Tag Archives: Feathered Friends

Rally to offer sneak peek at bird migration, other nature activities

CapeMayWarbler

Photo by Bryan Stevens • While the Cape May warbler doesn’t breed locally, these warblers are fairly common spring and fall migrants in the region.

The 56th Roan Mountain Fall Naturalists Rally will draw nature enthusiasts from far and wide to this jewel of the Southern Appalachians on the first weekend after Labor Day with programs, nature walks, catered meals, and much more.

The annual Fall Naturalists Rally is always a great opportunity to enjoy the outdoors and, for birders, get a sneak peek at fall migration with any of the walks and programs focusing on our fine feathered friends. The best naturalists in the region volunteer their time and energy to make this a landmark event for people of all ages.

This year’s rally, which is scheduled for Friday-Sunday, Sept. 7-9, will feature guest speakers, Gabrielle Zeiger and Dr. Joey Shaw, for the main programs on Friday and Saturday evenings.

Zeiger’s Friday program, “Zen and the Art of Mushroom Hunting,” will get underway at 7:30 p.m. following a catered dinner at 6:30. Zeiger has been studying mushrooms in the region for 23 years. She considers herself more of a mushroom enthusiast than an expert. She is a member of the North American Mycological Association, and attends their national forays. She is involved in the association’s annual Wildacres foray in the Blue Ridge Mountains near Mount Mitchell in North Carolina.

 

Photos by Bryan Stevens • Mushrooms will feature in one of this year’s evening programs at the Fall Naturalists Rally.

 

Her program will focus on the two basic approaches — looking for good edibles and scientific study — to mushroom hunting. Her talk will touch on both approaches and include basic information on common mushrooms found in the area, species diversity and poisonous versus edible mushrooms. The program will include various types of fungi from gilled mushrooms, boletes, corals, stinkhorns and polypores, as well as the roles that they play in the environment such as decomposition and forest ecology. She will also talk about what mycologists do at forays. Findings will be included regarding 20 years of record keeping at Roan Mountain and scientific information on studies at Mount Mitchell regarding amount of rainfall and diversity of fruiting.

Photos Contributed • From left: Gabrielle Zeiger and Joey Shaw are this year’s featured speakers.

 

Saturday’s program on “Digitizing Tennessee’s One Million Herbarium Specimens,” will also start at 7:30 p.m. followed by a catered meal at 6:30. Dr. Joey Shaw received a bachelor’s of science in biology from the University of Tennessee at Chattanooga in 1998, and that same year began his graduate education in the Department of Botany at the University of Tennessee, Knoxville. In 2001, he received his master’s in botany for a floristic investigation of the Big South Fork National River and Recreation Area in Tennessee and Kentucky. In 2005 he received his Ph.D. from the University of Tennessee, Knoxville, for his work on the phylogeny and phylogeography of the North American plums and molecular evolution of different genetic regions of the chloroplast genome.

Shaw is currently serving the Association of Southeastern Biologists as Past President and will rotate off this Executive Committee in April 2019, after having served for over ten years and in all ranks of that committee. He is also serving as Chair of the Wildflower Pilgrimage Organizing Committee, and in this capacity he organizes this annual event that brings together more than 120 professional biologists with 850 members of the public to participate in more than 150 different events over four days every spring in the Great Smoky Mountains National Park.

Blue-headedVireo

Photo by Bryan Stevens • Blue-headed vireos, such as this bird, are high-elevation summer residents in the region. In the fall, they are also common migrants.

Evening and lunch programs will take place in Roan Mountain State Park’s Conference Center and unless other noted, field trips will leave from the field on the left before the cabins in the park.

In addition to the programs, morning and afternoon walks will be held Saturday and Sunday on a vast array of subjects, including birds, salamanders, butterflies, spiders, snakes, geology, mosses and liverworts. A “moth party” will be held after the Friday and Saturday programs. Larry McDaniel will host this party taking a look at these winged nocturnal insects outside the Conference Center.

Consider joining the Friends of Roan Mountain, if you are not a member. Members get free admission to all Naturalists Rally events and the newsletter, “Friends of Roan Mountain.”

The rally offers catered evening meals by City Market of Elizabethton, as well as brown bag lunches on Saturday. All meals must be pre-paid in advance.

Registration and payment for meals and other activities can be made at the website for Friends of Roan Mountain at friendsofroanmtn.org. The website can also provide a brochure for download that offers a complete schedule and details all the available activities at this year’s rally. Whatever your interest, the Roan Mountain Fall Naturalists Rally is sure to have an activity available. For local birders, it’s often the kick-off to the fall migration season as warblers, vireos, thrushes, tanagers, birds of prey and many other species pass through the region on their way to their wintering grounds.

Tanager-Sept18

Photo by Bryan Stevens • A female scarlet tanager is a study in contrast from her mate with her dull greenish-yellow plumage being much less vibrant than the male’s bright red and black feathers.

Indigo bunting one of summer’s common songbirds

IMG_6700

Photo by Bryan Stevens • The male indigo bunting is a resplendent bird.

Two recent summer bird counts emphasized some of the more commonplace birds in the region. While American robins and European starlings were extremely abundant, these two birds are permanent residents and are present year-round. A few other summer songbirds also helped swell the ranks of some of the seasonally common birds. For instance, the Unicoi County Summer Bird Count found a total of 141 indigo buntings while the Elizabethton Summer Bird Count tallied 82 of these little blue beauties. Both of these Northeast Tennessee surveys are conducted by members of the Lee and Lois Herndon Chapter of Tennessee Ornithological Society.

The indigo bunting likes to reside in the boundary region where forests and woodlands meet fields and pastures. Personally, the indigo bunting has always been a bird that is suggestive of the long, hot days of summer. One of my earliest and still quite vivid birding memories is a recollection of a shockingly blue bird atop a blue spruce tree in my yard. Several decades later, the tree is no longer standing, but these beautiful birds — I now know these summer visitors were indigo buntings — return year after year to my yard and gardens.

Count-IndigoBunting

Photo by Bryan Stevens • Neotropical migrants, such as this Indigo Bunting, increase the variety of bright and colorful birds in eastern North America from spring until fall each year.

These birds usually arrive in the region in late April and I’ve seen them in late October, although most indigo buntings have left the region by late September.

Male indigo buntings are persistent singers, and in the past couple of weeks one very enthusiastic male has been singing even during the hottest hours of recent July afternoons. The preference of this small songbird is to sing from the tops of tall trees. They are often concealed by the green leaves. When I do get a glimpse of the obscured songster, often all I see is a dark shape silhouetted against the bright sky. Sometimes, if he plunges from the upper branches into the woodland understory, I get that telltale glimpse of blue feathers.

