Tag Archives: Feathered Friends

October walks at state park will offer migrant-viewing opportunities

The autumn season is a great time to practice birdwatching skills. The temperatures are milder, some of the concealing leaves have dropped from the trees and many migrating birds are moving through the region. With those factors in mind, the Lee and Lois Herndon Chapter of Tennessee Ornithological Society, also known as the Elizabethton Bird Club, will conduct morning bird walks every Saturday in October at Sycamore Shoals State Historic Park in Elizabethton, Tennessee.

 

The walks will begin at 8 a.m. and participants are asked to meet in the parking lot in front of the park’s visitors center. The dates for this year’s walks are Oct. 7, Oct. 14, Oct. 21 and Oct. 28.

Participants are advised to bring binoculars to increase viewing enjoyment. Persons of any skill level are invited to take part in these walks along the park’s walking trails, which offer river, field and woodland habitats. Members of the Elizabethton Bird Club will happily answer questions and help new birders with identification of any birds encountered. Targeted species will include migrants such as warblers, tanagers, thrushes and flycatchers, as well as resident songbirds ranging from Northern cardinals and blue jays to Carolina chickadees and red-bellied woodpeckers.

 

I enjoy fall birding probably more than any other season. It’s always nice to welcome some of our favorites when they return in the spring, but autumn’s the most productive season (at least in my own experience) when it comes to seeing the greatest diversity of birds in a relatively brief period of time.
Birding in my yard during September produced sightings of several species of warblers, a family of birds that is always one of the anticipated highlights of the migration season. Migrants spotted in my yard this fall have included American redstart, Blackburnian warbler, Cape May warbler, Tennessee warbler, Northern parula, magnolia warbler, hooded warbler, black-and-white warbler, chestnut-sided warbler, black-throated blue warbler, black-throated green warbler and Northern waterthrush.

Bay-BreastedWarbler

Photo by Bryan Stevens • Warblers, like this bay-breasted warbler, are experts at remaining hidden in the leaves of trees. Their energetic movements make warblers difficult to follow through binoculars. In addition, bay-breasted warblers are among those species described as “confusing fall warblers,” because their autumn appearance is a dramatic departure from the look they had in the spring.

 

The warblers are the warmth-chasing retirees of the bird world. Like their human counterparts with summer homes in the mountains to escape the worst of summer’s scorching temperatures, warblers retreat southward every fall, spreading into the southern United States, the Caribbean, and Central and South America for the winter months.

 

Of course, warblers are not the only neotropical birds to employ this technique of nesting and raising young in the northern latitudes during the summer only to return south for the winter. Tanagers, vireos, flycatchers and some other families do the same, but not with the same niche-exploiting diversity of the warblers. As a family, the warblers boast 114 species. Not quite half of the species make some part of North America their summer home, which leaves the rest of the more sedentary family members living year-round in the American tropics.

Pewee-Sept19

Photo by Bryan Stevens • An Eastern Wood-Pewee perches during a migration stop in the yard.

 

Warblers pose a worthy challenge for birders. It takes practice to chase their movements in binoculars as they flit among the upper branches of tall trees. They are, for the most part, a family of almost frantically active birds that rarely pause for long while foraging for food, which mostly consists of various insects or insect larvae. Warblers migrating through the region during the autumn season bring another challenge to the table. Many warblers wear completely different plumages in spring and fall, which requires some mental adjustments when trying to match a binoculars view of a warbler to its illustration in a field guide. Known as the “confusing fall warblers,” these tricky cases prompt some novice birders to throw up their arms in defeat. I know because I once felt like that myself. As with all worthwhile pursuits, practice makes perfect.

 

Come out and join me and other bird club members at one of the Saturday strolls at Sycamore Shoals State Historic Park, which is located at 1651 W. Elk Ave., Elizabethton, Tennessee. We’ll chase some warblers through the treetops. We may not identify every single one, but we’ll have a fun time in the attempt.

 

•••••

Bryan Stevens lives near Roan Mountain, Tennessee. To ask a question, make a comment or share a sighting, email him at ahoodedwarbler@aol.com.

Native wrens offset lack of size with fiercely competitive spirit

 

Nature’s not always neat and tidy. In fact, nature operates with rough-and-tumble mechanisms that, all too often, put some of our favorite birds at odds with each other. Like any other living creature, birds compete for resources — food, water, prime nesting real estate and even mates. Some of those pretty and entertaining birds at your feeder or bird baths have a dark side that isn’t often glimpsed.

When some insight is gained into these behaviors, it’s only human to feel discouraged, disenchanted or dismayed. Nonetheless, some recent emails have reminded me to look at some of these more distressing incidents as teaching moments.

Joy Stewart emailed me asking for advice on a problem with rival nesting birds in her yard.

HouseWren-JEAN

Photo by Jean Potter • A house wren brings a delivery of food to waiting young.

“I have a total of 10 bird houses in my yard,” she wrote. “They are sized for a variety of bird species, and most years nearly all are filled—usually wrens, bluebirds, tree swallows, nuthatches or finches.”

At a recent get-together, she talked with a woman who also puts out bird houses and works hard to attract birds. “She talked at length about how bad house wrens are and how they destroy or kill bluebird eggs and babies,” Joy wrote. “She described how these wrens had just killed a house full of baby bluebirds. The woman also said house wrens are not native to this country.”

Joy noted that she usually tries to keep track of these types of issues, but the woman’s claims were all shocking news to her and made her wonder if such cutthroat competition might explain why her bluebirds seem to have absented themselves from her yard.

She ended her email by asking two questions. “Is the problem as bad as it sounds?” Joy inquired. “Also, how do I now work to get rid of the house wrens that have been coming to my two wren houses for over 10 years?”

She noted that just permanently taking down the houses would likely not work. “If nothing else, they will just move into the slightly larger houses,” she noted.

I replied to Joy’s email, noting that her friend is partly correct, but has confused house wren and house sparrow. From her description, I also noted that it appears she has house wrens in her yard.

The house wren is a native bird; the house sparrow is not a native bird, but was introduced into the country. Its true origins are Africa/Europe.

However, as cavity-nesting birds, both the sparrow and the wren compete with bluebirds. Legally, Joy can take steps to “control” house sparrows. As non-native birds, they are not protected.

House_sparrow (1)

Photo by U.S. Fish & Wildlife Service • House sparrows, such as this female, are non-native birds that pose a serious threat to native cavity-nesting birds such as Eastern bluebirds.

However, the house wren is a native bird. I also happen to like house wrens. They have such bubbly, happy songs, and they’re good parents. They can raise as many as 10 young in one nest box.

Unfortunately, both the wren and the sparrow engage in ruthless behavior when it comes to nesting. Both species will evict bluebirds and other birds from boxes. They will even destroy eggs and young. Bluebirds can and do fight back, but despite their small size, house wrens are very feisty.

