Tag Archives: Tennessee

Fall Bird Count finds 127 species

rthawk-one

Photo by Bryan Stevens • Raptors, like this Red-tailed Hawk, proved plentiful on count day. Broad-winged Hawk, a relative of the Red-tailed Hawk, even set a new record for most individuals found.

The 49th consecutive Elizabethton Fall Count was held Saturday, Sept. 29, with 50 observers in 13 parties covering parts of five adjacent counties.

According to count compiler Rick Knight, a total of 127 species were tallied (plus Empidonax species), slightly higher than the average of the last 30 years, which was 125. The all-time high was 137 species in 1993.

Two very rare species were found: Purple Gallinule at Meadowview Golf Course in Kingsport and Black-legged Kittiwake on South Holston Lake. The kittiwake had been found Sept. 27 and lingered until count day.

Shorebird habitat was scarce due to high water levels at most sites, thus only one species was found (other than Killdeer).Broad-winged Hawks were numerous, part of a notable late flight likely due to unfavorable weather conditions preceeding the count.
Warblers were generally in low numbers, although 23 species were seen. No migrant sparrows had arrived yet. Blackbirds, too, were scarce. Some regular species were tallied in record high numbers, likely due to the above average number of field parties.

turkey_two

Photo by Bryan Stevens • Wild Turkeys and Ruffed Grouse were found on this year’s count, but participants failed to locate any Northern Bobwhites.

The list of species follows:

Canada Goose, 781; Wood Duck, 79; Mallard, 345; Blue-winged Teal, 110;  Com. Merganser, 2;  Ruffed Grouse, 2; and Wild Turkey, 56.

Pied-billed Grebe 32; Double-crested Cormorant, 78; Great Blue Heron, 49; Great Egret, 2; Green Heron, 2; and Black-crowned Night-Heron, 5.

Wild-NightHeron-Adult

Photo by Bryan Stevens • Several species of herons and egrets were located, including Black-crowned Night Heron.

Black Vulture 71; Turkey Vulture 203; and Osprey, 27. This represented a new record for the number of Osprey found on this count.

 
Bald Eagle 8; Northern Harrier, 1; Sharp-shinned Hawk, 3; Cooper’s Hawk, 9; Red-shouldered Hawk, 6; Broad-winged Hawk, 321; (most ever on this count) and Red-tailed Hawk, 19.

 
Virginia Rail 1; Purple Gallinule, 1; Killdeer, 43; Spotted Sandpiper, 1; Black-legged Kittiwake, 1; Caspian Tern, 1; and Common Tern, 2.

 

Rock Pigeon, 597; Eurasian Collared-Dove, 2; Mourning Dove, 330; Yellow-billed Cuckoo, 4; E. Screech-Owl, 24; Great Horned Owl, 10; Barred Owl, 5; Northern Saw-whet Owl, 1; and Common Nighthawk, 1.

 
Chimney Swift, 481; Ruby-throated Hummingbird, 31; Belted Kingfisher, 32; Red-headed Woodpecker, 5; Red-bellied Woodpecker, 92; Yellow-bellied Sapsucker, 5; Downy Woodpecker, 59; Hairy Woodpecker, 12; Northern Flicker, 67; Pileated Woodpecker, 54; American Kestrel, 13; and Merlin, 2. The figures for Red-bellied and Pileated Woodpeckers mark new high counts for these two species.

red-bellied-bryan

Photo by Bryan Stevens • A record number of Red-bellied Woodpeckers were found on this year’s Fall Bird Count.

Eastern Wood-Pewee 15; Empidonax species, 2; Eastern Phoebe, 79; Eastern Kingbird, 9; White-eyed Vireo, 1; Yellow-throated Vireo, 2; Blue-headed Vireo, 21; Philadelphia Vireo, 3; Red-eyed Vireo, 4; Blue Jay, 646; American Crow, 364; and Common Raven, 1.
Northern Rough-winged Swallow, 3; Tree Swallow, 465; Barn Swallow, 1; and Cliff Swallow, 3.

Carolina Chickadee, 177; Tufted Titmouse, 133; Red-breasted Nuthatch, 4; White-breasted Nuthatch, 71; Brown Creeper, 1; House Wren, 4; Winter Wren, 1; and Carolina Wren, 218. Both Tufted Titmouse and White-breasted Nuthatch were found in record numbers, as was the Carolina Wren, too

Golden-crowned Kinglet, 8, Eastern Bluebird, 187;  Gray-cheeked, Thrush 12; Swainson’s Thrush, 46;  Wood Thrush, 9; American Robin, 591; Gray Catbird, 64; Brown Thrasher, 23; and Northern Mockingbird, 111; European Starling 1,226;  and Cedar Waxwing, 294. The number of Gray Catbirds set a new record for the species.

Worm-eating Warbler 1; Northern Waterthrush, 1; Black-and-white Warbler, 7; Prothonotary Warbler, 1; Tennessee Warbler, 42; Orange-crowned Warbler, 2; Kentucky Warbler, 2; Common Yellowthroat, 9; Hooded Warbler, 7; American Redstart, 16; Cape May Warbler, 6; Northern Parula, 8; Magnolia Warbler, 18; Bay-breasted Warbler, 15; Blackburnian Warbler, 8; Yellow Warbler, 1; Chestnut-sided Warbler, 1; Black-throated Blue Warbler, 4; Palm Warbler, 63; Pine Warbler, 11; Yellow-throated Warbler, 1; Prairie Warbler, 1; and Black-throated Green Warbler, 7.

Fall-AmRedstart

Photo by Bryan Stevens • Participants found a total of 23 different species of warblers, including American Redstarts.

Eastern Towhee, 66; Chipping Sparrow, 94; Field Sparrow, 16; Song Sparrow, 97; and Dark-eyed Junco, 42.

Summer Tanager 2; Scarlet Tanager, 11;  N. Cardinal, 149; Rose-breasted Grosbeak, 125; and Indigo Bunting, 14.

Bobolink, 2; Red-winged Blackbird, 132; Eastern Meadowlark, 7; Common Grackle, 8; Brown-headed Cowbird, 5; House Finch, 41; Pine Siskin, 11; American Goldfinch, 220; and House Sparrow, 69.

Goldfinch 5

Photo by Bryan Stevens • American Goldfinches were among the smaller songbirds found during the annual Fall Bird Count.

Some birds expert at conjuring Halloween-style thrills and chills

nature bird cute wildlife

The  greater tit, a European relative of the Carolina chickadee, has learned to hunt and kill a species of small bat in the Hungarian mountains. • Photo by Pixabay on Pexels.com

Here’s a repost from November of 2018. The timing seems appropriate. 

My ruby-throated hummingbirds set a new record this year, lingering until Oct. 17. Although present on the morning of that date, I didn’t see any that evening. The next morning, their absence — quite notable and somewhat saddening — continued. In all likelihood, I won’t see any more ruby-throated hummingbirds until next April. I hope they arrive early.

Carolyn Baker Martin commented on the post I made on Facebook about the departure of the hummers. Carolyn noted that 2018 has been an interesting year for birds and flowers. Carolyn, who lives in Elizabethton, Tennessee, also shared a recent observation she made of a hummingbird behavior that I’ve never personally witnessed.

“I had a hummer recently in torpor,” Carolyn wrote in her post. “It sat on the feeder a long time without moving or feeding. Finally, a tail feather began to move. It fed constantly for one more day and was gone.”

