Category Archives: Bryan Stevens Feathered Friends

Pileated woodpecker never fails to make spectacular first impression

Photo by Jason Gillman from Pixabay • The pileated woodpecker is the largest woodpecker in the region, reaching a length of about 19 inches. By comparison, the region’s smallest, the downy woodpecker, is only about 7 inches long.

The ivory-billed woodpecker barely escaped a declaration of extinction in 2023. Whether this woodpecker, the largest in North America, is still alive is a matter for debate, but a slightly smaller relative remains an abundant and rather visible bird.

Over the years, many readers have emailed me about their encounters with pileated woodpeckers, which can be impressive and even startling when a sighting is unexpected.

The pileated woodpecker has actually had an abundance of common names associated with it. English naturalist Mark Catesby, who died in 1749, gave this large bird the name of “large red-crested woodpecker.” The Swedish botanist Carl Linnaeus apparently gave the woodpecker the scientific name of Dryocopus pileatus.

Another English naturalist, John Latham, apparently gave the bird the common name of pileated woodpecker, basing the name on the scientific name established by Linnaeus. Beyond this history of how the bird eventually got the name pileated woodpecker, there are a lot of folk names for this particular bird, including such interesting ones as “king of the woods” and “stump breaker.”

The loud vocalization of this woodpecker has also inspired names such as “wood hen.” Other names along these lines include “Indian hen” and “laughing woodpecker.” If anyone knows of other common names for the pileated woodpecker, I’d enjoy hearing about them.

Depending on whether you believe that the ivory-billed woodpecker still exists somewhere in Cuba, Arkansas or some other remote pocket of its former range, the pileated woodpecker is the largest of North America’s woodpeckers.

Pileated woodpeckers are cavity-nesting birds, and they use their large, stout bills to efficiently excavate their own nesting cavities in dead or dying trees. These cavities can be used in later nesting seasons by other cavity-nesting birds, such as Eastern screech-owls and wood ducks, that are incapable of excavating their own nesting cavities.

Photo by Bryan Stevens • A pileated woodpecker perches on a branch of a walnut tree.

Male pileated woodpecker show a red whisker stripe on the side of the face that is absent in the female. Otherwise, they look similar.

These large woodpeckers — they can reach a length of about 19 inches — often forage close to the ground on old stumps or fallen logs.

The pileated woodpecker is widespread in the United States and Canada, favoring wooded areas in both countries. This woodpecker has proven adaptable, now thriving even in suburban areas offering sufficient woodland habitat.

•••

I wrote last week about the limpkin in Hampton. Over the Christmas holiday, I managed to observe this remarkable bird. My mom and I both watched the bird while it foraged for food in a yard at a trailer park. Usually not found beyond Florida, this winter visitor has created quite a sensation in the local birding community. Getting to observe this unusual visitor made our holidays a bit brighter.

•••

Share a sighting, ask a question or make a comment by emailing me at ahoodedwarbler@aol.com.

Photo by Bryan Stevens • A limpkin roams in a yard at the River’s Edge trailer park in Hampton, Tennessee, on Christmas Eve 2023.

What’s in a name? Many American birds will get renamed by AOS

Photo by Veronika Andrews from Pixabay • Anna’s hummingbird, a species of hummingbird native to the coastal regions of western North America, is named after a 19th-century duchess. The bird, as well as almost 80 other species, will be renamed by the American Ornithological Society in the future.

What’s in a name? To paraphrase the Bard, a bird’s tweet would still sound as sweet, regardless of the name of the bird.

That theory’s about to get tested. The American Ornithological Society has decided to rename about 80 species of birds named for people. The birds, which can be found in the United States and Canada, range from songbirds to shorebirds, as well as woodpeckers and jays.

The best I can determine after some research is that the new names for some of our birds will be based on appearance or habitat preferences. I’d be more optimistic if it wasn’t the AOS that gave us the boring name of Eastern towhee and took away the accurate and descriptive name of rufous-sided towhee for a familiar backyard bird.

The towhee was renamed in 1995. Some of my birding friends have long memories, because I still hear people refer to this bird as “rufous-sided towhee.”

Photo by Bryan Stevens • A male Eastern towhee forages in the grass beneath a feeder.

I’m sure I will miss some of the former names. I’ll be waiting to see what name is given to Anna’s hummingbird, a species named for Anna Masséna, Duchess of Rivoli. As far as I can determine, the duchess had no particular strikes against her character. A French princess, the duchess was married to amateur ornithologist Prince Victor Masséna, the owner of an impressive collection of bird specimens.

Even royalty needs its hobbies, and birding’s certainly a worthy pursuit in my eyes. I do think the trivia associated with birds named for people can make interesting reading. For example, the duchess served as the Mistress of Robes for the Empress Eugénie, wife of Napoleon III.

Be careful what you find when doing online research. I found one article claiming that the duchess met John James Audubon, the famous American naturalist and painter, in Paris in 1882.

If true, it would have been quite the feat as Audubon died in 1857 in New York.

Then there’s Nuttall’s woodpecker. As explained on the website All About Birds, William Gambel named the small black-and-white woodpecker after Thomas Nuttall, an English botanist and ornithologist, back in 1843.

