The shopping days before Christmas are getting fewer, so I hope everyone has had time to find gifts for everyone on their lists. My wish to readers is that everyone gets to enjoy a great holiday that just might also include watching some birds.

Although I hate to see the colorful birds of spring and summer — scarlet tanagers, Baltimore orioles, indigo buntings, rose-breasted grosbeaks — depart every fall, the winter season offers some compensation.

Often, when we think of the birds of the winter season, our thoughts focus on some of the less-than-colorful feeder visitors — the brown sparrows and wrens, the black and white chickadees and the drab American goldfinches, so unlike their summer appearance.

northern-cardinal-938377_1920

Photo by Skeeze/Pixabay.com • A male Northern cardinal lands on a snowy perch. Cardinals are perfect symbols for the Christmas season with their bright red plumage.

There’s one bird, however, that makes an impression in any season. The Northern cardinal, especially the brilliant red male, stands out against a winter backdrop of snow white, deep green or drab gray. On a recent snowy afternoon, I spent some time watching a pair of Northern cardinals from my window. Cardinals are wary birds. They make cautious approaches to feeders, never rushing to the seed in the manner of a Carolina chickadee or tufted titmouse.

The Northern cardinal belongs to a genus of birds known as Cardinalis in the family Cardinalidae. There are only two other species in this genus, and they range across North America and into northern South America. The two relatives are the pyrrhuloxia, or Cardinalis sinuatus, a bird of the southwestern United States, and the Vermilion Cardinal, or phoeniceus, a bird found in Colombia and Venezuela.

WO3919__Pyrrhuloxia

Photo by U.S. Fish & Wildlife Service • The Pyrrhuloxia, or desert cardinal, is a counterpart to the Northern cardinal in the American southwest.

Two other South American birds — red-crested cardinal and yellow-billed cardinal — are more closely related to tanagers than to our familiar Northern cardinal. Both the Northern cardinal and red-crested cardinal have been introduced into the state of Hawaii, so two non-native birds from different parts of the globe are now resident in the Aloha State.

bird-3354768_1920

Photo by Pixabay.com • A red-crested cardinal forages on a sandy beach. This bird has been introduced to such exotic locations as Hawaii.

Over the years, the Northern cardinal has also become associated with the Christmas season. How many Christmas cards have you received this holiday season with a cardinal featured in the artwork? I’d wager that at least a few cards in any assortment of holiday greetings will feature the likeness of a bright red cardinal.

Cardinals, also known by such common names as redbird and Virginia nightingale, are easily recognized backyard birds. I never tire of observing these colorful birds. Cardinals are easily lured to any backyard with plentiful cover to provide a sense of security and a generous buffet of sunflower seed.

northern-cardinal-female

Photo by Skeeze/Pixabay.com • A female Northern cardinal lands on a deck railing. Female cardinals are not as brightly colorful as males, but they do have their own subtle beauty.

Cardinals accept a wide variety of food at feeders. Sunflower seed is probably their favorite, but they will also sample cracked corn, peanuts, millet, bakery scraps and even suet. The cardinal is also one of only a few birds that I have noticed will consistently feed on safflower seed.

While we may get the idea that cardinals feed largely on seed, that is a misconception based on our observation of the birds at our feeders. When away from our feeders, cardinals feed on insects and fruit, including the berries of mulberry, holly, pokeberry, elderberry, Russian olive, dogwood and sumac.


There’s no difficulty in identifying a cardinal. The male boasts crimson plumage, a crest, a black face and orange bill. The female, although less colorful, is also crested. Female cardinals are soft brown in color, with varying degrees of a reddish tinge in their feathers, particularly in their wings. Immature cardinals resemble females except young cardinals have dark bills.

Cardinals are a widespread species, ranging westward to the Dakotas and south to the Gulf Coast and Texas. The southeastern United States was once the stronghold of the cardinal population. In the past century, however, cardinals have expanded their range into New England and Canada.

The familiar Northern Cardinal is not the only bird to bear the name cardinal. Others include the yellow cardinal of Argentina, Brazil, Paraguay and Uruguay, the vermilion cardinal of Colombia and Venezuela, and the red-crested cardinal, a songbird native of South America that has also been introduced to Puerto Rico and Hawaii.