Despite their small size, most hummingbirds, including the ruby-throated hummingbirds, are less frail than they appear. Torpor is a biological adaptation possessed by hummingbirds and some other creatures that lets them survive a serious cold spell. It’s not quite the same thing, but think of these tiny birds as voluntarily going into a coma when they enter torpor. Comatose or catatonic creatures are a staple of some horror and suspense films, so perhaps a look at how some birds can induce shivers along the spine is in order in view of the celebration of Halloween this week.

Image by Josep Monter Martinez from Pixabay • Bats, like birds, have the power of flight. Scientists have also learned that some unlikely birds have also developed a liking for feasting on bat brains.

The ultimate coma victim is the fabled zombie, but that’s not likely to afflict any of our feathered friends, right? Well, consider the great tits of Hungary, which are relatives of our tufted titmouse and Carolina chickadee. These birds — at least the Hungarian ones — have apparently acquired a taste for brains.

Not human brains, thankfully. The victims of these brain-hungry great tits are a species of bat — a flying creature often associated with the modern celebration of Halloween, as well as legends about vampires — that shared the habitat of these birds in the Bükk Mountains of Hungary. As it turns out, the tits only hunted bats, in this case a tiny species known as common pippistrelle, out of dire necessity.

Bat ecologists Péter Estók and Björn M. Siemers, after observing the odd behavior of the great tits during some winter seasons, conducted a study to see if great tits are consistent devourers of bats’ brains. They discovered that the birds did hunt the bats and had even learned to detect a special call the bats make as they emerge from hibernation. The ecologists conducted their study over two years and learned that the great tits teach others of their kind the special art of hunting bats. They also learned that the birds made efficient killers, dragging the bats from their roosts and cracking their skulls to get at their brains.

However, when provided with plenty of alternative food, including such favorite items as bacon and sunflower seeds, the great tits chose to eat these items rather than actively hunt bats. The researchers concluded that great tits only resort to harvesting the brains of small bats during times of scarcity during harsh winters. The bizarre story is even featured in the title of a fascinating book by Becky Crew titled “Zombie Birds, Astronaut Fish, and Other Weird Animals.”

Cassowary

Photo by lailajuliana / Pixabay.com • The southern cassowary reaches a height of more than five feet and weighs 120 pounds. The bird has a fearsome but perhaps undeserved reputation for attacks on humans.

So, if humans have nothing to fear from brain-hungry birds, are there any birds that we should fear? Some experts suggest that precautions might be in order if one expects to come into close proximity with a southern cassowary, which is the third-tallest and second-heaviest living bird, smaller only than the ostrich and emu.

The cassowary, a native of New Guinea and northeastern Australia, has developed a reputation as a fearsome bird capable of injuring or killing humans. According to ornithologist Ernest Thomas Gilliard, cassowaries deserve their reputation. In his 1958 book, “Living Birds of the World,” he explained that the second of the three toes of a cassowary is fitted with a long, straight, dagger-like claw which can sever an arm or eviscerate an abdomen with ease. According to Gilliard, there have been many records of natives being killed by this bird.

A thorough study, however, has partly exonerated the cassowary from these misdeeds. In a total of 150 documented attacks against humans, cassowaries often acted in self-defense or in defense of a nest or chicks. The only documented death of a human took place in 1926 when two teenaged brothers attacked a cassowary with clubs. The 13-year-old brother received a serious kick from the bird, but he survived. His 16-year old brother tripped and fell during the attack, which allowed the cassowary to kick him in the neck and sever the boy’s jugular vein.

Mesembriornis_model

Model of the terror bird Mesembriornis at the Chicago Field Museum, prepared by taxidermist Leon L. Pray, seen on the left.

So we can rest easier knowing that murderous birds that reach a height of almost six feet tall are unlikely to terrorize us should we travel to the lands down under. A more ancient relative of the cassowary, however, might have been a different story had humans lived during the same time period. Phorusrhacids, also known as “terror birds,” were a group of large carnivorous flightless birds that once had some members reign as an apex predator in South America before they went extinct around two million years ago. The tallest of the terror birds reached a height of almost 10 feet. Titanis walleri, one of the larger species, even ranged into what is now the United States in Texas and Florida.

web-terror

Terror birds were equipped with large, sharp beaks, powerful necks and sharp talons. Their beaks, which would have been used to kill prey, were attached to exceptionally large skulls. Despite their fearsome appearance, these birds probably fed on prey about the size of rabbits. Perhaps not knowing this, Hollywood has cast these birds as monsters in such films as 2016’s “Terror Birds” and 2008’s “10,000 BC.”

Besides, casting birds as the villains had already been done back in 1963 when Alfred Hitchcock released his film, “The Birds,” based loosely on a short story by Daphne du Maurier. The film, which starred some big Hollywood names such as Rod Taylor, Tippi Hedren, Jessica Tandy, Suzanne Pleshette and Veronica Cartwright, cast a whole new light on a “murder” of crows. Today, the film has achieved the status of a Hollywood classic. I guess it just goes to show that werewolves, zombies, and other Halloween monsters have nothing on our fine feathered friends.

TheBIRDS!

Great horned owl reigns as ‘feathered tiger of the night’ among birds

 

owl-Alexas-Fotos-Pixabay

Photo by Alexas-Fotos/Pixabay • A great horned owl is capable of almost silent flight, which helps the predatory bird take prey by surprise. Many myths and superstitions surround the world’s owls, but the truth about owls is often more fascinating.

I’ve been so focused on migrating warblers and other songbirds of late that I felt some surprise when outside near dark on Oct. 10 when I heard the low hoots of a feathered phantom from the woodlands on the ridge behind my home.

The hooting of a great horned owl is an instantly recognizable sound and always sends shivers traveling along the spine. The after-dark calls of this large predatory bird also got me to thinking about previous encounters with this owl, such as watching one glide silently over wetlands in Shady Valley, Tennessee, many years ago. I had traveled to the bogs in Shady Valley maintained by The Nature Conservancy in the hope of witnessing the mating displays of the American woodcock. Before those avian rituals began, a great horned owl kicked off the evening in style. I still remember the large owl passing like a dark shadow only a couple of feet over my head. The wings did not even appear to flap as the owl’s silent flight propelled the bird out of sight within seconds.

gray owl showing orange and black left eye

Photo by Flickr on Pexels.com

I also remembered another occasion while driving on a wet and stormy night, rounding a curve, and finding an owl, upright in the road, standing over fresh roadkill. The owl’s eyes reflected the beams of my headlights before it seized its meal in powerful talons and flew off into the darkness. I’ve always wondered if the owl had killed something in the road or came along at just the right moment to scavenge a meal after some creature had been killed by a passing car.

Owls have been around for a long time, according to “Owls: The Silent Hunters,” an episode of National Geographic’s series, “Wildlife Wonders.” The narrator for the episode reveals that the first recognizable owls first showed up in the fossil record about 40 million years ago. Since that time, owls have evolved into a fantastic, widespread and diverse group of about 135 different species. North America is home to several species, including the far-ranging great horned owl, which ranks as one of continent’s largest owls. It’s not the largest owl in North America, but it is the most widespread of the continent’s large owls. The snowy owl — popularized in J.K. Rowling’s fiction as Harry Potter’s loyal companion owl, Hedwig — is one of the largest owls in the Northern Hemisphere, bigger than such large owls as great horned owl and barred owl. The aptly named great gray owl is larger in body size than the great horned owl, but the snowy owl is heavier and more massive than either of these two contenders.

Snowy_Owl

Photo by U.S. Fish & Wildlife Service • A captive snowy owl educates the public about owls and some of the perils they face in an environment shared by humans.