Photo by Bryan Stevens • The Wilson’s snipe is one of many birds likely to be renamed in the near future.

Nuttall was perhaps better known as a botanist, according to All About Birds, but he also published an early field guide on birds titled “A Manual of the Ornithology of the United States and Canada.”

All About Birds also notes that Nuttall’s book and his passion for nature also inspired the formation of the first organization in North America dedicated to birds in 1873, the Nuttall Ornithological Club.

It seems a shame to me to remove the woodpecker’s name when it honors such a relevant figure in the early history of birding.

Even birds — Clark’s nutcracker and Lewis’s woodpecker — named for the famed Meriwether Lewis and William Clark of the historic Lewis and Clark Expedition will likely lose their long-standing names.

Gambel’s quail also faces renaming. This small desert quail is named for William Gambel, an American naturalist, ornithologist and botanist from Philadelphia. As a young man Gambel worked closely with the renowned naturalist Thomas Nuttall, basically becoming an apprentice to the older man.

Photo by AZArtist from Pixabay • Gambel’s quail is named after William Gambel, an American naturalist, ornithologist and botanist from Philadelphia.

At the age of 18, Gambel traveled to California, becoming the first botanist to collect specimens in Santa Fe, New Mexico, as well as many parts of California. In late 1838, Gambel and Nuttall traveled together on a collecting trip to the Carolinas and the southern Appalachians.

Gambel accomplished a lot in his short lifespan. He tried unsuccessfully to establish a medial practice in Philadelphia and decided, like many Americans, to head west. Shortly after reaching California, he tried to help miners afflicted with typhoid at a camp along the Yuba River. He became sick himself and died Dec. 13, 1849, at age 26.

Animals named in the young man’s honor include Gambel’s quail and Gambelia, a genus of lizards. Also in 1848, a genus of flowering plants, Gambelia, native to California and Mexico, was named after him.

I feel that Shakespeare had it right. The names may change, but the stories of the birds and their namesakes will still be there for anyone who wants to do a little digging.

Some of the stories you might uncover make for interesting reading.

•••

Email Bryan Stevens at ahoodedwarbler@aol.com to share a bird sighting, ask a question or make a comment.

Fall Bird Count detects 121 species

Photo by Hans Room/Pixabay • A blackpoll warbler found during the Fall Bird Count represented a rare appearance by this species on the seasonal count, which has been held for 53 consecutive years. A purple gallinule found in Washington County represented another extremely rare find.

The 53rd consecutive Elizabethton Fall Bird Count was held Saturday, Sept. 30, with 30 observers in about 12 parties. The count area included Carter County, as well as the surrounding counties of Johnson, Sullivan, Unicoi and Washington.

The weather was good, with a temperature range between 54 and 82 F. Participants tallied 121 species, plus one unidentified Empidonax species. The Empidonax flycatchers, or “Empids,” as birders fondly lump them, are birds so similar in appearance they cannot reliably identified in the field unless they are vocalizing. Unfortunately, the Empids are largely silent in autumn.

This total is slightly below the recent 30-year average of 125 species, according to longtime compiler Rick Knight. He noted that the all-time high was 137 species in 1993.

Knight said that a count highlight was a lingering immature purple gallinule in Washington County.

The list:

Canada goose, 850; wood duck, 40; mallard, 179; common merganser, 6; northern bobwhite, 3; ruffed grouse, 1; and wild turkey, 37.

Pied-billed grebe, 4; rock pigeon, 362; Eurasian collared dove, 1; and mourning dove,172.

Yellow-billed cuckoo, 5; black-billed cuckoo, 1; common nighthawk, 2; chimney swift, 246; and ruby-throated hummingbird, 17.

Virginia rail, 1; purple gallinule, 1; killdeer, 45; Wilson’s snipe, 1; and spotted sandpiper, 2.

Double-crested cormorant, 84; great blue heron, 34; great egret, 3; green heron, 3; black vulture, 29; and turkey vulture, 141.

Osprey, 7; northern harrier, 1; sharp-shinned hawk, 5; Cooper’s hawk, 4; bald eagle, 7; red-shouldered hawk, 6; broad-winged hawk, 1; and red-tailed hawk,19.

Barn owl, 2; Eastern screech-owl, 17; great horned owl, 4; barred owl, 4; and Northern saw-whet owl, 1.

Belted kingfisher, 26; red-headed woodpecker, 3; red-bellied woodpecker, 69; yellow-bellied sapsucker, 7; downy woodpecker, 39; hairy woodpecker, 12; northern flicker, 54; and pileated woodpecker, 30.

American kestrel, 16; merlin, 1; great crested flycatcher, 1; Eastern wood pewee, 18; Empidonax species, 1; and Eastern phoebe, 97.

Yellow-throated vireo, 2; blue-headed vireo, 31; red-eyed vireo, 5; blue jay, 438; American crow, 505; fish crow, 7; and common raven, 20.

Tree swallow, 220; barn swallow, 1; Carolina chickadee, 195; tufted titmouse, 168; red-breasted nuthatch, 17; white-breasted Nuthatch, 64; and brown creeper, 3.