DaddyCardinal

Photo by Bryan Stevens • Northern cardinals will visit feeders stocked with sunflower seeds at any season.

At feeders, cardinals mingle with a variety of other birds. Cardinals are common visitors to backyard feeders. For such a bright bird, the male cardinal can be surprisingly difficult to detect as he hides in the thick brush that conceals his presence. Cardinals are nervous birds, however, and usually betray their presence with easily recognized chip notes. Their preference for dense, tangled habitat is one they share with such birds as brown thrashers, Eastern towhees, Carolina wrens and song sparrows. In general, however, cardinals directly associate only with their own kind. Cardinals will form loose flocks during the winter, but these flocks are never as cohesive as those of such flocking birds as American goldfinches. Cardinals are more often observed in pairs.

It’s not surprising that such a popular bird has also become associated with many trappings of the Christmas season.

“You see cardinals on greeting cards, stationery, paper plates, paper napkins and tablecloths, doormats, light switch plates, candles, candle holders, coffee mugs, plates, glasses, Christmas tree ornaments and lights, bookmarks, mailboxes, Christmas jewelry,” writes June Osborne in her book The Cardinal. “And the list goes on. Cardinals have become an integral part of the way that many people celebrate the holiday season.”

I can be included among such people. My Christmas decorations include an assortment of cardinal figurines and ornaments. There are other birds — doves and penguins for example — associated with the holiday season, but for me the holidays magnify the importance of one of my favorite birds. The cardinal, in its festive red plumage, appears made to order for a symbol of the holiday season.

Cardinal-Ornament

Photo by Bryan Stevens • Northern cardinals are a favorite for makers of Christmas ornaments.

There’s additional evidence to put forward as testimony to the popularity of the Northern cardinal. It’s the official state bird of seven states: Virginia, North Carolina, West Virginia, Ohio, Illinois, Indiana and Kentucky. Only the Northern mockingbird, which represents five states as official state bird, even comes close to the Northern cardinal in this respect.

Even once the holidays are past, there’s nothing like a glimpse of a Northern cardinal to add some cheer to a bleak winter day. Simply add some black oil sunflower seeds to your feeders to welcome this beautiful bird to your yard.

Cardinal-Two 2

Photo by Bryan Stevens • A male Northern cardinal visits a feeder on a snowy afternoon.

Dark-eyed junco heralds winter’s approach and marks milestone in weekly bird musings

junco-feb9

Photo by Bryan Stevens • A dark-eyed junco, usually a harbinger of wintry weather and snowy days, shells sunflower seeds beneath a feeder.

I wrote my first column about our “feathered friends” on Sunday, Nov. 5, 1995, which means this column will soon celebrate its 23rd anniversary.

This column has appeared on a weekly basis for the last 23 years in a total of five different newspapers, and in recent years it has been syndicated to several more. The column has also been a great conduit for getting to know other people interested birds and birding. I always enjoy hearing from readers, and I hope to continue to do so in the coming years as well. Since February 2014, I’ve also been posting the column as a weekly blog on birds and birding.

I saw my first swamp sparrow of the fall on Oct. 23. Autumn’s a time when many of those so-called “little brown birds,” also known as the sparrows, return to live in the fields, gardens, yards and woodlands around our home. Two of the other anticipated arrivals are white-throated sparrows and dark-eyed juncos.

SwampSparrow-April11

Photo by Bryan Stevens • Sparrows, like this swamp sparrow, often spend the winter months in fields, woods, and wetlands, sometimes visiting feeders in our homes and gardens.

In fact, that first column I wrote back in 1995 focused on one of the region’s most prevalent winter residents— the dark-eyed junco. Experts place juncos among the varied sparrow family. All juncos are resident of the New World, ranging throughout North and Central America. Scientists are continually debating precisely how many species of junco exist, with estimates ranging from a mere three species to about a dozen species.

Some of the other juncos include the volcano junco, yellow-eyed junco, Chiapas junco, Guadalupe junco, pink-sided junco, Oregon junco and Baird’s junco, which is named in honor Spencer Fullerton Baird, a 19th century American naturalist and a former Secretary of the Smithsonian Institution.