Nevertheless, the great horned owl is large enough, ferocious enough, and lethal enough to have been described by many ornithologists as a “feathered tiger of the night.” The great horned owl lives and hunts in the woodlands of northeast Tennessee, southwest Virginia and western North Carolina. They thrive in rural areas, but these adaptable owls have also learned to make their way in the suburbs and even city parks. Not by any stretch of the imagination, however, is this owl confined to the southern Appalachians. These owls also make their home in the wetlands along the southern Atlantic coast, as well as arid deserts of the American southwest.

During a September vacation many years ago to Fripp Island, South Carolina, a solitary great horned owl provided several days of entertainment for my parents and me. We took a golf cart at dusk each evening to park at a spot that offered a good view of the marshes and tidal creeks in the interior of the island. For several consecutive days, the owl flew to a perch on a piece of driftwood as the sun sank below the horizon. We would wait patiently for only a brief interval before the owl entertained us with its low hoots that resonated across the marsh.

animal animal photography avian beak

Photo by Pixabay on Pexels.com

The great horned owl is capable of taking a wide variety of prey, including many rodents ranging in size from mice and voles to rabbits and squirrels. Although various mammals form the most part of its diet, the great horned owl will kill adult birds as large as a Canada goose, wild turkey and great blue heron. This owl also preys on fish, reptiles, amphibians and even insects. The great horned owl is one of the few predators that preys regularly on skunks. Lacking a well-defined sense of smell, owls aren’t bothered in the least by the skunk’s powerful arsenal of stink. That ability to fly and glide using almost completely silent wings has given this nocturnal predator an enormous advantage over many of its prey species.

A wild great horned owl’s longevity peaks at around 13 years of age. Captive owls, however, have been reported reaching ages of more than 30 years old.

Various Native American tribes have held owls in high respect. Dwight G. Smith, author of “Great Horned Owl,” a book in the “Wild Bird Guides” series, noted that members of the Zuni tribe of the southwestern United States often hold owl feathers in their mouths to impart the owl’s ability to hunt silently onto their own hunting abilities.

bird night forest owl

Photo by Pixabay on Pexels.com

The main fascination humans hold for owls rests in their mystery. Owls, being mainly nocturnal creatures, rarely cross paths with humans. These predatory birds have many adaptations that help them stake out their claim on the night hours. Owls possess large eyes with binocular vision and extremely accurate depth perception — which also make them seem more expressive to human observers and perhaps helped establish the reputation of the “wise” owl.

Owls cannot completely rotate their heads, but they come close. Owls are flexible enough, however, to be able to turn their heads in a 270-degree arc, or three-quarters of the way around. Owls have keen hearing to go with their excellent eyesight. In fact, owls don’t even need to see their prey to capture it. Tests with barn owls in total darkness have shown that they are capable of catching mice by hearing alone. An owl’s prominent facial disk directs sounds toward their ears. The “ear tufts” on the great horned owl and some other relatives are ornamental feathers, and not actual ears.

greathornedowl-2

Photo by Bryan Stevens / A great horned owl perches on a post during its part in a wild bird show at Callaway Gardens in Pine Mountain, Georgia.

Around the world, the world’s owls have earned some rather descriptive common names. Examples include pharoah eagle-owl, vermiculated fishing owl, fearful owl, pearl-spotted owlet, chestnut-backed owlet, spectacled owl, black-and-white owl, crested owl, cinereous owl, tawny owl, whiskered screech owl, greater sooty owl and desert owl.

Americans will observe Halloween on Wednesday, Oct. 31, which brings me to one other piece of owl trivia. There’s an ancient Chinese belief that owls snatch the souls of incautious people — just something I thought you might want to know if you find yourself out and about after dark on Halloween night and hear the hoots of a nearby owl.

great_horned_owl_and_chick-2

Photo by George Gentry/U.S. Fish and Wildlife Service • A great horned owl is shown on the nest with one of her chicks.

Tennessee warbler visits Volunteer State only a few weeks each year

2-tennessee-warbler-john-james-audubon

A Tennessee warbler as painted by early naturalist and painted John James Audubon. Because the first of these warblers was found in Tennessee, the bird was given a rather inappropriate name. At most, they spend a few weeks each year in the Volunteer State during migration.

This fall has been a good time to see warblers. Some of the more common ones I have noticed in the yard so far have included American redstart, chestnut-sided warbler and black-throated green warbler. Of course, these two species nest in the region during the summer.

One of fall’s first true migrants showed up on Sept. 17 when a rambunctious Tennessee warbler made its debut by chasing a male Northern cardinal from the blue spruce near the creek.

The pioneering American ornithologist Alexander Wilson gave the Tennessee warbler its name, which, unfortunately, is not an accurate moniker.

Here’s some trivia for you should you ever find yourself competing on the game show “Jeopardy” and the category is “Warblers.” Four of our warblers — Kentucky Warbler, Louisiana waterthrush, Connecticut warbler and Tennessee warbler — bear common names that honor states. The Kentucky warbler and Tennessee warbler are named for the states where they were first found and described by Wilson in 1811. Neither the Tennessee warbler or Kentucky warbler are particularly affiliated with the states for which they were named. In fact, the Tennessee warbler passes through the Volunteer State only for a few weeks each year during spring and fall migration. Its closest breeding range is in the boreal forests of Michigan, and these warblers spend the winter in Mexico or farther south. Wilson got lucky and found his Tennessee warbler along the Cumberland River during migration.

TennesseeWarblerByPaulSparks_AdobeStock

Tennessee Warbler Photo by Paul Spark/Adobe Stock • The Tennessee warbler, while named for the Volunteer State, spends very little time within Tennessee. These warblers migrate through the region each spring and fall but nest much farther north in the boreal forests.

Don’t blame Wilson too harshly for the mistake. Even after he “discovered” the first Tennessee warblers back in 1811, it would be almost another century before scientists finally located the bird’s nesting grounds in Canada in 1901. The remote and inaccessible nature of the the region helped prolong this mystery about the Tennessee warbler’s life cycle.

In almost 25 years of birding, I’ve never seen a Tennessee warbler during spring migration. I see many of these birds every autumn as they stage their fall migration through the Volunteer State to reach destinations farther south. The appearance of the Tennessee warbler varies greatly depending on the season. In autumn, most Tennessee warblers are greenish-yellow birds with whitish-gray underparts. In the spring, the basic green and white pattern remains evident, but both males and females sport a gray head and a black line that runs through the eye and along the side of the bird’s face. The plumage — at least in illustrations and photographs — is shown as more crisp and distinct with spring birds.

Some experts have floated the opinion that the Tennessee warbler should be named named “coffee warbler,” since wintering individuals are attracted to coffee plantations in Central America. According to the website, “Birds of North America,” recent studies demonstrate the importance of shade coffee plantations for Tennessee warblers during their time spent outside North America every winter. Other warblers, such as the black-throated blue warbler, are also closely associated with coffee plantations during the wintering season.

Some years find Tennessee warblers in great abundance, probably thanks to a feast of caterpillars infesting the spruce trees in the boreal forests where these warblers nest during the summer months. In years of famine when the caterpillars are less rampant in the forests the Tennessee warbler calls home, the birds raise fewer young, and the population grows less dramatically.

Tiny-MorningGlory

Photo by Bryan Stevens • Tennessee warblers are nectar thieves, punching holes in the sides of flowers to get nectar without contributing to the pollination process.