House wrens like brushy habitat that offers a lot of cover. I suggested Joy might consider trimming back or eliminating brush and hedges. Open space is also more attractive to bluebirds. Of course, chickadees and nuthatches also like brushy habitat and woodland edges, just like the house wrens.

It’s complicated, but I come down on the side of our native birds. House wrens have their place, but house sparrows should never have been in this country in the first place. I advised that Joy leave the wren boxes available to forestall the wrens deciding they have to fight other birds for a box. At the same time, I would not place any other boxes close (at least not within easy view) of the wren boxes, as wrens are very territorial.

Bluebird-2

Photo by Bryan Stevens • Eastern bluebirds compete with native cavity-nesting birds such as house wrens and tree swallows for prime nest locations. Non-native birds, such as European starlings and house sparrows, can out-compete native birds for limited resources.

In response to a follow-up query, I suggested that placing the boxes completely out of sight would be the best rule of thumb. Try to have a building, a wall, or perhaps a large tree blocking the wren boxes from other boxes. At least this way, perhaps the adult wrens won’t be viewing the competition. It would be advisable to keep as much space between the wren boxes and the boxes meant for other birds as is practical and possible.

•••••

An email from another reader likely involved a nesting wren. These small birds are rather notorious for choosing odd nesting sites. I’m thinking it is that tendency that explains Vivian Tester’s recent email asking for some suggestions for a somewhat unique problem.

“I’m looking for advice,” Vivian wrote. “I have a bird that has made a nest on my car windshield. I have driven the car a few times and she will fly away when I start the car, but I don’t want to do anything to harm her or the eggs.”

The situation had her baffled. “How long should it take for the process of laying eggs and them hatching and leaving the nest?” Vivian asked.

She noted that she had not been able to see any eggs. She added that the nest’s construction starts at the windshield and goes into the area under the hood. “I haven’t tried to open the hood in case it would destroy the nest,” she wrote.

Surprisingly, Vivian said the same thing happened last year but she just kept removing the nest. “I’m just not sure what I should do,” she wrote.

In my reply, I told Vivian that it sounds like she has a wren or perhaps a sparrow, and it can take 12-16 days for the eggs to hatch. The young must then spend another 10-12 days in the nest, so it could be at least four weeks for the entire process.

I suggested that, unless she could go without her car for a month, she should open the hood and gently remove the nest somewhere close by. A box or crate could hold the nest and the parent birds are likely to simply move from the car over to the new location for the nest. The parents are more attached to the nest itself than they are your car.

I admitted that I was sort of “winging” it on this problem. While a car is an odd choice for nesting, I’ve heard of birds such as swallows that nest on boats and then follow the boats along their river routes.audubon-ix-songsters-and-mimics-house-wren

After I responded, Vivian emailed me back. “I wanted to update you on the bird nest,” she wrote. “I did move it today into a hanging basket just above my car.”

The nesting bird flew away when Vivian opened the hood. “I am hoping she will return since I did see four little eggs in it,” she wrote.

I believe Vivian’s bird is probably a Carolina wren. I’ve observed these wrens, a slightly larger relative of the house wren, nesting in an old apron my grandmother used as a bag for her clothespins, as well as a plastic shopping bag hanging from a nail in my garage. A pair also once tried to nest in the exhaust vent for my clothes dryer.

Worldwide, there are about 80 species of wrens. All but one of the world’s wrens are confined to the New World. A variety of common names describe the various species with some creativity, including such monikers as tooth-billed wren, flutist wren, white-headed wren, sepia-brown wren, fawn-breasted wren and moustached wren.

•••••

Bryan Stevens lives near Roan Mountain, Tennessee. To share a sighting, make a comment, or ask a question, send email to ahoodedwarbler@aol.com.

Grade school encounter with killdeer provides memorable teaching moment

With the arrival of April, the pace of migration will quicken. Throughout the month of March, the “early birds” made their return to my yard, including species like tree swallow, brown thrasher, chipping sparrow and blue-gray gnatcatcher.

Birders know they have a narrow window of opportunity to enjoy the arriving birds in the spring. Some will linger briefly and continue to points farther north, while others will take up residence but turn secretive quickly as they get down to the important business of building nests, incubating eggs and raising young.

Killdeer-CHICK

A young killdeer — looking like a fuzzy golfball on toothpics, is born precocial. They can leave the nest and feed themselves, all while wearing a coat of downy feathers. Photo by Krista Lundgren/U.S. Fish & Wildlife

 

The task of producing young is the most important one that birds undertake. Even with the most dedicated parents, many birds born this spring will never reach the age of one. Eggs in the nest are vulnerable to opportunist predators, including snakes, mice, squirrels, raccoons and even other birds. Many of the birds that nest in our yards, gardens and woodlands produce altricial young. The term “altricial” is a scientific one meaning the young birds are born helpless and blind, without feathers, with almost non-existent mobility. However, they grow quickly. Since just as many creatures would like to gobble up hatchling birds as like to consume eggs, it doesn’t pay to remain in a nest for any longer than absolutely necessary.

Birds hatched in cup-shaped nests placed in trees, shrubs or even on the ground usually leave their nests within a couple of weeks. On the other hand, cavity-nesting birds produce young that can afford to linger a little longer. Some of their hatchlings may remain inside a nesting cavity for as long as a month. Even after altricial young leave their nests, they will remain dependent on their parents for some time.

kildeer_plover

Painting by John James Audubon of what he called the “Killdeer Plover.”

On the opposite side of the equation, many birds produce precocial young, which are born with their eyes open, bodies with feathers or down, and the mobility to follow their parents almost from the time they leave the egg. Precocial young can also find their own food, although parents may escort them to good foraging areas. Well-known precocial birds include ducks and chickens. Anyone who has ever observed ducklings or chicks following a mother hen is familiar with the attributes of precocial young.

Many wild birds produce precocial young, including shorebirds, grouse and quail, wild turkeys, loons and grebes. The ostrich, the world’s largest bird, also produces precocial young. Closer to home, one of my earliest bird memories involves a bird quite famous for the care and keeping of its precocial young. The killdeer is a North American shorebird that is at home in a variety of habitats, including rooftops, parking lots, golf courses, pastures and, in the case of my remembrance, an elementary school playground.

I don’t remember who discovered the nest, but I know that my teacher at Hampton Elementary School and her fellow faculty members protected the nest once they became aware of it. My teacher also had the wisdom to incorporate the nesting killdeer into her lessons. In other words, she made the discovery of these nesting birds a “teachable moment” for her young students.

Killdeer-Eggs

Photo by Bryan Stevens • Four eggs in a killdeer nest, which is assembled right on the ground.