With that introduction and with some revisions I have made through the years, here is that very first column that I ever wrote about birds.

dark-eyed-junco-Skeeze-Pixabay

Photo by Skeeze-Pixabay • A dark-eyed junco clings to a snowy perch.

…..

Of all the birds associated with winter weather, few are as symbolic as the dark-eyed junco, or “snow bird.” The junco occurs in several geographic variations.

John V. Dennis, author of “A Complete Guide to Bird Feeding,” captures the essence of the junco in the following description: “Driving winds and swirling snow do not daunt this plucky bird. The coldest winter days see the junco as lively as ever and with a joie de vivre that bolsters our sagging spirits.” The dark-eyed junco’s scientific name, hyemalis, is New Latin for “wintry,” an apt description of this bird.

dennisjl 2

Most people look forward to the spring return of some of our brilliant birds — warblers, tanagers and orioles — and I must admit that I also enjoy the arrival of these birds. The junco, in comparison to some of these species, is not in the same league. Nevertheless, the junco is handsome in its slate gray and white plumage, giving rise to the old saying “dark skies above, snow below.”

Just as neotropical migrants make long distance journeys twice a year, the junco is also a migrating species. But in Appalachia, the junco is a special type of migrant. Most people think of birds as “going south for the winter.” In a basic sense this is true. But some juncos do not undertake a long horizontal (the scientific term) migration from north to south. Instead, these birds merely move from high elevations, such as the spruce fir peaks, to the lower elevations. This type of migration is known as vertical migration. Other juncos, such as those that spend their breeding season in northern locales, do make a southern migration and, at times, even mix with the vertical migrants.

Juncos are usually in residence around my home by early November. Once they make themselves at home I can expect to play host to them until at least late April or early May of the following year. So, for at least six months, the snow bird is one of the most common and delightful feeder visitors a bird enthusiast could want.

Juncos flock to feeders where they are rather mild-mannered — except among themselves. There are definite pecking orders in a junco flock, and females are usually on the lower tiers of the hierarchy. Females can sometimes be distinguished from males because of their paler gray or even brown upper plumage.

Junco

Photo by Ken Thomas • A dark-eyed junco perches on some bare branches on a winter’s day.

Since juncos are primarily ground feeders, they tend to shun hanging feeders. But one winter I observed a junco that had mastered perching on a hanging “pine cone” feeder to enjoy a suet and peanut butter mixture.

Dark-eyed juncos often are content to glean the scraps other birds knock to the ground. Juncos are widespread. They visit feeders across North America. The junco is the most common species of bird to visit feeding stations. They will sample a variety of fare, but prefer such seeds as millet, cracked corn or black oil sunflower.

There’s something about winter that makes a junco’s dark and light garb an appropriate and even striking choice, particularly against a backdrop of newly fallen snow.

Junco-Carver

Photo by Bryan Stevens • Dark-eyed junco nests on high mountain slopes during the summer month. This dark-eyed junco was photographed at Carver’s Gap on Roan Mountain during the summer nesting season.

Of course, the real entertainment from juncos come from their frequent visits to our backyard feeders. When these birds flock to a feeder and begin a furious period of eating, I don’t even have to glance skyward or tune in the television weather forecast. I know what they know. Bad weather is on the way!

•••••

Back when I wrote that original column, juncos often returned each fall in the final days of October or first days of November. In the last few years, however, their arrival times have grown consistently later in November. At times, it takes a serious snowfall to drive these hardy birds to seek out easy fare at my feeders. I’m hoping they’ll return soon. In the meantime, if you want to share your first dark-eyed junco sighting of the fall, I’d love to hear from you. If you want to share a sighting, have a question or wish to make a comment, email ahoodedwarbler@aol.com.

dark-eyedjunco-female

Photo by Bryan Stevens • A female dark-eyed junco scrambles for sunflowers seeds in the snow.

Some birds expert at conjuring Halloween-style thrills and chills

nature bird cute wildlife

The  greater tit, a European relative of the Carolina chickadee, has learned to hunt and kill a species of small bat in the Hungarian mountains. • Photo by Pixabay on Pexels.com

Here’s a repost from November of 2018. The timing seems appropriate. 