The Tennessee warbler is not strictly an eater of caterpillars and insects. This warbler has a bit of a sweet tooth — or should that be sweet beak? They visit flowers to partake of nectar; however, the Tennessee warbler is not a good example of an avian pollinator. Tennessee warblers cheat by poking holes in the flower with their bills to steal the nectar without having to let the flower’s pollen accumulate on their bills and heads. The Tennessee warbler will also come to sugar water feeders put out on their wintering grounds to attract hummingbirds. The Tennessee warbler also supplements its diet with fruit and berries.

Here’s something that might also come in handy in a test of your knowledge of trivia some day: Not only is the Tennessee warbler named for the state, but the capital city of Nashville also has its name linked another member — the Nashville warbler — of the warbler clan. Once again, Wilson provided a rather inaccurate name, as the bird in question is only a visitor to Nashville during a limited window of time each year.

While the briefly visiting Tennessee Warbler already pays tribute to our state with its common name, the Northern mockingbird was selected in 1933 as the official bird for Tennessee. This relative of the brown thrasher and gray catbird also serves as the state bird for Arkansas, Florida, Mississippi and Texas. At my home, Northern mockingbirds are usually evident only during the winter months. I haven’t seen one at home so far this year. Gray catbirds were scarce this summer, but a pair of brown thrashers provided much entertainment as they raised young in my yard and gardens.

mockingbird-nov11

Photo by Bryan Stevens • The Northern Mockingbird has been the official state bird for Tennessee since 1933.

For now, I think Tennesseans will probably stick with the mockingbird, rather than the Tennessee warbler, when it comes to offering one of our feathered friends the accolade of official state bird. That’s not to say we can’t enjoy observations of this warbler during its brief forays through the state. Don’t wait too long, though. The window of opportunity usually closes by mid-October.

The world can be a big, bad place for tiny hummingbirds

Mantis-Four

Photo by Bryan Stevens • Large mantises have been known to prey on ruby-throated hummingbirds.

Many years ago I read an account of a scarlet tanager making a snack of a ruby-throated hummingbird. Memory being what it is, I am no longer sure if that account was corroborated or one of those urban legends of birding.

A few pertinent facts should be considered. Male scarlet tanagers look striking in their red and black plumage. Ruby-throated hummingbirds are attracted to the color red. In the details I recall of the story about the predatory tanager, the hummingbird kept flying close to the tanager as if attracted to the red plumage. If so, it was a case of curiosity kills the cat or, in this case, the hummingbird. The tanager seized the hummingbird in its bill and, for good measure and to “tenderize” its prey, beat the hummingbird against the side of a branch. All of this took place before a crowd of birders who observed the incident through their binoculars. I don’t recall anyone taking a photo of the hummingbird’s tragic demise.

An email from Gene Counts reminded me of the tale of the tanager and the hummingbird. Gene, who lives in Haysi, Virginia, sent me a photograph and a short note about a praying mantis that stalks hummingbirds as they visit his feeders for a sip of sugar water.

MantisVsHummer

Photo by Gene Counts • This photo was shared by Gene Counts, who described how the mantis stalked hummingbirds that came to his feeder.

Gene told me of his excitement upon capturing the large insect’s behavior in a photograph.

“I just had to share this picture with you,” Gene wrote. “After all, my wife, Judy, was more excited today than the day we married in Chicago 54 years ago.”

He certainly hooked my attention with that introduction.

“A praying mantis is using our feeder as his own private hunting preserve,” Gene continued in his email. “The mantis follows and stalks the hummingbirds all the way around 360 degrees.”

So far, the stalking has only resulted in “several near misses,” but Gene declared that he is ready to pounce in case the mantis gets lucky.

“It has been four hours and he has lowered his goal,” Gene wrote of the patient mantis. “He is now clinging to the bottom (of the feeder) waiting for an insect. Now I can expel my breath as he no longer an avian threat.”

While Gene’s mantis may not be an immediate threat to hummingbirds visiting his yard in Haysi, does that mean we can be complacent when these large insects share our yards and gardens with hummingbirds?

Ruby-throated-WILLOWS

Photo by Bryan Stevens • Numbers of Ruby-throated Hummingbird in the region tend to fluctuate each year, but people should usually see a spike in their numbers as the hummingbirds end summer nesting and start migrating south again.

 

Documented evidence exists to identify large praying mantises as predators on ruby-throated hummingbirds. A brief foray online found numerous instances of hummers falling victims to these large carnivorous insects.

There are two species of mantises in the region — the European, or praying mantis, and the Chinese mantis — capable of capturing hummingbirds. Both species were introduced in the 1800s to act as a predator of insect pests detrimental to crops and gardens. The Chinese mantis can reach a length of 4.3 inches, while the European mantis achieves a length of about 3.5 inches. A third species — Carolina mantis — reaches only a length of 2.5 inches and should not pose a threat to ruby-throated hummingbirds, which are about 3.5 inches long.

Although introduced from Europe, the European mantis (Mantis religiosa) has earned recognition as the official state insect of Connecticut. The native Carolina mantis is the official state insect for South Carolina.

In Central and South America, where the world’s more than 300 species of hummingbirds reach their greatest diversity, there are also more species of predatory mantises. Some of these tropical insects prey on the tropical counterparts to the ruby-throated hummingbird.

Consider the way the mantis makes a perfect predator. It’s spiky forelimbs are spiky and serrated, making them perfect for seizing and grasping. This insect’s triangular head can turn their heads 180 degrees to scan its surroundings with two large compound eyes. A mantis also has three other simple eyes to increase its keen vision. Brutal mouthparts can easily tear apart and devour any prey the mantis manages to catch with its ambush hunting style.

Hummingbirds, regardless of species, are in a tough spot in the food chain. A bird not much bigger than many large insects is going to be a target for opportunistic predators like a mantis that will attempt to kill and consume anything small enough for them to make the effort.

p03mnqtd

Maria Sibylla Merian, a German-born naturalist and scientific illustrator, was one of the first naturalists to observe insects directly. She painted this horrific work featuring a large spider preying on a hummingbird that had been dutifully incubating her eggs. When she died in 1717, she was recognized as one of the world’s foremost entomologists.

To make matters worse for ruby-throated hummingbirds, some large spiders and the bigger dragonflies have also been documented as hummingbird predators. When ruby-throated hummingbirds retreat to Central America for the winter months, they also face threats from lizards and snakes.

The list of predators that have been known to eat ruby-throated hummingbirds extends to bullfrogs, as well as many raptors, including kestrels, merlins and sharp-shinned hawks. Blue jays and other birds will raid hummingbird nests for eggs or young. Squirrels and chipmunks are also nest predators.

nature water eyes pond

Photo by Pixabay on Pexels.com. Large frogs have also been known to prey on hummingbirds.

Despite all these perils, some ruby-throated hummingbirds have achieved a “long” life. The oldest on record was a ruby-throated hummingbird banded at the age of nine years and one month. Most elder hummingbirds are females. Few male hummingbirds, perhaps because of the energy they expend dueling with each other, reach their fifth birthday.

It’s definitely not easy being as tiny as a hummingbird in a world of fearsome giants, but birders who have seen a hummingbird hover boldly in front of their faces know how these tiny birds take life in stride. They may have a disadvantage in size, but that doesn’t keep them from living life as if they were as big as an eagle.

Rubythroat

Photo by Bryan Stevens • Despite a perceived disadvantage of size, ruby-throated hummingbirds are quite capable of thriving in a giant world.

Meadowlarks fond of grassland habitats

Jean-MeadowlarkPhoto by Jean Potter • A rocky outcrop provides a perch for this singing male Eastern meadowlark.

