Photos by Bryan Stevens Among cypress knees in a flooded forest on Huntington Beach State Park, this Prothonotary Warbler made his presence known with his loud, ringing song.
I’ve been vacationing on Pawleys Island, S.C., so this week’s post will be a pictorial tour of some fun birding away from the mountains of East Tennessee.
As much as I like my mountain birds back home, it’s always great to get back to South Carolina. This trip has even managed to add a few new species to my South Carolina State List, including Prothonotary Warbler and Blue Grosbeak.
My favorite birding spots during my stay have included daily visits to Brookgreen Gardens and Huntington Beach State Park.
The 2,500 acre-Huntington Beach State Park rewards visitors with a diverse selection of birds, including shorebirds, wading birds, songbirds, raptors and almost every other feathered friend you care to name.
A sculpture of geese titled “Flying Wild Geese” by Marshall M. Fredericks at Brookgreen Gardens. The bronze sculpture was cast in 1967.
The park is located roughly 15 miles from Myrtle Beach, but it offers a much slower pace than the commercially driven tourism of the famous beach. More than 310 species of birds have been reported from Huntington Beach State Park since 1966. Helping increase bird diversity is varied habitat, including 1,060 acres of salt marsh, 750 acres of woodlands, 90 acres of freshwater/brackish marshes, 400 acres of maritime shrub thicket and 200 acres of sandy beach and dunes.
An American Anhinga preens its feathers after taking a swim.
In addition, I have been delighted by the numbers of birds I have found within Brookgreen Gardens, which is a 9,100-acre sculpture garden and wildlife preserve. The attraction offers several themed gardens as a lovely backdrop for American figurative sculptures. There’s also a Lowcountry Zoo, as well as nature trails through a variety of habitats, including old rice plantation fields. Brookgreen Gardens was founded by Archer Milton Huntington, stepson of railroad magnate Collis Potter Huntington, and his wife, Anna Hyatt Huntington. The attraction displays some of the sculptures completed by Anna and her sister, Harriet Hyatt, along with other respected American sculptors. Brookgreen Gardens, which opened in 1932, is built on four former rice plantations, taking its name from the former Brookgreen Plantation.
So, enjoy this week’s pictorial essay on my latest birding trip to South Carolina. I hope you’ll find something to your liking.
A trio of young mockingbirds follow a parent in hope of a morsel of food.
Little Blue Heron in a former rice field at Brookgreen Gardens.
Pileated Woodpecker climbs on a live oak tree at Brookgreen Gardens.
Dowitchers feed on a tidal flat at Huntington Beach State Park.
Painted Buntings are quite prominent at Huntington Beach State Park.
Female Painted Buntings lack the showy feathers of males.
Three male Painted Buntings co-exist at a feeder at the Huntington Beach State Park Nature Center.
The male Painted Buntings is one of North America’s most vibrant songbirds.
Great Crested Flycatcher perches atop a pine tree at Brookgreen Gardens.
A second-year male Orchard Oriole in a pine tree at Huntington Beach State Park.
A male Northern Parula explores beneath the leaves of the woodland canopy at Brookgreen Gardens.
A Red-bellied Woodpecker visits a nest cavity in a dead tree at Brookgreen Gardens.
A Great Egret takes flight from a marsh at Huntington Beach State Park.
A Semipalmated Sandpiper brings up the rear as it tries to catch up to a flock of Sanderlings, one of its larger relatives.
Cuckoos, such as this Yellow-billed Cuckoo, are more often heard than seen, but they will occasionally cooperate for a photograph.
Tropical Storm Ana dumped a lot of rain on Huntington Beach State Park. Flooded lawns areas provided temporary foraging grounds for migrating shorebirds, as well as resident Boat-tailed Grackles.
A dowitcher uses its unique bill to probe for food in the mud of a tidal flat.
Lesser Yellowlegs and Least Sandpipers forage in a puddle created by the rains of Tropical Storm Ana.
Photo by Bryan Stevens A singing male Orchard Oriole entertained festival attendees during a Saturday morning bird walk.
I’m just back from attending the first-ever Birding Festival at Hungry Mother State Park. It was a wonderful weekend filled with exciting observations of birds such as Baltimore Oriole, Orchard’s Oriole, Great Egret, Solitary Sandpiper, Spotted Sandpiper, Red-breasted Mergansers and even a pair of nesting Blue-gray Gnatcatchers.
Photo by Bryan Stevens “I think we’re safe,” said one Northern Rough-winged Swallow to the other. “Swallows don’t have arms.”