I can’t think of a better bird for teaching some lessons about the strategies birds use to raise young. The killdeer doesn’t make much of a nest. The female often lays her amazingly well-camouflaged eggs — usually four, but occasionally three or five — in a shallow depression in dirt or gravel. On occasion, they may line the nest with plant materials or other items. I once observed a killdeer nest in a gravel parking lot of a mobile home dealership. The ingenious female killdeer, using an abundant material, had lined her nest with discarded cigarette butts — dozens of them. I’ve always joked that I hoped the young weren’t born with a nicotine addiction.

Killdeer parents are zealous parents in safeguarding their young. Adults are famous for feigning a “broken wing” to distract potential predators away from nests and offspring. They will also call loudly while faking their injury to keep the predator’s attention diverted. It’s the loud call — an exuberant “kill-deer” — that has given this member of the plover family its common name.

Like many memories from childhood, some details of that killdeer family’s fate are a little hazy. As far as I know, the parent killdeers succeeded at raising their young family. Perhaps that moment of learning, which let me glimpse into the private life of a fascinating family of birds, pointed me toward my eventual interest in birds.

Killdeer_AgainstLog

Photo by Bryan Stevens • An adult killdeer is usually a conspicuous, loud bird. 

Later, as an adult and during my early years as a birder, I had an encounter with a baby killdeer. I found the tiny bird limp and lifeless on the ground. Saddened, I reached down to pick up the young bird — it looked like a fuzzy golf ball on matchstick legs — for a closer look. As my fingers started to close around the bird, the baby revived and sprinted off with an impressive display of speed. That’s when I learned that killdeer young have one last defense against would-be predators; they can play possum!

While shorebirds, killdeers are not tied to the shoreline. Although I have observed them along beaches in South Carolina, these birds are just as much at home in cattle pastures, muddy edges of rivers and lakes or even baseball fields. Such terrestrial habitats provide these birds with plenty of food, which includes insects, spiders, centipedes, earthworms and the occasional seed. While many people remain unaware of the world’s shorebirds, the killdeer is the one member of the family that is probably frequently encountered by many Americans. Their fondness for habitats created by humans, from parking lots to gravel-covered rooftops, bring these birds close to us.

••••••

Remember to share your first hummingbird sightings with me. Simply jot down the time and date that you first notice these tiny birds have returned. You can email me at ahoodedwarbler@aol.com or though Facebook. I am increasingly impatient to see my first hummingbirds of the season.

Count sets new records while gathering data on world’s birds

Photo by Bryan Stevens • The downy woodpecker ranked among the 10 most frequently reported birds on the 2017 Great Backyard Bird Count. A record number of 173,826 people took part in this year’s GBBC, which was held Feb. 17-20.

In announcing the results of this year’s Great Backyard Bird Count, organizers of the annual global bird survey shared an anecdote about a second-grade student in Memphis, Tennessee. The girl, who obviously enjoyed making a contribution as a citizen scientist for the GBBC, made a real connection with the birds she was being asked to count.

Calling her participation the “best day of her life,” the girl went on to share her excitement about seeing a downy woodpecker. She was hardly alone in seeing this small woodpecker. A total of 38,760 checklists across the country included downy woodpecker with their totals.

The girl’s joy at discovering a downy woodpecker — a bird that was completely new to her — all but guarantees that she will look forward to taking part in the 2018 GBBC. If her interest in birds continues to develop, she just may catch the birding bug herself.

Photo by Bryan Stevens • Counting crows and other birds at Shook Branch at Watauga Lake during the recent GBBC.

The 2017 Great Backyard Bird Count is now part of the history books, and thanks to participants from around the world, this year’s GBBC ranked as the biggest count in its 20-year history. Participants set a new high bar for number of checklists submitted and total number of species reported.

An estimated 214,018 participants took part this year, compared to the 2016 final total estimate of 163,763 individuals. An incredible total of 5,940 different species was tallied by GBBC participants, which is a dramatic spike from last year’s total of 5,689 species. That record number of participants also turned in a record number of completed checklists — 173,826, compared to the final total of 162,052 in 2016.

The three states with birders submitting the most checklists were, in descending order, New York, Pennsylvania and California. Incidentally, Virginia came in sixth, with 5,190 checklists submitted during the 2017 GBBC. North Carolina came in ninth with 4,220 checklists submitted by 2017 GBBC participants. Birders in Tennessee will need to step up for future counts. The Volunteer State ranked 20th on the list with 2,215 checklists submitted.

The states seeing the most species of birds reported were, in descending order, California (370 species), Texas (360 species) and Florida (309 species). North Carolina checklists indicated a total of 213 species to land the Tar Heel State at No. 8 on the list of states with most species reported. Virginia, in 12th place, tallied a total of 196 species. Tennessee came in 32nd place with 136 species, which isn’t too bad for a landlocked state.

In North America, the most numerous birds reported on the count included several species of geese, as well as blackbirds, starlings and crows. A total of 4,793,261 snow geese made this bird the most numerous North American species reported on the GBBC. Other common birds, in descending order, included red-winged blackbird with 2,464,572 individual birds tallied, as well as Canada goose, 1,895,077; European starling, 919,038; mallard, 715,594; ring-billed gull, 647,950; American coot, 500,261; greater white-fronted goose, 426,040; common grackle, 416,720; and American crow, 378,483. During my participation this year, I saw several of these species, including red-winged blackbird, Canada goose, European starling, mallard, ring-billed gull and American crow.

Photo by Bryan Stevens • Killdeer in Limestone Cove during the Great Backyard Bird Count held last month.

The ten most frequently reported species, in descending order, were Northern cardinal, American crow, mourning dove, dark-eyed junco, downy woodpecker, blue jay, black-capped chickadee, house finch, house sparrow and white-breasted nuthatch. While taking part in the GBBC last month, I saw all these species with the exception of the black-capped chickadee. Instead, my submitted checklists featured Carolina chickadees.

The birds on the most frequently reported list are almost without exception birds of yards and gardens, making them more likely to be counted by more individual participants. On the other hand, the most numerous, or abundant, birds are those that join together to form large flocks. They’re widespread, but less likely to be encountered in yards and gardens.

I counted at home and at several favorite birding locations. During a visit to Watauga Lake in Carter County, Tennessee, my mother and I observed an immature bald eagle and a yellow-bellied sapsucker, which turned out to be among my personal GBBC highlights this year. I always enjoy looking for birds during the four-day count period. I also like to feel that I am contributing to a shared knowledge about birds and their populations.

Photo by Bryan Stevens • Buffleheads on the Watauga River during the recent GBBC.

If you would like to view photos of birds from around the world that were taken during this year’s GBBC, visit gbbc.birdcount.org/photo-subs-2017/.

