Tag Archives: Birding

Birding is a popular pastime for many Americans.

No cowbird ever knows its biological parents

While many birds are excellent parents, others lack any maternal or paternal instincts altogether. The common cuckoo, a nesting bird in Europe and Asia, is a well-known brood parasite that would rather slip its eggs into the nest of other bird than raise its own young. In scientific terms, “brood parasite” refers to creatures that rely on others to raise their young. In addition to some birds, this tactic is also employed by some species of insects and fish.

COWBIRD-Female

Photo by Bryan Stevens • Female brown-headed cowbirds stay alert to observe bird leaving or coming to a nest. Once they have located a nest, these birds slip their own eggs into the nests of other birds.

The strategy is effective, if, in the human way of thinking, rather heartless. In biological terms, however, this “foster parenting” allows brood parasites to ensure a new generation without expending much energy on the part of the actual parents. Some recent contacts with readers have reminded me that not all of our feathered friends would qualify for “parent of the year.”

Mike Dickenson of Bristol, Tennessee, contacted me on Facebook about a discovery he made in a nest built under the steps of his house.

Cowbird-Female

Photo by Bryan Stevens • A female brown-headed cowbird visits a feeder.

“I noticed two blue eggs,” he said. “I checked a few days later and noticed two gray eggs also. Did another bird sneak her eggs into the nest?” Mike also informed me that some of the eggs hatched shortly after he discovered them.

James Rowland of Erwin, Tennessee, sent me a message on Facebook asking me to identify a bird in a photograph he had taken. “What is this bird?” James asked. “It’s larger than a sparrow.”

He added that he observed and photographed the bird near the Covered Bridge in Elizabethton, Tennessee. A study of the bird in the photo revealed a very nondescript bird in largely gray plumage. Few of our birds are this plain and gray with almost no standout characteristics.

36043826_277373272833221_1274549914663124992_n

Photo by James Rowland • A brown-headed cowbird, probably a young bird or a female, near the Covered Bridge in Elizabethton, Tennessee.

In both cases, one of North America’s most successful brood parasites was involved. I responded to Mike and told him that is was entirely possible that a female brown-headed cowbird slipped some eggs into the nest beneath his steps. I likewise informed James that the bird in his photo looked like a brown-headed cowbird. I added that the bird was either a female or a young bird, since a male would have the brown head that gives the species its common name.

In North America, one of the best-known feathered brood parasites is the brown-headed cowbird. While many brood parasites are specialists, with females slipping their eggs into the nest of a specific species of host bird, the brown-headed cowbird approaches brood parasitism in a less discriminating manner. Female cowbirds have been known to lay their eggs in the nests of at least 221 different species of birds. No baby brown-headed cowbird ever knows its biological parents.

How did the brown-headed cowbird turn to a life of foisting eggs onto unsuspecting foster parents? The answer is connected with the American bison, also known as buffalo. When the bison roamed the Great Plains of the United States by the millions, flocks of brown-headed cowbirds followed the great herds, feeding on the insects flushed by the hooves of millions of bison. As the herds stayed on the move constantly, the cowbirds also developed a nomadic lifestyle. After the bison herd diminished, the cowbirds survived a potential crisis by simply transferring their bovine affinity from bison to domesticated cattle.

Brown-headedCowbird-Male

Photo by Bryan Stevens • A male brown-headed cowbird displays the brown head that gives this bird its common name.

At times, this random and undiscriminating approach to reproduction fails. Some finches feed their young a diet that consists of a great deal of vegetable matter. Young cowbirds fed this protein deficient diet fail to thrive and ultimately perish.

Other birds blissfully bring a rich assortment of protein snacks — insects, spiders and other small invertebrates — that permits the young foster bird to thrive, at times at the expense of the host bird’s own young. About 20 years ago I observed a willow flycatcher bringing food to a young brown-headed cowbird at least twice the size of the “parent” trying to feed it. I’ve also seen song sparrows, dwarfed by a cowbird changeling, trying to keep their enormous baby bird well fed.

Cowbirds are members of the blackbird family, which includes such relations as orioles, meadowlarks and grackles. All cowbirds are confined to the New World and include species such as the screaming cowbird of Argentina, Bolivia and Brazil, as well as the bronzed cowbird of Central America and the southern United States, especially the states of California, Arizona, New Mexico, Texas, and Louisiana. Other cowbird family members include giant cowbird and the shiny cowbird.

Brown-headed-Cowbird-Audubon-1-726x400

Early naturalist and painter John James Audubon painted this pair of brown-headed cowbirds.

Majesty of bald eagle suitable for America’s official bird

american bald eagle

Photo by David Dibert on Pexels.com A bald eagle comes in for a landing.

Here’s an early “Happy Fourth of July” to all my American readers. I thought this week’s post should focus some attention on our national bird, the American bald eagle, which officially became the national emblem in 1782 when the great seal of the United States was adopted.

Despite elevating this native bird to such lofty status, we have not always been kind to the bald eagle. We allowed habitat destruction and toxic pesticides to bring this eagle to the brink of extinction. With some protection, however, the bald eagle rebounded. In fact, the Department of Interior took the eagle off the endangered species list on June 28, 2007.

bald eagle over the body of water

Photo by Wayne Christensen on Pexels.com A bald eagle scoops a fish from the water with its talons.

The bald eagle has been more frequently observed by birders in Northeast Tennessee in recent years. Some of the area lakes in the region are good places to look for Bald Eagles, particularly in the fall and winter. A few lakes even host nesting bald eagles. For instance, this eagle has been documented nesting at Holston Lake in recent years.

I’ve observed bald eagles in Tennessee, South Carolina, Florida and Virginia. My most unusual observation of a wild bald eagle took place on Labor Day many years ago when an adult eagle flew over my grandparents’ home in Limestone Cove in Unicoi County. North America’s other eagle, the golden eagle, is a very rare visitor to northeast Tennessee. The golden eagle is primarily a bird of the western United States while the bald eagle ranges widely across the United States as well as into Canada and Mexico.
The eagles are incredibly majestic birds and important symbols of the value of natural places and creatures.

close up photography of white black eagle during daytime

Photo by Pixabay on Pexels.com The bald eagle had rebounded in population.

The bald eagle (Haliaeetus leucocephalus) is a member of a genus known as Haliaeetus, or sea eagles. There are seven other living species in the genus: the white-bellied sea eagle, Sanford’s sea eagle, African fish eagle, Madagascar fish eagle, Pallas’s fish eagle, white-tailed eagle and Steller’s sea eagle.