House wren, 3; Carolina wren, 177; blue-gray gnatcatcher, 1; golden-crowned kinglet, 5; and ruby-crowned kinglet, 4.

Eastern bluebird, 152; veery, 1; gray-cheeked thrush, 6; Swainson’s thrush, 43; wood thrush, 5; and American robin, 113.

Gray catbird, 38; brown thrasher, 9; Northern mockingbird, 80; European starling, 615; cedar waxwing, 106; and house sparrow, 37.

House finch, 42; pine siskin, 2; American goldfinch, 123; chipping sparrow, 95; field sparrow, 11; dark-eyed junco, 83; Savannah sparrow, 3; song sparrow, 84; and Eastern towhee, 62.

Eastern meadowlark, 17; red-winged blackbird, 10; brown-headed cowbird, 2; and common grackle, 10.

https://www.nps.gov/articles/blackpollmigration.htm

Ovenbird, 6; Northern waterthrush, 3; black-and-white warbler, 2; Tennessee warbler, 73; common yellowthroat, 12; hooded warbler, 13; American redstart, 10; Cape May warbler, 23; northern parula, 11; magnolia warbler, 20; bay-breasted warbler, 28; Blackburnian warbler, 5; chestnut-sided warbler, 6; blackpoll warbler, 1; black-throated blue warbler, 21; palm warbler, 21; pine warbler, 14; yellow-rumped warbler, 6; and black-throated green warbler, 15.

Scarlet tanager, 9; Northern cardinal, 169; rose-breasted grosbeak, 26; blue grosbeak, 3; and indigo bunting, 12.

Observers in this year’s Fall Bird Count included Fred Alsop, Jerry Bevins, Rob Biller, Tammy Bright, Debi and J.G. Campbell, Ron Carrico, Bill and Linda Cauley, Catherine Cummins, Dave Gardner, David and Connie Irick, Rick and Jacki Knight, Roy Knispel, Vern Maddux, Joe McGuiness, Tom McNeil, Alson Ovando, Susan Peters, Brookie and Jean Potter, Lia Prichard, Pete Range, Judith Reid, Judi Sawyer, Bryan Stevens, Kim Stroud and Charlie Warden.

•••

To ask a question, share a sighting or make a comment, email me at ahoodedwarbler@aol.com.

Ovenbird is season’s first returning warbler

By Hans Toom from Pixabay • A patch of orange feathers on the crown of an overbid’s head often goes unseen. This shy and retiring bird is more often heard than seen.

It’s gotten to be a bit of a guessing game every spring about which of the warblers will be the first to return to my home.

In 2021, the first warbler to return in the spring was a male Northern parula that arrived on April 9. In 2022, this same species was the first to return, albeit a few days later than the previous year’s date.

The Northern parula didn’t used to be one of the first returning warblers at my home. That honor used to go to hooded warbler or black-throated green warbler. This year, an ovenbird beat all of its kin to arrive on Friday, April 7, in the woodlands around my home, followed a few days later by a black-throated green warbler. This year’s first hooded warbler was a bit tardy and didn’t return until April 23.

The ovenbird is not one of the brightly colored warblers, such as black-throated blue warbler or yellow warbler. The ovenbird is a small brown bird with a white breast marked with dark streaking — an appearance that bears a superficial resemblance to the larger thrushes that share the same woodland habitat. The only hint of color is an orange crown patch bordered by dark stripes atop the bird’s head. Even this orange crown patch is not easily seen. When agitated, an ovenbird may raise its head feathers, which makes this orange mark easier to detect. The ovenbird also shows a distinct white ring around each eye, as well as pink legs and a pinkish bill.

By Hans Toom from Pixabay • The ovenbird gets its name from the shape of its nest, which is said to resemble an old-fashioned Dutch oven.

The resemblance to North America’s brown thrushes didn’t go unnoticed by some early American naturalists. Painter and famous naturalist John James Audubon painted a pair of ovenbirds, which he knew as “golden-crowned thrushes.” When comparing the two names, one can’t help but wish that the inaccurate but more romantically descriptive golden-crowned thrush had stuck.

Unfortunately, ovenbirds are stubborn about letting themselves be seen. They’re easily heard. The males begin singing a loud, rollicking “Teacher! Teacher! Teacher” song almost as soon as they arrive on potential nesting grounds.

The ovenbird, unlike many warblers, is not named for its appearance. Instead, the bird’s name derives from the shape of the nest it builds. The nest is a domed structure placed on the ground, woven from vegetation and containing a side entrance. Early European settlers in North America thought the nest looked like a Dutch oven, hence the name “ovenbird” for the small warbler with the intricate nest.

In April and continuing into May, a couple of dozen warbler species will pass through Tennessee. Some of these warblers find area woodlands and other habitats to their liking. They will pause, explore and perhaps decide to spend their summer nesting season in Northeast Tennessee and Western North Carolina rather than continue migrating farther north.