If you didn’t get to take part this year, be sure to plan ahead for next year when the GBBC will be held Feb. 16-19, 2018. Help make next year’s count another one for the record books.

•••••

To learn more about birds and other topics from the natural world, friend Stevens on Facebook at https://www.facebook.com/ahoodedwarbler. He is always posting about local birds, wildlife, flowers, insects and much more. If you have a question, wish to make a comment or share a sighting, email ahoodedwarbler@aol.com.

 

Birds, other wildlife deserve protection of Endangered Species Act

Photo by Lisa Hupp/USFWS • A bald eagle has an average of 7,000 feathers. Bald eagles are protected under the Bald and Golden Eagle Protection Act. For instance, it is against the law to possess their feathers or other remains. Eagles are abundant enough they no longer qualify for listing under the Endangered Species Act.

The Endangered Species Act serves as one of the strongest, most effective wildlife protection laws in the world. Although the ESA was not meant to protect only birds — the law actually protects everything from bats and whales to wolves and shellfish — it has done an outstanding job ensuring that our feathered friends continue to fly free and thrive in a world they must increasingly share with human beings.

According to Earthjustice — an environmental law organization that uses the power of the law to fight for the earth and its inhabitants — the ESA was passed with overwhelming bipartisan support more than 40 years ago to provide a legal safety net for wildlife, fish and plant species that are in danger of extinction.

Photo by Scott Flaherty/USFWS • The California condor is an example of a species saved from the brink of extinction thanks to the Endangered Species Act. Much work remains to be done to protect this large bird.

Earthjustice and other environmental groups are warning that some members of the current Congress want to slash the Endangered Species Act, threatening the very existence of the imperiled wildlife and ecosystems the Act protects. Some politicians from the state of Utah seem to be leading this effort, which is a sad irony considering the wealth of natural majesty the unique lands of Utah has to offer.

None other than President Richard Nixon, a Republican, signed the ESA into law back on Dec. 28, 1973, and it was an effort that crossed political party lines that made the legislation a reality. Biologists warn that our planet is facing a sixth wave of mass extinction, according to a release from Earthjustice. The Endangered Species Act, which has prevented 99 percent of the species under its care from vanishing, is precisely the kind of effective tool needed today. It has revived the bald eagle, the American alligator, the California condor and many others.

House Natural Resources Chairman Rob Bishop (R-UT) has said he wants to “repeal and replace” the Endangered Species Act. Others are supporting legislative proposals that would make it harder for the U.S. Fish and Wildlife Service to resolve Endangered Species Act lawsuits. The ESA is truly a prime example of the old saying, “If it’s not broke, don’t try to fix it.” Bishop and his allies, to put it plainly, are wrong.

Photo by Lou George/USFWS • The Kirtland’s Warbler is an endangered songbird that has seen its numbers slowly increase thanks to the protection of the Endangered Species Act.

If there’s ever been a government regulation that has done what it set out to do, it has been the Endangered Species Act. Without the ESA, many of our birds, including the nation’s official bird, might no longer still exist on the planet. The bald eagle had been reduced to a mere 417 pairs in 1963. With the passage of the ESA, the eagle began to rebound. In 2007, in a highly publicized success story, the existence of 11,040 pairs of bald eagles in the United States allowed this majestic bird to be removed from its listing under the ESA in 2007.

Photo by USFWS • Whooping cranes still exist largely due to protections afforded them by the Endangered Species Act.

The bald eagle is only one of the many birds to benefit from the protection of the ESA. The tall and stately whooping crane and the beautiful and tiny Kirtland’s warbler are some of the other birds that are slowly showing population increases once they were afforded intensive protection under the ESA. The nene, or Hawaiian goose, and the peregrine falcon — the world’s fastest bird — have also received much needed protection.

Lest anyone think that eagles and other formerly endangered species are completely out of the woods, just consider the recent rash of bald eagle shootings in Tennessee. Two eagles, one in Rhea County and one in Meigs County, were victims of shootings. The severity of their injuries resulted in both birds being euthanized.

It’s heartbreaking to think that anyone would shoot a bald eagle, a bird that all patriotic Americans should revere as a lofty symbol of the nation’s majesty. The shootings are a reminder that it’s still not a safe world for many of the birds and other creatures that share the planet with us. The ESA is a marvelous piece of legislation that gives a measure of protection to the helpless. The law allows all Americans to share in the responsibility of being wise stewards of God’s diverse and wonderful creatures.

Photo by Steve Maslowski/U.S. Fish and Wildlife Service • The golden-cheeked warbler, a beautiful but endangered songbird that nests in Texas, is one of many birds that benefits from protections provided by the Endangered Species Act.

Demanding that the government keep the ESA strong and intact is not and should not be mere politics. It’s showing that Americans still value wildlife and the rights of future generations to enjoy that wildlife over money and short-term profits. Left or right, Republican or Democrat, the Endangered Species Act should be immune to political differences.

On a purely personal level, I hope to one day see such endangered songbirds as the golden-cheeked warbler and the black-capped vireo, and I want the same for future generations. That’s not likely to happen without the protections of the ESA remaining strong and intact.

Let your state and federal representatives know that you support continued protections for birds and other wildlife. We can co-exist with the amazing variety of wild creatures that share our planet. It’s just a matter of priorities. Our congressional representatives and senators need to know Americans aren’t willing to tolerate attacks on the ESA. Our president and his administration need to receive the same message.

Photo by Ted Heuer/U.S. Fish and Wildlife Service • The Nene, or Hawaiian goose, has gradually increased in numbers thanks to the Endangered Species Act.

If you enjoy birds, keep visiting local and state parks. Continue planning trips to National Parks and Wildlife Refuges. Don’t stop feeding your backyard birds. Most importantly, fight to make sure the wildlife that makes the world a richer place continues to find that humans do make good neighbors.

For information on how to contact your government officials to express your thoughts on the value of the Endangered Species Act, visit http://www.usa.gov/elected-officials.

••••••

To learn more about birds and other topics from the natural world, friend Stevens on Facebook at https://www.facebook.com/ahoodedwarbler. He is always posting about local birds, wildlife, flowers, insects and much more.

 

Vultures aren’t typical poster birds for ecological awareness, but perhaps they should be

vultures-tree

Photo by Bryan Stevens • A flock of vultures gathers in a dead pine tree on a gloomy winter afternoon.

Cougars have returned to eastern mountains, white-tailed deer numbers are out of control and hungry black bears sometimes wander into towns. Encounters between humans and wildlife are nothing new. I was reminded of this fact when I received a recent email from Gene Sturgeon on the subject of vultures. Gene and his wife, Catheryn, reside in Abingdon, Virginia. The town, it would seem, has experienced a recent invasion.