The bald eagle, however, is not considered closely related to eagles in the genus Aquila, or “true eagles,” in which the golden eagle is included.

close up photography of bald eagle

Photo by Flickr on Pexels.com The bald eagle’s place as the nation’s symbol seems very well secured.

Both male and female adult bald eagles have a blackish-brown back and breast; a white head, neck and tail; and yellow feet and bill. Juvenile bald eagles are a mixture of brown and white and reach full maturity in four to five years.

The female bald eagle is 35 to 37 inches in length, slightly larger than the male, with a wingspan that ranges from 72 to 90 inches. Bald eagles weigh from 10 to 14 pounds.

bald eagle bird clouds country

Photo by Pixabay on Pexels.com Bald eagles are often associated with wetland habitats.

 

Despite these impressive characteristics, the bald eagle is dwarfed in comparison to one of its now-extinct relatives. The largest eagle ever to evolve was Haast’s eagle, which once thrived in New Zealand. This eagle was named for the German geologist Julius von Haast, who founded Canterbury Museum at Christchurch in New Zealand. Haast, who died in 1887, was one of the first scientists to study large flightless birds such as the moa family that once roamed New Zealand.

Julius_von_Haast 2

Julius von Haast

In fact, Haast’s eagle was considered a major predator on the population of New Zealand moas, some of which reached a height of 12 feet tall and a weight of more than 500 pounds. By contrast, female Haast eagles probably reached a weight of 22 to 33 pounds. Males, as is the case with most living eagles, are smaller than females and probably weighed between 20 to 26 pounds. This mega-sized eagle possessed a relatively short wingspan of roughly 8 to 10 feet wide. This wingspan compares to that recorded for large specimens of golden eagle and Steller’s sea eagle. Even the largest of today’s eagles, however, are about 40 percent smaller in body size than the size of Haast’s eagles. Despite their superior size, moas simply lacked any defense against the huge razor-like talons and sharp bill of the Haast’s Eagle.

Here are a few other eagle facts:

— Eagle bones are light because they are hollow. The beak, talons and feathers are made of keratin.
— The Madagascar fish eagle is the most rare eagle on earth, and one of the most rare birds. The current population is estimated at less than 400 individual birds, with perhaps around 120 breeding pairs.
— Bald eagles have 7,000 feathers.
— Wild bald eagles are long-lived birds and may live as long as 30 years. In captivity, however, the oldest documented Bald Eagle lived to be 47 years old.
— Bald eagles can lift as much as four pounds. They feed mainly on fish, but they will take advantage of carrion and scavenge for their meals. They will occasionally also take waterfowl as prey.
— The hunting area of bald eagles varies from 1,700 to 10,000 acres. Home ranges are smaller where food is present in great quantity.
— Bald eagles can fly to an altitude of 10,000 feet. During level flight, they can achieve speeds of about 30 to 35 miles per hour.
— All eagles are renowned for their excellent eyesight.
— Once paired, bald eagles remain together until one dies. Bald eagles lay from one to three eggs. The 35 days of incubation duties are shared by both male and female.
— Today, there are about 10,000 breeding pairs of bald eagles.

••••••

I look forward to hearing from readers. Those who wish to ask a question, share an observation or make a comment may reach me at ahoodedwarbler@aol.com.

bald eagle in macro photography

Photo by Pixabay on Pexels.com Happy Fourth of July!

Brown pelicans now thrive along nation’s coasts

Pelican=Reflected

Photo by Bryan Stevens • A young brown pelican fishes along the causeway at Huntington Beach State Park in South Carolina. These pelicans usually dive into the water, capturing prey in a large pouch that is connected to their bill. Pelicans also snatch fish while floating on the surface.

Back in early March I enjoyed a trip to coastal South Carolina, visiting locations near Pawleys Island such as Huntington Beach State Park, Myrtle Beach State Park and Brookgreen Gardens.

During my six-day stay in the South Carolina Low Country, I observed 95 species of birds, including several that should be making their spring return to our region any day now. I saw blue-gray gnatcatchers, yellow-throated warblers and a few shorebirds, including a greater yellowlegs. All of these birds usually migrate through Northeast Tennessee and Southwest Virginia in April and early May.

I also saw some coastal specialties that don’t usually come close to my landlocked home state of Tennessee, including anhinga, tricolored heron and brown pelican.

IMG_4311

Photo by Bryan Stevens • A young brown pelican floats on the water in a salt-water marsh at Huntington Beach State Park in South Carolina.

The brown pelican is the smallest of the world’s eight species of pelicans, which are grouped in the family Pelecanidae. Saying that a brown pelican is small, however, is a relative term. The brown pelican is about half the size of the related white pelican.

The brown pelican lives on both coasts, from around Seattle, Washington, and Cape Cod, Massachusetts, southward to the tropics. This pelican also lives along the Gulf Coast, as well as ranging south as far as the mouth of the Amazon River in South America.

According to the U.S. Fish & Wildlife Service’s website, there are two geographically and genetically distinct regional populations, or subspecies, of brown pelican that occur in North America. They are the California brown pelican, ranging from California to Chile, and the eastern brown pelican, which occurs along the Atlantic and Gulf coasts, as well as the Caribbean and the Central and South American coasts.

Pelicans have been documented living about 30 years in the wild, but the average age may be much less due to factors such as predation, disease and starvation. Many young pelicans, unskilled at catching fish, sadly do not reach adulthood.

DDT, which negatively affected breeding for birds such as bald eagle, osprey and peregrine falcon, also had a detrimental impact on the brown pelican. According to their website, in 1970, the U.S. Fish and Wildlife Service listed the brown pelican as endangered. The listing was possible through a law that had been passed before 1973’s Endangered Species Act. A recovery plan was published in 1983. In November 2009, the pelican was removed from the Endangered Species List, becoming another success story akin to that of the bald eagle.

Summer-Pelicans

Photo by Bryan Stevens • Brown pelicans fly in a line over the Atlantic Ocean on the South Carolina coast, conjuring forth fantasies of ancient flying creatures.

Visitors to beaches along the Atlantic Coast have probably seen the impressive flight of brown pelicans in a single file formation of birds gliding only a few feet above the surf. The span of the wings can reach seven feet six inches. Seen near dusk, an observer could be forgiven a flight of fancy that allows these pelicans and their graceful flying formations to be compared to the long-extinct flying reptiles, the pterosaurs.