 

It’s always fun to add another notch to one’s list of birds. Whether you’re a casual lister or a devoted birder, a new species always offers a burst of excitement in the wake of a first-time observation.

Sharon Foster sent me an email recently to share her excitement about a sighting.

“I’m excited to say my daughter and I spotted a meadowlark up on Cross Mountain last week,” Sharon wrote in her email.

Sharon said she hadn’t been able to do a lot of bird watching other than in her yard and nearby places.

“I never thought I was going to see a meadowlark,” she noted. They are fantastic. We were thrilled. He was just sitting on the fence.’

She added that she didn’t have her good zoom camera with her, or else she could have taken a picture. She will still have her memory of her first sighting, and that’s what is important.

BaltimoreOriole-Two

Photo by USFWS • Baltimore orioles, like this male, are members of the blackbird family, making them relatives of species such as Eastern meadowlarks, brown-headed cowbirds, common grackles and red-winged blackbirds.

She also told me about a Baltimore oriole feeder she bought last fall late in the season.

“I read they usually come around early in spring,” Sharon wrote. She added that she spotted one in her yard by South Holston Lake several years ago.

Of course, when spring rolled around she nearly forgot about the feeder. “It was around mid-April when I thought about it and thought it was too late,” she wrote. “But I put it up anyway and lo and behold the next day there was an oriole in our pine tree.”

It was another memorable birding moment. “Talk about being excited,” Sharon wrote. “Wow! Birds can do that to you!”

WesternMeadowlark

Both the Baltimore oriole and the Eastern meadowlark belong to the family of birds known as icterids, or blackbirds, which also includes species like bobolink, brown-headed cowbird, common grackle and red-winged blackbird.

The Eastern meadowlark is a distinctive bird. It has brown plumage accented by black, with bright-yellow underparts and a bold black V across the chest. Though most of the tail is brown with blackish barring, the outer feathers are white and are a conspicuous trait to look for when the bird is in flight.

The Eastern meadowlark is considered a grassland bird and remains common in habitats such as prairies and other native grasslands. The meadowlark has proven adaptable as long as it can occupy unbroken grassland of about six acres or more. Pastures, fields and even airports have proven suitable habitats for meadowlarks. As suburban areas and subdivisions expand into rural areas, meadowlarks can hang on unless the grassland habitat becomes too segmented and broken into sections too small to be of value.

Meadowlark-USFWS

Photo by Peter Pearsall/USFWS • Eastern meadowlarks spend a lot of time on the ground while searching for insects.

Meadowlarks eat mostly insects, especially in summer. For the winter months, these birds will adapt their diet to include seeds, spilled corn and fruit. Meadowlarks, unlike other relatives among the Icterids, or blackbirds, do not typically visit feeders.

These birds construct nests close to the ground. Meadowlarks nesting in fields mown for hay face disaster if the grass is cut before their young have left the nest. The female meadowlark constructs the nest and lays two to seven eggs, which will require an incubation period of about two weeks. Even after hatching, the young are not capable of leaving the nest for another 10 to 12 days. Consequently, young meadowlarks are vulnerable for a month, not only to predators but to a farmer deciding to mow a hayfield.

While the Eastern meadowlark remains common, its numbers have suffered severe declines. such that they are considered to be a declining species. Populations fell more than 3 percent a year between 1966 and 2015, resulting in a cumulative decline of 89 percent, according to the North American Breeding Bird Survey. According to the website All About Birds, early mowing, overgrazing by livestock and pesticide use are all detrimental to meadowlark survival.

The highest population densities for the Eastern meadowlark are found in the Central Mixed Grass Prairie and the Eastern Tallgrass Prairie regions of the central United States. As the name suggests, the Eastern meadowlark has a counterpart in the western half of the United States. This is reflected in the fact that five central and western states — Kansas, Montana, Nebraska, North Dakota, Oregon and Wyoming — have made the Western meadowlark their official state bird. Ironically, the Eastern meadowlark has not been honored with that designation by any of the states it inhabits.

The difference in the two species rests not so much in their appearance as in their songs. The western meadowlark has distinctive vocalizations described as rather flute-like, which distinguish it from the closely related eastern meadowlark. Male Eastern meadowlarks seek out elevated perches to produce a musical, flute-like song in the spring. Utility wires, treetops and fence posts provide some of their favorite perches. Their singing is mostly used to define the borders of their grassland territory.

Finally getting your binoculars on a bird you’ve never seen is always an exciting moment. As we draw closer to the fall season, many different birds will migrate through the region. Fall migration is a great time to spend some time outdoors and try to see some birds that are new. Do some advance homework with a good field guide and study the birds that migrate through the region. Then, simply monitor your yard or a favorite park and wait to see some new species as they make migratory stops in the region.

eastern-meadowlark-john-james-audubon-

Early American naturalist and painter John James Audubon painting this scene depicting nesting meadowlarks.

Family of pigeons, doves features one famous member

Vivian Tester of Bristol, Tennessee, sent me an email seeking help with a pigeon problem.

“I need your advice on trying to keep the pigeons off my bird feeders,” Vivian wrote. “They are chasing off the birds I want to feed and devouring all the seed. My neighbor says they are doves but whatever they are, they are annoying. I don’t know if the squirrel-proof feeder would work or not. I would appreciate any help.”

animal animal photography avian beak

Photo of a rock pigeon by Pixabay on Pexels.com

I recommended that Vivian offer only black oil sunflower seeds to see if that might can discourage the unwanted guests. While pigeons will eat sunflower seeds, they much prefer smaller seeds like milo and millet often found in mixed seed packages. If their preferred food source dries up, they may be convinced to move elsewhere.

Stopping feeding for a trial period is another possibility. Remove food for a week and then slowly start offering seeds again. If the pigeons have moved to other feeding grounds, perhaps they will be slow to return.

It’s a tough problem to solve. Although some feeders can be designed to prevent a large bird like a pigeon or dove from perching, the birds are going to still make the attempt. In doing so, they knock seed to the ground below and will happily feed on the spillage. The best option for avoiding pigeons would be to use tube feeders designed for minimal spillage if jostled. Doves and pigeons prefer to feed on the ground, so scattering seeds there, intentionally or inadvertently, is an invitation for flocks to gather.

PIGEON-PIC

Photo by Jean Potter • The widespread rock pigeon is one of the most successful members of the bird family Columbidae, which is comprised of some 310 species of doves and pigeons. One of the most famous representatives of the family is the dodo, an extinct relative of such common birds as the mourning dove and rock pigeon.

Nature, too, offers a solution. Several species of raptors prey readily on doves and pigeons. Peregrine falcons and Cooper’s hawks are two effective controls on such birds, but it is not easy to issue an invitation for one of these birds to take up residence in your yard.

The two mostly likely offenders in the region are the mourning dove and the rock pigeon. Mourning doves are an abundant native species at home in both rural areas and suburbs. The rock pigeon is not a native species but has thrived in the United States since it first arrived with early colonists from Europe. Rock pigeons are mostly a problem for people attempting to feed birds in urban and suburban areas.

Pigeons and doves constitute the animal family Columbidae, which is comprised of some 310 species. One of the most famous members of this family is the extinct bird known as the dodo. The well-known story of the dodo doesn’t often make reference to the relations this bird had to living doves and pigeons.

Roelant_Savery_-_Landscape_with_Birds_-_WGA20885 2

In the lower right corner of this illustration, a dodo is visible along with such birds                        as macaws, cranes, and even a wild turkey. Titled “Landscape with Birds,” this painting            was done by artist Roelant Savery in 1628.