Many of the warblers that pass through each spring, however, are destined to travel a much longer distance before settling down in their favored habitats for the summer nesting season. These warblers include the Tennessee warbler, Nashville warbler, Cape May warbler, blackpoll warbler and Connecticut warbler. Most of these species nest as far north as New England and Canada.

Others find the Southern Appalachians to their liking. Some of the first warblers to return each year include the Louisiana waterthrush, which favors rushing mountain streams, as well as species such as black-throated green warbler, hooded warbler, ovenbird, black-and-white warbler, worm-eating warbler and common yellowthroat.

The Northern parula offers an abundance of identifying characteristics. Adult males are bluish gray overall with a yellow-green patch on the back and two white wingbars. A chestnut band separates the male’s bright yellow throat and chest. Adult females are often a bit paler and typically lack the male’s breast band. Both males and females have distinctive white eye crescents.

Most warblers lead frenetic lives. They often sing high in the tops of trees, but they do occasionally venture closer to the ground, particularly when foraging for prey, which consists of a variety of insects and small spiders. The Northern parula is even more restless than most of its kin.

The more reliable means of locating a Northern parula is to listen for the male’s buzzy, ascending song. He is a persistent singer from the time of his arrival until mid-summer.

A quirk involving nesting material is somewhat unique to this warbler. In much of the southern United States, the Northern parula conceals its nest inside strands of Spanish moss draped from the limbs of live oaks and other trees. In the Southern Appalachians and other locations farther to the north, the absence of Spanish moss means that the birds rely on various Usnea lichens, which are sometimes referred to as “Old Man’s Beard.”

A pair of Northern parulas will attempt to raise two broods in a nesting season. The female lays two to seven eggs and does most of the nest construction.

Look for spring’s warblers in the coming weeks. Feel free to share any sightings with me by emailing ahoodedwarbler@aol.com.

Photo by Bryan Stevens • The Northern parula’s geographic location during the nesting season determines its use of nesting materials.

 

Share your first sightings of spring hummingbirds

Photo by Georgia Lens / Pixabay

The website Journey North noted in a post on March 15, that hummingbird migration along the Pacific Coast has been impacted by the crazy weather that California has experienced in recent weeks.

In the eastern United States, however, the annual migration of ruby-throated hummingbirds is proceeding pretty much on schedule.

According to Journey North, volunteers along the Gulf Coast and in the Southeast have been reporting arriving ruby-throated hummingbirds since early March.
I fully expect that ruby-throated hummingbird migration will bring the first individuals to Northeast Tennessee, Southwest Virginia, and Western North Carolina in early April.

Photo by Bryan Stevens • Male ruby-throated hummingbird show the namesake red throat. The feathers on a male’s throat are iridescent, which means they can change when seen from different angles. In poor light, the ruby-red throat can look almost black.

According to the website, most first spring observations of hummingbirds are males, although a few females are being spotted. Male hummingbirds, the posting noted, arrive first so they can find and defend a territory.

As always, spring migration can be a challenging time for hummingbirds. Temperature, wind patterns and storms can influence the pace of migration.
Even once these tiny birds make their epic spring crossing of the Gulf of Mexico, they will need time to rest and refuel before moving northward. By mid-March, the advance of ruby-throated hummingbirds has usually reached states as Georgia and South Carolina. By the end of March, these tiny flying gems have reached states such as Tennessee and North Carolina.

It’s time to get those sugar water feeders outside and waiting for the early arrivals. Once the chance of late-season freezes has passed, consider planting some colorful native flowers to provide nectar sources for hummingbirds.

Northeast Tennessee usually gets its first spring hummingbirds the first week of April. If you’re seeing hummingbirds, I’d love to know. I have tracked arrivals for several years now. To share your first spring sighting of a ruby-throated hummingbird, email me at ahoodedwarbler@aol.com or contact me on Facebook at http://www.facebook.com/ahoodedwarbler. Please include the date and time of your sighting. I also welcome the sharing of other details about your sightings.
In the meantime, take steps now to welcome hummingbirds back and keep them safe during their stay.

Some ways of ensuring that our hummingbird guests are kept healthy and secure are simply common sense. For instance, don’t use pesticides, herbicides or any other sort of toxin anywhere close to the vicinity of a sugar water feeder or a flower garden. Hummingbirds are such tiny creatures with such intense metabolisms that it only takes a small amount of any harmful substance to sicken or kill one of these little flying gems.

Feeding hummingbirds is easy, but many people try to complicate the process. Only common, pure cane sugar, mixed to a ratio of four parts water to one part sugar, is a safe choice for these birds.

For emphasis, I’ll repeat again that only common, pure cane sugar is safe for hummingbirds. There are no safe substitutes. Do not use organic, raw or brown sugar. Confectioner’s sugar, which contains an anti-caking substance (often corn starch, silicates or stearate salts), is also hazardous to hummingbirds.
The ratio of four parts water to one part sugar utilizing pure cane sugar most closely duplicates the nectar that hummingbirds obtain from some of their favorite flowers. Why try to mess with nature’s perfection?

I cannot imagine why anyone would supplement sugar water for hummingbirds with such human beverages as a sports drink or Kool-aid, but there have been reports of people doing so. Be aware that such additives will only risk the health of these tiny birds.