At a distance, the birds can readily be described as majestic and even graceful. On closer inspection, some different adjectives come into play to describe the brown pelican. At close quarters, a brown pelican is an ungainly, almost ugly bird. Pelicans have long necks and bills, and on land, they shuffle awkwardly. Young bird are drab brown and gray, often looking much more disheveled than adult birds.

IMG_4340

Photo by Bryan Stevens • A large pouch that is connected to its bill is one physical trait that makes pelicans distinct from other birds. Although these birds often appear ungainly, they are quite skilled at using their pouch-equipped bill to capture fish.

According to the website All About Birds, the brown pelican feeds mostly on small fish such as menhaden, mullet, anchovies, herring, and sailfin mollies. These large birds may plunge from 65 feet above the surface of the water to capture fish in their famous throat pouch. In addition to fish, a pelican can take up to 2.6 gallons of water into its pouch with every dive. The water gets expelled, leaving behind the fish.

When not feeding, pelicans will rest on sandbars, pilings and rock jetties. These “loafing” spots are important places for pelicans to rest and recuperate after the rigors of diving and fishing for their fish meals.

IMG_4342

Photo by Bryan Stevens • A young brown pelican fishes along the causeway at Huntington Beach State Park. These birds capture fish in an elastic pouch that is attached to their bills.

The closest avian relatives of the pelicans are a couple of oddball birds known as the shoebill and hamerkop. The world’s other species of pelicans include Peruvian pelican, great white pelican, Australian pelican, American white pelican, pink-backed pelican, Dalmatian pelican and spot-billed pelican.

One state — Louisiana — has even made the brown pelican its official state bird. Most state birds are songbirds. The brown pelican is one of the exceptions, along with such birds as Minnesota’s common loon and the wild turkey, which has been adopted by Massachusetts.

IMG_4339

Photo by Bryan Stevens • A young brown pelican dips its bill into the water along the causeway at Huntington Beach State Park. Pelicans are skillful at snatching fish while floating on the surface.

On a handful of occasions, brown pelicans have made brief appearances in the region, usually generating a great deal of excitement among birders. White pelicans are also rare visitors, but they make slightly more stops in the region than their smaller relative. For instance, a white pelican spent a few days at Middlebrook Lake in Bristol around Thanksgiving in 2015. To increase your odds of observing a brown pelican in the wild, it will be much more productive to simply spend a few days along the coasts of Virginia, North Carolina, South Carolina, Georgia or Florida.

••••••

If you have a question, wish to make a comment or share a sighting, email ahoodedwarbler@aol.com.

john-james-audubon-brown-pelican_a-l-6043043-0

Early American naturalist and artist John James Audubon painted this representation of a brown pelican. Today, the state of Louisiana has even made the brown pelican its official state bird.

North America’s bluebirds never fail to impress with their winning ways

A famous song declares that “somewhere over the rainbow, bluebirds fly,” so you’ll have to excuse me if I have been looking for those elusive rainbows during the unseasonably warm weather the region’s enjoyed in recent weeks.

Also, like the song promises, “dreams really do come true,” which was fulfilled by the arrival of this year’s first pair of Eastern bluebirds at my home on Friday, Feb. 23. The presence of a pair of these beautiful and trusting birds is always sure to put people in a good mood. People have known for generations that bluebirds make good neighbors. A pair of bluebirds in your yard or garden provides hour upon hour of free entertainment as one watches these birds go about their daily routine. At this time of the year, much of that routine is focused on finding and claiming the best possible nesting location for the upcoming spring season.

Bluebird-Comic

The Eastern bluebird is one of the most beloved American songbirds.

The Eastern bluebird is one of North America’s best-known cavity-nesting birds. About 85 species of North American birds use cavities in trees for nesting purposes. Cavity-nesters include ducks, such as buffleheads and wood ducks, as well as birds of prey such as Eastern screech-owls and American kestrels.

Woodpeckers and nuthatches can excavate their own cavity in a dead or decaying tree. Others, such as the bluebirds, must find a cavity already in existence. Such cavities are scarce real estate and can be subject to some intense competition. The Eastern bluebird is at a disadvantage when forced to compete with non-native introduced birds such as aggressive European starlings and house sparrows. Even native competitors such as house wrens and tree swallows are serious rivals when it comes down to staking a claim to prime nesting real estate.

Over the years, I have found bluebirds nesting in cavities inside wooden fence posts, but there are fewer wooden fence posts every year. This reinforces the idea of how changing landscapes have affected these birds. Instead of wooden fence posts, many farmers now use metal ones, and dead or dying trees — a much sought-after resource for cavity-nesting birds — are often removed from woodlands.

Bluebird-withPineNeedles

Photo by Bryan Stevens • A female Eastern Bluebird gathers pine needles to use as nesting material.

Fortunately for bluebirds, this species will also accept lodging in a nest box, or birdhouse, provided for them by human landlords. One of the simplest ways to bring bluebirds close is to offer wooden boxes, constructed to their specific requirements, for their use as nesting locations. Because of their trusting nature when it comes to their human neighbors, the Eastern bluebird is one of our most beloved birds. In fact, bluebirds are such popular birds that interest in them and their well-being has inspired the foundation of organizations such as the North American Bluebird Society. The Eastern bluebird has also been designated the official state bird for New York and Missouri, which provides more testimony to the immense popularity of this bird.

Bluebirds-One

Photo by Bryan Stevens • A flock of Eastern bluebirds perches on fenceposts.

There are two other species of bluebirds found in North America. The Western bluebird is found throughout the year in California, the southern Rocky Mountains, Arizona and New Mexico, as well as in part of Mexico. The species ranges in the summer as far north as the Pacific Northwest, British Columbia and Montana. The Mountain bluebird nests in open country in the western United States as far north as Alaska. They are short-distance migrants, retreating as far south as Mexico during the winter season.

Other than these three species, North America offers few others birds with mostly “blue” plumages. Some examples include indigo bunting, blue grosbeak, and blue jay, as well as birds like great blue heron and belted kingfisher.

In addition to housing, food and water can be used to lure Eastern bluebirds closer. This bird doesn’t eat seeds, but it can be attracted with an offering of mealworms — live or freeze-dried – or commercially prepared peanut butter nuggets. A water feature in a yard is also a magnet for bluebirds and a host of other bird species.

Bluebird-Pool

Photo by Bryan Stevens • A handsome male Eastern bluebird perches on a chain-link fence.