My ruby-throated hummingbirds set a new record this year, lingering until Oct. 17. Although present on the morning of that date, I didn’t see any that evening. The next morning, their absence — quite notable and somewhat saddening — continued. In all likelihood, I won’t see any more ruby-throated hummingbirds until next April. I hope they arrive early.

Carolyn Baker Martin commented on the post I made on Facebook about the departure of the hummers. Carolyn noted that 2018 has been an interesting year for birds and flowers. Carolyn, who lives in Elizabethton, Tennessee, also shared a recent observation she made of a hummingbird behavior that I’ve never personally witnessed.

“I had a hummer recently in torpor,” Carolyn wrote in her post. “It sat on the feeder a long time without moving or feeding. Finally, a tail feather began to move. It fed constantly for one more day and was gone.”

Despite their small size, most hummingbirds, including the ruby-throated hummingbirds, are less frail than they appear. Torpor is a biological adaptation possessed by hummingbirds and some other creatures that lets them survive a serious cold spell. It’s not quite the same thing, but think of these tiny birds as voluntarily going into a coma when they enter torpor. Comatose or catatonic creatures are a staple of some horror and suspense films, so perhaps a look at how some birds can induce shivers along the spine is in order in view of the celebration of Halloween this week.

Image by Josep Monter Martinez from Pixabay • Bats, like birds, have the power of flight. Scientists have also learned that some unlikely birds have also developed a liking for feasting on bat brains.

The ultimate coma victim is the fabled zombie, but that’s not likely to afflict any of our feathered friends, right? Well, consider the great tits of Hungary, which are relatives of our tufted titmouse and Carolina chickadee. These birds — at least the Hungarian ones — have apparently acquired a taste for brains.

Not human brains, thankfully. The victims of these brain-hungry great tits are a species of bat — a flying creature often associated with the modern celebration of Halloween, as well as legends about vampires — that shared the habitat of these birds in the Bükk Mountains of Hungary. As it turns out, the tits only hunted bats, in this case a tiny species known as common pippistrelle, out of dire necessity.

Bat ecologists Péter Estók and Björn M. Siemers, after observing the odd behavior of the great tits during some winter seasons, conducted a study to see if great tits are consistent devourers of bats’ brains. They discovered that the birds did hunt the bats and had even learned to detect a special call the bats make as they emerge from hibernation. The ecologists conducted their study over two years and learned that the great tits teach others of their kind the special art of hunting bats. They also learned that the birds made efficient killers, dragging the bats from their roosts and cracking their skulls to get at their brains.

However, when provided with plenty of alternative food, including such favorite items as bacon and sunflower seeds, the great tits chose to eat these items rather than actively hunt bats. The researchers concluded that great tits only resort to harvesting the brains of small bats during times of scarcity during harsh winters. The bizarre story is even featured in the title of a fascinating book by Becky Crew titled “Zombie Birds, Astronaut Fish, and Other Weird Animals.”

Cassowary

Photo by lailajuliana / Pixabay.com • The southern cassowary reaches a height of more than five feet and weighs 120 pounds. The bird has a fearsome but perhaps undeserved reputation for attacks on humans.

So, if humans have nothing to fear from brain-hungry birds, are there any birds that we should fear? Some experts suggest that precautions might be in order if one expects to come into close proximity with a southern cassowary, which is the third-tallest and second-heaviest living bird, smaller only than the ostrich and emu.

The cassowary, a native of New Guinea and northeastern Australia, has developed a reputation as a fearsome bird capable of injuring or killing humans. According to ornithologist Ernest Thomas Gilliard, cassowaries deserve their reputation. In his 1958 book, “Living Birds of the World,” he explained that the second of the three toes of a cassowary is fitted with a long, straight, dagger-like claw which can sever an arm or eviscerate an abdomen with ease. According to Gilliard, there have been many records of natives being killed by this bird.

A thorough study, however, has partly exonerated the cassowary from these misdeeds. In a total of 150 documented attacks against humans, cassowaries often acted in self-defense or in defense of a nest or chicks. The only documented death of a human took place in 1926 when two teenaged brothers attacked a cassowary with clubs. The 13-year-old brother received a serious kick from the bird, but he survived. His 16-year old brother tripped and fell during the attack, which allowed the cassowary to kick him in the neck and sever the boy’s jugular vein.