Early scientists did not know what to make of the dodo and theorized that the unusual flightless bird was everything from a small ostrich to flightless versions of an albatross or a vulture. Johannes Theodor Reinhardt, a zoologist from Denmark, hinted at the dodo’s relationship to the world’s pigeons and doves as early as 1842. At first his theory was ridiculed, but other biologists and zoologists eventually came to accept the fact that the dodo was indeed a large, flightless pigeon.

The dodo stood a few inches over three feet tall and could weigh close to 40 pounds. Most of what is known about the dodo comes from paintings and drawings of the bird made by early explorers in the 17th century. Some of the humans who observed the bird also left behind valuable written accounts. First discovered by Dutch sailors who visited the Indian Ocean island of Mauritius in 1598, the dodo became extinct only 64 years later. So about the same time the rock pigeon was establishing itself as an introduced species of bird in North America, around the world one of its cousins slid quietly into extinction.800px-Van_den_Venne_dodo 2

The dodo has acquired a reputation in popular culture as slow-witted, lethargic, fat, clumsy and stupid, dooming the bird as a creature too ill-suited to exist. Today, most scientists believe that the dodo was adapted perfectly to its island habitat. Having evolved as a flightless bird, the arrival of humans in its paradise meant its doom. The reputation for stupidity is unfair. Having never encountered humans, dodos did not have an instinctive fear of them. This lack of fear made it easy for the early explorers of their island home to quickly render them extinct.

Modern science has even pinpointed the dodo’s closest living relative. Thanks to DNA analysis, the Nicobar pigeon of southeast Asia has been identified as the closest relation of the dodo. The Nicobar pigeon is much smaller (only 16 inches long) and, unlike its famous relative, is capable of flight. This pigeon feeds mostly on fruit and seed. When grain of any kind is available, it will also make use of such a food source.

Most contemporary sources reveal that the dodo enjoyed a diet rich in fruit, but modern biologists speculate the dodo probably also foraged for nuts, seeds and tubers. It’s ironic that the dodos were slaughtered to extinction to provide food for early explorers of their island. An English explorer by the name of Sir Thomas Herbert recognized the dodo’s exploitation as a food source, but disparaged the bird’s taste. “To the delicate they are offensive and of no nourishment,” Herbert wrote in his published work, “A Relation of Some Years Travel into Africa and the Greater Asia.”

Lophopsittacus.mauritianus

This sketch, completed in 1634 by Sir Thomas Herbert, shows a broad-billed parrot, a red rail and possibly one of the last dodos to exist on the planet. Herbert described the dodo as a rather poor food source for early explorers to its island home. 

Like the pigeons that have become a scourge on Vivian’s feeders, it’s very likely that, had they survived, dodos might visit feeders today on the island of Mauritius. For the most part, the world’s doves and pigeons are considered successful birds.

In the United States, some other native doves include the widespread mourning dove, as well as white-winged dove, common ground dove and Inca dove. The Eurasian collared-dove, introduced into the Bahamas and Florida, has now spread extensively into the United States and is known to have established populations through northeast Tennessee and southwest Virginia.

Dove-Wing

Photo by Bryan Stevens • A mourning dove stretches a wing while perched on a feeder.

Some descriptive names for some of the world’s doves include purple-winged ground dove, lemon dove, zebra dove, ochre-bellied dove, tambourine dove, white-faced cuckoo-dove, ring-necked dove, little cuckoo-dove and sapphire quail-dove. Pigeons have also been bestowed with such colorful names as snow pigeon, speckled pigeon, yellow-eyed pigeon, pale-capped pigeon, metallic pigeon, crested pigeon, pink pigeon and squatter pigeon.

We all like to attract as many birds as possible to our yards and gardens. A variety of food will help achieve that objective. Be aware, though, that such free buffets will also encourage messy birds like pigeons that make feathered pigs of themselves and almost always overstay their welcome. There’s also the option to admire pigeons and doves as survivors with a lineage worthy of some admiration. Hang some tube feeders accessible to smaller songbirds but toss some seeds into a corner of the yard for the ground-feeding pigeons and doves. They’re birds, too, after all.

Dodo_head

English naturalists dissected a dodo skull, shown in this sketch, in 1848 to help prove the relationship of the dodo to pigeons.

Roelandt_Savery_-_'Dodo_Birds',_Chalk,_black_and_amber_on_cream_paper

 

Indigo bunting one of summer’s common songbirds

IMG_6700

Photo by Bryan Stevens • The male indigo bunting is a resplendent bird.

Two recent summer bird counts emphasized some of the more commonplace birds in the region. While American robins and European starlings were extremely abundant, these two birds are permanent residents and are present year-round. A few other summer songbirds also helped swell the ranks of some of the seasonally common birds. For instance, the Unicoi County Summer Bird Count found a total of 141 indigo buntings while the Elizabethton Summer Bird Count tallied 82 of these little blue beauties. Both of these Northeast Tennessee surveys are conducted by members of the Lee and Lois Herndon Chapter of Tennessee Ornithological Society.

The indigo bunting likes to reside in the boundary region where forests and woodlands meet fields and pastures. Personally, the indigo bunting has always been a bird that is suggestive of the long, hot days of summer. One of my earliest and still quite vivid birding memories is a recollection of a shockingly blue bird atop a blue spruce tree in my yard. Several decades later, the tree is no longer standing, but these beautiful birds — I now know these summer visitors were indigo buntings — return year after year to my yard and gardens.

Count-IndigoBunting

Photo by Bryan Stevens • Neotropical migrants, such as this Indigo Bunting, increase the variety of bright and colorful birds in eastern North America from spring until fall each year.

These birds usually arrive in the region in late April and I’ve seen them in late October, although most indigo buntings have left the region by late September.

Male indigo buntings are persistent singers, and in the past couple of weeks one very enthusiastic male has been singing even during the hottest hours of recent July afternoons. The preference of this small songbird is to sing from the tops of tall trees. They are often concealed by the green leaves. When I do get a glimpse of the obscured songster, often all I see is a dark shape silhouetted against the bright sky. Sometimes, if he plunges from the upper branches into the woodland understory, I get that telltale glimpse of blue feathers.

The indigo bunting is the only solid blue bird in the eastern United States. It’s all an illusion, of course. The indigo bunting’s feathers are not really blue. The male’s brilliant azure plumage is caused by the process of refraction. This process absorbs all but blue light, which explains why the indigo bunting appears blue. In bright light, it can even look unnaturally vivid blue. In poor light, however, an indigo bunting male can appear black. Fortunately, indigo buntings have both a characteristic body shape and song, so even if the birds are not seen at their best, they can still be recognized.

Indigo-Count

Photon by Bryan Stevens • Indigo Buntings will perch on wires and sing for hours even during hot summer days.

Like many species of songbirds, the male is by far the most colorful. In this instance, the male is also responsible for the species’ name. Indigo is a blue dye that was once an important crop in the South. The drab female may boast some blue highlights in her plumage. Juvenile birds just out of the nest also resemble the female. Pay close attention to any indigo buntings you observe as summer progresses. Juvenile birds will look mostly brown with just a hint of blue in the wings and the tail. These will be the young buntings that were hatched this spring and early summer. They will often accompany their parents to feeders.