If your home doesn’t provide suitable open, spacious bluebird habitat, it’s still easy to enjoy these beautiful birds. An afternoon or evening drive into open country, such as agricultural farmland, is likely to yield sightings of this bird on fences and utility lines. Golf courses, some of which go the extra mile to accommodate bluebirds, also provide habitat for these lovely birds.

The Eastern bluebird is present in the region in all seasons and is one of our more common birds. If you’re already an experienced landlord and host for these birds, you probably already know they joys they can bring. If not, why not try to attract them closer to you? Most bluebirds in the region have already started looking for a nesting site. Many of these birds may nest two or even three times in a single season. March has only just arrived, so there’s still time to place a nest box or two on your property to get their attention.

••••••

If you have a question, wish to make a comment or share a sighting, email ahoodedwarbler@aol.com.

Bluebiord-Male-Playground

Photo by Bryan Stevens A male Eastern Bluebird perched on playground equipment at Winged Deer Park in Johnson City.

Unlikely orange-crowned warbler becomes daily visitor this winter at woman’s feeders

After you have fed the birds long enough, you’re going to get visits from “mystery” birds. No matter how thoroughly you thumb through the pages of your field guides or how many online Google searches you conduct, it can be hard to pin down the identity of certain birds, especially when you encounter them for the first time.

Orange-crowned-Two-BOYD

Photo by Rebecca Boyd • This orange-crowned warbler has found a favorable winter residence at the home of Rebecca Boyd in Knoxville, Tennessee, making frequent visits to suet feeders to supplement its usual diet of insects and berries.

In the summer and fall, young birds recently out of the nest can cause some confusion when they show up in the company of their parents at feeders. In the winter, often a season characterized by subdued plumages and nomadic wanderers, the surprise visitors can be one of the many “little brown birds” in the sparrow clan or a summer bird like an oriole or thrush that has decided to take a shot at overwintering.

Or, with greater frequency each winter, it might be one of the warblers. That was the case when Rebecca Boyd, a resident of Knoxville, Tennessee, contacted me recently via Facebook asking for assistance with a bird identification.

27583340_337866090062351_24195392_n

Photo by Rebecca Boyd • This orange-crowned warbler is one of the more nondescript members of the warbler family.

Although most of the warblers beat a hasty retreat from North America every fall, a handful of species have increasingly begun to spend the winter months far north of their usual tropical haunts. Some of these species include yellow-rumped warbler, pine warbler and palm warbler, but the low-profile orange-crowned warbler is also becoming more common between November and March, especially in yards and gardens offering supplemental food such as suet cakes.

The small greenish-yellow bird that showed up at Rebecca’s home was easily identified, thanks to some great photographs that she took of her visitor. I communicated to her that I believed her bird to be an orange-crowned warbler. She had also conducted her own research, which had also led her to that conclusion.

Orange-crowned-Four-BOYD

Photo by Rebecca Boyd • This orange-crowned warbler has found a home at the residence of Rebecca Boyd in Knoxville, Tennessee, this winter.

Rebecca said she also shared some photos with birding groups on Facebook, which brought some helpful feedback. “I’ve gotten numerous responses that orange-crowned warblers are becoming a lot more common on the east side of the Mississippi, with quite a few people saying they are seeing them in their yards, too,” Rebecca wrote.

The orange-crowned warbler is one of the more undistinguished members of this New World family of birds that numbers about 115 species. The bird gains its common name from a physical feature that is rarely seen — an orange patch of feathers that, unless the bird is extremely excited or agitated, is usually concealed beneath its dull greenish-yellow feathers. It’s not a field mark that’s considered reliable for identifying the bird.

Rebecca got a lucky break and managed to photograph this elusive feature on her visiting bird. She said the feathers on the bird’s head appeared wet, which may have explained the appearance of the orange crown.

28033440_343701942812099_429716009_o 2

Photo by Rebecca Boyd • Wet feathers made the rarely seen orange crown visible on this orange-crowned warbler that has taken up residence at the home of Rebecca Boyd in Knoxville, Tennessee, this winter.

So, what does signify an orange-crowned warbler? The lack of wing bars, as well as the absence of a strong facial pattern is a strong indicator. The bird in Rebecca’s photo is not nearly as drab as this warbler can appear. Some appear very gray with only a hint of yellow or green in their plumage. There is often faint gray streaking evident in their yellow-green breast feathers. This warbler always shows yellow beneath its tail, a feature that is often only glimpsed as an observed bird is diving into cover. These birds also have sharp, thin bills. It’s usually a process of eliminating other suspects that brings birders to identify one of these warblers.

Unlike some warblers restricted to either the eastern or western United States, the orange-crowned warbler migrates and winters throughout the nation, east and west, although it primarily only nests within the western United States, as well as Alaska and Canada.

Although Rebecca said she has only been bird-watching and taking pictures for a little over a year, she has been a general point-and-shoot photography hobbyist for years. “My backyard is a bird paradise that attracts numerous and varied species,” Rebecca noted. “My favorites are bluebirds and hummingbirds, but the little warblers are also very special.”

Orange-crowned-One-BOYD

Photo by Rebecca Boyd • Besides orange-crowned warbler, like this individual, other warblers on occasion winter in the United States. Species most often attempting to spend the winter months in the United States include palm warbler, pine warbler, and yellow-rumped warbler.

Most of the warblers are currently residing on the island of the the Caribbean, or far south in Central and South America. A few others spend the winter in Florida or other southern states. The 50 or so species that nest in the United States and Canada will begin arriving as early as next month, although the majority of these summer residents will arrive or pass through the region in late April and May.

So, while it has a colorful name, the orange-crowned warbler is one of the more drab and nondescript members of its family. Other warblers living throughout the Americas include flame-throated warbler, crescent-chested warbler, citrine warbler and arrowhead warbler.

I’ll just keep daydreaming on the occasional snowy day of the approach of spring, which signals that the kin of the orange-crowned warbler will be winging their way north again in only a couple more months. I, for one, can’t wait.

••••••

If you have a question, wish to make a comment or share a sighting, email ahoodedwarbler@aol.com.

Orange-crowned-THREE-BOYD

Photo by Rebecca Boyd • This orange-crowned warbler grabs a bit of suet from a feeder at the home of Rebecca Boyd in Knoxville, Tennessee.

Duck…duck…goose? Winter season good time for finding rare geese in the region

SnowGoose-Jan21

Photo by Bryan Stevens • A snow goose swims amid Canada geese at the pond at Fishery Park in Erwin, Tennessee.