Photo by Bryan Stevens • Despite a perceived disadvantage of size, ruby-throated hummingbirds are quite capable of thriving in a giant world.

Most experts also suggest avoiding red dyes or food colorings, which are often found in commercially marketed hummingbird sugar water. Don’t risk the health of hummingbirds for a little convenience.

It’s easy to make your own sugar water mix, which can be stored in the refrigerator in an empty plastic juice jug. Boil some water and then add one cup of sugar for every four cups of water in your pot. Stir thoroughly. Bottle the mixture until it cools. Fill your feeders and store any remaining sugar water in the fridge in the aforementioned jug. Refrigerated, the mix should stay good to use for at least a week.

In our milder spring weather, changing the sugar water in feeders can probably be done on a weekly basis. When hotter summer temperatures prevail, it’s usually necessary to change the sugar water every two or three days.

•••

Remember to send me those first sightings of returning spring hummingbirds. I’ll be doing my usual roundup to share who gets graced with a visit from one of these tiny beauties.

Spring signs less clear than in seasons past

Photo by Bryan Stevens * A male mallard lounges by the edge of a fish pond in a previous spring season.

Signs of spring are, as the old saying goes, popping up all over. Daffodils and crocuses unfurling their blooms, a pair of mallards paying a visit to my fish pond and the blue skies overhead on sunny days have signaled the transition toward spring as surely as the turning of the calendar page to March.

Some of these familiar sights have been hazy for me during this season of transition. In early February I lost vision in my right eye. After visits to various medical experts, an MRI, blood tests and other procedures, I got a diagnosis of optic papillitis, a form of optic neuritis. In simpler terms, I suffered a stroke of the eye that aggravated and inflamed the optic nerve.

The good news, as I see it, tests have not found any evidence of underlying conditions like cancer or a brain tumor. The bad news, also as I see it, is that recovery is not guaranteed and can take time. The process is usually measured in weeks and months, not days.

It’s been unsettling, to describe it mildly. Reading requires the assistance of a magnifying glass. Too much time focused on a bright screen brings discomfort.

I’m carrying on with birding as best I can. Binoculars, as birders know, are made for use by two eyes. I have feeders to lure the birds in close, but my favorite cardinals, chickadees and wrens are a bit blurry.

I’ve always tried to stay optimistic. I’m hopeful that by the time the ruby-throated hummingbirds return for a sip of sugar water at my feeders in April, my sight will be good enough to enjoy the beauty of their green and white plumage and the brilliant red throat if the visiting hummer is a male.

Photo by Bryan Stevens • Male ruby-throated hummingbird show the namesake red throat. The feathers on a male’s throat are iridescent, which means they can change when seen from different angles. In poor light, the ruby-red throat can look almost black.

If spring’s too soon, I’ll push the goal farther along in the 2023 calendar and hope to be ready to identify the annual fall parade of warblers.

As I wait, nothing’s stopping me from enjoying the sounds of spring. On rainy days, the chorus of spring peepers produce their amphibious cacophany at dusk and throughout the night. Many of the birds are also singing their hearts out. Eastern phoebes, tufted titmice, Carolina chickadees and Northern cardinals all make their presence with their loud, persistent songs.

On Monday, Feb. 20, I watched as the fuzzy shapes of two dozen red-winged blackbirds dropped down into the cattails in the marshy area near the fish pond. It’s not February for me until I’ve seen a migrating flock of blackbirds benefitting from an overnight stay in the cattails.

Photo by Bryan Stevens * A mallard drake looks vibrant with his green, glossy head.

On Sunday, Feb. 26, a mallard pair visited the fish pond. They were the first mallards that I’ve observed at my fish pond for many years. In full disclosure, my mom spotted them and informed me of their arrival. Mallards are big enough that I saw the male of the pair easily enough. His green head and chestnut breast stood out from the brown cattails and other vegetation bordering the pond. The female mallard blended nicely with the background and evaded my gaze. Regardless, I was thrilled to welcome mallards back to the pond. They only lingered for a single day, but they have me hoping that other ducks, such as blue-winged teal or wood ducks, will make similar visits as the season progresses.

On March 1, I saw my first spring butterfly. The seasonal first was a spring azure, a tiny, delicate butterfly. The sighting reminded me that nature will provide plenty of incentive to work on regaining my full vision. I still have more butterflies, as well as dragonflies, damselflies, moths and June bugs to look forward to seeing as we progress through spring and summer.

I’ve always believed that nature is a restorative force. Now I am going to test that theory in my goal to have my vision back at or near normal capacity by the time I hear the buzzy whir of hummingbird wings in April.

In the meantime, there will still be plenty of time to focus on our myriad feathered friends. I have someone who has been great at taking down my dictated words for my weekly column.

As always, make a comment, share an observation or ask a question by emailing me at ahoodedwarbler@aol.com.

 

 

 

Man hits a bonanza with recent sighting of eagles

Photo Courtesy of Jim Kroll • These four bald eagles were observed along Mendota Road near Abingdon, Virginia.

Jim Kroll sent me a recent email about a Jan. 30 sighting he made on Mendota Road in Abingdon, Virginia.