The indigo bunting is the only solid blue bird in the eastern United States. It’s all an illusion, of course. The indigo bunting’s feathers are not really blue. The male’s brilliant azure plumage is caused by the process of refraction. This process absorbs all but blue light, which explains why the indigo bunting appears blue. In bright light, it can even look unnaturally vivid blue. In poor light, however, an indigo bunting male can appear black. Fortunately, indigo buntings have both a characteristic body shape and song, so even if the birds are not seen at their best, they can still be recognized.

Indigo-Count

Photon by Bryan Stevens • Indigo Buntings will perch on wires and sing for hours even during hot summer days.

Like many species of songbirds, the male is by far the most colorful. In this instance, the male is also responsible for the species’ name. Indigo is a blue dye that was once an important crop in the South. The drab female may boast some blue highlights in her plumage. Juvenile birds just out of the nest also resemble the female. Pay close attention to any indigo buntings you observe as summer progresses. Juvenile birds will look mostly brown with just a hint of blue in the wings and the tail. These will be the young buntings that were hatched this spring and early summer. They will often accompany their parents to feeders.

Indigo buntings are particularly fun birds to observe in late summer. Although some books indicate that males are not very active in rearing young, I have on numerous occasions witnessed male buntings feeding fledglings at feeders. Indigo bunting juveniles, like the young of many other birds, beg for tidbits from parents by “bowing,” spreading their wings and shivering. These actions usually prompt a parent to pop some morsel into an impatient youngster’s open bill. Indigo buntings are relatively easy to view. They frequent weedy fields and roadside brush. During the breeding season, males can also be seen singing from prominent perches. The song, a distinctive jumble of notes, can help observers find these dedicated singers.

IndigoBunt

Photo by Bryan Stevens • Although bright blue, a male indigo bunting will often blend with its surroundings.

The male indigo bunting is one of the most colorful birds to visit feeders in the region. This species is also extremely fond of millet seed. I like to have some feeders stocked with millet when the buntings begin to return each spring. They will also feed on thistle and sunflower seeds. Away from our feeders, they also devour plenty of seeds from various noxious weeds. Because of the indigo bunting’s appetite for the seeds of destructive weeds, it is considered a very beneficial bird.

One of the most attractive summer scenes is to observe American goldfinches and indigo buntings feeding together on the nodding heads of summer sunflowers. The goldfinch males, resplendent in their bright yellow and black plumage, compete with the blue indigo bunting males for the fresh sunflower seeds. When bright red male Northern cardinals join in, observers have a complete artists’s palette for summer viewing.

The indigo bunting will usually respond to human squeaks that imitate a bird’s call. When a flock or family group of buntings are disturbed by a human observer, they usually begin a chorus of alarmed “chipping.”indigo-bunting-john-james-audubon

As I indicated earlier, indigo buntings remain in the region until late September. Although this bird typically winters in Mexico, Panama and the Caribbean, in recent decades some indigo buntings have only gone as far south as Florida to spend the winter. There in the Sunshine State, the indigo buntings may mingle with a close relative, the splendidly multi-colored painted bunting. I usually see these vibrant songbirds whenever I visit coastal South Carolina in spring or summer. Male painted buntings are probably one of the most colorful birds in the United States with hues of red, green, purple and blue in their feathers.

PaintedBunting-Male (1)

Photo by Bryan Stevens • The male painted bunting is one of North America’s most colorful birds.

Other North American buntings include the snow bunting, the lazuli bunting and the lark bunting, which is also the official state bird for Colorado. Some of the common but descriptive names for some of the world’s other buntings include striolated bunting, cinnamon-breasted bunting, cinereous bunting, white-capped bunting, lark-like bunting, ochre-rumped bunting, golden-breasted bunting, chestnut-bunting, red-headed bunting, yellow bunting, little bunting, brown-rumped bunting, meadow bunting, corn bunting and crested bunting.

Keep your feeders stocked with millet and sunflower seeds if you want to increase your chances of seeing indigo buntings. They will need some dependable places to re-fuel and rest during their upcoming fall migration.

White-faced ibis creates birding stir with rare visit to region

When I awoke on April 19, I didn’t expect that I’d end up seeing a new state bird before the day ended. Thanks to timely notices of a new bird sighting by email, I used my work break to drive to Elizabethton, Tennessee, to see a white-faced ibis at the Carter County Rescue Squad pond. The opportunity for unexpected appearances by birds like the white-faced ibis is why I love spring migration.

White-FacedIbis

Photo by Bryan Stevens • The red eye of this white-faced ibis allowed observers to confirm the identity of the bird. The similar glossy ibis does not have red eyes.

Tom McNeil spotted the bird at a much larger pond on the campus of Northeast State Community College in Elizabethton. After he reported the bird, I was able to use a work break to travel to the location and find the bird nearby at the smaller pond, where several area birders had already arrived. The ibis had moved to this smaller pond after departing the larger pond where it was first detected.

This is only the second record of a white-faced ibis for Northeast Tennessee.

The white-faced ibis is a widespread wading bird, nesting from the western United States and Canada south through Mexico, as well as from southeastern Brazil and southeastern Bolivia south to central Argentina, and along the coast of central Chile.

I saw white-faced ibises for the first time during a trip to Utah in May of 2006. The state had enjoyed a spring with ample rainfall, and every flooded field and pasture contained flocks of these distinctive wading birds. These flooded fields provided temporary habitat for numerous other birds, including cinnamon teal and Wilson’s phalarope.

UtahIbis

Photo by Bryan Stevens • A flooded field in northern Utah near the border with Wyoming provided foraging habitat for this white-faced ibis.

The white-faced ibis is almost identical in appearance to the glossy ibis, which is the most widespread ibis in the world. The glossy ibis ranges across six continents, absent only from Antarctica. In the United States, the glossy ibis ranges mostly along the southern Atlantic coastal area. I have observed this bird at several locations in South Carolina.

The similar appearances of white-faced and glossy ibis presents challenges to identification, which was the case with this recent visitor. The bird found in Elizabethton lacked the white plumage in the face that gives the species its common name. Fortunately, the bird did plainly show one physical trait — red eyes — that easily distinguishes it from the related glossy ibis. Sometimes, all it takes to clinch an identification is a simple physical characteristic such as, in this case, a red eye.