Indigo buntings are particularly fun birds to observe in late summer. Although some books indicate that males are not very active in rearing young, I have on numerous occasions witnessed male buntings feeding fledglings at feeders. Indigo bunting juveniles, like the young of many other birds, beg for tidbits from parents by “bowing,” spreading their wings and shivering. These actions usually prompt a parent to pop some morsel into an impatient youngster’s open bill. Indigo buntings are relatively easy to view. They frequent weedy fields and roadside brush. During the breeding season, males can also be seen singing from prominent perches. The song, a distinctive jumble of notes, can help observers find these dedicated singers.

IndigoBunt

Photo by Bryan Stevens • Although bright blue, a male indigo bunting will often blend with its surroundings.

The male indigo bunting is one of the most colorful birds to visit feeders in the region. This species is also extremely fond of millet seed. I like to have some feeders stocked with millet when the buntings begin to return each spring. They will also feed on thistle and sunflower seeds. Away from our feeders, they also devour plenty of seeds from various noxious weeds. Because of the indigo bunting’s appetite for the seeds of destructive weeds, it is considered a very beneficial bird.

One of the most attractive summer scenes is to observe American goldfinches and indigo buntings feeding together on the nodding heads of summer sunflowers. The goldfinch males, resplendent in their bright yellow and black plumage, compete with the blue indigo bunting males for the fresh sunflower seeds. When bright red male Northern cardinals join in, observers have a complete artists’s palette for summer viewing.

The indigo bunting will usually respond to human squeaks that imitate a bird’s call. When a flock or family group of buntings are disturbed by a human observer, they usually begin a chorus of alarmed “chipping.”indigo-bunting-john-james-audubon

As I indicated earlier, indigo buntings remain in the region until late September. Although this bird typically winters in Mexico, Panama and the Caribbean, in recent decades some indigo buntings have only gone as far south as Florida to spend the winter. There in the Sunshine State, the indigo buntings may mingle with a close relative, the splendidly multi-colored painted bunting. I usually see these vibrant songbirds whenever I visit coastal South Carolina in spring or summer. Male painted buntings are probably one of the most colorful birds in the United States with hues of red, green, purple and blue in their feathers.

PaintedBunting-Male (1)

Photo by Bryan Stevens • The male painted bunting is one of North America’s most colorful birds.

Other North American buntings include the snow bunting, the lazuli bunting and the lark bunting, which is also the official state bird for Colorado. Some of the common but descriptive names for some of the world’s other buntings include striolated bunting, cinnamon-breasted bunting, cinereous bunting, white-capped bunting, lark-like bunting, ochre-rumped bunting, golden-breasted bunting, chestnut-bunting, red-headed bunting, yellow bunting, little bunting, brown-rumped bunting, meadow bunting, corn bunting and crested bunting.

Keep your feeders stocked with millet and sunflower seeds if you want to increase your chances of seeing indigo buntings. They will need some dependable places to re-fuel and rest during their upcoming fall migration.

Birds deploy amazing strategies for nest construction

bird zoo beak tropical

Photo by Pixabay on Pexels.com • Exotic birds such as the hornbill often employ ingenious nesting methods to ensure successful reproduction.

I received a letter from Wayne and Dot Ballard sharing information about an ingenious but unexpected roosting location they provided for a wren at their home in Marion, North Carolina.

Wayne found the an old bird’s nest attached to the limb of a cedar tree. Dot tied a piece of twine around the ends of the limb and let it hang from a hook under the eave of their porch.

A few days later, the limb and nest attracted the notice of a Carolina wren. The bird, finding this snug nest in a convenient location, adopted it as a nighttime roost. “We watched, and every evening just as the sun was setting, a wren came and set on the porch swing and then hopped right up into the nest, head first,” Dot wrote. “This continued every evening for six or seven weeks, with its arrival times adjusted as the days got shorter.”The couple couldn’t verify if their observation involved the same bird nightly, but I suspect it did. “With its head stuck into the nest, it must have rested pretty good,” Dot said. “My husband said he had seen it leave when he got up early in the morning.”

Wayne and Dot felt fortunate to enjoy this peek into the wren’s life. “We always enjoy God’s nature, especially when we are allowed to witness it so close,” Dot wrote.

The couple did ask if I thought the nest had been built by wrens. I believe that, although a Carolina wren adopted the nest for its roost, another species of bird probably built the nest. The photos the Ballards enclosed with their letter show a cup-shaped nest of the sort that might have been built by a sparrow or warbler.

Their letter persuaded me to explore some of the unusual ways some of our feathered friends go about creating a nest, or home, for their young. The ingenuity of some birds in building a nest is quite remarkable.

The majority of our common backyard birds build the familiar “cup-shaped” nest that is tucked away in a shrub or the fork of a tree. Birds that build nests in such a fashion include everything from blue-grey gnatcatchers and scarlet tanagers to indigo buntings and American goldfinches.

Other birds, such as Eastern bluebirds and tree swallows, accept human-provided nesting boxes. In the past, these birds relied on natural cavities, such as a rotten knothole in a tree’s trunk or a weathered fence post that had gone hollow. Many cavity-nesting birds do not or cannot excavate their own cavities. Some birds are better equipped to excavate their own cavities or burrows in everything from tree trunks to river banks. Cavity-nesting offers an added degree of protection in comparison with an exposed and vulnerable cup nest tucked in a hedge or dense shrub. Some birds, however, have taken cavity-nesting practices to the extreme.

For instance, the female great hornbill builds her nest in the hollow centers of large tree trunks, and the opening is sealed with a plaster made up mainly of mud, droppings and fruit pulp. She remains imprisoned in her nest until the chicks are semi- developed, relying on the male to bring her food. During this period the female undergoes a complete molt. The young squabs are devoid of feathers and appear very plump. She is fed by her mate through a slit in the seal. The clutch consists of one or two eggs she incubates for 38-40 days. Once the female emerges out of the nest, it is sealed again by the chicks. In some species, the young depart with their mother, and are tended outside of the former nesting cavity by both parents. The great hornbill resides in the forests of India, the Malay Peninsula and Sumatra, Indonesia. There are about 55 species in the hornbill family, which ranges through Africa, Asia and some of the islands of Melanesia.

Britannica_Hornbill_Buceros_bicornis

Megapodes — also known as “incubator birds” or “mound-builders” — do not incubate their eggs with their body heat as other birds do, but bury them. Their eggs are unique in having a large yolk, making up 50-70 percent of the weight of the egg. They are best known for building massive nest-mounds of heat-producing, decaying vegetation, which the male attends, adding or removing litter to regulate the internal heat while the eggs hatch.

This method of incubation is something practiced by some reptiles, including crocodiles and alligators, but it is definitely unusual among birds. Once hatched, young birds are fully feathered and active, already able to fly and live without any care or assistance from their parents.

83_House_Wren_cropped-to-the-plate-only

Wrens are known to nest and roost in some unusual places, as shown in this painting of wrens nesting in an old hat by artist John James Audubon.

Two of the better-known species, both from Australia, are the malleefowl and the Australian brush-turkey. There are about 20 species of birds classified as Megapodes, and they are concentrated in the Australasian region, including islands in the western Pacific, Australia, New Guinea and the islands of Indonesia east of the Wallace Line. They also occur on the Andaman and Nicobar Islands in the Bay of Bengal.

The white tern is a small seabird found across the tropical oceans of the world. Although other terns build nests, the White Tern no longer bothers to construct even a rudimentary nest. Instead, the female lays a single egg on bare branches or in a small fork in a tree. Nothing else is added to the location where the egg is deposited.

The behavior is not typical of terns, which generally nest on the ground and construct the nest of such materials as shells or other debris.