 

Of the geese found in the region, the well-known Canada goose is nearly ubiquitous. That’s not always been the case. For instance, in his book The Birds of Northeast Tennessee, Rick Knight points out that the geese now present throughout the year resulted from stocking programs conducted in the 1970s and 1980s. In earlier decades, the Canada goose was considered a rare winter visitor to the region.

Seeing the Canada goose in every sort of habitat from golf courses to grassy margins along city walking trails, it’s hard to imagine a time when this goose wasn’t one of the region’s most common waterfowl.

2-canada-goose-john-james-audubon

Early American naturalist and artist John James Audubon captured this pair of Canada geese in a most realistic painting.

The world’s geese are not as numerous as ducks, but there are still about 20 species of geese worldwide, compared to about 120 species of ducks. While both ducks and geese are lumped together as waterfowl, most geese are more terrestrial than ducks. Birders are just as likely to spot geese in a pasture or on the greens of a golf course as they are on a lake or pond.

There have been several species of geese usually considered rare to uncommon in the region that have been spotted by birders thus far this winter season. I personally observed greater white-fronted geese at several different locations in November and December.

The greater white-fronted goose is considerably smaller than a Canada goose. The bird is named for the distinctive white band found at the base of bill. This white band also helps distinguish this goose from similar domestic geese. The sexes are similar in appearance, but females are usually smaller than males. The head, neck and upper back of white-fronted geese are grayish-brown. The lower back and rump are dark brown, and the tail is dark brown and edged with white. The chest and breast are grayish with dark brown to black blotches and bars on the breast, giving this goose the nickname “specklebelly.” The bill is pinkish and the legs and feet are orange.

Canada-Greater

Photo by Bryan Stevens The Greater White-fronted Goose, in background, is much smaller than the typical Canada Goose, which is shown in the foreground of this photograph.

The greater white-fronted goose breeds in North America as well as in Europe and Asia, and they spend the winter throughout the United States and even in Japan. Most nesting in North America takes place on the North Slope of Alaska and across the western and central Canadian Arctic. Wintering habitats include coastal marshes, wet fields and and freshwater wetlands.

Only a couple of weeks ago, I spotted a snow goose at the fish pond located at Erwin Fishery Park. The snow goose is a North American goose known for its white plumage that gives the bird its common name; however, the snow goose actually comes in two versions: the white phase and a blue phase, which is often referred to as a “blue goose.”

The snow goose breeds in regions in the far north, including Alaska, Canada, Greenland and even the northeastern tip of Siberia. They may spend the winter as far south as Texas and Mexico, although some will migrate no farther than southwestern British Columbia in Canada.

The snow goose bucks the trends that show many species of waterfowl declining. Recent surveys show that the population of the snow goose exceeds five million birds, which is an increase of more than 300 percent since the mid-1970s. In fact, this goose is thriving to such a degree that the large population has begun to inflict damage on its breeding habitat in some tundra regions.

A smaller relative to the snow goose is the Ross’s goose, which for all practical purposes looks like a snow goose in miniature. The common name of this goose honors Bernard R. Ross, who was associated with the Hudson’s Bay Company in Canada’s Northwest Territories.

Ross-onWater

Photo by Bryan Stevens • A visiting Ross’s goose takes a swim on the large pond at Northeast State Community College in Elizabethton, Tennessee, a few winters ago.

Here’s a quick history lesson. Hudson’s Bay Company is the oldest commercial corporation in North America. The company has been in continuous operation for more than 340 years, which ranks it as one of the oldest in the world. The company began as a fur-trading enterprise, thanks to an English royal charter in back in 1670 during the reign of King Charles II. These days, Hudson’s Bay Company owns and operates retail stores throughout Canada and the United States.

In addition to his trade in furs, Ross collected specimens for the Smithsonian Institution in Washington, D.C. Ross is responsible for giving the goose that now bears his name one of its early common names – the Horned Wavy Goose of Hearne. I wonder why that never caught on?

Ross repeatedly insisted that this small goose was a species distinct from the related and larger lesser snow goose and greater snow goose. His vouching for this small white goose eventually convinced other experts that this bird was indeed its own species.

Ross was born in Ireland in 1827. He died in Toronto, Ontario, in 1874. He was described by other prominent early naturalists as “enthusiastic” and “a careful observer” in the employ of Hudson’s Bay Company. When John Cassin gave the Ross’s Goose its first scientific name of Anser rossii in 1861, he paid tribute to the Hudson’s Bay Company’s Ross.

Canada_Geese

Photo by Bryan Stevens • In some areas, Canada geese have become so prevalent that they are considered pests. Human handouts to waterfowl are not always compatible with good health for the birds that receive them.

The Ross’s goose has a “cuteness” factor working in its favor. For a goose, it is rather small. It could best be described as a snow goose in miniature. In fact, it isn’t much larger than such ducks as mallards and is considered the smallest of North America’s geese.

The Ross’s goose has also acquired some other common names, including “galoot” and “scabby-nosed wavey.” This latter name was inspired by the bird’s bill, which is covered with rough bumps around the base. I have to admit that “scabby-nosed wavey” is a name likely to stick in the memory. Today, the Ross’s goose’s scientific name is Chen rossii.

Other geese found worldwide include the pink-footed goose, bar-headed goose, emperor goose, red-breasted goose and barnacle goose.

So, does this inspire you to try a wild goose chase of your own? If it does, best of luck in your efforts.

•••••

To learn more about birds and other topics from the natural world, friend Stevens on Facebook at https://www.facebook.com/ahoodedwarbler. If you have a question, wish to make a comment or share a sighting, email ahoodedwarbler@aol.com.

A-Cackling Goose 1

Photo by Bryan Stevens • A Cackling goose, foreground, is shown in relation to some larger Canada geese, at a pond at Fishery Park in Erwin, Tennessee.

Winter wren one of the season’s low-profile visitors

WinterWren

Photo by Jean Potter
What the winter wren lacks in size, it makes up for with its voice. A boisterous and exuberant singer during the spring nesting season,  winter wrens are also quick to scold intruders into their winter territories.

 

Of late, every time I step outside my front door I’ve incurred the ire of a winter wren that’s taken up residency in my yard. This wren is a tiny bird among a family of birds known for small size, but it makes its presence known in unmistakable terms.

For starters, the winter wren is a noisy bird. The one living at my home arrived in late November and immediately claimed a niche to call its own. Any intrusion is met with a scolding chatter as the wren scurries low to the ground to drop out of view. In fact, the winter wren’s a very terrestrial bird. Observers are just as likely to see one of these wrens run across the ground as they are to see it take flight. I’m hopeful he will remain as winter’s grip tightens for the next couple of months.