A third ibis native to North America is the white ibis. The Audubon Society identifies the white ibis as one of the most numerous wading birds in Florida, but the bird is common also in other parts of the southeast with appropriate wetland habitat. Like the wood stork, the ibis has declined in Florida in recent decades largely as a result of human encroachment.

BRYAN-IBIS

Photo by Bryan Stevens • A white ibis forages for food by probing in water and mud.

The white ibis looks like a humorously absurd bird that could have been invented by Dr. Seuss. The extravagant, all-white plumage is contrasted by pinkish-orange legs, an extremely long, downcurved, reddish-pink bill and bright blue eyes. In flight, the white ibis shows black feathers on the edges of its wings.

I’ve seen white ibises in Tennessee as well as in South Carolina and Florida. In the Sunshine State, another relative — the unmistakable scarlet ibis — is sometimes observed in the wild. The scarlet ibis inhabits tropical South America and islands of the Caribbean, but the species if often held in zoos and other attractions. Escaped birds rather than strays are often the source of sightings in Florida of this vibrant scarlet-feathered ibis.

Glossy-Flock

Photo by Bryan Stevens • A glossy ibis flock feeds in a wetland located at Huntington Beach State Park in South Carolina.

All ibises have long, downcurved bills. These birds usually feed in small flocks, probing wetlands for prey such as crustaceans, small fish, amphibians, insects, and various invertebrates. Worldwide, there are about 34 species of ibis, including the red-naped ibis, black-faced ibis, green ibis, straw-necked ibis and African sacred ibis, which is the bird often depicted in tombs and other monuments of ancient Egypt. This ibis was associated with the Egyptian god, Thoth, who was often depicted as a man with the head of an ibis.

The brief visit from the white-faced ibis provides a good reminder that we’re in the midst of spring migration. Stay alert for those unexpected birds. You never know what you might see.

IMG_5931

Photo by Bryan Stevens • The white-faced ibis found in Elizabethton, Tennessee, is shown walking past a domestic duck and a mallard.

Readers continue to report hummer arrivals

A few other readers have shared their first spring hummingbird sightings.
• Bunny Medeiros of Abingdon, Virginia sent me an email to announce her first sighting. “To my delight, the day after I put out my feeder a hummer appeared,” she wrote. The bird, a male, made his appeared on April 14.
• Rhonda Eller of Chilhowie, Virginia, saw her first ruby-throated hummingbird of spring on April 18. “Surely spring is going to come and stay!” Rhonda predicted on her post of my Facebook page.

Bird survey seeks volunteers

The Virginia Breeding Bird Atlas is getting ready for a third year of surveying the state’s birds. The atlas is a citizen science project, and volunteers conduct most of the key data collection. Organizers are hopeful that Virginia’s strong birding community will partner with the Virginia Ornithological Society and Virginia Department of Game and Inland Fisheries to accomplish the largest bird conservation effort in the state to date.
“This is our third year, and we can always use more volunteers to participate,” said Steven Hopp with Environmental Studies at Emory and Henry College. “Our region down here in the corner is one of the least-covered areas of the state.”
Anyone interested in participating and learning more about the atlas is welcome to email Hopp at shopp@ehc.edu.

IMG_5909

Photo by Bryan Stevens • The white-faced ibis probed the edge of a pond in its search for food, occasionally catching and consuming tadpoles.

Hummingbirds not the only birds returning to region as spring migration advances

Hummer-Morning

Photo by Bryan Stevens • A Ruby-throated Hummingbird perches on a sugar water feeder.

A voiceover for a promotional trailer for an upcoming movie in the Jurassic Park franchise asks the question “Do you remember the first time you saw a dinosaur?” and answers it with the sentence “The first time you see them, it’s like a miracle!”

Obviously, dinosaurs aren’t walking the earth — except in this highly successful movie franchise — although experts maintain that dinosaurian descendants (birds) still roam the world.

Dinosaurs, of course, have impressed humans with immense size ever since their enormous fossils began to be uncovered. Hummingbirds also impress with size, or rather the lack of it. It’s that tiny size that has prompted people to describe them as “miracles” from the time the first European explorers sailed to the New World in the late 1400s. When Spanish explorers first encountered them, they had no equivalent birds in Europe to use as a reference. They referred to hummingbirds as “joyas voladoras,” or flying jewels.

So, how many remember their first sighting of a hummingbird? These tiny birds, still accurately and often described as flying gems, are worthy of the word “miracle” being used to define them. When we see the ruby-throated hummingbirds return to the region every spring, our belief in miracles is strengthened.

I still have readers sharing reports of their first hummingbird sightings this spring.

• Marty Huber and Jo Ann Detta in Abingdon, Virginia, sent me an email about their first spring hummingbird sighting.

They reported that they got their first look at a spring hummingbird on April 18 at 5:04 p.m. “We were excited and have been looking since the beginning of the month,” they wrote. “Last year we didn’t see our first until April 23.”

• Ed and Rebecca Feaster of Piney Flats, Tennessee, put out their feeders after reading one of my columns earlier in April.

“We are happy to report that we saw a little female ruby-throated hummer on the morning of April 20,” they wrote in their email. “We were thankful to offer her nectar as she seemed very, very hungry!”

The Feasters noted that they have been in the Tri-Cities area for three years.

They had previously lived more than 20 years in the Roanoke Valley. “Birders in that area said to look for the hummers to arrive when the azaleas bloom,” they wrote. “The same seems to hold true here as the ones around our home began to blossom just a couple days ago.”

• Jane Arnold, a resident of Bristol, Virginia, sent me an email about her first hummer sighting.

“Just wanted to let you know that my first hummer of the year arrived at 10:20 a.m. Saturday, April 21,” she wrote. “I was so excited to see him! I had taken my feeder out to hang (it was sitting on a table) and [the hummingbird] flew to it.”

• Don and Donna Morrell emailed me with their first hummingbird sighting of spring. “My wife Donna and I saw our first hummingbirds on April 22,” Don wrote.

The Morrells saw both a male and female hummingbird. “We are located behind South Holston Dam,” Don added. “We are glad our friends are back. Also on that same day we saw an eagle and white crane.”

Egretta

Photo by Bryan Stevens • A migrating Great Egret makes a stop at a golf course pond.

Most likely the white crane was a great egret, which is also migrating through the region right now. Although often called cranes, egrets are part of the family of wading birds that includes herons. North America’s true cranes are the endangered whooping crane and the sandhill crane.

• Facebook friend Sherry Thacker reported a first sighting of a ruby-throated hummingbird on April 22.

IMG_0927

Photo Courtesy of Helen Whited • A Baltimore Oriole visits a feeder “baited” with an orange slice.