The park is located in Smyth County near the town of Marion, Virginia, and is accessible just off of Route 16 near interstate 81. The park offers visitors more than 2,000 acres of wooded mountainous terrain, a large lake, several miles of trails for hiking and biking, a conference center, camping, picnicking, a lakeside beach for swimming, and a discovery center to learn about the area.
The festival, which was held Friday-Sunday, May 1-3, meshed nicely with other recreational opportunities offered at HMSP. Tanya Hall, the Chief Ranger of Visitor Experience, noted that Hungry Mother is one of the more popular parks in Virginia.
Photo by Bryan Stevens A kayaker glides across Hungry Mother Lake.
“We have 18 miles of trails that you can either hike or bike and we have a 108-acre lake that has various species of fish available to catch,” Hall noted.
Sport fish in the lake including largemouth, smallmouth and spotted bass, as well as crappie, channel catfish, carp, sunfish, rock bass, muskellunge, and walleye.
The lake is also a favorite destination for swimmers, canoeists, kayakers and paddleboarders, which were all in evidence during this weekend’s events.
Hall said the park is also fortunate to have an “awesome interpretation department” that hosts numerous programs each day that are offered not only to camping and cabin guests, but also to the public.
Photo by Bryan Stevens The Hungry Mother State Park Restaurant, which offers lunch, dinner and a Sunday brunch.
Hall said the park also has one of the most unique names of all Virginia’s state parks. There’s also a unique legend tied to the name, which is associated with Molly’s Knob, the highest point in the park.
Photo by David Thometz Beginning my pictorial program, “Season to Season,” for the Friday evening audience at the Hungry Mother State Park Birding Festival.
According to local legend, Indians destroyed several settlements on the New River south of the park, resulting in Molly Marley and her small child being taken to the raiders’ base north of the park. Molly and her child eventually escaped and wandered through the wilderness, surviving by eating berries. Molly finally collapsed and her child wandered down a creek until she found help. The only words she could impart to rescuers were “Hungry Mother.” Unfortunately, by the time a rescue party arrived at the foot of the mountain where she had collapsed, they found Molly dead. Today, the mountain is called Molly’s Knob and the stream is known as Hungry Mother Creek. So, when the park was developed in the 1930s, a dam was constructed to block the creek and form Hungry Mother Lake. The legend also provided the name for this very unique park.
Photo by David Thometz Looking for Virginia Rails at the wetlands at Saltville.
I presented a program on birds and nature through all four of the seasons. I got to meet many people that I have corresponded with through Facebook and email. I also got to meet some interesting new people.
The festival also featured Richard Moncrief, who is the Birding and Nature Observation Market Manager for Carl Zeiss Sports Optics. Montcrief presented two programs on “Binocular Know How” and a very informative and entertaining “Birding Basics.” Some local Master Naturalists, including Melanie Smith and Randy Smith, gave programs on “Birding by Ear” and “Backyard Birding.”
Another highlight of the festival included an excursion to nearby Saltville to bird the wetlands in that historic southwest Virginia town.
I overheard plenty of discussion that the festival should become an annual event, and I certainly concur with that sentiment. I know I’d like to visit again next May.
Photo by David Thometz Trying to get that perfect angle for a photo.
Photo by Bryan Stevens A male Baltimore Oriole sings from the top of a tall tree.
Photo by David Thometz If you look in the right corner of this outdoor fireplace, you’ll find a Mallard hen that has chosen an unusual nesting location.
Photo by Bryan Stevens Red-winged Blackbird
Orchard Oriole
Great Egret
Eastern Kingbird
Sign promoting activities during the Birding Festival.
I would love to add Yellow-crowned Night-Heron to my yard list. Great Blue Herons, Black-crowned Night-Herons, Green Herons and Great Egrets have visited the creek and fish pond at my home, but I’ve never had a visit from a Yellow-crowned Night-Heron. I photographed this pair on a nest along the Watauga River on Blevins Road.
On April 19, a singing male Black-throated Green Warbler became the 50th bird species to make an appearance in my yard this year.
Back at the start of this year, I considered trying for another “big year” in the five-county area of Northeast Tennessee that consists of the counties of Carter, Johnson, Sullivan, Unicoi and Washington.
However, such an undertaking requires a lot of travel and expense, as well as an immense dedication of time. After a 2014 marked by many personal upsets, I didn’t feel capable of making an attempt. Considering I last undertook a “big year” effort back in 2013, I felt it was too soon for me to try this again.
The Blue-gray Gnatcatcher, an early bird among spring migrants, arrived on Easter Sunday, April 5, this year. It was Bird No. 42 on my yard list for 2015.
Instead, I’ve focused my attention on the birds that come calling to my yard, fish pond, the creek and the surrounding woodlands. Over the years, I’ve enjoyed some amazing visitors from a variety of feathered friends.