Mesembriornis_model

Model of the terror bird Mesembriornis at the Chicago Field Museum, prepared by taxidermist Leon L. Pray, seen on the left.

So we can rest easier knowing that murderous birds that reach a height of almost six feet tall are unlikely to terrorize us should we travel to the lands down under. A more ancient relative of the cassowary, however, might have been a different story had humans lived during the same time period. Phorusrhacids, also known as “terror birds,” were a group of large carnivorous flightless birds that once had some members reign as an apex predator in South America before they went extinct around two million years ago. The tallest of the terror birds reached a height of almost 10 feet. Titanis walleri, one of the larger species, even ranged into what is now the United States in Texas and Florida.

web-terror

Terror birds were equipped with large, sharp beaks, powerful necks and sharp talons. Their beaks, which would have been used to kill prey, were attached to exceptionally large skulls. Despite their fearsome appearance, these birds probably fed on prey about the size of rabbits. Perhaps not knowing this, Hollywood has cast these birds as monsters in such films as 2016’s “Terror Birds” and 2008’s “10,000 BC.”

Besides, casting birds as the villains had already been done back in 1963 when Alfred Hitchcock released his film, “The Birds,” based loosely on a short story by Daphne du Maurier. The film, which starred some big Hollywood names such as Rod Taylor, Tippi Hedren, Jessica Tandy, Suzanne Pleshette and Veronica Cartwright, cast a whole new light on a “murder” of crows. Today, the film has achieved the status of a Hollywood classic. I guess it just goes to show that werewolves, zombies, and other Halloween monsters have nothing on our fine feathered friends.

TheBIRDS!

Great horned owl reigns as ‘feathered tiger of the night’ among birds

 

owl-Alexas-Fotos-Pixabay

Photo by Alexas-Fotos/Pixabay • A great horned owl is capable of almost silent flight, which helps the predatory bird take prey by surprise. Many myths and superstitions surround the world’s owls, but the truth about owls is often more fascinating.

I’ve been so focused on migrating warblers and other songbirds of late that I felt some surprise when outside near dark on Oct. 10 when I heard the low hoots of a feathered phantom from the woodlands on the ridge behind my home.

The hooting of a great horned owl is an instantly recognizable sound and always sends shivers traveling along the spine. The after-dark calls of this large predatory bird also got me to thinking about previous encounters with this owl, such as watching one glide silently over wetlands in Shady Valley, Tennessee, many years ago. I had traveled to the bogs in Shady Valley maintained by The Nature Conservancy in the hope of witnessing the mating displays of the American woodcock. Before those avian rituals began, a great horned owl kicked off the evening in style. I still remember the large owl passing like a dark shadow only a couple of feet over my head. The wings did not even appear to flap as the owl’s silent flight propelled the bird out of sight within seconds.

gray owl showing orange and black left eye

Photo by Flickr on Pexels.com

I also remembered another occasion while driving on a wet and stormy night, rounding a curve, and finding an owl, upright in the road, standing over fresh roadkill. The owl’s eyes reflected the beams of my headlights before it seized its meal in powerful talons and flew off into the darkness. I’ve always wondered if the owl had killed something in the road or came along at just the right moment to scavenge a meal after some creature had been killed by a passing car.

Owls have been around for a long time, according to “Owls: The Silent Hunters,” an episode of National Geographic’s series, “Wildlife Wonders.” The narrator for the episode reveals that the first recognizable owls first showed up in the fossil record about 40 million years ago. Since that time, owls have evolved into a fantastic, widespread and diverse group of about 135 different species. North America is home to several species, including the far-ranging great horned owl, which ranks as one of continent’s largest owls. It’s not the largest owl in North America, but it is the most widespread of the continent’s large owls. The snowy owl — popularized in J.K. Rowling’s fiction as Harry Potter’s loyal companion owl, Hedwig — is one of the largest owls in the Northern Hemisphere, bigger than such large owls as great horned owl and barred owl. The aptly named great gray owl is larger in body size than the great horned owl, but the snowy owl is heavier and more massive than either of these two contenders.