“It came looking at the thistle seed feeder that is red,” she reported. “I had not put up the sugar water feeder, but I did today.”

Sherry reported seeing some beautiful hummingbirds last year.

Of course, we are in the midst of spring migration, which means hummingbirds are hardly the only new arrivals.

• Helen Whited in Abingdon, Virginia, has seen two very brightly-colored species of birds pass through her yard this spring. On April 17, her feeders were visited by male rose-breasted grosbeaks. “I am so excited to see my first grosbeaks,” she shared in an email that also contained a photo featuring two of the visiting grosbeaks. On April 21, Helen sent me another email with a photo of a male Baltimore oriole visiting a specially designed feeder made to hold orange slices to attract fruit-loving orioles. Grosbeaks and orioles are two migrant species of birds that deliver splashes of tropical color to the region each year.

Helen had prepared for the visit by the Baltimore oriole. In an email from last year, she had told me that her husband had promised her an oriole feeder for her birthday. I’m glad she’s been able to report success in bringing one of these bright orange and black birds to her yard.

DDB1466C-233A-4CB8-8C73-BD7C30B4E4A3 (1)

Photo Courtesy of Helen Whited • A pair of Rose-breasted grosbeaks take turns visiting a feeder.

• Anita Huffman of Rugby, Virginia, saw a male rose-breasted grosbeak on April 22. She reported her sighting on Bristol-Birds, a network for sharing postings about bird observations in the region.

• John Harty, a resident of Bristol, Tennessee, sought my help with identifying a new bird in his yard. Based on his description of the bird — the shape of a robin, reddish-brown coloration and a taste for suet cakes at John’s feeder — I suggested that his bird was probably a brown thrasher.

Brown thrashers returned to my home in late March and almost immediately sought out my suet feeders. Other recent arrivals have included several warblers — hooded, black-throated green and black-and-white — as well as tree swallows, which immediately got down to the business of selecting a nesting box. All of these birds nest in the gardens and woods around my home.

BrownThrasher-MIMOSA

Photo by Bryan Stevens • Brown Thrasher perched in a Mimosa Tree.

Some birds, however, announce their arrival not with bright colors but with beautiful songs. On April 23, I listened as a wood thrush sang its flute-like song from the edge of the woods just outside my bedroom window. The sweet song of this thrush is one of my favorite sounds of spring.

Every bird is a miracle, whether you’re seeing or hearing them for the first time or welcoming them back for another spring and summer season.

wood-thrush-songbird-hylocichla-mustelina-looks-up-while-it-perches-on-a-branch

Photo by U.S. Fish & Wildlife Service • The Wood Thrush often sings its flute-like song from deep under cover in dense woodlands.

Timely arrival of blue-gray gnatcatcher signals the rush of spring migration

A blue-gray gnatcatchers finally put in a first spring appearance at my home on April 11. Most likely, these tiny birds had already arrived, but my schedule hadn’t yet allowed me a glimpse of this punctual songbird. Back in March, I saw and heard dozens of them during a trip to the South Carolina Low Country.

Gnatcatcher

Photo Courtesy of Jean Potter • Blue-gray Gnatcatchers are tiny, energetic bundles of feathers.

 

Birds are as dependable as clocks and calendars when it comes to noting the passage of time. I can keep track of the changing seasons based on the composition of the birds in my yard. The gnatcatcher has long been my signal to the start of the frenzied pace of spring migration for many of the birds returning to the region after sojourns much farther south. For example, the first gnatcatcher arrived in my yard in 2014 on April 4. Two days earlier, I had observed my first blue-grey gnatcatcher of the spring while visiting Winged Deer Park in Johnson City, Tennessee. It doesn’t hurt that the arrival of gnatcatchers coincides with the annual blooming of bluebells, a wildflower for which this local park is famous.

Once again, Winged Deer Park provided me with my first spring sighting of this bird when I finally saw one this year on April 6. Over the years I’ve kept track of such matters, blue-gray gnatcatchers reliably return every year in the final days of March and first days of April. A blue-gray gnatcatcher put in its first appearance at my home on April 2 in 2011. In 2009, I also saw my first gnatcatcher on April 2, although in 2008 I had to wait until April 5 for my first spring sighting of a gnatcatcher. In 2007, the blue-gray gnatcatcher was an “April Fool’s” bird, arriving on the first day of April. Arrival dates in March are a little less frequent. For instance, in 2003, a blue-gray gnatcatcher arrived on March 28. I saw my first spring gnatcatcher on March 30 in 1998. In 2006, the arrival date was March 31.

Gnatcatcher 2

The blue-gray gnatcatcher is a tiny, active bird with noisy habits that make it fairly easy to detect in early spring before foliage has grown dense in the branches of trees. This gnatcatcher ranks with the kinglets and hummingbirds as one of the smallest birds to range within the United States. This tiny bird tips the scales at only a fourth of an ounce. A gnatcatcher is an incredible bundle of feathered energy, seemingly always on the move as it snatches small winged insects out of the air or plucks other prey items from leaves or branches. Gnatcatchers are also quite curious birds that, more than once, have given me the distinct impression that I am the one being observed while watching their antics.

So, as the name suggests, do gnatcatchers truly eat gnats? The website All About Birds contends that, despite its name, the gnatcatcher does not concentrate its feeding efforts on gnats. This tiny bird does, however, prey on a variety of small insects and spiders. Winged insects, such as small flies and gnats, are part of the menu for a gnatcatcher, but this bird is also capable of plucking spiders from their webs or snatching tiny caterpillars from the underside of leaves.1-blue-grey-flycatcher-john-james-audubon

Like the hummingbirds, the gnatcatchers are an exclusively New World family of birds. They lack the diversity of the hummingbirds. Instead of several hundred species, there are only about a dozen species of gnatcatchers worldwide. Of that number, four — blue-gray gnatcatcher, California gnatcatcher, black-tailed gnatcatcher and black-capped gnatcatcher — range within the United States. The blue-gray gnatcatcher is the only member of this family to reside in the eastern United States. Other representatives of this family of small songbirds include the Cuban gnatcatcher, white-lored gnatcatcher, creamy-bellied gnatcatcher, tropical gnatcatcher and masked gnatcatcher.

The blue-gray gnatcatcher builds an exquisite and compact nest using such materials as spider silk and lichens. I have found many nests over the years by listening for the scolding notes of the parents which, even near their nest, have not learned the virtue of silence. The blue-gray gnatcatcher is one of the birds that, in my mind, truly kicks off the arrival season of many of my favorite neotropical migrants. With the arrival of gnatcatchers, I can now expect to enjoy the arrival of birds like hummingbirds, warblers, tanagers, vireos, thrushes, and grosbeaks.