It was an amazing winter, with large flocks of Purple Finches and Pine Siskins at my feeders. In fact, these two species remain present even as the calendar moves closer to May. In fact, I saw a Pine Siskin at the feeders on Saturday, April 25.
My favorite warbler, the Hooded Warbler, returned this spring on April 13. The males are currently singing daily from rhododendron thickets in the woodlands around my home.
As is usually the case here at my Simerly Creek home in Hampton, spring migration is proceeding at a slow pace. For some reason, the fall migration is a more “birdy” time. So, any bird I miss seeing this spring, I will hope to pick up while I continue looking for yard birds this autumn.
A pair of Wood Ducks visited the pond on a recent rainy morning. Until a decade ago, Wood Ducks were regular spring visitors. For some reason, they have become much more sporadic in their visits over the past 10 years.
Of course, there have been a few spring surprises, including a pair of Wood Ducks that showed up at the fish pond on a rainy morning on Sunday, April 19. Several of the resident warblers have also arrived, including Hooded Warbler, Black-and-white Warbler, Northern Parula, Black-throated Green Warbler and Ovenbird.
As of the time of my sitting down to post this blog entry, I’ve found 52 species in my yard so far this year.
The most recent sightings have been a Wood Thrush (No. 52) and a Northern Parula (No. 53) on my list. These two species showed up on April 20 and April 21, respectively.
I have been birding for more than 20 years, but in that time I have only had one Eastern Kingbird visit my yard. Will the second kingbird pay a visit at some point in 2015?
So, wish me luck as I continue this more modest undertaking. Let’s call it a “Big Yard Year.” I am hopeful that I can find 100 species in my yard before Dec. 31. I’ll continue you update occasionally here on my weekly blog.
A Tri-Colored Heron gapes in the Carolina sunshine. These members of the heron/egret clan are coming into their nuptial plumage for the upcoming nesting season. During a seven-day state in Pawleys Island, S.C., I observed 100 species of birds, more than I could likely expect to find back in Northeast Tennessee at this time of the year.
A raft of Lesser Scaup refresh in a shallow pond at Huntington Beach State Park in South Carolina. In early March, this diving duck was one of the most common in the park.
A Snowy Egret and Great Egret fish along the causeway at Huntington Beach State Park.
A Greater Yellowlegs forages in a tidal marsh pool during a migratory stop at Huntington Beach State Park. March is the month when many shorebirds start making their way as far north as the Arctic tundra for a brief albeit productive nesting season.
The American Coot is a common species of waterfowl in coastal South Carolina in March.
Common Gallinule, formerly known as the Common Moorhen, is fond of some of the flooded woodlands within Huntington Beach State Park.
Short-billed Dowitchers make a feeding stop at Huntington Beach State Park. These birds were part of a flock that numbers close to 100 birds.
The Osprey, also known as the Fish Eagle or Fish Hawk, is a common sight in the Carolina Low Country.
A Great Blue Heron and Great Egret compete for prime fishing turf.
Winter songbirds, such as this Hermit Thrush at Brookgreen Gardens, will soon give way to returning summer nesting birds, such as warblers, vireos and other thrushes.
Didn’t think snipes were real? Well, the object of the mythical snipe hunt is very much a real creature. Pictured is a Wilson’s Snipe along the causeway at Huntington Beach State Park.
Red-winged Blackbirds and their loud calls are again ringing from the wetlands in the South Carolina Low Country.
Brown Pelican perches in the marsh at Huntington Beach State Park.
Brookgreen Gardens is renowned for its display of sculptures. For Eastern Bluebirds, such as this pair, the works of art are simply convenient perches.
Boat-tailed Grackles perch on a scope and sign at Huntington Beach State Park.
Birding in the transitional period between seasons can also bring unexpected surprises, such as a sighting of White Pelicans at Huntington Beach State Park.
Wild Turkeys stroll the grounds of Brookgreen Gardens.
Horned Grebes ride the rough surf near the jetty at Huntington Beach State Park.
I hope you enjoyed these photos from my recent trip. See you next week back in Northeast Tennessee, just in time for the start of spring migration.
Photo by Bryan Stevens A Fox Sparrow lifts one foot into its belly feathers on a cold morning in reaction to bitter cold.The cold weather that closed out the month of February in the region also marked a shift in the seasons. The frigid temperatures, snow and ice also brought increased traffic to feeders.
One of the recent new arrivals at my home during the last of the February storms was a fox sparrow, who fed along with such birds as purple finches, pine siskins, American goldfinches and dark-eyed juncos.