Snowy_Owl

Photo by U.S. Fish & Wildlife Service • A captive snowy owl educates the public about owls and some of the perils they face in an environment shared by humans.

Nevertheless, the great horned owl is large enough, ferocious enough, and lethal enough to have been described by many ornithologists as a “feathered tiger of the night.” The great horned owl lives and hunts in the woodlands of northeast Tennessee, southwest Virginia and western North Carolina. They thrive in rural areas, but these adaptable owls have also learned to make their way in the suburbs and even city parks. Not by any stretch of the imagination, however, is this owl confined to the southern Appalachians. These owls also make their home in the wetlands along the southern Atlantic coast, as well as arid deserts of the American southwest.

During a September vacation many years ago to Fripp Island, South Carolina, a solitary great horned owl provided several days of entertainment for my parents and me. We took a golf cart at dusk each evening to park at a spot that offered a good view of the marshes and tidal creeks in the interior of the island. For several consecutive days, the owl flew to a perch on a piece of driftwood as the sun sank below the horizon. We would wait patiently for only a brief interval before the owl entertained us with its low hoots that resonated across the marsh.

animal animal photography avian beak

Photo by Pixabay on Pexels.com

The great horned owl is capable of taking a wide variety of prey, including many rodents ranging in size from mice and voles to rabbits and squirrels. Although various mammals form the most part of its diet, the great horned owl will kill adult birds as large as a Canada goose, wild turkey and great blue heron. This owl also preys on fish, reptiles, amphibians and even insects. The great horned owl is one of the few predators that preys regularly on skunks. Lacking a well-defined sense of smell, owls aren’t bothered in the least by the skunk’s powerful arsenal of stink. That ability to fly and glide using almost completely silent wings has given this nocturnal predator an enormous advantage over many of its prey species.

A wild great horned owl’s longevity peaks at around 13 years of age. Captive owls, however, have been reported reaching ages of more than 30 years old.

Various Native American tribes have held owls in high respect. Dwight G. Smith, author of “Great Horned Owl,” a book in the “Wild Bird Guides” series, noted that members of the Zuni tribe of the southwestern United States often hold owl feathers in their mouths to impart the owl’s ability to hunt silently onto their own hunting abilities.

bird night forest owl

Photo by Pixabay on Pexels.com

The main fascination humans hold for owls rests in their mystery. Owls, being mainly nocturnal creatures, rarely cross paths with humans. These predatory birds have many adaptations that help them stake out their claim on the night hours. Owls possess large eyes with binocular vision and extremely accurate depth perception — which also make them seem more expressive to human observers and perhaps helped establish the reputation of the “wise” owl.

Owls cannot completely rotate their heads, but they come close. Owls are flexible enough, however, to be able to turn their heads in a 270-degree arc, or three-quarters of the way around. Owls have keen hearing to go with their excellent eyesight. In fact, owls don’t even need to see their prey to capture it. Tests with barn owls in total darkness have shown that they are capable of catching mice by hearing alone. An owl’s prominent facial disk directs sounds toward their ears. The “ear tufts” on the great horned owl and some other relatives are ornamental feathers, and not actual ears.

greathornedowl-2

Photo by Bryan Stevens / A great horned owl perches on a post during its part in a wild bird show at Callaway Gardens in Pine Mountain, Georgia.

Around the world, the world’s owls have earned some rather descriptive common names. Examples include pharoah eagle-owl, vermiculated fishing owl, fearful owl, pearl-spotted owlet, chestnut-backed owlet, spectacled owl, black-and-white owl, crested owl, cinereous owl, tawny owl, whiskered screech owl, greater sooty owl and desert owl.

Americans will observe Halloween on Wednesday, Oct. 31, which brings me to one other piece of owl trivia. There’s an ancient Chinese belief that owls snatch the souls of incautious people — just something I thought you might want to know if you find yourself out and about after dark on Halloween night and hear the hoots of a nearby owl.

great_horned_owl_and_chick-2

Photo by George Gentry/U.S. Fish and Wildlife Service • A great horned owl is shown on the nest with one of her chicks.