“I saw three hawks and an eagle close together in the same tree,” he wrote in his email. “The eagle and one hawk appear to be almost side-by-side on the same limb.”

He added that he had never observed such a combination in the same tree.

“I did not know they got along that well with each other,” Jim wrote.

He noted that he regularly sees hawks near his home in Abingdon and occasionally sees eagles on Mendota Road.

“There was a second eagle,” he added. “The two eagles would fly off together to the river, swooping around each other along the way.”

He said that he watched the hawks and eagles for probably 30 to 45 minutes as they would fly away from the tree multiple times and then return.

He also reported that the hawks were larger than the eagles. This bit of information got me to thinking about his sighting due to the fact that there are no hawks bigger than a bald eagle.

Once I looked at the photo that Jim shared with his email, I realized that his sighting was more remarkable than he realized.

“All four of the birds are eagles,” I wrote to him after viewing the photo. “The dark ones are immature eagles.”

“All four of the birds are eagles,” I wrote to him after viewing the photo. “The dark ones are immature eagles.”

According to information from the East Tennessee State University Eagle Cam project, it typically requires four to five years before young eagles develop the characteristic yellow bill with white head and tail of an adult bird.

Remember that Jim saw a second adult eagle that does not appear in the photograph he shared.

I’m not sure what was taking place with this appearance by multiple eagles. I’m favoring the possibility that the young dark eagles might have been the young of the adult pair of birds. Female eagles are larger than male eagles, so it is also likely the adult bird in the photo is a male and the other eagles in your photo are all females.
The fact that Jim saw five eagles at a single location at the same time is worth commending.

I informed him that I feel lucky when I see one eagle or a pair. I told Jim that to see five eagles at one spot is exceptional and congratulated him.
After I shared my opinion that all the birds in his photo were eagles, he emailed me again.

“We were probably a football field length away from the tree the eagles were in and just jumped to the conclusion that the darker birds were hawks,” he wrote to me.
He had considered how large the birds looked in flight, and he noted that their size and wingspan had not seem right for hawks, but he said he never thought about the other three birds also being eagles. He also shared another photo of the adult eagles flying toward the river.

“Their wingspan was impressive,” he wrote. “It was cool watching them swoop around each other near the river.”

He also shared that he saw another eagle recently near the Nordyke Bridge, five to six miles from where he saw the group of eagles.

Jim added that he has seen eagles at the top of South Holston Dam and along the Virginia Creeper Trail near Alvarado.

The ETSU Eagle Cam project operates eagle cams in Johnson City near Winged Deer Park and in Bluff City.

https://www.etsu.edu/cas/biology/eagle-cam/cameras.php

Here’s some more information about bald eagles from the ETSU Eagle Cam website.
Haliaeetus leucocephalus, better known as the bald eagle, is the United States’ national bird and is an easily recognizable species even to the casual observer. No other bird has a bright white head and tail with a massive yellow bill.
Bald Eagles belong to the family Accipitridae, which also includes hawks, kites, harriers and Old World vultures.

The scientific name roughly translates to “white-headed sea eagle,” which is appropriate because these birds are almost always found nesting near water.

•••

To share a sighting, ask a question or make a comment, email me at ahoodedwarbler@aol.com.

Photo by Pixabay on Pexels.com Bald eagles are often associated with wetland habitats.

Give bluebirds a hand as they scout for nesting locations

Photo by Matthew Saulsbury/Pixabay • Bluebirds are likely already scouting for nesting cavities and nest boxes in the region.

It’s time to turn the calendar page to February and, depending on the prognostication of the groundhog, winter may or may not be on the wane. Regardless, some of our feather friends are already acting like spring has sprung.
Perhaps it’s simply confusion when days can veer from sunny, short-sleeve conditions to frigid snowstorms, but I tend to trust the instincts of our fine feathered friends.

An email from Unicoi County resident Amanda Austwick proved timely.
“I saw a post on Facebook from a woman in Ontario, Canada, and she had a photo of a bluebird in a tree surrounded by red berries, with a touch of snow on them,” Amanda wrote. “I thought bluebirds migrated south in winter.”

I responded to Amanda’s email and will share some information in this week’s column. For the most part, local bluebirds do not migrate out of the region in winter. Bluebirds living farther north do often, but not always, migrate farther south.
As I mentioned to Amanda, I notice bluebirds almost daily on my drive from home to work. On sunny mornings, male Eastern bluebirds are producing their enthusiastic, warbling song even if there’s been a touch of frost overnight.

The Eastern bluebird is one of North America’s best-known cavity-nesting birds. About 85 species of North American birds use cavities in trees for nesting purposes. Cavity-nesting birds include ducks, such as buffleheads and wood ducks, as well as birds of prey such as Eastern screech-owls and American kestrels. Woodpeckers and nuthatches can excavate their own cavity in a dead or decaying tree.

Others, such as the bluebirds, must find a cavity already in existence. Such cavities are scarce real estate and can be subject to some intense competition.
The Eastern bluebird is at a disadvantage when forced to compete with non-native introduced birds such as aggressive European starlings and house sparrows. Even native competitors such as house wrens and tree swallows are serious rivals when it comes down to staking a claim to prime nesting sites.