“In our new neighborhood, the black vultures are ever-present,” Gene wrote. “They circle endlessly, and never seem to land on the carrion that attracts them. Turkey vultures typically are seen on the carrion, but these blacks never appear to be feeding. Also, I can’t imagine this neighborhood has more than the normal number of dead animals.”

Gene has also observed that the black vultures, starting in mid-afternoon, begin to gather in selected trees. Usually two nearby trees, he noted, will contain dozens of them for the night.

vulture-tower

Photo by Bryan Stevens • Vultures gather atop an industrial building in downtown Erwin, Tennessee.

Gene asked if the behavior he has observed is fairly typical. I replied to his email that I believe that his observations are accurate and typical. While the birds seem to be roosting in his neighborhood, they are probably not finding their food there. Vultures are capable of soaring long distance in search of food, so they may actually be dining far away from Gene’s Abingdon neighborhood.

bryan-vulture

Photo by Bryan Stevens • A turkey vulture perches on a branch in a South Carolina woodland.

I asked him if there were pine trees or other types of evergreens because it’s my understanding that vultures are often fond of thick stands of pine. I am guessing this is because such trees offer protection and shelter from the elements. Gene wrote back to inform me that both pine trees and leafless trees are present near his home. “The leafless tree attracts the larger cloud of black vultures,” he added.

Doubtless, some residents are uneasy when these uninvited neighbors swell the neighborhood. I was somewhat surprised by Gene’s observation, but I was also taken aback to learn that Abingdon has for years boasted an extremely substantial population of vultures. In fact, the Abingdon Police Department has even compiled a fact sheet to educate the public about these large birds. According to the release, it is around this time of year that Abingdon sees an increase in the number of vultures due to weather patterns. The APD has apparently received complaints from some citizens about the vultures roosting in their neighborhoods.

tvultures

Photo by Bryan Stevens • Turkey vultures forage in a freshly mowed field near Abingdon, Virginia. As scavengers, vultures play a vital but often unappreciated role in the environment.

I was glad to note that the fact sheet recognizes the important of vultures in the ecosystem. These large birds serve an important function. Without vultures, local yards and roads would be littered with rotting, stinking, animal carcasses — and the health risks that accompany them.

Nothing prohibits a private land owner from contacting a professional wildlife specialist to disturb the roosts at owner expense. If I might offer unsolicited advice, however, I’d recommend against wasting your money. The tactics, while they may make a temporary difference, don’t usually solve anything in the long run.

vultures-soaring

Photo by Bryan Stevens • Turkey vultures in their usual V-shaped silhouette characteristic of a soaring vulture.

Abingdon’s government, for both ethical and legal reasons, cannot kill vultures. Private citizens are also forbidden by law to kill vultures or hire exterminators to do so. Vultures are protected by the Migratory Bird Treaty Act. The birds, their nests and eggs cannot be killed or destroyed without a permit from the U.S. Department of the Interior’s Fish and Wildlife Service. Private citizens are also not legally permitted to use fireworks to try to disperse vulture flocks.

The best thing to do is make your home and yard less attractive to these large, scavenging birds. While reading some tips put forward by the APD, I was struck by how some of the advice, if followed, can protect homes from other potential nuisance wildlife ranging from raccoons and opossums to black bears and skunks. According to the APD, there are several things people can do to make their yards less attractive as a roosting place for vultures:
• Ensure that you are not inadvertently attracting the vultures. Common attractions include open containers of pet food, uncovered garbage cans, and pet food bowls.
• Remove any dead trees that make convenient perches for vultures.
• Use humane perch deterrents, like motion-activated sprinklers or lights.

vulture-halloween

Photo by Bryan Stevens • A Turkey Vulture perches in a woodland in Roan Mountain, Tennessee, during late fall.

The APD also pointed those wishing for more information to the Cornell Lab of Ornithology website, which has excellent information about both species of vulture, including conservation information.

I was very pleased to see that the APD tried to dispel misinformation about these valuable birds. People are, naturally enough, concerned for their pets because of the presence of these large birds. Vultures are carrion eaters, which means eat animals that are already dead, preferring animals that have been dead for two to four days. While there are no accounts of turkey vultures preying upon live animals, there have been occasional reports of black vultures preying upon small, live and relatively defenseless animals.

That tells most, but not all, of the story. Black vultures occasionally will attack newborn livestock, but these birds are not likely to go after the family dog or cat, especially if the pet is mobile and in good health. Nevertheless, it is still a good idea to keep cherished pets indoors. While vultures pose little danger to them, plenty of other animals, such as coyotes, are much more opportunistic than vultures. Keeping cats and dogs confined indoors also protects wild birds and other wildlife from the instinctive predatory notions of our precious pets.

BS-VULTURES

Photo by Bryan Stevens • A black vulture and two turkey vultures share a perch near Boone Lake in Sullivan County, Tennessee.

While both vultures are migratory birds, their numbers have always fluctuated and will continue to do so. As their populations increase, their range has increased as well. Both species are present in the Abingdon area year-round. Because of the town’s location, their numbers increase from November through early February as they follow the weather patterns. In colder periods, they move farther south, in warmer periods, farther north. Abingdon’s climate makes for a good wintering location. As it gets warmer, non-resident flocks tend to move farther north.

Like many other species of birds, some vultures have learned to co-exist near humans, just like such birds as Canada geese, Eastern bluebirds, American robins and mallards. Like these birds, vultures are highly adaptive creatures. Unlike some types of wildlife that shy away from human contact, vultures and some other birds have adapted to the human environment – perhaps a bit too well. Vulture behavior can be destructive. In recent years, some of these destructive tendencies have become quite infamous among birders. This new behavior apparently first surfaced among vultures wintering in south Florida.

TurkeyVulturesClean

Photo by Bryan Stevens • Turkey vultures regularly dispose of road-killed animals.

They have been known to tear window and roof caulking, vent seals, shingles, rubber seals on car windshields, windshield wipers and other soft, rubbery materials. In addition, their excrement is acidic and may damage painted surfaces and landscaping. The birds also regurgitate a smelly, acidic vomit. Unfortunately, vultures apparently pass on these bad habits to others of their kind and such aberrant behavior is now being seen outside of the Sunshine State.

According to the APD, flocks of as many as 100 vultures have been documented in Abingdon. This number may rise and fall, depending on conditions. Vultures are part of the web of life, which connects them and their fellow creatures to our own lives. Turkey vultures are larger than black vultures, weighing about four to five pounds, with a wingspan of six feet. The turkey vulture’s most distinctive feature is its bright red, featherless head. In flight, a turkey vulture often appears to be “wobbling” and, from underneath, all of the flight feathers are light colored.