In North America, the sparrows are classified in the Emberizidae family, which also includes the buntings, cardinals, grosbeaks and tanagers. The American, or New World, sparrows are a diverse group of seed-eating songbirds with conical bills. Many of them are brown or gray in color, leading to the term “little brown birds” being used to describe a family of similar birds. On closer study, each species of sparrow is quite unique, with many of them having distinctive head patterns or splashes of color apart from the dull browns and grays.
Photo by Bryan Stevens Fox Sparrows prefer to remain in thickets and tangle of thick cover. Heavy snows will often bring this sparrow to backyard feeders.
Although they share the name “sparrow,” American sparrows are more closely related to Old World buntings than they are to the Old World sparrows. In fact, the only true Old World sparrow in Northeast Tennessee is the House Sparrow, which was introduced to the United States and is not a native bird.
Although the label “little brown birds” is somewhat accurate for sparrows, learning to distinguish most of the more common sparrows isn’t that difficult. Observing those sparrows that visit feeders is a good place to start. Other sparrows that will come to feeders include song sparrow, field sparrow, chipping sparrow, white-throated sparrow and white-crowned sparrow. The dark-eyed junco and Eastern towhee are also members of the sparrow family, but their common names do not include the term “sparrow.”
Worldwide, there are many superstitions connected with birds commonly known as “sparrows.” In the book The Folklore of Birds, author Laura C. Martin notes that in China the sparrow is a foreteller of good luck. She also points out that in Japan the sparrow is a symbol for gentleness, gratitude and joy.
Keep in mind, however, that sparrows in Japan and China are not among the same family of birds known as sparrows that are found in the United States. In fact, with a few exceptions, our native sparrows are unique to North America.
Photo by U.S. Fish & Wildlife Service A Fox Sparrow perches on a bare branch. These large sparrows are only winter visitors in Northeast Tennessee.
For instance, the fox sparrow is a large, plump bird that in many parts of North America is most familiar as a migrant or wintering bird. The fox sparrow has a rusty tail and a streaked breast, evocative of a fox, hence its common name. Its plumage is dominated by brick-red and gray feathers.
In addition to a rather distinctive appearance for one of the so-called “Little Brown Birds,” the fox sparrow can easily be recognized by its behavior, too. This bird has a vigorous, distinctive way of foraging on the ground, kicking backward with both feet to uncover food. In fact, the instinct to forage in this manner means they are most often seen on the ground below a feeder instead of perched on a feeder like other birds.
Photo by U.S. Fish & Wildlife Service A Fox Sparrow perches on a branch, giving a good view of the rusty-red plumage that inspired its common name.
I’ve noticed over the years that February and March is usually the best time of the year to observe this winter sparrow. Even when these large sparrows are present, it often takes a heavy snow to bring them out of their tangled thickets to our feeders. Other sparrows are less frequent visitors to yards, and can most often be found in the region during the migration season. These sparrows of the transitional periods between the seasons include savannah sparrow, vesper sparrow and swamp sparrow. March and April are good times to look for these sparrows.
Most fox sparrows spend the nesting season in remote, fairly inaccessible locations as far north as Alaska and Canada.As a result, most people only see these birds during the winter months when they can become very reliable visitors to feeders. The recent heavy snows at the end of February brought a single fox sparrow to my feeders. The bird arrived early each morning and usually didn’t extend its visit beyond mid-afternoon.
•••••
Bryan Stevens lives near Roan Mountain, Tennessee. Friend him on Facebook at https://www.facebook.com/ahoodedwarbler. He is always posting about local birds, wildlife, flowers, insects and much more. If you have a question, wish to make a comment or share a sighting, email ahoodedwarbler@aol.com.
Photo by Bryan Stevens A heavy snowfall often prompts Fox Sparrows to visit backyard feeders, although they prefer to feed on the ground below the feeders. They kick vigorously to uncover fallen seeds covered by snow or leaves.
Photo by Bryan Stevens A White-breasted Nuthatch perches at the end of a branch.
The power of flight gives most birds a perfectly valid reason to disregard the power of gravity. The family of tree-clinging birds known as nuthatches lives an even more topsy-turvy lifestyle than many other of their winged kin. Nuthatches prefer a headfirst stance as they search for food in the nooks and crannies in tree trunks and branches.
The United States is home to four species of nuthatches: white-breasted, red-breasted, brown-headed and pygmy. White-breasted nuthatches are probably the most familiar nuthatch to backyard birders in this area.
Photo by Bryan Stevens A White-breasted Nuthatch plucks a sunflower seed from a feeder.