Over the years, I have found bluebirds nesting in cavities inside wooden fence posts, but there are fewer wooden fence posts every year. This reinforces the idea of how changing landscapes have affected these birds. Instead of wooden fence posts, many farmers now use metal ones, and dead or dying trees — a much sought-after resource for cavity-nesting birds — are often removed from woodlands. Winter storms this season, along with accompanying high winds, have brought down numerous trees in the woodlands around my home, no doubt removing some current or future nesting possibilities.

When it comes to choosing a nesting cavity, male bluebirds take the lead, investigating and exploring potential sites before introducing females to the chosen real estate. If she accepts his choice, she will build the nest.

Cavities can also find use by bluebirds for secure locations for roosting overnight. According to the website Tennessee Watchable Wildlife, observers have documented bluebirds using nest boxes to stay warm during cold winter nights, packing eight to 12 individuals into one box. With the generated body heat from all those birds, I imagine that was one cozy box!

The website also noted that the oldest known Eastern bluebird in the wild reached an age of 10 years and six months. Given that most songbird live fairly short lives, that was quite an achievement.

For those interested in becoming bluebird landlords, check out nest box designs at the Tennessee Watchable Wildlife website. Several different nest box designs are available at the profile for the Eastern bluebird at tnwatchablewildlife.org.
If you’re not a do-it-yourself individuals, most lawn and garden centers, farm supply stores and speciality bird shops carry readymade bluebird boxes for purchase.
In addition to housing, food and water can be used to lure Eastern bluebirds closer. This bird doesn’t eat seeds, but it can be attracted with an offering of mealworms — live or freeze-dried – or commercially prepared peanut butter nuggets. A water feature in a yard is also a magnet for bluebirds and a host of other bird species.

•••
To ask a question, make a comment or share an observation, please email me at ahoodedwarbler@aol.com.

Northern flickers claim kinship as part of woodpecker family

Photo by NatureLady/Pixabay • Northern Flickers belong to the woodpecker family. Relatives living in the region include the pileated woodpecker, yellow-bellied sapsucker and downy woodpecker. Unlike most woodpeckers, flickers spend an extensive amount of time foraging on the ground for various insects.

While driving along Simerly Creek Road on a recent morning, a flash of yellow and white darted from the trees adjacent to the road and flew ahead of my vehicle a short distance before veering back into the trees.

An oval of white — the rump patch of a Northern flicker — stood out on the bird and made identification simple, even while traveling at a speed of 40 miles per hour.
Flickers are woodpeckers, but they are some differences between them and other members of this clan. While flickers can be found during all seasons in the region, this woodpecker is one of the migratory ones. I see the most Northern flickers during fall migration. This woodpecker is one of the few of its kind that usually migrates to warmer climates during the colder months, although the species is not completely absent from the region in the winter season.

This species also has many other common names, including yellow-hammer — a popular name in the Deep South — and harry-wicket, heigh-ho and gawker bird. The Northern flicker is also the only woodpecker to serve a state — Alabama — as an official bird. The flicker earned this distinction back in 1927. Alabama soldiers who fought for the Confederacy were nicknamed “yellowhammers” because of their grey-and-yellow uniforms, which matched the colors of the bird. Incidentally, Alabama was one of the first states to ever name an official state bird.

There are two races of Northern flicker — yellow-shafted and red-shafted — found in the United States. Eastern flickers show yellow feather shafts beneath the wings while western counterparts show red beneath the wings. A trip to Utah several years ago gave me a chance to also see the red-shafted race of this bird.

The Northern flicker is also not the only flicker in the United States. The gilded flicker inhabits many of the deserts — Sonoran, Yuma and Colorado — in the United States. Of course, trees are scarce in deserts, but that hasn’t proven an obstacle for this woodpecker. The bird is closely associated with saguaro cactus. Other desert dwellers depend on this woodpecker. Once the flickers are no longer making use of their nest and roost holes in the multi-armed cacti, other wildlife moved into the chambers.

The Northern flicker is an enthusiastic drummer, pounding loudly on the sides of trees with its stout bill. The purpose of the drumming is to communicate with mates and signal potential rivals that they’re intruding. Toward that objective, flickers sometimes substitute metal utility poles or the sides of buildings for the trunks of trees. In addition to drumming, the flicker also employs a variety of loud vocalizations that are fairly distinctive. A loud, repeated vocalization, often translated as “wicka-wicka-wicka,” is similar to the cluck-like call of the larger pileated woodpecker. The flicker is also known for emitting a sharp, loud “kleeer” call that can be heard from a considerable distance. Flickers are probably most vocal during the spring months.

When searching for flickers, however, don’t spend all your time scanning tree trunks. Flickers spend a lot of time in fields or on lawns in search of insect prey, which mostly consists of ants and beetles. Flickers also eat seeds and fruit, and these woodpeckers will also visit feeders for peanuts, sunflower seed and suet.
The adult flicker is a brown bird with black bars on the back and wings. A distinctive black patch occupies the upper breast, while the lower breast and belly are beige with black spots. Males can be identified by a black or red mustache stripe at the base of the beak. They also have a red stripe on the back of their gray heads. The flicker’s dark tail is set apart by a white rump patch that is conspicuous when the bird takes flight.