BGGnatcatcher

••••••

Bryan Stevens lives near Roan Mountain, Tennessee. To learn more about birds and other topics from the natural world, friend Stevens on Facebook at https://www.facebook.com/ahoodedwarbler. He is always posting about local birds, wildlife, flowers, insects and much more.

Upcoming Roan Mountain Spring Naturalists Rally will offer chances to enjoy migrating birds and much more

TreeSwallow-April13

Photo by Bryan Stevens • A tree swallow checks out a nesting box soon after returning for the nesting season on Friday, April 13 to Hampton, Tennessee.

Spring has certainly sprung. In the past week, several birds have made their return after a long absence, including broad-winged hawk, brown thrasher, blue-gray gnatcatcher, tree swallow and black-and-white warbler. It’s a good time to get outside and see what birds one can see without even really trying.

One long-running annual event will help interested people see birds and experience other aspects of the natural world. The upcoming 60th annual Roan Mountain Spring Naturalists Rally promises three days of nature-packed activities and events for people of all ages. This year’s rally will be held Friday-Sunday, April 27-29.

As always, in addition to bird walks and other nature hikes, the rally will offer evening programs by guest speakers on Friday and Saturday after a catered dinner.

Kris_hike_Germany

Photo Courtesy of Friends of Roan Mountain • Kris Light is shown during a nature walk while on a trip to Germany.

Kris Light will speak on Friday at 7:30 p.m. on “The Birds and Bees of Wildflowers: Pollination Strategies of Flowers.” Light is a lifetime Tennessean who grew up in Nashville and graduated from University of Tennessee-Knoxville. She has experience teaching classroom science for elementary school students and is an outreach educator for the American Museum of Science and Energy in Oak Ridge. She is a lifelong student of nature and a favorite leader of wildflower walks for various parks around the state.

Light described her program as focusing on the fascinating interaction between flowers and their pollinators and how colors, odors, shape, and even the presence of stripes or spots on the petals can greatly influence the type of pollinators that will be attracted to them.

DrKevinHamed

Photo Courtesy of Friends of Roan Mountain • Kevin Hamed is shown holding a salamander. These amphibians will be the focus of his upcoming presentation at the Roan Mountain Springs Naturalists Rally.

Dr. Kevin Hamed will discuss the diversity of salamanders on Roan and other neighboring mountains during his Saturday program at 7:30 p.m. His presentation is titled “The Future of Appalachian Salamanders: What the Past Tells Us.”

Hamed is a professor of biology at Virginia Highlands Community College where he is dedicated to getting his students out of the classroom and into nature, where they gain experience collecting specimens and recording data. This field data has been useful to various local, state, and federal organizations in making important land management decisions.

Hamed is recognized as an expert on salamanders of the southern Appalachians. For his program Saturday night he will discuss the unique environment of the area’s mountains which makes this area “holy ground” for salamander study, present his research on the nesting behavior of salamanders, and discuss the importance of salamanders as indicators of environmental change.

Bloodroot-Last

Photo by Bryan Stevens • Spring’s ephemeral wildflowers, like these bloodroots, are a major attraction during the Roan Mountain Spring Naturalists Rallies.

All activities and programs are free to members of the Friends of Roan Mountain. There is a charge, however, for the Friday and Saturday evening meals, which are scheduled for 6:30 p.m. Visit friendsofroanmtn.org to register and pay online to reserve meals for Friday and Saturday. Deadline to reserve a meal is April 24. The website also offers a complete listing of morning and afternoon hikes, as well as other programs and activities. Charges do apply for attendees who are not members of FORM.

••••••

Ruby-throated hummingbirds are back. My first ruby-throated hummingbird, a feisty male, zipped into the yard while I was on the front porch grading papers. He sipped at four different feeders before he zoomed off. He arrived at 5:40 p.m. on April 14. I’ve heard from other people who have already seen one of these tiny flying gems. I’ll provide more details on their arrival in next week’s blog post. Keep those reports coming to me by sending an email to ahoodedwarbler@aol.com. Please list the date and time when you saw your first spring hummer.

Hummer-CloserUp

Photo by Bryan Stevens • Ruby-throated hummingbirds such as this male are returning to the region.

 

Berry-rich diet makes waxwings profuse water drinkers

Waxwing-Sept11

Photo by Bryan Stevens • A cedar waxwing perches on a branch while taking a break from flycatching insect prey near a community park pond.

Ernie Marburg, a resident of Abingdon, Virginia, shared an interesting observation about a flock of cedar waxwings he observed recently in his yard.

Waxwings have a brown and gray silky plumage, a black mask and a perky crest. Some of the wing feathers show red tips. The similarity of these wing tips to melted drops of wax gives these birds the common name of waxwing.

Waxwing-Audubon

Early American naturalist and artist John James Audubon painted this pair of cedar waxwings.

“The typical flock of waxwings has arrived,” he wrote in his email. He added that the birds exhibited an unusual behavior during their visit.

“From their roosts in the tops of some tall nearby trees, they appeared to be leaving their roosts briefly and returning to the trees as though they were catching flies,” Ernie noted. “There were, however, no flies available.”

The waxwings, he went on to explain, appeared to be going after snowflakes. “Could they have been going after the snowflakes to drink water?” Ernie asked.

While I wasn’t sure that catching snowflakes is an energy-efficient way to relieve thirst, the waxwings might have had a different motivation for their behavior. As I informed Ernie in my reply to his email, waxwings are very social with each other. These birds form large flocks that travel, feed, roost and bathe together. They have also come up with interesting “rituals” to reinforce their social ties with each other.

Waxwing-Erwin

Photo by Bryan Stevens • The waxy tips to the wing feathers are evident in this photograph of a cedar waxwing.

These rituals, or games, they “play” with each other include a flock of perched birds passing a single berry or fruit in a line, one bird to another, without any of the birds eating the item. I speculated that snowflake catching was their idea of a fun game and a way to practice for fly-catching season, which is just around the corner.

Perhaps I should have conducted some research. As it turns out, other people have witnessed this snowflake-catching behavior, which has led those who have studied the birds to determine that the birds do indeed eat snowflakes to ease thirst. Apparently their diet, which is rich in sugar thanks to the various berries that provide a huge percentage of their food, waxwings are often afflicted with intense thirst. In addition to catching snowflakes, they have been observed eating fallen snow. A single Bohemian waxwing — a relative of the cedar waxwing — can gobble down 300 berries in a couple of hours. According to some statistics, one of these birds can eat up to three times its weight in fruit in a single day. The next time I am lucky enough to observe waxwings in a snowstorm, you can bet I will be watching for this snowflake-eating behavior.