Turkey_Vulture_edited-1

Photo by U.S. Fish & Wildlife Service • Turkey vultures have bare red heads, as opposed to the black heads of the related black vulture. While larger than black vultures, turkey vultures are less aggressive than their smaller relatives.

On the other hand, black vultures are smaller, weighing less than four pounds, with a wingspan of five feet or less. The black vulture’s head is grey and featherless, but larger in proportion than the turkey vultures. Viewed in flight, only the outer flight feathers of the black vulture are white.

Although smaller in size, black vultures are feisty and aggressive birds. They often outcompete turkey vultures at carcasses. They will also only reluctantly abandon a feeding site at a carcass. My family almost learned this the hard way during a trip to South Carolina when my father almost ran his car into a flock of black vultures feeding on a road-killed deer. I warned him that the vultures might not get out of the way, and he slowed the car’s speed. The vultures hopped back from the edge of the road as our car traveled past them. Looking back, I noticed they immediately hopped back onto the carcass after we had passed. If we had sped past at full speed, one of the bird’s could easily have panicked and flown into our path. A four-pound bird can do a lot of damage if it hits the windshield of a car traveling at 40 to 50 miles per hour. Trust me! You don’t want to put this to the test.

Perhaps that’s the moral of the story. Give vultures a wide berth and, in theory, they will do the same for you. Let’s face it. Vultures aren’t going to be cute and cuddly faces for ecological awareness. A polar bear or penguin, vultures simply are not. They still have a role to play, and we should be grateful they were created for just that purpose.

Origins of the name of Muscovy duck shrouded in mystery

Joan Stenger sent me an email recently about an unusual waterfowl observation. On a recent  Saturday, she visited downtown Bristol where the creek widens a bit near the fire station and beside the park. Joan wrote that she saw a flock of ducks and Canada geese and enjoyed watching them.

muscovy-ducks

Photo by Bryan Stevens                                                             Muscovy ducks seen outside of Texas are domesticated versions of the wild waterfowl. Male Muscovy ducks sport red carbuncles around their bills.

“One fellow stood on the opposite bank and had bright red marks on his face,” she added. “My daughter and I went over the bridge and into the park to get closer and hopefully get a better view.”

Joan described the odd duck as larger than the other ducks but not as big as the geese. “Its back was dark dark blue with teal,” she wrote. “I had never seen such a duck! “
She said they continued to watch the flock of Canada geese and then returned home.  There she consulted her bird books and only found one small mention and picture of a Muscovy duck. Armed with that information, she conducted an online search for more information about Muscovy ducks.
 “Have you seen many of these fellows?” Joan asked in her email.
In my reply to her email, I informed Joan that Muscovy ducks are becoming more common. However, outside of Texas, most Muscovy Ducks seen are “feral” domesticated versions of the wild bird. Many people have probably also seen feral mallards that are content to reside year-round with us. The Muscovy ducks have probably decided the same thing.
In southern Texas, it is possible to observe wild Muscovy ducks, but sightings of these ducks outside of the Lonestar State involve domesticated ducks. Like mallards, Muscovy ducks have long been domesticated, and some of the domesticated individuals have gone feral. These ducks, descendants of their wild ancestors, have become more common, both nationwide and locally.

I’ve heard from other curious people over the years about encounters with Muscovy ducks. The birds behave unusually for a duck. For instance, they often pant like a dog and strut around more like a wild turkey than a typical duck. Most of these feral Muscovy ducks are also relatively tame in association with people, long ago having learned to connect humans with free handouts of bread, popcorn and other foods.

muscovy-three

Photo by Bryan Stevens                                                            Wild Muscovy ducks are dark waterfowl with white wing patches. Domesticated Muscovy ducks exhibit a wide variety of plumage colors, including brown and white feathers.

In the wild, Muscovy ducks are native to Mexico, as well as Central and South America. Before Christopher Columbus reached the New World in 1492, natives had long domesticated this duck. When Columbus first visited the New World, he even took back to Europe some of these ducks.
The term “Muscovy” is a reference to the Russian city of Moscow, but the reasons behind the connection of this duck’s common name to Moscow are obscure. One theory is that the duck acquired the name in association with the Company of Merchant Adventurers to New Lands, later shortened to the Muscovy Company. Perhaps this chartered trading outfit sold some of these ducks to European customers in the 1500s.
After all, Columbus and early explorers named the wild turkey for the faraway country of Turkey, mistakenly believing that the New World provided a more direct route to this realm so important to trade. Perhaps the Muscovy duck also acquired a name connected with Moscow for no better reason. It does appear that the origins of the name are one of history’s odd mysteries.
Adding to the mystery is the fact that the duck’s scientific name also refers to a city — Cairo in Egypt — far from this bird’s native home. Translated, the Muscovy duck’s scientific name means “musky bird from Cairo.” Another common name for the duck is Barbary duck, which refers to a region of Africa home to modern-day Libya.

While the wild Muscovy duck is a tropical bird, the domestic ones are perfectly capable of weathering cold temperatures as low as 10 degrees Fahrenheit.

muscovy-two

Photo by Bryan Stevens                                                       Domesticated and feral Muscovy ducks are widespread across North America. These ducks were first discovered by Europeans arriving in the New World, although native tribes had long raised them as domestic animals.

The Muscovy Duck has only one other close relative, the white-winged wood duck of India and Bangladesh, One of the world’s largest ducks, the white-winged wood duck is a seriously endangered species. One curious fact about this duck is its tendency to only forage for food after dark.

Wild Muscovy ducks are large waterfowl with a black plumage accented with big white wing patches. They can be almost 34 inches long and weigh as much as nine pounds. It’s the heads of these ducks that really make them stand apart. Both sexes have bare black-and-red or all-red faces. Males also sport pronounced caruncles at the base of the bill, as well a a slight crest of feathers. The appearance of domestic Muscovy ducks is quite variable, with some birds sporting almost entirely white plumage.
Muscovy ducks and mallards will also hybridize, producing sterile offspring that are known as “mullards.” I’ve observed both domestic Muscovy ducks and “mullard” hybrids at local parks, but I haven’t yet seen any wild Muscovy ducks. The domestic version of this duck has also established feral populations around the globe in locations such as Europe, New Zealand, Canada and Australia.henry_charles_bryant00
•••••••
In addition to asking her question about Muscovy ducks, Joan shared a story about bluebirds at her home.
“We feed the birds year round and enjoy their antics at the feeders,” she reported. “We were pleased to have bluebirds raise a nest full of babies this year, although I was told that we would not have bluebirds because we live in town.” Apparently “no one told the bluebirds,” Joan joked.
Because of her feeders and the bird baths, she receives visits from a good variety of birds, mostly dominated by the cardinals.