The website All About Birds, managed by The Cornell Lab of Ornithology, offers advice on making a wren-friendly yard. “Landscaping with native plants is a good way to provide habitat for Winter Wrens,” according to the website. Other steps to take could extend to creating brush piles and ensuring some sections of the yard offers dense vegetation. The website also notes that this wren is often found making its home near streams.

In the summer, the winter wren often nests atop some of the high-elevation mountains in the region, especially ones with abundant fir and spruce trees. Otherwise, it’s mostly a winter visitor in the region. Other wrens common to the region include the Carolina wren and the house wren. In suitable habitats, especially during fall and spring migration, two other wrens — marsh wren and sedge wren — are observed occasionally in the region. Other wrens native to the United States include the rock wren, canyon wren, cactus wren, Pacific wren and Bewick’s wren.

The world’s 88 species of wrens are, for the most part, the quintessential “little brown birds,” but that hasn’t kept them from acquiring some interesting and descriptive common names. Some examples include the tooth-billed wren, flutist wren, riverside wren, whiskered wren, happy wren, musician wren, timberline wren, speckle-breasted wren, white-breasted wood wren and giant wren. The last species on the list resides in Mexico and is indeed a “giant” among a family of tiny birds, reaching a length of almost nine inches and weighing all of 1.8 ounces.

For the most part, wrens are birds of the New World. In fact, only the Eurasian wren represents the family in Europe, Asia and Africa. Experts recently split the winter wren into several different species, including the Pacific wren of the west coast of North America and the Eurasian wren of Europe, Asia and Africa.WinterWren_edited-1

Just as the winter wren thinks nothing of acting like a mouse when scurrying through leaf litter and over fallen logs in search of insect prey, this bird doesn’t hesitate to imitate mice by poking into shadowy holes in the ground or exploring the dark crevices of fallen logs. When winter temperatures drop sharply, many of these birds may cram themselves into a roosting hole to benefit from the communal heat from so many tiny feathered bodies in such close proximity. Winter wrens eat mostly insects and spiders, but in winter these birds will also eat some seeds and berries. Winter wrens rarely visit feeders, but a suet cake often attracts birds with similar dietary preferences, including kinglets and chickadees. A larger relative, the Carolina wren, is a common visitor to feeders.

In English and German lore, the winter wren was known as the “king of the birds.” Different tales provide varying explanations for how such a small bird earned such an inflated title. Ritual hunts were enacted in some European locations. These hunts, known as “wren hunts,” were conducted by “wren boys” who would parade through town on their quests. Wren Day fell on Dec. 26, which coincided with the holiday St. Stephen’s Day. Some myths blame the noisy bird for betraying the hiding place of Stephen, who was delivered up as a Christian martyr to his enemies due to the bird’s treachery. In some European cultures, various superstitions sprang up about wrens. For instance, in Scotland it is considered extremely unlucky to kill a wren.

Personally, I feel lucky to have the tiny winter wren spending time around my home and can guarantee no “wren hunts” will be staged here. At a time of year when feathered friends can be scarce, a winter wren is a welcome visitor.

••••••

The Lee and Lois Herndon Chapter of Tennessee Ornithological Society produces an annual calendar featuring some exceptional bird photography from its members. This year’s calendar features full-color photographs of some colorful and engaging birds. The club sells the calendars for $15 each. All proceeds are used to support birding opportunities and bird-related causes. For instance, the club pays for bird seed to stock the feeders at Sycamore Shoals State Historic Park in Elizabethton, Tennessee. The club also regularly supports causes that benefit birds.HerndonCalendar2018(Cover)

The calendar also features an informative calendar grid with highlights for major holidays, as well as important bird-related dates. The calendar’s pages feature more than 80 full-color photographs of area birds, including common favorites, as well as a few more exotic birds. The front cover features a dazzling photograph of a red-headed woodpecker. The photo was taken by Debi Campbell, a resident of Bluff City, Tennessee, and current president of the Herndon chapter. If you’re interested in obtaining a calendar, contact ahoodedwarbler@aol.com by email. Calendars will also be available for purchase by cash or check only at the offices of the Bristol Herald Courier located at 320 Bob Morrison Blvd. in Bristol, Virginia.

If you’re interested in obtaining a calendar, contact ahoodedwarbler@aol.com by email. Calendars will also be available for purchase by cash or check only at the offices of the Bristol Herald Courier located at 320 Bob Morrison Blvd. in Bristol, Virginia.

•••••

Bryan Stevens lives near Roan Mountain, Tennessee. If you have a question, wish to make a comment or share a sighting, email ahoodedwarbler@aol.com.

 

Although graceful in the water, life gets awkward for grebes on land

As the calendar moves into the months of October and November, migrating waterfowl will replace the exodus of songbirds that evacuate the North American continent every fall in preparation for their winter season in the tropics. The umbrella term of waterfowl can include such birds as ducks, geese, loons and grebes.

Pond-Edge-Grebe

Photo by Bryan Stevens • This pied-billed grebe stranded itself on a wet lawn during fall migration. A grebe’s legs are positioned so far back on their bodies that grebes have difficult walking on land. Once released in a pond, the grebe was able to take flight and continue its migration.

That last family keeps one of the lowest profiles among the grouping of birds lumped together as waterfowl. Worldwide, there are 22 species of grebes. This family also includes three extinct species — Alaotra grebe, Atitlán grebe and Colombian grebe.

Many people are unaware of the grebes. After all, they are oddball birds with not a lot in common with other waterfowl such as loons and ducks. In eastern Tennessee, southwestern Virginia and western North Carolina, the pied-billed grebe is the most likely member of the grebe family to come into contact with humans. The pied-billed grebe’s scientific name, Podilymbus podiceps, can be roughly translated as “rear-footed diver.” The reference is to the fact that this grebe, as well as others of its kind, have their feet positioned so far back on their bodies that movement on land is difficult and awkward.

The pied-billed grebe has inspired a variety of other common names, including American dabchick, dabchick, Carolina grebe, devil-diver, dive-dapper, hell-diver, pied-billed dabchick, pied-bill, thick-billed grebe and water witch, all of which reflect this grebe’s almost exclusively aquatic lifestyle.