The cedar waxwing has few relatives. Worldwide, there are only two other species: the Bohemian waxwing, which is native to the northern forests of Eurasia and North America; and the Japanese waxwing, found in such northeast Asian countries as Japan, Korea and China.

Ruby-throated-WILLOWS

Photo by Bryan Stevens • Numbers of Ruby-throated Hummingbird in the region tend to fluctuate each year, but people should see a spike in their numbers as the hummingbirds end summer nesting and start migrating south again.

Hummingbirds due back soon

Waxwings are rather nomadic, coming and going with a maddening unpredictability. Other birds are more dependable, arriving and departing at roughly the same time year after year. One such bird should soon make its triumphant and welcome return to yards and gardens throughout the region. According to the website Hummingbird Guide, ruby-throated hummingbirds usually return to Tennessee and Virginia the first week of April. These tiny flying jewels arrive earlier in North and South Carolina, typically arriving the third week of March in those states.

The popularity of hummingbirds in general, and the ruby-throated hummingbird specifically, is simple to understand. These tiny birds are perfectly willing to insert themselves into our lives, offering hours of fascinating entertainment as they visit our gardens, duel at our sugar water feeders and occasionally even nest in trees and shrubs in our yards.

Individuals who feed birds know that it can be an expensive undertaking. The cost of providing sunflower seeds and suet cakes for hungry flocks during the winter months can nibble at the monthly budget, but hardly anyone would begrudge the sparrows, finches, wrens and woodpeckers. After all, they return the favor, putting on daily shows just outside our windows.

Rubythroated_Hummingbird

Photo by U.S. Fish & Wildlife Service • A male Ruby-throated Hummingbird hovers in front of the camera as it seeks nectar from tiny flower blossoms.

The same is true of hummingbirds. For a relatively modest investment, people putting out feeders or planting nectar-producing flowers are rewarded with the fun and amusing antics of these pint-sized and hyperactive birds.

Attracting hummingbirds is generally much less expensive than feeding other birds. After all, you need only a mixture of sugar water — four parts water to one part sugar — to fill a feeder and catch the attention of a visiting hummer. A few pounds of sugar will last a lot longer than that bag of sunflower seeds, and it’s much less expensive to purchase at the grocery store.

Do not add red coloring or dyes to your sugar water mixture. Some studies have indicated these substances are harmful to hummingbird health. This means tossing out many of the pre-packaged mixtures sold with sugar water feeders. After all, the entire purpose is to attract hummingbirds. Risking their health is simply not acceptable. If you do want to take extra steps to attract these diminutive, feathered sugar junkies, consider supplementing your landscape with a variety of flowering plants. To explore some of the best choices for flowers to tempt hummingbirds, visit the website of The Hummingbird Society at http://www.hummingbirdsociety.org.

Ruby-throatedFemale-EYE

Photo by Bryan Stevens • A ruby-throated hummingbird visits a feeder for a sip of sugar water.

I always put out my sugar water feeders in early April. I usually end up waiting a couple of weeks before the first hummingbird appears, but it’s worth the wait. I miss these tiny birds during the winter months, which they spend in much warmer surroundings in southern Mexico and Central America. A male with the namesake red throat is usually the first to appear at my feeders. However, female ruby-throated hummingbirds, which lack the dazzling ruby throat patch, are migrating, too. The females usually lag a week or two behind the pace of the migration for the males.

As always, I enjoy hearing from readers about their first spring sighting of a ruby-throated hummingbird. Readers are encouraged to jot down the date and the time of arrival when they observe their first hummingbird of the season. If the sighting’s duration allows you to verify, note whether the hummingbird was a male or female. These reports can be emailed to me at ahoodedwarbler@aol.com. Together, we’ll track the arrival of these tiny birds as they return to the region.

 

Brown pelicans now thrive along nation’s coasts

Pelican=Reflected

Photo by Bryan Stevens • A young brown pelican fishes along the causeway at Huntington Beach State Park in South Carolina. These pelicans usually dive into the water, capturing prey in a large pouch that is connected to their bill. Pelicans also snatch fish while floating on the surface.

Back in early March I enjoyed a trip to coastal South Carolina, visiting locations near Pawleys Island such as Huntington Beach State Park, Myrtle Beach State Park and Brookgreen Gardens.

During my six-day stay in the South Carolina Low Country, I observed 95 species of birds, including several that should be making their spring return to our region any day now. I saw blue-gray gnatcatchers, yellow-throated warblers and a few shorebirds, including a greater yellowlegs. All of these birds usually migrate through Northeast Tennessee and Southwest Virginia in April and early May.

I also saw some coastal specialties that don’t usually come close to my landlocked home state of Tennessee, including anhinga, tricolored heron and brown pelican.

IMG_4311

Photo by Bryan Stevens • A young brown pelican floats on the water in a salt-water marsh at Huntington Beach State Park in South Carolina.

The brown pelican is the smallest of the world’s eight species of pelicans, which are grouped in the family Pelecanidae. Saying that a brown pelican is small, however, is a relative term. The brown pelican is about half the size of the related white pelican.

The brown pelican lives on both coasts, from around Seattle, Washington, and Cape Cod, Massachusetts, southward to the tropics. This pelican also lives along the Gulf Coast, as well as ranging south as far as the mouth of the Amazon River in South America.

According to the U.S. Fish & Wildlife Service’s website, there are two geographically and genetically distinct regional populations, or subspecies, of brown pelican that occur in North America. They are the California brown pelican, ranging from California to Chile, and the eastern brown pelican, which occurs along the Atlantic and Gulf coasts, as well as the Caribbean and the Central and South American coasts.

Pelicans have been documented living about 30 years in the wild, but the average age may be much less due to factors such as predation, disease and starvation. Many young pelicans, unskilled at catching fish, sadly do not reach adulthood.

DDT, which negatively affected breeding for birds such as bald eagle, osprey and peregrine falcon, also had a detrimental impact on the brown pelican. According to their website, in 1970, the U.S. Fish and Wildlife Service listed the brown pelican as endangered. The listing was possible through a law that had been passed before 1973’s Endangered Species Act. A recovery plan was published in 1983. In November 2009, the pelican was removed from the Endangered Species List, becoming another success story akin to that of the bald eagle.

Summer-Pelicans

Photo by Bryan Stevens • Brown pelicans fly in a line over the Atlantic Ocean on the South Carolina coast, conjuring forth fantasies of ancient flying creatures.