 

Birds bring their best game when seeking mates

clarks_grebes_rushing

Photo by Dave Menke/U.S. Fish & Wildlife Service • A pair of Clark’s Grebes displays in a courtship ritual known as “rushing” or “weed dance.” Birds use a variety of strategies to attract and keep mates.

Most birds don’t bring a box of chocolates or a bouquet of roses when they take up courtship of a prospective mate, but birds have several equivalent behaviors that they employ to attract the attentions of the opposite sex. Since we recently celebrated Valentine’s Day, I thought a look at some of the more unusual courtship rituals of some of our feathered friends would be appropriate.

Birds bearing gifts. Many birds present small trinkets to a prospective mate. For instance, many male penguins make a present of a stone or pebble to female penguins. There could be more than a simple bribe behind this gift. Female penguins don’t build elaborate nests. In fact, a scrape on the bare ground, perhaps encircled by a collection of pebbles, marks the extent of their nest construction. So, the perfect pebble could be the way to winning a female penguin’s heart.

cardinals-dec18

Photo by Bryan Stevens • Northern Cardinals are beginning to pair together in anticipation of the spring nesting season.

The way to the heart is through the stomach. Observant birders may have witnessed a male Northern cardinal slip a female a morsel of food, such as a peanut or a shelled sunflower kernel. It’s a marked change for this bird. During the winter months, a male cardinal is more likely to chase a female away from a feeder rather than share food with her. However, as spring approaches, his behavior undergoes a change and he becomes content to feed next to a female cardinal, often slipping her some choice tidbits.

May I have this dance? Many species of birds perform elaborate and ritualistic dance displays. Among birds known for tripping the light fantastic are flamingoes, cranes, grouse and grebes. Cranes are one of the oldest families of birds on earth. They’re also some of the most accomplished dancers in the animal kingdom. Pairs perform very ritualistic dances that, if the performers were human, would no doubt require the services of an accomplished choreographer. Cranes mate for life and the ritual of dancing is a way to strengthen the bonds between a mated pair. The ability to dance is, apparently, not instinctive. Young cranes must practice their dance moves, a process that can take years before they master the elaborate dance.

mallardpair

Photo by Bryan Stevens • A pair of Mallards find a thawed spot on a frozen pond.

Synchronized swimming. While many birds dance to impress a mate or strengthen pair bonds, grebes perform a dance that takes place completely on the surface of the water. A pair will engage in this intricate performance, perfectly mirroring the moves of the other as they literally race across the surface of the water. These dances by grebes are also known as “rushing” or “weed dance.” It’s called as a weed dance because at the culmination of the ritual, the birds usually hold some type of aquatic plants in their bills while racing swiftly over the surface of the water. Pairs that perform well together stay together, building a nest and raising young.

print2-2

An 18th century illustration of the habits of the Bower Birds.

Good housekeeping seal of approval. The tropical family of bowerbirds are famous for complex nests built by males and then decorated with bright and colorful objects to catch the eye of a potential mate. The nest of these birds are actually referred to a “bower.” Usually constructed on the ground, the male will line the approach to the bower with items such as shells, leaves, flowers, feathers, stones, berries, and even discarded garbage, including plastic scraps or bits of glass. Unusually odd items pressed into these decorative displays have included coins and spent rifle shells. This habit of male bowerbirds must rank as the ultimate in trying to impress a mate with shiny bling.

These are just a few of the inventive ways that birds go about attracting and keeping mates. Perhaps you followed some of these tips from our feathered friends to ensure you had a great Valentine’s Day.

•••••

To learn more about birds and other topics from the natural world, friend Stevens on Facebook at https://www.facebook.com/ahoodedwarbler. He is always posting about local birds, wildlife, flowers, insects and much more. If you have a question, wish to make a comment or share a sighting, email ahoodedwarbler@aol.com.

Annual Great Backyard Bird Count enlists public as citizen scientists for global survey

clapper_rail

Photo by U.S. Fish & Wildlife Service/Lee Karney • The Clapper Rail is abundant in saltwater marshes and mangrove swamps from Massachusetts to South America. Observant participants in the Great Backyard Bird Count are sure to find some of these reclusive birds.

I look forward every year to the annual Great Backyard Bird Count, a survey established as a citizen science project back in 1998. Since 2013, the GBBC has been a global effort, allowing birders around the world to take part. Participants in 2015 observed almost half of the world’s known bird species, and that effort was surpassed just last year during the 2016 count. Over the years, I have counted various interesting birds, including green-winged teal, Ross’s goose, snow goose, American kestrel and Cooper’s hawk, while taking part in the GBBC.

The GBBC is a joint project of the Cornell Lab of Ornithology and the National Audubon Society with partner Bird Studies Canada. With its global perspective, a great many exotic bird species are now tallied on the annual GBBC, but the survey remains firmly established as a grassroots effort to compile data crucial for the conservation of the world’s beloved birds. The information gathered by tens of thousands of volunteers helps track the health of bird populations at a scale that would not otherwise be possible.

parakeet_auklet_flight_castle_rock_shumagin_islands

Photo by U.S. Fish & Wildlife Service/Steve Hillebrand • Parakeet Auklets in flight in the Alaska Maritime National Wildlife Refuge. The Great Backyard Bird Count extends beyond North America and now covers the entire globe.

It’s incredibly easy to take part in the GBBC. Anyone anywhere in the world can count birds for at least 15 minutes on one or more days of the four-day count period and enter their sightings at http://www.BirdCount.org. There’s no charge or fee for taking part in the GBBC, which is a fun way to observe a variety of birds. Thanks to the flexible count criteria, it is also an easy way to make a contribution to science. The data delivered by the thousands of participants is now collected and compiled by the website ebird.org.

This year’s GBBC will be held over a four-day period, starting on Friday, Feb. 17, and continuing through Monday, Feb. 20. Participants are invited to count birds at their own homes in their yards and gardens. They can also travel farther into the field, birding in their favorite parks, wildlife refuges or other birding hot spots. Participants can count alone or join with groups of fellow birders. Those taking part in the GBBC are invited to count in as many locations as they like. The reported results will help create a real-time snapshot of where birds are distributed during the winter months.

sandhill_cranes

Photo by U.S. Fish & Wildlife Service/Lee Karney • A pair of Sandhill Cranes in a New Mexico wetland.

The 2016 Great Backyard Bird Count saw 142 species of birds reported in Tennessee. In Virginia, a total of 177 species was counted by participants in the annual survey. The Old Dominion State has a distinct advantage over landlocked Tennessee in having ample coastal access to the Atlantic Ocean, which helps explain the more than 30 additional species tallied in Virginia. Birds like brown pelican, American oystercatcher, Northern gannet, purple sandpiper and great black-backed gull represented finds not found in Tennessee.