Because of their gravity-defying antics, the white-breasted nuthatch and other members of the family can provide hours of entertainment at our bird feeders. Individual white-breasted nuthatches will follow a single-minded path along the trunk of a tree or a branch on the way to a feeder. An individual nuthatch rarely varies from this path. It’s amusing to watch the jerky progress along the trunk as this bird prepares for a flight to a feeder holding sunflower seeds or a hanging wire basket of suet.
At my home, nuthatches typically remain aloof from the rivalry always ongoing between the chickadees and titmice. The white-breasted nuthatch is also a no-nonsense visitor. Rarely distracted by disturbances among other birds, this nuthatch is content to grab a seed and go or hang on to the wire frame of a suet basket and peck off chunks of suet.
Photo by Bryan Stevens A Red-breasted Nuthatch visits a feeder for peanuts.
The more numerous titmice and chickadees give way when a white-breasted nuthatch claims a feeder. At times, however, among the frantic activity, a tufted titmouse or a Carolina chickadee will forget itself and fly to a position on a feeder already claimed by a nuthatch. If surprised enough to retreat to a nearby perch, the nuthatch will go through a rather comical little dance to express its displeasure. Wings spread out in a rigid pose, the bird will turn around in tight circles, showing definite resentment at being displaced by an offending chickadee or titmouse.
These displays are usually brief, unless they are directed toward another white-breasted nuthatch. A male-female pair of these nuthatches can peaceably visit a feeding area at the same time. Two male nuthatches — or two female nuthatches for that matter — show little toleration for each other. Their little dances of defiance are in these cases demonstrated for each other. Eventually, one nuthatch will give way, but these are stubborn birds, much more set in their ways than chickadees and titmice.
Photo by Bryan Stevens Red-breasted Nuthatches are occasional winter feeder visitors in Northeast Tennessee.
In our region, the stubby red-breasted nuthatch is another member of the family that occasionally finds its way to our yards. Smaller than the related white-breasted nuthatch and, as far as I can tell, complacent in the company of chickadees and titmice, the red-breasted nuthatch is always a welcome visitor. It has a tell-tale “yank yank” call that it produces when excited that sounds very much like little tin horns. The red-breasted nuthatch, perhaps because it spends so much of the year in more remote areas, can also be amazingly tame when it pays a winter visit.
Photo by Bryan Stevens A Brown-headed Nuthatch seeks out a sunflower seed from a feeder.
Both of these nuthatches can be attracted to feeders by offering peanuts, sunflower seeds and suet. They are also cavity-nesting birds, but are more reluctant about accepting a nesting box as a place to rear young. They will gladly accept an old woodpecker hole or other natural cavity in a tree.
The brown-headed nuthatch is a specialist of pine woodlands throughout the southeastern United States, favoring loblolly-shortleaf pines and longleaf-slash pines. This nuthatch requires standing dead trees for nesting and roosting. They forage for food, however, on live pines. The birds are more abundant in older pine stands.
A painting of Red-breasted Nuthatches by early naturalist John James Audubon.
This small nuthatch is not at all common in the region, but there are some records. I’ve had much better luck finding the brown-headed nuthatch during visits to coastal South Carolina or suburban Atlanta in Georgia. In these southern locations, it can be a quite common bird.
These small birds will occasionally forage close to the ground, but they are often in the upper branches of pine trees. Their presence is often revealed by their call, which sounds amazingly like a squeeze toy. They produce their “squeaky toy” call persistently when agitated or curious. Brown-headed nuthatches often associate with mixed flocks in company with Carolina chickadees, tufted titmice, pine warblers and other small songbirds.
I also want to complete my list of North American nuthatches by adding the fourth species — pygmy nuthatch — to my life list. I have made two trips to western North America, where this species ranges, but haven’t managed to find this bird. Both the pygmy and brown-headed are among the smallest members of the nuthatch family.
On the other end of the size scale is the appropriately named giant nuthatch, which reaches a length of almost eight inches. The giant nuthatch ranges through China, Thailand and Burma. This nuthatch is bigger than a downy woodpecker, one of our more common visitors at backyard feeders in our region.
Worldwide, there are about 25 species of nuthatches, some of which have surprisingly descriptive names for birds that spend most of their lives creeping in obscurity along the trunks and branches of trees. Some of the more creative common names for these little birds include beautiful nuthatch, velvet-fronted nuthatch, sulphur-billed nuthatch, chestnut-bellied nuthatch, snowy-browed nuthatch and chestnut-vented nuthatch.
These birds are named “nuthatch” for the habit of some species to wedge a large seed in a crack and hack at it with their strong bills. I like to refer to them as “upside-down birds” because gravity doesn’t seem much of a factor in their daily lives. They are content to walk headfirst down a tree trunk or probe the underside of a large branch. It must give them an interesting perspective on the world around them.