The pied-billed grebe is a world-class survivor. Already a member of an ancient family of birds, this species has outlasted the others in its genus. The Atitlán grebe, which was also known as the giant grebe, went extinct around 1989 after a series of catastrophic setbacks, including a devastating earthquake and the introduction of smallmouth and largemouth bass to Lake Atitlán in Guatemala. The bass consumed the prey this grebe needed for its survival, and large bass occasionally ate young grebes.

Smallmouth bass.png

Bass introduced into Lake Atitlán consumed the small fish that the Atitlán Grebe              required as a food source. Large bass also ate young grebes.

 

 

These birds range in size from the least grebe, which weighs only about six ounces, to the great grebe, which can tip the scales at four pounds. North American grebes include red-necked grebe, horned grebe, eared grebe, Clark’s grebe and Western grebe. In extreme southern Texas, birders can find least grebes in suitable wetland habitats.

With the exception of the least grebe, I’ve seen all of North America’s grebes. During visits to Utah in 2003 and 2006, I observed the sleek, long-necked Clark’s grebe and Western grebe. On a 2006 trip to Utah, I visited Antelope Island State Park and observed tens of thousands of Eared Grebes gathered on the Great Salt Lake for the nesting season. In Tennessee, one of the most reliable locations to find eared grebes is from viewing areas at Musick’s Campground on South Holston Lake, where a small number of these grebes have wintered for many years.

An unusual February fallout back in 2014 resulted in equally unusual numbers of red-necked grebes on area lakes, rivers, and ponds. I’d previously observed this grebe on Boone Lake, South Holston Lake and Watauga Lake in northeast Tennessee.

Grebe-Mallards

Photo by Bryan Stevens • A Red-necked Grebe mixes with Mallards at a pond on the campus of Northeast State Community College in Elizabethton.

Grebes are prone to landing on glistening surfaces — lawns, asphalt parking lots and even paved roads — during migration flights, especially at night during heavy rain. A serious problem arises when the grebe, with those rear-positioned feet, finds itself stranded, unable to take flight again without a paddling run across the surface of a body of water.

One of these strandings was recounted in Rick Knight’s book, The Birds of Northeast Tennessee. On Feb. 13, 1994, a red-necked grebe grounded itself with one of these crash landings onto a parking lot in Elizabethton, Tennessee. The fortunate grebe received a human-assisted rescue, being transported to a small lake near the town for release.

In November of 2011, a neighbor delivered a bird that had landed in his yard and could not take flight. The bird, put into a cardboard box for its own safety, didn’t appear to have any injuries. Once I saw the bird, I realized it was a pied-billed grebe. We released the bird on my fish pond, where the grebe dived and swam extensively before resting for a long period on a muddy edge of the pond. Overnight, the grebe disappeared. I believe the grebe took flight during the night and continued with its fall migration. The incident remains one of my closest encounters with a grebe.

Rescue-GREBE

Photo by Bryan Stevens The pied-billed grebe paddles through the water after it was rescued after a stranding on a lawn.

 

In the coming weeks and all throughout the winter months, look for pied-bill grebes, as well well as more uncommon grebes like horned grebe and red-necked grebe, on lakes and rivers throughout the region.

•••••
Bryan Stevens lives near Roan Mountain, Tennessee. To ask a question, make a comment or share a sighting, email him at ahoodedwarbler@aol.com.

Sleek elegance of cedar waxwing wins bird many fans

Main-CedarWaxwing-Pic

Photo by Annette Bryant • A cedar waxwing plucks a fresh blueberry.

I still remember my first look at a cedar waxwing. Sleek as silk, wearing a mask like a bandit, with a jaunty crest atop its head, this fairly common bird commands attention when making an appearance in a yard or garden. Of course, it’s usually not alone, more often traveling as a member of a larger flock that can number as high as dozens or even hundreds of individuals.

Cedar waxwings win fans almost anywhere they go. Chances of luring these birds to your home and property can increase by offering some essential requirements. Tall trees, especially those that bear fruit, are attractive to these sociable birds. It’s more often water, not food, however, that will bring a flock of these birds close. They love a good splash in a bath, whether the source is a shallow stream or an ornamental pool set into the landscape.

As noted, they travel in often sizable flocks, usually in search of new food sources. The many members comprising a flock can deplete resources in a remarkably short time. During the winter season, I’ve watched a flock of waxwings make short work of a harvest of berries from a holly tree. Their nomadic lifestyles makes it nearly impossible to predict where cedar waxwings might make an appearance.

Waxwing-Sept11
Photo by Bryan Stevens • A cedar waxwing perches on a branch.

Based on early observation, the wild cherry trees scattered around the edges of my yard are fully laden with berries. As they ripen in late August and into September, the crop will likely attract waxwings as well as a host of other species.

Why is the term “waxwing” applied to this bird? According to the website All About Birds, the name comes from the waxy red secretions found on the tips of wing feathers. The site also notes that the precise function of these waxy tips is not known. There’s speculation among some experts that the bright red tips on the feathers could play a role in helping waxwings attract mates.

The cedar waxwing has few relatives. Worldwide, there are only two other species: the Bohemian waxwing, of the northern forests of Eurasia and North America; and the Japanese waxwing, found in such northeast Asian countries as Japan, Korea and China.

Although it’s classified as a songbird, the cedar waxwing does’t truly produce a vocalization that anyone would contend qualifies as a song. They are, however, very vocal birds, producing shrill, high-pitched notes as they pass through the upper branches of tall trees.

As much as the waxwing has a fondness for fruit, it’s also a bird that would have made an excellent flycatcher. Flocks of these birds will often congregate in trees near the edge of a pond, garden or yard — anywhere winged insects might be found in good numbers — in order to hawk insects on the wing. A waxwing will sally forth from a branch, snatch its prey in mid-air, and return to its perch for a quick snack.

Perhaps because of the late-summer abundance of bugs and berries, cedar waxwings are known for nesting late into the summer. They’re certainly not among the birds impatient to begin nesting as soon as temperatures turn mild in the spring.

Waxwing-Pair

Photo by Bryan Stevens • A pair of cedar waxwings                           hawk for insects near a pond.

Although a female brown-headed cowbird succeeds on occasion at slipping an egg into a waxwing nest, that attempt at foisting offspring onto unwitting foster parents is doomed. According to All About Birds, baby cowbirds will starve on the diet high in fruit fed to waxwing babies.

Now that you know a little more about this sociable and elegant songbird, keep an eye out for cedar waxwings visiting your yard or garden. I know my own wild cherry trees await their arrival.