Some woodpeckers have been impacted by the rise of automobiles. According to the website All About Birds, in the mid 20th century, red-headed woodpeckers were quite commonly hit by cars as the birds foraged for aerial insects along roadsides. I thought of this tidbit of information as I reflected on my most recent flicker sighting.

Look for Northern flickers in fields, orchards, city parks and well-planted suburban yards. These woodpeckers are usually not too shy around human observers and will sometimes allow for extended observation. If you’re even more fortunate, you could find one visiting your yard or garden. Just remember to scan the ground. This is one woodpecker that’s not a consistent tree-hugger like many of its kin.

Photo by USFWS • The yellow feather shafts of the “yellow-shafted” race of Northern flicker are evident in this photo.

 

 

 

Couple shares story about nesting mourning doves

Contributed Photo by Tim Barto • One of the mourning doves nesting atop a porch column at the home of Star and Tim Barton in Telford arrives with a sprig of nesting material held in its beak. Tim’s photo of the dove even impressed the editors at “Smoky Mountain Living.” The magazine published the photo earlier this year.

Star Barto, a resident of Telford in Washington County, contacted me after reading my column on the Eastern phoebes nesting on my  front porch. Incidentally, the phoebes have now successfully fledged their young.

Star began her email by sharing that she and her husband, Tim, have been blessed with mourning doves building their nests on the top of one of their porch columns.  

“This is our fifth year with a ring side seat,” Star wrote. “They usually have two nestings per season that produce two babies each time.”

This year, the birds changed things up and the Bartos are celebrating  a third nest — atop the same porch column.  

“We call it our special version of an Airbnb,” she noted.

At first, the doves would fly each time Star or Tim opened the front door, but the birds gradually grew accustomed to their human landlords.  

Star wrote that their nest is in such a ideal location — safe, dry, under cover, high up — that the doves return year after year and do not doubt the safety of their habitat.  

“We turn off the porch light, of course, and work hard at minimizing disruption,” she wrote.  

“And they thrive,” Star added. “It is beyond thrilling to be able to see so up close and personal the magic of Mother Nature.”

The mourning dove is a common backyard bird across the country. It’s also considered a game bird.

According to the website, All About Birds, the mourning dove is the most widespread and abundant game bird in North America. According to the website, hunters harvest more than 20 million of these birds every year, but the mourning dove remains one of the most abundant birds with a U.S. population estimated at 350 million. The mourning dove also ranges into Canada and Mexico. 

Photo by Bryan Stevens • A mourning dove stretches a wing while perched on a feeder.

The mourning dove gets its name from its mournful cooing, which has been likened to a lament. Birds are more vocal during the nesting season. 

Former common names for this dove include Carolina pigeon, rain dove and turtle dove. The mourning dove is a member of the dove family, Columbidae, which includes 344 different species worldwide.

From the standpoint of a scientist, there’s no real difference between doves and pigeons. In general, smaller members of the family are known as doves and the larger ones are classified as pigeons, but that’s not a firm rule.

Some of the more descriptively named doves and pigeons include blue-eyed ground dove, purplish-backed quail dove, ochre-bellied dove, red-billed pigeon, emerald-spotted wood dove, pink-necked green pigeon, sombre pigeon, topknot pigeon, white-bellied imperial pigeon, cinnamon ground dove, pheasant pigeon, crested cuckoo-dove and crowned pigeon.

An early illustration of the dodo.

Arguably the most famous dove is the extinct dodo, a bird renowned as being  almost too stupid to live. The dodo almost certainly doesn’t deserve its reputation as a “bird brain.” The reason for the bird’s swift extinction after encountering humans can be explained by the fact that this large, flightless dove evolved on the island of Mauritius in the Indian Ocean. Largely defenseless, the dodo’s fate was sealed from the moment this bird was confronted with new arrivals — humans and affiliated animals such as rats, pigs and cats — at its home.  The results of these first encounters were catastrophic for the species.

The first mention of the three-foot-tall dodo in the historic record occurred in 1598 when Dutch sailors reached Mauritius. By 1662, the bird vanishes from the historic record. The bird disappeared so swiftly that for some time after it was often considered a mythical creature.

Other native doves in the United States include common ground-dove, Inca dove, white-winged dove and Key West quail-dove. The Eurasian collared-dove is an introduced species that has spread rapidly across the country and occurs in Northeast Tennessee. 

Doves are unusual among birds in feeding young a type of milk. Known as “crop milk,” both parents feed young in the nest with this substance produced in the crop, which is simply an enlargement of the bird’s esophagus. The crop is usually used for storage of surplus food, which is usually seeds. 

Young doves are known as squabs, and the crop milk they are fed early in life is rich in antioxidants, fats and proteins, allowing them to thrive and grow quickly. 

To share a sighting, make a comment or ask a question, please email me at ahoodedwarbler@aol.com.