Photo by Bryan Stevens A White-breasted Nuthatch recovers after striking a window.
I felt really bad for the birds when one of the larger blue spruce trees in the yard came crashing to the ground on Thursday, Feb. 12. At the same time, I felt fortunate that the tree collapsed while I was at work, mainly because it came to rest at a location where I usually park my automobile.
Photo by Bryan Stevens The collapse of this blue spruce has left some of the local birds feeling somewhat homeless.
The large tree, which still retained a dense growth of stiff, prickly needles on the upper third of its branches, snapped right at ground level. With the horizontal shelter normally provided by the tree suddenly gone vertical, many of the birds looked dazed and confused in the aftermath. In particular, some of the Carolina Chickadees looked somewhat bewildered and baffled. A couple of Pine Siskins looked as if they were confused by the situation.
Photo by Bryan Stevens This Carolina Chickadee, perched in the branches of the fallen blue spruce, looked somewhat confused in the immediate aftermath of the large tree’s collapse.
Most of the birds have adjusted. In fact, they have found the branches of the fallen tree just as capable of offering shelter from the elements and hiding places from potential predators.
The blue spruce was one of five planted by my late father and my late grandfather more than 30 years ago. Two of those five trees are still standing, but two others had already fallen several years ago during storms.
The gusts of wind on Feb. 12 proved too much for the tree. I don’t think blue spruce are particularly suited to life here in northeast Tennessee. They seem more vulnerable to pests and disease than many other conifers. At one time, my father planted some on his Christmas tree farm back in the 1980s and early 1990s. Most people didn’t like the sharp, spiky needles of a blue spruce, although the blue-green coloration often brought admiration from observers.
Until they grew more than 12 feet tall, my grandfather used to decorate the two spruces on each side of his home. He would string multi-colored strands of Christmas lights through the branches of the trees every holiday season.
Photo by Bryan Stevens Although located next to the fallen tree, this suet feeder continued to attract birds even after the tree collapsed on Thursday, Feb. 12.
When the trees grew too big to decorate, the birds became the chief beneficiaries. I positioned many of my feeders in the lower branches of several of the remaining spruces. From nuthatches and woodpeckers to chickadees and titmice, a variety of birds liked to congregate within the tree’s branches. A host of other birds, including Eastern Towhees, Dark-eyed Juncos and White-throated Sparrows liked to feed on the ground beneath the tall trees.
In the summer, birds such as Song Sparrows and Northern Cardinals concealed their nests in the thick boughs of some of these blue spruces.
I hate to lose a good tree. With these spruces, there are many memories tied to them. I’ll get over the loss, and I hope that, once the shock wears off, so will the birds.
After all, if your home came crashing down without warning, you might be a little perplexed, too.
•••••••
The Great Backyard Bird Count continues through Monday, Feb. 16. For more information, visit http://gbbc.birdcount.org/
I’ve been counting since Friday, Feb. 13, when this year’s GBBC kicked off. I’ll be sharing more about my participation in upcoming posts.
To learn more about birds and other topics from the natural world, friend me on Facebook at https://www.facebook.com/ahoodedwarbler. I’m always posting about local birds, wildlife, flowers, insects and much more. If you have a question, wish to make a comment or share a sighting, email ahoodedwarbler@aol.com.
Photo by Bryan Stevens This whimsical feeder is attached to one of the blue spruce trees still standing. Five of these trees were planted about 40 years ago, but only two of them now remain standing. They’ve been magnets for a variety of birds through the years. In this photo, a Red-breasted Nuthatch enjoys some peanuts.
Organizers are inviting citizen scientists around the world to give Mother Nature a valentine this year and show how much they care about birds by counting them for the yearly Great Backyard Bird Count.
Photo by Jean Potter Pine Siskins flock to a sock filled with thistle seed. These finches, prone to irruptions every few years, could be quite common during this year’s Great Backyard Bird Count.
The 18th annual count is taking place Feb.13-16. Anyone in the world can count birds at any location for at least 15 minutes on one or more days during this four-day count and enter their sightings at http://www.BirdCount.org. The information gathered by tens of thousands of volunteers helps track changes in bird populations on a massive scale. The GBBC is a joint project of the Cornell Lab of Ornithology and the National Audubon Society with partner Bird Studies Canada.
Two years ago, the GBBC shattered records after going global for the first time, thanks to integration with the eBird online checklist program launched in 2002 by the Cornell Lab and Audubon. Participants reported their bird sightings from all seven continents, including 111 countries and independent territories. Participants came from a range of far-flung locations from from Afghanistan to Zimbabwe. More than 34.5 million birds and 3,610 species were recorded, thereby documenting nearly one-third of the world’s total bird species in just four days.