Visitors to beaches along the Atlantic Coast have probably seen the impressive flight of brown pelicans in a single file formation of birds gliding only a few feet above the surf. The span of the wings can reach seven feet six inches. Seen near dusk, an observer could be forgiven a flight of fancy that allows these pelicans and their graceful flying formations to be compared to the long-extinct flying reptiles, the pterosaurs.

At a distance, the birds can readily be described as majestic and even graceful. On closer inspection, some different adjectives come into play to describe the brown pelican. At close quarters, a brown pelican is an ungainly, almost ugly bird. Pelicans have long necks and bills, and on land, they shuffle awkwardly. Young bird are drab brown and gray, often looking much more disheveled than adult birds.

IMG_4340

Photo by Bryan Stevens • A large pouch that is connected to its bill is one physical trait that makes pelicans distinct from other birds. Although these birds often appear ungainly, they are quite skilled at using their pouch-equipped bill to capture fish.

According to the website All About Birds, the brown pelican feeds mostly on small fish such as menhaden, mullet, anchovies, herring, and sailfin mollies. These large birds may plunge from 65 feet above the surface of the water to capture fish in their famous throat pouch. In addition to fish, a pelican can take up to 2.6 gallons of water into its pouch with every dive. The water gets expelled, leaving behind the fish.

When not feeding, pelicans will rest on sandbars, pilings and rock jetties. These “loafing” spots are important places for pelicans to rest and recuperate after the rigors of diving and fishing for their fish meals.

IMG_4342

Photo by Bryan Stevens • A young brown pelican fishes along the causeway at Huntington Beach State Park. These birds capture fish in an elastic pouch that is attached to their bills.

The closest avian relatives of the pelicans are a couple of oddball birds known as the shoebill and hamerkop. The world’s other species of pelicans include Peruvian pelican, great white pelican, Australian pelican, American white pelican, pink-backed pelican, Dalmatian pelican and spot-billed pelican.

One state — Louisiana — has even made the brown pelican its official state bird. Most state birds are songbirds. The brown pelican is one of the exceptions, along with such birds as Minnesota’s common loon and the wild turkey, which has been adopted by Massachusetts.

IMG_4339

Photo by Bryan Stevens • A young brown pelican dips its bill into the water along the causeway at Huntington Beach State Park. Pelicans are skillful at snatching fish while floating on the surface.

On a handful of occasions, brown pelicans have made brief appearances in the region, usually generating a great deal of excitement among birders. White pelicans are also rare visitors, but they make slightly more stops in the region than their smaller relative. For instance, a white pelican spent a few days at Middlebrook Lake in Bristol around Thanksgiving in 2015. To increase your odds of observing a brown pelican in the wild, it will be much more productive to simply spend a few days along the coasts of Virginia, North Carolina, South Carolina, Georgia or Florida.

••••••

If you have a question, wish to make a comment or share a sighting, email ahoodedwarbler@aol.com.

john-james-audubon-brown-pelican_a-l-6043043-0

Early American naturalist and artist John James Audubon painted this representation of a brown pelican. Today, the state of Louisiana has even made the brown pelican its official state bird.

Tufted titmouse small songbird with big personality

In last week’s post I wrote about chickadees. These friendly little birds have an impish cousin that is also a frequent visitor to feeders in the region. If chickadees are active woodland sprites, their relative, the titmouse, is a curious imp with mischievous tendencies.

Titmouse-2

Photo by Bryan Stevens • A tufted titmouse puffs up its feathers on a cold day.

The tufted titmouse’s song — a persistent repetition of “Peter! Peter! Peter!” — is ringing through the woodlands around my home along with the urgent “fee-be fee-bo” of the Carolina chickadee. These birds form mixed flocks with each other and other species to explore their surroundings and search for food. They know that spring, despite the usual false starts, is drawing nearer with each passing day.

In addition to singing, titmice are enthusiastic scolders. They will scold over any transgression, real or imagined, focusing their ire on their fellow titmice or other birds, potential predators and even human observers. They’re quite persistent at their raucous scolding, which is just another reason I label them as imps of the woods.

Titmouse-Suet

Photo by Bryan Stevens • A young titmouse visits a suet feeder.

The tufted titmouse is a mostly gray bird with a distinctive crest and a pinkish-rusty coloration along the flanks. Titmouse eyes are black as coal and look large in proportion to their heads, which lends them an expressive appearance as they explore in yards and gardens. The term “titmouse” refers to the old English word “tit” meaning “small,” as well as the old English “mase,” also a reference to small size. Eventually, probably because of the bird’s small size and gray coloration, “mase” evolved into “mouse” and combined to form the word “titmouse.”

The titmice living in my yard visit my house windows at times, which drives my cats to distraction. I’ve wondered if the titmice are curious and trying to peek inside the house, but I believe I have a more down-to-earth explanation. These little birds are very thorough when foraging for food, and I’ve watched them pluck spiders and other insects from the window frames.

Titmouse-Creek

Photo by Bryan Stevens • A tufted titmouse approaches a stream for a quick drink.

Like chickadees, titmice are fond of sunflower seeds. No other offering will so readily lure them to feeders, although they do develop a fondness for suet cakes. I’ve also had great success attracting titmice to my feeders by offering unsalted, shelled peanuts. I sometimes break up the peanuts into smaller, more manageable pieces for the benefit of the titmice. These foods and a few trees or saplings around your home is all you really need to welcome titmice.

In the early 1900s, the tufted titmouse would have been considered a southern bird with its stronghold in states like Tennessee, Virginia, the Carolinas and Georgia. Perhaps it is the titmouse’s innate curiosity that has pushed the species to expand successfully beyond the southern United States. The titmouse has steadily expanded its range northward, thriving in new locations. Experts credit this expansion to more readily available access to supplemental food at feeders.

Titmouse-Eye

Photo by Bryan Stevens • A tufted titmouse turns an eye on the camera.

During the nesting season, titmice forage for a variety of insects. Many spiders, beetles, caterpillars and other small bugs will be fed to hungry young titmice in a tree cavity or a nesting box. Like chickadees, titmice build exquisite nests, often using mostly moss with other materials, such as bark, cloth scraps, dry leaves and shed snakeskins. These small birds line their nests with hair or fur of other animals.

Over the years, many readers have shared observations documenting the fur-collecting skills of tufted titmice. The birds are not content to simply collect shed fur. They seem to prefer collecting the fur fresh from a living animal. Many dogs fall victim to impish titmice that boldly pluck strands of fur from the canine’s coat.