Both states were outpaced by GBBC participants in North Carolina, who managed to find an incredible total of 213 species, including red-cockaded woodpecker, little blue heron, razorbill, brant, parasitic jaeger, Northern fulmar and Western tanager.

Overall, the top three species-rich states were Florida (323), Texas (359) and California (369). In the lower 48 states of the United States, a total of 616 species of birds were reported for the 2016 GBBC.

sharptailed_grouse-2

Photo by U.S. Fish & Wildlife Service/Richard Baetsen • Sharp-tailed grouse engaged in a mating display. Keeping track of populations of vulnerable species is a major component of the annual GBBC.

The 2016 GBBC shattered records. An estimated 163,763 bird watchers from more than 130 countries joined the effort. Participants submitted 162,052 bird checklists reporting 5,689 species, which is more than half the known bird species in the world and 599 more species than the previous year. So, what results will 2017 produce?

Social media, like Facebook and Twitter, have helped raise awareness about the importance of the GBBC, which has proven helpful in tracking long-term population trends of North American birds, as well as the bird populations on other continents. If anything, counting birds during the GBBC is an easy way to do your part to advance the cause of science intended to improve the plight of our beloved birds. So, circle the dates on your calendar and join me in taking part in the upcoming Great Backyard Bird Count. For more information on the Great Backyard Bird Count, visit www.BirdCount.org.

•••••

Bryan Stevens lives near Roan Mountain, Tennessee. To learn more about birds and other topics from the natural world, friend Stevens on Facebook at https://www.facebook.com/ahoodedwarbler. He is always posting about local birds, wildlife, flowers, insects and much more. If you have a question, wish to make a comment or share a sighting, email ahoodedwarbler@aol.com.

2017gbbc_robinposter

Flicker, towhee among recent winter bird arrivals

Towhee1

Photo by Bryan Stevens • An Eastern towhee feeds on the ground beneath a feeder.

I’d almost given up on any new birds arriving to break the daily monotony of birds in my yard when two birds put in their first appearances of the year. An Eastern towhee and a Northern flicker both showed up simultaneously for the first time in 2017 on Jan. 13.

The towhee, a male, was feeding in the usual manner of its kind, scratching vigorously on the ground beneath my feeders. Towhees are quite ingenious at uncovering any seeds dropped by other birds.

flicker

Photo by Jean Potter • A Northern flicker perches on a staghorn sumac.

The flicker was calling from the upper branches of a very tall tree at the edge of a wood lot near my home. The ringing calls of the flicker carried quite clearly even from a distance. Most woodpeckers, including the Northern flicker, are enthusiastic performers. We often think of woodpeckers in association with loud, repetitive drumming with their beaks against the trunk of a tree. Flickers are also known for using other surfaces for drumming. I’ve observed flickers drumming agains metal utility poles and metal siding on homes. That’s really not so strange when you consider that the purpose of the drumming is to communicate with mates or to signal potential rivals that they’re getting a little too close.

Woodpeckers are also known for a variety of vocalizations, and the Northern flicker is no exception. In addition to drumming, the flicker also employs a variety of loud vocalizations that are fairly distinctive. A loud, repeated flicker, often translated as “wicka-wicka-wicka,” is similar to the cluck-like call of the larger pileated woodpecker. The flicker is also known for emitting a sharp, loud “kleeer” call can be heard from a considerable distance. It was this “kleer” call that first drew my attention to the presence of the flicker at my home on Jan. 13.

Flickers are probably most vocal during the spring months. They go quiet for a period during the summer nesting season but start to make themselves heard again during the fall months. A warm, sunny day during the winter is often motivational enough to convince flickers to vocalize.

northern_flicker-1-2

Photo by U.S. Fish & Wildlife Service • A Northern flicker peers from a nesting cavity.

A lot of wildlife is probably getting mixed signals thanks to the extremely mild January temperatures. For instance, I’ve already had a few crocuses blooming in my gardens. Bees and other pollinators have also awoken from winter slumber to take advantage of the unseasonal blooms. If frigid weather does eventually arrive, I hope that these “early birds” suffer no ill effects.

The Northern flicker is the second-largest woodpecker in the region. The only bigger member of the family is the large and unmistakable pileated woodpecker. The flicker ranges across the United States and Canada. The flicker is also present in Central America, Cuba and the Cayman Islands. Known scientifically as Colaptes auratus, which can be roughly translated as the “golden woodpecker,” there are about a dozen species of flickers in North, Central and South America, as well as the Caribbean.

birds-of-ga-northern-flicker

The Nothern flicker is the official state bird of Alabama, where the bird is known as “Yellowhammer.”

In the United States and Canada, flickers in the eastern half of the continent are known as “yellow-shafted” flickers. The phrase “yellow-shafted” describes the Eastern race of this woodpecker, which is replaced in the western United States by the “red-shafted” flicker. In reality, both the yellow and red-shafted birds are considered by experts to be the same species. The yellow feathers in Eastern birds are found under the wings and on the tail. The yellow, or red, sections of the wings are most visible when the bird is in flight. I’ve seen both forms of this woodpecker, observing the red-shafted form during trips to Utah in 2003 and 2006.

Although most people think of woodpeckers as spending most of their time clinging to the trunks of trees, the flicker actually has something in common with the Eastern towhee. Like the towhee, the flicker spends a lot of time on the ground hunting for its favorite food — ants. The flicker even has a special adaptation — a barbed tongue — that it uses to capture ants.

flicker-yellowwing-2

Photo by U.S. Fish and Wildlife Service • A Northern flicker, captured for a banding operation, has its wing extended to show the yellow feathers indicative of the eastern race of this species.

Flickers will come to feeders, but I’ve never had much luck attracting them. Perhaps I’ve not offered the right fare. The late John V. Dennis recommends “meat scraps, cracked walnuts and pecans, halved oranges and apples, and white bread” in his book, “A Complete Guide to Bird Feeding.” Even Dennis acknowledged that flickers are, at best, wary visitors to feeders. Not much has changed since Dennis wrote his book back in 1977. If any readers have had success luring flickers to their feeders, I’d love to hear their advice for attracting them.

The flicker has even been recognized as an official state bird by Alabama. Of course, Alabama officially bestowed the recognition on the “yellowhammer,” a nod to a nickname for both the flicker as well as Confederate soldiers during the Civil War. Even today, Alabama is still known as the Yellowhammer State. Somewhat surprisingly, the flicker is the only woodpecker that has received designation as a state bird.

••••••

To learn more about birds and other topics from the natural world, friend Stevens on Facebook at https://www.facebook.com/ahoodedwarbler. He is always posting about local birds, wildlife, flowers, insects and much more. If you have a question, wish to make a comment or share a sighting, email ahoodedwarbler@aol.com.