Last year, bird watchers fell in love with the magnificent snowy owl when these impressive birds were reported in unprecedented numbers across southeastern Canada, the Great Lakes states, the Northeast, and along the Atlantic Coast. Organizers anticipate snowy owls will show up in higher numbers during this year’s GBBC, too.
Photo by U.S. Fish & Wildlife Service A Snowy Owl, held in captivity after suffering injuries that left it unreleasable, now educates people about the lives of birds of prey.
“It’s called an ‘echo flight,’” explained Marshall Iliff, eBird Project Leader at the Cornell Lab of Ornithology, in a press release promoting the GBBC. “After a huge irruption like we had last winter, the following year often yields higher-than-usual numbers as well. The abundance of lemmings that produced last year’s Snowy Owl irruption likely continued or emerged in new areas of eastern Canada, more owls may have stayed east after last year’s irruption, and some of last year’s birds that came south are returning.”
Owls are not the only birds that will motivate birding enthusiasts to get into the field this February.
“This may also be a big year for finches,” noted Audubon Chief Scientist Gary Langham. “GBBC participants in North America should be on the lookout for larger numbers of Pine Siskins and redpolls. These birds also push farther south when pine cone seed crops fail in the far north of Canada.”
Bird watchers from 135 countries participated in the 2014 count, documenting nearly 4,300 species on more than 144,000 bird checklists – that’s about 43 percent of all the bird species in the world! In addition to the U.S. and Canada, India, Australia, and Mexico led the way with the greatest number of checklists submitted.
“We especially want to encourage people to share their love of birds and bird watching with someone new this year,” says Dick Cannings at Bird Studies Canada. “Take your sweetheart, a child, a neighbor, or a coworker with you while you count birds for the GBBC. Share your passion and you may fledge a brand new bird watcher!”
Photo by U.S. Fish & Wildlife Service The popular photography contest will also be open to Great Backyard Bird Count participants again this year. From common birds, such as this Downy Woodpecker, to more exotic ones such as Snowy Owls, photographers can focus their cameras on a variety of birds.
The Great Backyard Bird Count is a great way for people of all ages and backgrounds to connect with nature and show some love for the birds this Valentine”s Day. Participation is free and easy. To learn more about how to join the count, download instructions, a slide show, web buttons and other materials, visit http://www.birdcount.org. While you’re there, get inspired by viewing the winning photos from the 2014 GBBC photo contest.
I’ve taken part in the GBBC for the past 18 years. It’s easy to do. If you have never participated in the GBBC or any other Cornell Lab citizen-science project, you’ll need to create a new account. If you already created an account for last year’s GBBC, or if you’re already registered with eBird or another Cornell Lab citizen-science project, you can use your existing login information.
On any or all of the days of the GBBC, count birds for at least 15 minutes, although you can count for longer than that if you wish. Count birds in as many places and on as many days as you like—one day, two days, or all four days. Submit a separate checklist for each new day, for each new location, or for the same location if you counted at a different time of day. Estimate the number of individuals of each species you saw during your count period.
Photo by Byron Tucker A Red-tailed Hawk visits a backyard in an Atlanta suburb earlier this month. GBBC participants can count the birds in their own yards or visit their favorite birding locations to look for everything from raptors and sparrows to finches and waterfowl.
Enter your results on the GBBC website by clicking “Submit Observations” on the home page. Or download the free GBBC BirdLog app to enter data on a mobile device. If you already participate in the eBird citizen-science project, please use eBird to submit your sightings during the GBBC. Your checklists will count toward the GBBC.
To learn more, again simply visit http://www.birdsource.org. I’m optimistic you’ll join me this year in taking part in the Great Backyard Bird Count.
•••••
To learn more about birds and other topics from the natural world, friend Stevens on Facebook at https://www.facebook.com/ahoodedwarbler. He is always posting about local birds, wildlife, flowers, insects and much more. If you have a question, wish to make a comment or share a sighting, email ahoodedwarbler@aol.com.
There’s nothing like a wren on a cold, blustery winter’s day to teach a quick lesson in the resilient spirit shared by all our fine feathered friends.
Photo by Jean Potter The Winter Wren often skulks near the ground in a manner more in a keeping with a small rodent rather than a bird.
Although not particularly suited to cold temperatures, wrens don’t seem bothered too badly when the mercury sinks in the thermometer. These tiny bundles of feathers move like hyper-active dynamos as they explore tangles of vines or the nooks and crannies of a dark garage as part of their almost constant foraging for food.