•••••

Bryan Stevens lives near Roan Mountain, Tennessee. To learn more about birds and other topics from the natural world, friend him on Facebook at https://www.facebook.com/ahoodedwarbler. If you have a question, wish to make a comment or share a sighting, email ahoodedwarbler@aol.com.

County’s Summer Bird Count finds 104 species

Members and friends of the Lee & Lois Herndon Chapter of the Tennessee Ornithological Society enjoyed a busy June, conducting its two annual summer bird counts last month. To the satisfaction of everyone involved, these counts encountered normal temperature after a spring count this past May that actually saw some snowfall when it was held on May 6.

IMG_4140

Photo by Bryan Stevens • Nesting Yellow-bellied Sapsuckers can be found at higher elevations in Unicoi County. This woodpecker is usually considered a winter bird in the region, but a few nest in the mountains.

According to long-time compiler Rick Knight, the chapter holds these summer counts in the counties of Carter and Unicoi to provide a set of baseline data on the diversity and numbers of breeding birds in these two local counties. This supplements other summertime data collection projects, such as the long-running Breeding Bird Survey (one route in Carter County) and the Nightjar Survey (three local routes).

The Carter County Summer Bird Count was initiated shortly after the conclusion of the Tennessee Breeding Bird Atlas project. The Unicoi County Summer Bird Count’s origins are more recent, with this survey making its debut in June of 2014. The fourth consecutive Unicoi County Summer Count was held June 17 with 21 observers in five parties looking for birds on Unaka Mountain, as well as such locations as Erwin, Limestone Cove and Flag Pond. Morning weather was favorable, but scattered rain in the afternoon hindered some efforts. A total of 104 species were tallied, down slightly from the three-year average of 111 species. Highlights included a Bald Eagle, Merlin and six Yellow-bellied Sapsuckers, including a nest with young. A total of 20 species of warblers were tallied, including Swainson’s Warbler, Magnolia Warbler, Blackburnian Warbler and Prairie Warbler. Other notable birds include Hermit Thrush and Blue Grosbeak.

I took part on the count, looking for birds in the Limestone Cove area of the county with Brookie and Jean Potter, Charles Moore, and David and Connie Irick. Beyond bird, we saw other wildlife, including skunks, white-tailed deer, rabbits, groundhogs and various butterflies.

IMG_4146

Photo by Bryan Stevens • A young Red-winged Blackbird begs food from its attentive mother.

A highlight of our count took place near the Appalachian Trail along Highway 107 at Iron Mountain Gap where we found a pair of Yellow-bellied Sapsuckers delivering food to young inside a nesting cavity in a tree easily viewed from the roadside. In addition, a singing Chestnut-sided Warbler put on quite a show for a group of admiring birders enchanted with this bird’s dazzling plumage and energetic antics.

The total for the count follows:

Canada Goose, 73; Wood Duck, 22; Mallard; Wild Turkey, 19; Great Blue Heron, 13; and Green Heron, 3.
Black Vulture, 300; Turkey Vulture, 28; Sharp-shinned Hawk, 2; Cooper’s Hawk, 1; Bald Eagle, 1; Broad-winged Hawk, 7; Red-tailed Hawk, 4; American Kestrel, 2; and Merlin, 1.
Rock Pigeon, 67; Mourning Dove, 87; Great Horned Owl, 1; Barred Owl, 2; Chuck-will’s-Widow, 4; Whip-poor-will, 9; and Chimney Swift, 61.
Ruby-throated Hummingbird, 15; Belted Kingfisher, 4; Red-bellied Woodpecker, 13; Yellow-bellied Sapsucker, 6; Downy Woodpecker, 10; Hairy Woodpecker, 3; Northern Flicker, 7; and Pileated Woodpecker, 8.
Eastern Wood-Pewee, 7; Acadian Flycatcher, 24; Eastern Phoebe, 30; Great Crested Flycatcher, 3; and Eastern Kingbird, 14.
White-eyed Vireo, 4; Yellow-throated Vireo, 1; Blue-headed Vireo, 26; Red-eyed Vireo, 95; Blue Jay, 53; American Crow, 88; Fish Crow, 7; and Common Raven, 7.
Northern Rough-winged Swallow, 36; Purple Martin, 14; Tree Swallow, 70; Barn Swallow, 77; and Cliff Swallow, 149.
Carolina Chickadee, 51; Tufted Titmouse, 43; Red-breasted Nuthatch, 1; White-breasted Nuthatch, 18; Brown Creeper, 3; House Wren, 14; Carolina Wren, 42.

IMG_4172

Photo by Bryan Stevens • Most swallows, like this Barn Swallow, have fledged and will join their parents in migrating south in the coming weeks of late summer.

Blue-gray Gnatcatcher, 5; Golden-crowned Kinglet, 7; Eastern Bluebird, 33; Veery, 25; Hermit Thrush, 4; Wood Thrush, 37; American Robin, 281; Gray Catbird, 31; Brown Thrasher, 12; Northern Mockingbird, 24; European Starling, 534; and Cedar Waxwing, 49.
Ovenbird, 29; Worm-eating Warbler, 2; Louisiana Waterthrush, 4; Black-and-white Warbler, 12; Swainson’s Warbler, 6; Common Yellowthroat, 2; Hooded Warbler, 37; American Redstart, 4; Northern Parula, 19; Magnolia Warbler, 3; Blackburnian Warbler, 2; Yellow Warbler, 1; Chestnut-sided Warbler, 15; Black-throated Blue Warbler, 29; Pine Warbler, 1; Yellow-throated Warbler, 3; Prairie Warbler, 3; Black-throated Green Warbler, 16; Canada Warbler, 9; and Yellow-breasted Chat, 2.
Eastern Towhee, 55; Chipping Sparrow, 49; Field Sparrow, 8; Song Sparrow, 120; Dark-eyed Junco, 37; Scarlet Tanager, 27; Northern Cardinal, 83; Rose-breasted Grosbeak, 4; Blue Grosbeak, 2; and Indigo Bunting, 82.
Red-winged Blackbird, 84; Common Grackle, 58; Eastern Meadowlark, 9; Brown-headed Cowbird, 29; and Orchard Oriole, 1.
House Finch, 33; American Goldfinch, 96; and House Sparrow, 17.

YoungCardinal

Photo by Bryan Stevens • Young birds, like this Northern Cardinal, point to a successful nesting season for most of the region’s birds.

Next week, I’ll post results from the Elizabethton Summer Bird Count.

 

••••••

To ask a question, make a comment or share a sighting, email ahoodedwarbler@aol.com or friend Stevens on Facebook.