Of course, both the eggs and chicks of white terns are vulnerable to becoming dislodged by heavy winds. Newly-hatched chicks have well developed feet they use to hang on to their precarious nesting site.

White_Tern_with_Egg

Photo by U.S. Fish & Wildlife Service • A white tern incubates a single egg but doesn’t build an actual nest.

The sparrow-sized sociable weaver (Philetairus socius) of Africa enjoys company, which explains how and why such a small bird constructs a huge nest. Actually, many of these birds working together construct a huge structure — sometimes described as similar to a bale of hay — that hangs from sturdy trees and other tall structures. Such a “compound nest” is rather rare among birds.

The communal nests built by sociable weavers can house 100 pairs of birds and are quite spectacular. They are also considered the largest bird-built structures in the world. Other birds also benefit from these huge structures, which are built mostly of grass and sticks. Other species of the Ploceidae, or weavers, also build communal nests, but their efforts are not quite as impressive as those constructed by the sociable weaver. Other small birds may also nest or roost in the structure, and large birds, such as vultures, have been known to build their own nests on top of these compound nests.

In nature, nothing gets wasted. A Carolina wren using another bird’s used nest is not all that rare. These birds are fond of a cozy nook. If they can find one ready-made, it’s all the better.

sparrow making nest

Photo by Cathy Visser on Pexels.com

 

 

Male scarlet tanager stands out from other birds

Scarlet Tanager02

Photo by Jeana Chapman • A male scarlet tanager forages close to the ground, which is not typical behavior for these birds. Tanagers, although brightly colored, spend most of their time in the tree canopy obscured from view.

I received an email from Lewis and Jeana Chapman detailing a dazzling discovery they made.

The couple have been adding a few new birds to their bird list and decided to give me an update on what they’ve been seeing. The Chapmans reside in the community of Laurel Bloomery in Johnson County, Tennessee. The wooded slopes of Pond Mountain where they make their home provide an attractive location for migrating birds, as well a summer residents.

“The tree swallows returned this spring to nest in our bluebird box,” Lewis wrote in his email reporting his new sightings. “The great crested flycatcher has moved its nest from the front porch to the barn. Last year the flycatchers raised five chicks on the front porch. The nest got so full the chicks were perched around the edge.”

Some new additions to their list have included golden-crowned kinglet and the Northern flicker. “Most recently we spotted a scarlet tanager,” Lewis continued.

Scarlet-Tanager

Photo Courtesy of Jean Potter A male scarlet tanager brightens shadowy woodlands with a flash of tropical colors yet remains mostly inconspicuous in the forest canopy.

They had never seen a scarlet tanager at their home. Over the years I have heard from other readers left stunned by the tropical beauty of the male scarlet tanager. That description would not be that far off. While the scarlet tanager resides in the United States and Canada from April to October each year, this bird spends the rest of the year in South America. Citizens of the United States and Canada get the better part of the bargain when it comes to hosting this bird. After the summer nesting season, male scarlet tanagers lose their brilliant red plumage and look more like the greenish females. By the time they get back to the tropics for the winter, this striking bird has transformed into a rather drab specimen.

I’ve written in previous columns about the scarlet tanager, which is one of those birds that always takes an observer’s breath away upon first seeing it. Of course, it’s the male scarlet tanager that bewitches observers with his dazzling feathers of vivid red and jet black. Female and immature tanagers are a dull olive-yellow in coloration with dark wings and tails.

Tanager-Sept18

A female scarlet tanager is a study in contrast from her mate with her dull greenish-yellow plumage being much less vibrant than the male’s bright red and black feathers.

During their summer stay in the region, scarlet tanagers largely prey on insects. Although renowned as a fruit-eating bird, the scarlet tanager primarily feeds on fruit during its migration flights and on its wintering range in the tropics. This tanager breeds in deciduous and mixed deciduous-evergreen woodlands across the eastern half of North America. I’ve often heard that oaks are a favorite tree for this woodland dweller.

It’s unlikely that you’ll run across the nest of a scarlet tanager. These birds nest high in trees, often locating their nests 50 feet or more above the ground. After building a nest, a female tanager will incubate her three to five eggs for about two weeks. It’s during this time that her inconspicuous appearance is a plus, helping her blend well with her surroundings. After the young hatch, the parents are kept busy feeding the nestlings for another 10 to 15 days.

The website All About Birds notes that the population of scarlet tanagers has declined in the last half-century. Between 1966 and 2014, according to the North American Breeding Bird Survey, scarlet tanager numbers declined by 14 percent. The environmental organization Partners in Flight estimates a global breeding population of 2.2 million, with 93 percent of these birds spending some part of the year in the United States and the other seven percent breeding in Canada. These birds do poorly in forests that have been harvested for lumber. Other causes of habitat fragmentation probably also affect the well-being of scarlet tanagers. It’s worth keeping an eye out for any other signs of decline in this beautiful birds.

The scarlet tanager is a fairly common songbird during the summer months, but it also has a less common relative that can be found in northeast Tennessee, southwest Virginia and western North Carolina. The male summer tanager is the only entirely red bird found in North America. Lacking the scarlet tanager’s black wings, the summer tanager’s red feathers are also of a rosier hue.

Summer-Tanager

Photo Courtesy of Jean Potter The Summer Tanager is the only all-red bird in North America. It is less common in Northeast Tennessee than the related Scarlet Tanager.

 

While I have seen summer tanagers in Tennessee on occasion, most recently at Steele Creek Park in Bristol, Tennessee, I saw my first summer tanager during a spring trip to South Carolina many years ago. Overall, the summer tanager has more of a southern stronghold than the scarlet tanager, as the summer tanager’s range also extends into the southwestern United States.

Both of these tanagers are birds fond of dense, undisturbed woodlands. Most of the time, unfortunately, these tanagers reside in the dense woodland canopy. They’re more often heard than seen, producing a song similar to an American robin’s, but usually described as somewhat more raspy. The apt description I like for these two tanagers is that their songs sound like one sung by a hoarse robin with a sore throat.

Some of the world’s other tanagers are known by extremely descriptive names, including seven-colored tanager, flame-colored tanager, lemon-rumped tanager, green-headed tanager, golden-chevroned tanager, azure-shouldered tanager, fawn-breasted tanager, metallic-green tanager, emerald tanager, gilt-edged tanager, golden-naped tanager, opal-crowned tanager, blue-gray tanager and silver-beaked tanager.

The tanager wasn’t the only unexpected feathered visitor to the Chapman home this spring. The same week the tanager made its appearance, a male hooded warbler also visited with the Chapmans. “This we found ironic because of your email address,” Lewis wrote. For readers who may not have noticed, my email address is ahoodedwarbler@aol.com. I’ve used this email address for many years to celebrate one of my favorite birds.

HoodedWarbler01 (5)

Photo by Lewis Chapman • A male hooded warbler also impressed the Chapmans during this small songbird’s recent visit.

The Chapmans also provided me with photos of all their colorful birds. In subsequent emails, they also informed me of some other unusual visitors. “One of our strangest visitors was an albino American goldfinch,” Lewis also revealed in his email. “Over this past weekend, we had rose-breasted grosbeak and indigo bunting show up.”

Many of these birds — the rose-breasted grosbeak, the scarlet tanager, the indigo bunting — always wow observers experiencing their first observation of them. Our two native tanagers — scarlet and summer — are definitely two memorable birds for anyone who has had the pleasure of seeing one. It’s a great time of year to get outdoors and keep your eyes open for a splash of bright color. You never know what you may see when you lift your binoculars.