Photo by U.S. Fish & Wildlife Service The Cactus Wren is a specialist of arid habitats in the American Southwest.
At first glance, many people might be tempted to lump wrens together with the sparrows, or “little brown birds.” There are some key differences and, as with sparrows, there are several different species of wrens. Wrens are (almost) an exclusively New World family of birds with the single exception of the bird that Americans refer to as the winter wren. Across Europe, the same bird is known simply as “wren” and is the only member of the family to occur outside of the New World.
John James Audubon painted House Wrens nesting in an old hat. These small wrens are cavity-nesting birds that choose some surprising nesting locations.
Known by the scientific name of Troglodytes hiemalis, roughly translated as “wintry cave-dweller,” the winter wren is a tiny North American bird and a member of the mainly New World wren family Troglodytidae. The “cave-dwelling” description comes from this bird’s habit of skulking near the ground where it explores nooks, crannies and crevices in search of food.
In our region, the tiny winter wren is most likely to be encountered during the winter months although the species is a nesting bird on some of our higher mountains. Those intending to spend the winter at lower elevations in the region usually arrive in October and depart in early spring.
Photo by Jean Potter House Wrens will defend nesting locations from other birds, at times even destroying the eggs or nestlings of other birds.
About the time the winter wren departs, however, a related bird — the house wren — arrives in the region in time for the nesting season. House wrens are native birds, but they often fail to win favor because of their habits of damaging the nests of other cavity-nesting birds such as Eastern bluebirds and Carolina chickadees.
“To a house wren, almost any other nesting bird in its territory threatens competition,” wrote John Eastman in his book, “Birds of Forest, Yard and Thicket.”
Eastman, a wildlife biologist and naturalist, outlined in his chapter on the house wren the territorial nature of the bird. Not only will house wrens puncture the eggs of other birds, they will also kill young birds that are still confined to the nest. Once a pair of house wrens adopts a nesting site, they may remain loyal to it for many years. According to Eastman, these tiny birds display a powerful fidelity to nesting locations from previous seasons.
Photo by U.S. Fish & Wildlife Service A Marsh Wren delivers insects for hungry young in a nest built in a wetland area.
The male house wren will also build several “dummy” nests in his territory, but these nests must be approved by the female. Once she makes her selection, she will line the nest with softer materials and then lay her six to eight eggs.
Other wrens in the United States include Bewick’s wren, rock wren, cactus wren, marsh wren and sedge wren. Several of these wrens are more specialized than the wrens found locally. The marsh and sedge wrens are fond of wetland habitats, while the rock and cactus wrens of the western United States make their home in dry, arid environments.
Photo by Bryan Stevens The Carolina Wren is a very vocal bird, scolding and singing quite persistently. Many people have described the song as “tea-kettle, tea-kettle, tea-kettle.”
For most residents of Southwest Virginia and Northeast Tennessee, the most common wren is the Carolina wren. I’ve had good luck attracting Carolina wrens to my feeders by offering fare such as suet and shelled, unsalted peanuts. This wren will also feed on sunflower seeds if other birds have completed the task of hulling the kernel from inside the shell.
One of my earliest introductions to a nesting bird took place many years ago when I was a boy. A small brown bird had claimed a cloth bag hanging on a hook on the back porch at the home of my grandparents. My grandmother used the bag to hold her clothes-pins. My grandmother had to make some adjustments to her laundry routine while the bird raised a family of young.
Photo by Bryan Stevens Carolina Wrens will visit feeders for a meal of suet, peanuts or other fare.
I now realize the bird was most likely a Carolina wren. These birds are known to choose some unusual nesting locations, including mailboxes, overturned flower pots and even old boots. A friend of mine shared a story and photos of a Carolina wren that built a nest in her plastic Halloween pumpkin inside a storage shed.
This wren was once considered an almost exclusive southern species, but it has been steadily expanding its range northward for more than a century. The Carolina wren has served as the official state bird of South Carolina since 1948. The wren took the place of the former state bird, the Northern mockingbird. The same state act that elevated the Carolina wren to its official status also made it a misdemeanor to intentionally kill a Carolina wren (or mockingbird) that is punishable with a $100 fine or a 30-day sentence of imprisonment.
The Carolina wren is a handsome bird with a two-tone plumage of warm brown upperparts and buffy underparts. The sexes are identical in appearance, which includes such traits as a visible white eyebrow and a curved bill. Even more than appearance, the song of this wren helps distinguish it from other wrens. I’ve often heard the song translated as “Tea Kettle, Tea Kettle, Tea Kettle.”
Photo by Jean Potter A Carolina Wren creeps along a picket fence. This wren is a common bird in many gardens and yards.