In another funny story, a woman once told me about a titmouse that flew onto her head every time she stepped outside her home. Perhaps the bird sensed her affection for birds since it never failed to pluck strands of hair from her head to carry back to its nest. For any would-be skeptics, the woman provided photographic documentation of the incidents. In addition to dogs and humans, animals ranging from squirrels and opossums to mice and woodchucks have also been observed “sacrificing” fur for the nesting success of tufted titmice.

Titmouse-PHOTO

Photo by Bryan Stevens • The tufted titmouse is a backyard bird with an impish personality.

The female tufted titmouse incubates the eggs. She lays between three and nine eggs, although a usual clutch size is five to six eggs. The female titmouse is protective of her nest and is known for a behavior known as a “snake display.” I’ve observed titmice perform this display when I’ve peeked into nesting boxes. She remains tightly seated on her eggs, or young, while she hisses loudly and strikes in a manner very much like a striking serpent. Not all titmice engage in this display. Some remain still and try to “blend” with the nest, while others will fly away if a nest box is opened. Regardless, it’s a convincing display of bravado on the part of such a small bird. If it looks scary to people, I am sure it could succeed at repelling a squirrel or mouse. I’m uncertain if the behavior would deter an actual snake.

Other titmice in North America include bridled titmouse in Arizona and New Mexico; oak titmouse of the Pacific Coast region; juniper titmouse from the Great Basin, which consists of Wyoming, Idaho, Utah, Nevada, Oregon and California; and the black-crested titmouse, which ranges from Missouri into east-central Mexico.

Titmouse-WithPeanut

Photo by Bryan Stevens • A tufted titmouse pounds at a peanut held in its feet.

Titmice occur exclusively in North America and belong to the genus Baeolophus. Europe, Asia and Africa are home to some other crested birds in the family of chickadees and titmice. For instance, the European crested tit and the grey crested tit are species that sport a crest of feathers like titmice but are more closely related to chickadees.

Yes, the tufted titmouse is one of nature’s imps, but it’s also one of our more entertaining birds. Get to know these visitors by offering sunflower seeds or other fare and, if you want to go the extra step, place some bird boxes around your yard as potential nesting sites. By next winter, you may have an entire flock of these feathered imps as your guests.

•••••

Bryan Stevens lives near Roan Mountain, Tennessee. To learn more about birds and other topics from the natural world, friend Stevens on Facebook at https://www.facebook.com/ahoodedwarbler. If you have a question, wish to make a comment or share a sighting, email ahoodedwarbler@aol.com.

Titmouse-OnSuet

Photo by Bryan Stevens • A tufted titmouse makes a quick visit to a suet feeder.

Carolina chickadees are easy birds to befriend and bring into your daily life

Winter-Chickadee-Confused

Photo by Bryan Stevens • A Carolina chickadee perches on a branch.

In last week’s post, I pointed out that Eastern bluebirds have already started seeking nesting locations for the upcoming spring nesting season. They’re hardly the only cavity-nesting birds already checking out every nook and cranny for the perfect place to raise a family of young.

I’ve been hearing the familiar “fee-bee-fee-bo” song of the Carolina chickadee from the woodlands around my home. With the recent turn in the weather, the male chickadees are persistent singers, making the woods ring with their attempts to woo a mate.

The Carolina chickadee is at home in mixed or deciduous woods in the United States from New Jersey west to southern Kansas and south to Florida and Texas. The Carolina chickadee also ranges along the Appalachian Mountains, but on some of the higher peaks they are replaced by their cousin, the black-capped chickadee. In Tennessee, birders need to visit some of the higher peaks in the Great Smoky Mountains National Park to find black-capped chickadees.

Winterchickadee

Photo by Bryan Stevens • A Carolina chickadee visits a feeder for sunflower seeds.

Once a pair of chickadees settles down into domestic bliss, they almost at once start work upon constructing a nest. These little songbirds, looking quite smart in their handsome black, white and gray feathers, build an exquisite nest. The primary nesting material is green moss, which they stuff into a natural cavity or bird box in great quantities. The female chickadee fashions a depression in the collection of moss. She lines this shallow basin with plant fibers as well as strands of fur or hair to provide soft cushioning for her eggs.

Chickadee-Feb9

Photo by Bryan Stevens • A Carolina chickadee endures a cold winter’s day.

A female chickadee can lay a large number of eggs, with the clutch size ranging between three and ten eggs. Once the young hatch, both parents are kept busy delivering food to a large brood of hungry, noisy chicks. The young grow quickly, but they take advantage of the safety of their cavity nest and don’t depart for the wider world until 20 days after their hatching.

Energetic chickadees, birds of the most engaging antics, make wonderful feeder visitors. With their tame and trusting natures, chickadees are one of the birds I welcome to my feeders. Chickadees are daily visitors to my feeders in the winter season as well as other times of the year. I love to watch a chickadee land on a feeder, snatch a single sunflower seed and fly to a perch close at hand to hack open the seed’s shell and devour the kernel before they repeat the entire process again.

Chickadee-FeedTwo

Photo by Bryan Stevens • A Carolina chickadee makes a food delivery to nestlings.

North America’s other chickadees include the aforementioned black-capped chickadee, as well as boreal chickadee, chestnut-backed chickadee, grey-headed chickadee, Mexican chickadee, and mountain chickadee. On a trip to Utah in 2003 and 2006, I saw both black-capped chickadee and mountain chickadee.

In other parts of the world, chickadees are known as “tits,” which is from an Old English word denoting small size. Worldwide, there are about 60 species of chickadees and tits, which are classified collectively under the scientific family name, Paridae. Other members of this family range into Europe, Asia and Africa, including species with colorful names like fire-capped tit, yellow-bellied tit, azure tit, green-backed tit and cinnamon-breasted tit.

CarolinaChickadee-1

Photo by Bryan Stevens • Caroline chickadee waits for a chance to visit a crowded feeder.

It’s easy to attract chickadees to your yard. Shrubs and small trees, feeders stocked with sunflower seeds and perhaps a mesh cage offering a suet cake are sure to make these small birds feel welcome. If you want to witness the family life of chickadees, build or buy a box suitable for wrens and other smaller birds. Chickadees will happily take up residence. These birds often comprise the nucleus of mixed flocks of various species, so they will also bring other birds into your yard and within easy viewing range.

••••••

If you have a question, wish to make a comment or share a sighting, email ahoodedwarbler@aol.com.

CaroChickadee-Three

Photo by Bryan Stevens • A Carolina chickadee grasps a branch near a feeder.